Šta je novo?

Škole, fakulteti i druge obrazovne ustanove

Двориште ОШ "Лаза Костић":
IMG_20240901_230130.jpg
IMG_20240901_230135.jpg
IMG_20240901_230156.jpg

Бесплатне обуке из области пчеларства, органске производње и воћарства

Секретаријат за пољопривреду, у сарадњи са Пољопривредним факултетом, одржаће бесплатне теоријске и практичне обуке из области пчеларства 14, 15. и 16. октобра, из органске производње 4. и 5. октобра, а из воћарства 7, 8. и 9. октобра.

Обуке за све пољопривредне произвођаче са територије града Београда биће одржане у Великој сали Пољопривредног факултета, са почетком од 9.30 часова.

За све додатне информације и пријављивање, заинтересовани могу позвати контакт телефоне 7157-292, 7157-129 и 7157-388, наводи се у саопштењу Секретаријата за пољопривреду.

Једно од нових дела везано је за промену породичног стања: КЗ сада предвиђа затвор од једне до осам година за лекаре који прогласе умрлим живо новорођенче ради промене породичног стања (нпр. усвајања).
Dugo se ovo cekalo

Основна школа „Вељко Дугошевић” добила рециклажне сетове и канте

Пројекат „Ко рециклира – будућност бира”, који заједнички реализују Градска општина Звездара и ЈКП „Градска чистоћа”, намењен је свим првацима основних школа на територији ове општине. Његова реализација почела је у Основној школи „Вељко Дугошевић”, саопштено је из Општине Звездара.

Директорки школе уручени су рециклажни сетови и канте намењене за одлагање отпада.

– Све основне и средње школе на Звездари добиће канте за рециклажу и рециклажне сетове, па ће ученици моћи да разврставају амбалажни отпад и да на тај начин стекну навике и вештине које се односе на то како да очувају своју животну средину. Од изузетне важности нам је овај пројекат, јер на овакав начин комуницирамо са децом за коју је најважније да већ у том узрасту схвате колики је значај екологије. Градска општина Звездара ће увек подржати овакав вид акција и наставиће да их спроводи у циљу едуковања, спречавања настанка дивљих депонија, као и подизањa свести деце – рекао је председник општине Звездара Михаило Досковић.

Он је захвалио директорки ОШ „Вељко Дугошевић” на сарадњи и истакао да ГО Звездара има добру сарадњу са свим основним и средњим школама у овој општини, као и да је тема безбедности деце у школама на првом месту, али да је исто толико важна и тема заштите животне средине.

Директорка школе Весна Ћировић захвалила је Градској општини Звездара и Јавном комуналном предузећу „Градска чистоћа” на рециклажним сетовима, истакавши да је ова акција од изузетне користи, јер се на тај начин подиже свест о заштити и очувању животне средине.

Можда ћу звучати као баба, али мислим да је време да се забране кинески пластични пиштољи и пушке играчке.

Pozdrav i poštovanje svima!

Da li bi neko mogao da mi pomogne da pobedim u raspravi sa kolegama na poslu - koliko je novih škola izgrađeno na teritoriji Srbije od 2012. godine, tačnije od kada je trenutna vlast... na vlasti?

Možemo da prebrojimo
Da li računamo samo koplet nove škole
1.sjenica stvarno super uradjeno
2.os danilo kis naselje stepa stepanovic
3.os nikola tesla lestane grocka
4....

Možemo da prebrojimo
Da li računamo samo koplet nove škole
1.sjenica stvarno super uradjeno
2.os danilo kis naselje stepa stepanovic
3.os nikola tesla lestane grocka
4....
Hvala direktore!

Kapiram da to nije kompletan spisak svih novih škola. Sigurno ih je bilo još.

U svakom slučaju, kolege su ostaliučvrstom ubeđenju da nije izgrađena ni jedna nova škola (ili bar, jako malo istih), uprkos mojim pokušajima da ih uverim da jeste.

U NS valjda jedna, i jedna se gradi. I u Veterniku jedna.
Tako da je tema za diskusiju. Da li je bar neka-jeste. Da li je dovoljno-relativno pitanje. U Srbiji samo par gradova, preciznije samo par opština uvećava stanovništvo. Pitanje je da li ima i realne potrebe za novim školama u ogromnoj većini naselja...
Rekonstrukcije - fiskulturne sale, ljudski toaleti, grejanje, energtska efikasnost su po meni važniji...

Drugo, nisu samo zgrade škola. Škola su i ljudi, i nastavnik i domar i tetkica. Nije dovoljno kupiti autobus da bi imali prevoz, mada je autobus zgodan za slikanje.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Hvala i naravno da se slažem. I na poslu je diskusija posle prešla na rekonstrukcije postojećih škola.

Inače, počelo je od toga što je nečije dete pola godine išlo u neku prigradski školu u siromašnom delu Lansa ili Lila, a roditeljima se raspametili koliko je kvalitetna. Centralno pitanje glasilo je "zašto mi nemamo takve škole za našu decu", pa je neko rekao "vidiš kakva je ekipa na vlasti", i tako je počela rasprava.

Što se tiče ljudskih resursa, apsolutno se slažem. Ali ipak mislim da i ambijent dosta utiče na ljude.

Надам се да ће заглавити поправни дом, мада није искључено да је повратник.

Vrh