Šta je novo?

Železnice - svaštara

Istražio sam malo više fotografije.
Mesto događanja nije Priština, već pograničan deo Makedonije ili Blace, odnosno na toj relaciji negde. Vreme dešavanja je April '99, to su Albanske izbeglice za vreme rata.

Zanimljivo je videti naše vagone i lokomotive, ali ne verujem da su naši upravljali sastavom.
Mi smo upravljali do 9 juna 1999 i nesto preko toga

Мислим да је то било онемогућено рушењем мостова у агресији. После је Кфор запленио локомотиве и предао учк жељезници.

I za svaki remont lokomotive zaobilaze u širokom luku da ih ne bi mi zaustavili

Ипак су локомотиве заробљене наше, а ови вагони њихов поклон од немаца.

Početkom 2000tih su u MIN-u remontovani NOHAB-i, ali tada su valjda bile UNMIK Železnice.

Mada da, to nisu bilu naše lokomotive.

Početkom 2000tih su u MIN-u remontovani NOHAB-i, ali tada su valjda bile UNMIK Železnice.

Mada da, to nisu bilu naše lokomotive.

Da. UNMIK železnice su bile statusno neutralne, bilo je i Srba zaposlenih. Do proglašenja nezavisnosti je bio voz UNMIK železnica Kosovo Polje - Lešak koji je mnogim Srbima sa centralnog Kosova bio najsigurniji prevoz ka severu. 2008. nakon proglašenja nezavisnosti je taj voz prestao da saobraća, Železnice Srbije su preuzele kontrolu nad železnicom na severu i ubrzo je uveden voz Kraljevo - Zvečan, a malo kasnije i Beograd - Zvečan. Na slici je baš NOHAB u Zvečanu 2008. prilikom protesta srpskih železničara zbog proglašenja nezavisnosti. https://www.politika.rs/sr/clanak/35020/Zeleznica-Srbije-preuzela-nadleznost-na-severu-Kosova

Vrh