Šta je novo?

Šta jedemo?

Da se na kratko vratimo na viršle, pošto tek sad čitam. Koliko znam ima prodavnica kod instituta za stočarstvo, tamo na autoputu (koji nije autoput) kod one Vučićeve fabrike vakcina (koja nije nikakva fabrika) kod skretanja za aerodrom (koji jeste aerodrom). Tamo jedan dan nedeljno prodaju njihove viršle. Čuo sam da oni svi kupuju tamo tako da bi to trebalo da je preporuka. Ja nisam probao, samo čuo. Samo pošto je u pitanju stočarski institut nisam siguran da ima živinskih viršli, mada ima jaja.
Pored autoputa na ulasku u Belmax centar ima Famisova prodavnica, tamo imaju u ponudi neke varijante virsli i kobasica koje inace ne vidjam u maloprodajama.

Moj favorit su rustik sa sirom, za rostilj a moze i u tiganju, ko voli taj tip kod nas nisam nasao bolje.

Где попити добру бозу? Јуче сам био у Пеливану и одлична је али скупа. Касније сам отишао до Коштане и њихова исто није лоша. Јел имате нека места за препоруку?

Da li je u restoranima zdravije pojesti prasetinu uod piletine?
Pitam jer ne verujem da oni uzimaju organsku piletinu, pa kada bi gledali nutritijente bilo bi zanimljivoje šta je zdravije. Naravno da zavisi od osobe do osobe ali ipak.
Где попити добру бозу? Јуче сам био у Пеливану и одлична је али скупа. Касније сам отишао до Коштане и њихова исто није лоша. Јел имате нека места за препоруку?
Morao sam da googlam sada šta je boza 😉

Da li je u restoranima zdravije pojesti prasetinu uod piletine?
Pitam jer ne verujem da oni uzimaju organsku piletinu, pa kada bi gledali nutritijente bilo bi zanimljivoje šta je zdravije. Naravno da zavisi od osobe do osobe ali ipak.

Morao sam da googlam sada šta je boza 😉
Uh tezak izbor, svinje hrane svim i svacim. A piletinu kljukaju antibioticima i ko zna cime, cim je neko veliko parce belog meda odmah je sumnjiva prica.
Ja licno pre biram prasetinu.
Cesto izaberem i ćuretinu, jer se manje proizvodi kod nas, pa kontam da je manje modifikuju.

Boza je popularna na jugu dosta. Ja je ne volim, vise puta sam probao, ali ima ljudi koji obozavaju. Cesto se za nesto sto je mnogo lako da se uradi u zargonu kaze: Ma to boza. Inace u poslasticarnicama na jugu cesto sluze i "špricer", to je mesavina boze i limunade.

Boza se prodaje i po prodavnicama zdrave hrane u bocama od pola, litar i litar i po. Volim je, samo ne volim miris.

Узео сам код Шиптара у Коштани и није лоша, мало киселија од Пеливана који дере са ценама као да продаје злато а не чашу напитка који могу да направим код куће.

Boza je popularna na jugu dosta. Ja je ne volim, vise puta sam probao, ali ima ljudi koji obozavaju. Cesto se za nesto sto je mnogo lako da se uradi u zargonu kaze: Ma to boza. Inace u poslasticarnicama na jugu cesto sluze i "špricer", to je mesavina boze i limunade.
И у Пеливану такође, нисам пробао. Мислим да се то не би допало мом желуцу.

Danasnji ulov black angus rib eye, srednje pecen, sos od zelenog bibera, pomfrit i crno vino. Bez salate osim garnirunga.
IMG_1477.jpeg

Ovako, paz sad
Xiaomi Rice Cooker - dve čaše pirinča na sat i jos 5-10 min da lepo omekani (takav u životu niste videli)
Karabatak bez kosti 450-500gr u Lidlu 280 dinara, napraviš malo više od pola
Staviš 2 ili 4 jaja, kuvaš 6 minuta i u ledenu vodu pa onda u marinadu od soje sosa i pirinčanog vina ili tako nešto
Od začina soja sos i lao gan ma čili ulje (500ml 250 dinara i ubiva ove što koštaju 2-3x više u marketima kod nas, 250 dinara lgm teglica u novom kineskom tc (prizemlje, sve ostale radnje su 100-200din skuplje))

Obrok za dva dana za dvoje, pirinča ima da se udaviš a meso i jaja pripomognu da vežu sve to, sveukupno 500 dinara. Vozdra

Ovo čili ulje ne da kida, može i sam pirinač sa njim da se jede ako oćete
Stvarno ko nije probao ne zna šta propušta

Prilozi

• 1761400503270.png
    1761400503270.png
    260,6 KB · Pregleda: 14
  • 1761400544114.png
    1761400544114.png
    244,8 KB · Pregleda: 16
Poslednja izmena:
IMG_0737.jpeg

IMG_0738.jpeg

Mi smo imali kulinarsko vece sa prijateljima skoro, pa su zene spremale tajoandsku pjuto kiselu suou sa kokosovim mlekom piletinom i sitake pecurkama, i osso bucco sa pancetom i povrcem u redukciji od kuvanog paradajza :)

@mariks gde u Yuhoru? Black angus ili regularni ribeye?

Evo jedan zdrav "recept" za dorucak/veceru, ja to jedem svaki dan vec mesecima/godinama i ne moze da mi dosadi.
Sipa se maslinovo ulje u jedan tanjir i pospe origanom.
U drugi tanjir se stavi sezonsko povrce iseceno na sitne komade (paprika, paradajiz, sargarepa, luk... sta ima)
Svez hleb iz kucne pekare (po mogucstvu Panasonic) se isece na male parcice, i namaze odozgo humusom.
Onda se svako parce odozdo umoci u maslinovo ulje i jede zajedno sa povrcem iz drugog tanjira.
Uz to kiselo mleko ili jogurt, moze i kefir.
Nekad moze i da se preko humusa stavi kulen ili pecenica, ali vrlo malo, vise kao zacin, nego da se ozderava time.
Ko god proba, odusevi se.

Nisam ekspert sto se kaze, par puta sam spremio biftek, a par puta i samo rozbratnu, jer ne obozavam ukus toliko koliko kosta. Ja sam u fazonu meso kao i svako drugo, nisam odusevljen, jeo sam i kod entuzijasticnih drugara, a i u dobrim restoranima, ali ipak pre izaberem pecenje (seljak sam). Ono sto sam spremao mi je prilicno okej bilo to meso (ne Angus) u mesari Miloš u dolini gladi (Maršala Tolbuhina), pored Pončo-a. Tiganj metalac od inox-a, zagreje se dobro, krkne se maslinovo ulje i puter, spremim biftek i onda ga kupam u ruzmarinu i belom luku. Fino je, sta znam, ali ono meni meso kao svako drugo, nemam pojma, valjda nisam taj tip.
Video sam tamo da imaju i neki dry-aged, ali od Jokica onako u vakuumu. Ovo drugo (rozbratna, biftek) sveze sam uzimao bas od njih.

Samo dajem ideju, nisam ljubitelj, ali eto ono sto sam zapazio, gde god sam uzeo posle, nije bilo tako meko meso kao kod njih.

Nisam ekspert sto se kaze, par puta sam spremio biftek, a par puta i samo rozbratnu, jer ne obozavam ukus toliko koliko kosta. Ja sam u fazonu meso kao i svako drugo, nisam odusevljen, jeo sam i kod entuzijasticnih drugara, a i u dobrim restoranima, ali ipak pre izaberem pecenje (seljak sam). Ono sto sam spremao mi je prilicno okej bilo to meso (ne Angus) u mesari Miloš u dolini gladi (Maršala Tolbuhina), pored Pončo-a. Tiganj metalac od inox-a, zagreje se dobro, krkne se maslinovo ulje i puter, spremim biftek i onda ga kupam u ruzmarinu i belom luku. Fino je, sta znam, ali ono meni meso kao svako drugo, nemam pojma, valjda nisam taj tip.
Video sam tamo da imaju i neki dry-aged, ali od Jokica onako u vakuumu. Ovo drugo (rozbratna, biftek) sveze sam uzimao bas od njih.

Samo dajem ideju, nisam ljubitelj, ali eto ono sto sam zapazio, gde god sam uzeo posle, nije bilo tako meko meso kao kod njih.
Po meni kvalitetni odresci moraju biti rare - medium rare, eventualno medium samo ako neko bas ne voli da vidi krv. Tad ne mogu biti meso ko i svako drugo. Ako ih spremaš rešije onda stvarno nema smisla bacati pare na njih.

Sve razumem, pridajem sada značaju kvalitetnom mesu, a tu spada i T-bone, biftek, pečenje.
Jer mi je najmanja verovatnoća da su ga upropastili sa kojekakvim antibioticima, mešanjem sa drugim stvarima itd...
Seo u nekri restoran i pitam konobaricu šta preporučujete da li su ok ćevapi, pljeskavica, da li je od junetine?
Gleda me i igra mi se sa detetom i šapuće uzmi krmenadlu to što ima kosti ne mogu da mešaju sa ostalim stvarima 😀

Sve razumem, pridajem sada značaju kvalitetnom mesu, a tu spada i T-bone, biftek, pečenje.
Jer mi je najmanja verovatnoća da su ga upropastili sa kojekakvim antibioticima, mešanjem sa drugim stvarima itd...
Seo u nekri restoran i pitam konobaricu šta preporučujete da li su ok ćevapi, pljeskavica, da li je od junetine?
Gleda me i igra mi se sa detetom i šapuće uzmi krmenadlu to što ima kosti ne mogu da mešaju sa ostalim stvarima 😀
Ne nadaj se mnogo za antibiotike, a i iz iskustva znam da 1 u 20 životinja tek treba da se tretira lekovima (ćale ima farmu i veterinar je👍🏻)

Po meni kvalitetni odresci moraju biti rare - medium rare, eventualno medium samo ako neko bas ne voli da vidi krv. Tad ne mogu biti meso ko i svako drugo. Ako ih spremaš rešije onda stvarno nema smisla bacati pare na njih.
Sta znam, ja sam kod drugara jeo medium (sto kazes jedva da se ne vidi krv, mislim lik je bas entuzijasta zna i teoriju i praksu, znaci realno kida), i mogu da jedem, ali ono imam kontru u glavi za to zivo meso (znam svu teoriju i sve su mi drugari objasnjavali), pa za sebe spremim medium prema medium well, prema @Filip 01 ilustraciji.
Sa svim sto si rekao se slazem, ali prosto nisam taj tip.
Evo kako sam spremao rozbratnu iz mesare Milos (not great not terrible, nije ni nalik tome sto sam jeo kod drugara, ali moja reakcija je bila slicna):
1761413926446.png

Steak ne obozavam, ali zato volim da dam pare na ovo, evo sveze malopre spremano:
1761414003386.png

Losos je iz Lidla, u rerni spreman, volim da se zapece dobro. Masline iz Grcke sa free shop-a (iz Kalamate najjace ubedljivo). Brokoli spremam 6 min u vreloj vodi, pa onda 6 minuta hladjenje u hladnoj vodi sa kockama leda, izvadi se i bude rastresit onako restoranski. Nisam ga jos usavrsio, ali pokusavam. Pire je ostao od juce pa je ubacen u tanjir haha

Slazem se, ja takodje biram pecenje jer tu ne moze da se omasi toliko, a bifteci su preskupi. Problem je sto dobro pecenje u BGu retko da moze da se nadje da je adekvatno tipa Arandjelovac, a i ako nadjes(tipa bsk) kosta vise nego ovaj biftek, vise mi se isplati put do Ar i tamo da jedem tako da je sve pitanje sta i kako. Jedino jaga u uzelcu/ledine/plitvice ali i tu dolazimo na cenu bifteka. Svakako u bgu nemam gde da okrenem prase (nesto experimentisem sa rernim). Mnogo igra ulogu i kako se spremi sto kaze defke i tu je fora, meso treba da zadrzi svojstva, da ga ne presusis i prepeces jer ako to uradis em je kao i svako drugo em nema mnogo smisla jer si ubio skoro sve dobro u njemu. Dry aged po meni svakako nema smisla, neko primecuje razliku, ja ne, makar ne toliko.
To je vazilo oduvek. Mleveno meso ne uzimati jer kako se niko ne zapita kako pljeskavica 300gr kosta 400din, a vesalica 200gr 500din.

Vrh