Šta je novo?

Izbori 2024

Dzigi, ja sam zaista otvoren za razne teorije i poglede, bukvalno dokle god nešto nije izvan granica fizički mogućeg, spreman sam da čujem teoriju (mislim, ako je nešto novo).
Ali zaista mislim da su te priče o regionu koji samo čeka da nas pojede čiste teorije i paranoisanja dela Srba koji stalno mora nečim sebe da preokupira i da uvek ima koga da krivi za svoje neuspehe i koga da hvali za svoje uspehe.

Pretpostavimo da je tačno da zapad želi da nas uništi. Pretpostavimo da je tačno i da region želi da nas pojede. Moje pitanje je prosto - pa šta onda čekaju svo vreme? Ne razumem, NATO i EU svuda oko nas, u svakom međunarodnom sporu mi bismo automatski imali status loših momaka, a što se tiče vojno-ekonomske prisile, svima nam je jasno da je dovoljno da taj NATO i EU koji nas okružuju, naprave neku frku i na samo dva meseca pod nekim izgovorom zatvore granice, i da nam uruše ekonomiju i društvo.

Zašto onda to ne urade već jednom? Još je sada idealna prilika, pošto je Rusija prezauzeta Ukrajinom i svojim problemima, a još nam deo Evropljana dodatno zamera što smo drugari Rusima, odnosno dodatno bi našao sebi opravdanja i podržao kažnjavanje Srbije. I opet ništa. Zašto? Kad će više to rasparčavanje Srbije o kojoj slušam evo već 22 godine?
Има свакако људи који су за то али то су махом бивши Срби који у постојању Срба виде главну претњу по свој нови идентитет

И то не кажем да бих ширио мржњу него је то објективна чињеница, они који су стабилни у свом националном идентитету (Румуни, Мађари итд.) генерално немају проблема са постојањем Србије и те националности. Углавном су то они који би градили свој национални идентитет на лажима а постојање истине их угрожава (нпр. Милогорци). Али је то делом и наша кривица јер смо их отуђили затуцаношћу и искључивошћу (нпр. Србин мора бити православац и сл.).

Чињеница је да они не би имали никакву моћ да то раде да нема патолошке, мазохистичке тежње овде да се увек бира губитничка страна због неке перверзног уздизања страдалаштва као највеће вредности. Као Рипичип из Нарније.
 
Ako mislis na Crnogorce, oni imaju svako pravo da se nacionalno izjasne kako hoce.
Nije njima toliko bitno koje su "nacionalnosti", koliko zele da se otresu od toksicnog uticaja srpske nacionalisticke politike.
 
Sve te price o "bivsim Srbima" opasno mirisu na rasizam i deo su velike price o "srpskim zemljama" a odnose se na dobar deo teritorija gde nismo imali vlast ni 100 godina tokom cele istorije. Mozemo da krivimo komuniste za stvaranje novih nacija (Makedonci, Muslimani, Crnogorci) ili Milo sa njegovim novim narodom koji "nema nista sa Srbima", ali istina je da je nacija socijalni konstrukt, nastao na podrucju na kome dominira odredjena kultura. Mi smo tako stvorili svoj identitet u 19.veku oko nase pravoslavne crkve koja je bila jedina organizacija koja je postojala u to vreme pa je tako nastao i narod uz nju. Cinjenica da su Makedonci i pored vise vekova srpske dominacije na njihovim teritorijama i turske kasnije, osecali i dalje da nisu ni Srbi ni Bugari govori o slaboj privlacnosti nase kulture, koja nije delovala dopadljivo drugim etnickim grupama da bi se identifikovali sa njom i asimiliovali. Culi ste za Sent Andreju, koja je bila prakticno srpski grad pre 300 godina, sada su sve Madjari tamo, dok imamo Sentu kod nas koja je i dalje madjarski grad. Ili primer iz novije istorije, gde nasi emigranti dolaze kuci kada odu u penziju a njihova deca ne, jer se asimiluju vec za generaciju i prestanu da se osecaju Srbima (mnogi roditelji se ni ne potrude da ih nauce nas jezik i cak to ponosno isticu). To je na kraju i glavni razlog sto je propala Jugoslavija, jer nasa kultura nije mogla da dominira tom velikom drzavom, jer su se Hrvati osecali jednako, ili cak vise kulturno razvijeni pa su od samog pocetka pruzali veliki otpor necemu sto im nije delovalo zanimljivije od bilo cega svog. Mi smo imali Andrica, oni Krlezu, nije moglo da bude pobednika. Jake kulture dominiraju knjizevnoscu, muzikom, slikarstvom i obrazovanjem a slabe mogu samo vojno, sto je uvek kratkog daha i osudjeno na propast.
 
Asimiluju se ipak drugi narodi kod nas, u većim sredinama - npr. već u drugoj generaciji, Hrvati (Slovenci...) se 'tope' u Beogradu.

A tačno je da nemamo osnova da verujemo kako ćemo, ovakvi - a realno, sve smo, samo ne savršeni, objektivno gledano, umemo da budemo simpatični, ali isto tako umemo i da ne budemo - biti magnet koji će da deluje privlačno na slične.
 
2. Da, stojim iza toga da bi Srbija i bez Turaka bila sličnija Maloj Aziji ili npr. Zakavkazju nego Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Sloveniji....
Postoje samo dve mogucnosti:
1. Verujes da ima snatprirodne moci da egazktno mozes da predvidis cak i alternativen istorije izvan kranica vremenske kauzalnosti?
2. Ziveo si u doba Nemanjica i sada imas oko 700-800 godina?

postoji i trece, medicinsko objasnjenje....
 
Pretpostavimo da je tačno da zapad želi da nas uništi. Pretpostavimo da je tačno i da region želi da nas pojede. Moje pitanje je prosto - pa šta onda čekaju svo vreme? Ne razumem, NATO i EU svuda oko nas, u svakom međunarodnom sporu mi bismo automatski imali status loših momaka, a što se tiče vojno-ekonomske prisile, svima nam je jasno da je dovoljno da taj NATO i EU koji nas okružuju, naprave neku frku i na samo dva meseca pod nekim izgovorom zatvore granice, i da nam uruše ekonomiju i društvo.
ne cekaju, rade na tome, lagano
 
Postoje samo dve mogucnosti:
1. Verujes da ima snatprirodne moci da egazktno mozes da predvidis cak i alternativen istorije izvan kranica vremenske kauzalnosti?
2. Ziveo si u doba Nemanjica i sada imas oko 700-800 godina?
Ne, nego je u pitanju sledece:

- Jasno je da bi humanizam, renesansa, gotika, barok, prosvetiteljstvo, Gregorijanski kalendar, zasiljen oblik zgrada i crkvenih tornjeva umesto kupolastog... zaobisli Srbiju cak i da nije bila pod Turcima. Jednostavno, popovi i razni ''mislioci'' ne bi hteli ista sto potice od ''mrskih Latina'' i svaki pokusaj uvodjenja tih civilizacijskih procesa ovde bi docekali na noz kao ''unijacenje'' i ''rasrbljivanje''.

Prema tome, jasno je da bi srpski gradovi vise licili na maloazijske nego na evropske. Kao i opsti oblik vlasti (samodrzavlje i despotija, nikakva autonomija gradova/univerziteta itd).
Uostalom, imas primer Rusije koja nije imala nikakve Turke, pa su je zaobisli: renesansa, humanizam, gotika, parlamentarizam (sve do 1905.) itd.

- Imas primer poznog 19. veka/ranog 20. i vremena Obrenovica, kada se Srbija najvise ugledala po stilu i razvoju na koliko-toliko normalne evropske zemlje, tj. svog tadasnjeg severnog suseda.
Uostalom, najlepsa zdanja u Srbiji mahom poticu iz tog perioda, kao i najbrzi tempo opsteg razvoja nakon turske okupacije.

I tada si imao razne Pasice kojima je smetalo ''zapadnjacenje'' Srbije, od zeleznice, preko implementacije (neo)baroka i secesije juzno od Save i Dunava. Nazalost, ta struja je pobedila 1903. i to je sto je.
 
Poslednja izmena:
Ako mislis na Crnogorce, oni imaju svako pravo da se nacionalno izjasne kako hoce.
Nije njima toliko bitno koje su "nacionalnosti", koliko zele da se otresu od toksicnog uticaja srpske nacionalisticke politike.
И зато им је на власти слобин пајташ и саучесник у злочинима по Далмацији, од Превлаке преко Дубровника који савезнике тражи у ратним албанским ратним злочинцима и кољачима са Косова.

Нико људима из Црне Горе никад није бранио да се изјашњавају како желе, чак им је "идентитет" настао са Ђиласом у Београду. Оно што је спорно јесу покушај да свој новопечени идентитет валидирају историјски ревизионизмом и затирањем српског идентитета у републици коју су добили заседањем Авноја. И они су тога свесни и за то ће на све начине трудити да погазе, лажирају или измисле историју и потисну Србе из Црне Горе. Као што муслимани по Босни на све могуће начине покушавају да потисну Србе/Хрвате и направе историјску нит од Котроманића до савремених муслимана по Босни као "јединих правих Босанаца".

Свако ко мисли другачије је у илузији попут комуниста који су између два светска рата сматрали да је највећа опасност "српска хегемонија" да би после Срби гинули диспропорционално пуно борећи се против нациста док су Усташе геноцидирали пола Југославије а Србију распарчали "братски народи" и "добри суседи" које су претњом сматрали само затуцани националисти.


Sve te price o "bivsim Srbima" opasno mirisu na rasizam i deo su velike price o "srpskim zemljama" a odnose se na dobar deo teritorija gde nismo imali vlast ni 100 godina tokom cele istorije.

Нема шта да "приче миришу", чињеница је да су национални идентитети попут црногорског настали од стране људи који су се претходно идентификовали као Срби. И то је објективна чињеница.
Такође је бесмислено причати о томе "колико смо имали где власт" када људи који помињу српске земље причају о местима где Срби живе као већина вековима док су се освајачи смењивали. Да је људи попут тебе било пре 200 година још би били под Турцима.


Mozemo da krivimo komuniste za stvaranje novih nacija (Makedonci, Muslimani, Crnogorci) ili Milo sa njegovim novim narodom koji "nema nista sa Srbima", ali istina je da je nacija socijalni konstrukt, nastao na podrucju na kome dominira odredjena kultura.

Све је друштвени конструкт и деконструкција концепта није исто што и деструкција. Има људи који озбиљно верују да проглашење нечега "друштвеним конструктом" он престаје да постоји или има тежину. Новац је друштвени конструкт. Силовање као злочин је друштвени конструкт. Пензија је друштвени конструкт. Рећи да је "нација друштвени конструкт" нема ама баш никакву тежину као аргумент.

Mi smo tako stvorili svoj identitet u 19.veku oko nase pravoslavne crkve koja je bila jedina organizacija koja je postojala u to vreme pa je tako nastao i narod uz nju.

Лаж

Српски идентитет је постојао још док је Римско царство било живо и то неће ниједан озбиљни историчар порећи. Некад постоје покушаји заобилажења ове чињенице од твојих истомишљеника померањем стативе као "српски национални идентитет је настао у 19. веку" јер се генерално сматра да је концепт нације настао релативно скоро али је и то бесмислен аргумент будући да свака дефиниција нације само надограђује постојећи идентитет. То је као рећи да је комуникација створена у 20. веку јер је тада откривен интернет.


Cinjenica da su Makedonci i pored vise vekova srpske dominacije na njihovim teritorijama i turske kasnije, osecali i dalje da nisu ni Srbi ni Bugari govori o slaboj privlacnosti nase kulture, koja nije delovala dopadljivo drugim etnickim grupama da bi se identifikovali sa njom i asimiliovali.

Српске доминације на њиховим територијама у средњем веку? Како могу да имају територије у то време када дословно нису ни постојали?

Савремени српски идентитет је утопио у себе огромни број мањинских етничких група јер за разлику од нпр. хрватског није никад био толико искључив и расистички. Неки од највећих српских личности из историје нису ни били етнички Срби, од Нушића па надаље. Оно што ти погрешно сматраш "слободним народним избором промене културе од српске" је обично феудално цепање земље од стране покрајинских владара у време велике нестабилности. Црна Гора конкретно је најбољи пример будући да готово и немају културу ван наше нити је постојала икаква воља за сепаратисањем ван властољубивости политичара и академске класе коју су хранили. Нема ништа ни прогресивно ни напредно у феудализацији Србије коју Мило и слични спроводе како би добили своје парче земље да глуме кнежеве. Обичан народ се ту најмање пита и приморан је да се одриче свог идентитета под политичким притиском, што имплицитним што експлицитним (отимачина црквене имовине)

Culi ste za Sent Andreju, koja je bila prakticno srpski grad pre 300 godina, sada su sve Madjari tamo, dok imamo Sentu kod nas koja je i dalje madjarski grad. Ili primer iz novije istorije, gde nasi emigranti dolaze kuci kada odu u penziju a njihova deca ne, jer se asimiluju vec za generaciju i prestanu da se osecaju Srbima (mnogi roditelji se ni ne potrude da ih nauce nas jezik i cak to ponosno isticu).

Ни то није истина, Срби су успешно преживели векове и векове свесног сатирања свог идентитета под Турцима и још драстично порасли након тога. Ништа мање не чувају идентитет у страној земљи него нпр. Немци или Јапанци. Оно што Србе разликује од нпр. Немаца или Мађара или Хрвата или Јапанаца јесте толеранција пропаганде коју просипаш. Чик иди у Загреб да јавно причаш како је хрватски идентитет измишљен и како су Хрвати "владали над српским територијама по Далмацији". Или у Мађарску да објашњаваш како су изгубили Војводину јер нико није хтео да прихвати њихову инфериорну културу. Или иди у Немачку / Француску да видиш колико су прогресивни по питању писања на енглеском и одбацивања сопственог језика и писма. Па Американци више бране лажи о својој историји и идентитету него Срби истину.

To je na kraju i glavni razlog sto je propala Jugoslavija, jer nasa kultura nije mogla da dominira tom velikom drzavom, jer su se Hrvati osecali jednako, ili cak vise kulturno razvijeni pa su od samog pocetka pruzali veliki otpor necemu sto im nije delovalo zanimljivije od bilo cega svog. Mi smo imali Andrica, oni Krlezu, nije moglo da bude pobednika. Jake kulture dominiraju knjizevnoscu, muzikom, slikarstvom i obrazovanjem a slabe mogu samo vojno, sto je uvek kratkog daha i osudjeno na propast.

Југославија је пропала јер је био у питању вештачки пројекат грађења новог идентитета науштрб постојећих. И највише је успео у Србији јер се то толерисало док су свуда другде то одбацивали. Наш главни проблем је био и остао то што толеришемо упорно људе који нам раде о глави и гајимо гује у недрима. Па који нормални народ би градио државу са онима који су га геноцидирали током Холокауста?

Твој аргумент је у суштини да постоје "јаке" и "слабе" културе и да превладају "јаке" јер су боље. Али гарант не би подржао турбофолк или генерално домаћу музичку естраду колико год била утицајна јер је "лоша" и треба је затирати да се не шири.

geokutak.png


Што нас све мање више и враћа на претходну поенту о нашем кључном проблемо самосаботаже и толерисању гује у недрима.
 
Мени није спорно постојање неких нација, колико јесте спорно етикетирање срба као поробљавача тих истих. Људи, краљ Александар је рођен на Цетињу, деда му је краљ Црне Горе.
 
Лаж

Српски идентитет је постојао још док је Римско царство било живо и то неће ниједан озбиљни историчар порећи. Некад постоје покушаји заобилажења ове чињенице од твојих истомишљеника померањем стативе као "српски национални идентитет је настао у 19. веку" јер се генерално сматра да је концепт нације настао релативно скоро али је и то бесмислен аргумент будући да свака дефиниција нације само надограђује постојећи идентитет. То је као рећи да је комуникација створена у 20. веку јер је тада откривен интернет.
Srbija i Rimsko carstvo....ne bih previse komentarisao. Ne gajim iluziju da cu uspeti da ti promenim misljenje o bilo kojoj temi, jer se primerima suprostavljas svojim uverenjima, cinjenice opovrgavas licnim stavovima a ne drugim dokazima. Da ne gusimo temu jer bih sada mogao da analiziram svaki tvoj pasus kao sto si ti moj i da pokazem zasto nisi u pravu, recimo samo da ne postoji nijedna istorijska mapa gde je Srbija imala vlast npr na teritoriji Bosanske krajine i Banjaluke pre 20.veka.(osim ako ne prisvajamo celu bosansku drzavnost od Kulina bana, drzave koja je ceo srednji vek bila vazalni deo Ugarske, drzave koju je papa smatrao sampionom katolicanstva i koja je zbog toga ratovala cesto sa Srbijom i svakako ne bi tolerisala pravoslavca na celu Bosne. Tvrtko je bio izuzetak jer je iskoristio poreklo po babi ili slicno da se pozove na Nemanjice i dobije kraljevsku krunu) Prva srpska vlast tamo je bila u vreme Jugoslavije, ne kazem da nisu postojali ljudi koji su se identifikovali kao Srbi kasnije ali samo mala potvrda da je nastanak nacije u savremenom smislu jako osetljiva tema, da su Nislije lako mogle da postanu Bugari 1878. da su kojim slucajem Rusi pre Srba oslobodili taj grad, tokom rata sa Turcima. Nije fer da sve teritorije gde smo bili u znacajnom broju pripisujemo "srpskim zemljama" a ignorisemo da slicno mogu da kazu i drugi balkanski narodi. Doselimo se u Vojvodinu, Srpska Vojvodina, odselimo se sa Kosova i nasele se Albanci, Srpsko Kosovo, ma sve je nase gde smo ikada bili. Ako te ne mrzi istrazi koliko je Srba planskom politikom Kraljevine doseljeno na Kim od 1913 do 1941, kao i koliko -Albanaca je prinudno iseljeno, kao i da li im je bilo dozvoljeno da poseduju najvise pola hektara po clanu domacinstva, da bi tako primorali taj narod da se dodatno iseljava, knjige su pisali srpski autori. Samo malo objektivnosti i realnosti, istina moze da bude neprijatna.
 
Stvarno gomila epske fantastike (da ne upotrebim gori izraz) koju prosipa Kalian tesko da je za diskusiju.
Dobra stara pozicija zrtve i politika nacionalnog identiteta, mnoge je nepotrebno u grob oterala.
 
Srbija i Rimsko carstvo....ne bih previse komentarisao. Ne gajim iluziju da cu uspeti da ti promenim misljenje o bilo kojoj temi, jer se primerima suprostavljas svojim uverenjima, cinjenice opovrgavas licnim stavovima a ne drugim dokazima. Da ne gusimo temu jer bih sada mogao da analiziram svaki tvoj pasus kao sto si ti moj i da pokazem zasto nisi u pravu, recimo samo da ne postoji nijedna istorijska mapa gde je Srbija imala vlast npr na teritoriji Bosanske krajine i Banjaluke pre 20.veka.(osim ako ne prisvajamo celu bosansku drzavnost od Kulina bana, drzave koja je ceo srednji vek bila vazalni deo Ugarske, drzave koju je papa smatrao sampionom katolicanstva i koja je zbog toga ratovala cesto sa Srbijom i svakako ne bi tolerisala pravoslavca na celu Bosne. Tvrtko je bio izuzetak jer je iskoristio poreklo po babi ili slicno da se pozove na Nemanjice i dobije kraljevsku krunu) Prva srpska vlast tamo je bila u vreme Jugoslavije, ne kazem da nisu postojali ljudi koji su se identifikovali kao Srbi kasnije ali samo mala potvrda da je nastanak nacije u savremenom smislu jako osetljiva tema, da su Nislije lako mogle da postanu Bugari 1878. da su kojim slucajem Rusi pre Srba oslobodili taj grad, tokom rata sa Turcima. Nije fer da sve teritorije gde smo bili u znacajnom broju pripisujemo "srpskim zemljama" a ignorisemo da slicno mogu da kazu i drugi balkanski narodi. Doselimo se u Vojvodinu, Srpska Vojvodina, odselimo se sa Kosova i nasele se Albanci, Srpsko Kosovo, ma sve je nase gde smo ikada bili. Ako te ne mrzi istrazi koliko je Srba planskom politikom Kraljevine doseljeno na Kim od 1913 do 1941, kao i koliko -Albanaca je prinudno iseljeno, kao i da li im je bilo dozvoljeno da poseduju najvise pola hektara po clanu domacinstva, da bi tako primorali taj narod da se dodatno iseljava, knjige su pisali srpski autori. Samo malo objektivnosti i realnosti, istina moze da bude neprijatna.
Нећеш да коментаришеш конкретне аргументе које сам изнео "да не загушујеш тему" и онда изнесеш туце нетачних аргумената које су маргинално повезани са оним што сам рекао као махање руком да си ипак у праву али не можеш да се бакћеш дискусијом. Чуј Срби из Ниша би били Бугари данас да су тај град ослободили Руси јер нису имали српски идентитет али Македонци јесу тада имали чувени историјски северномакедонски идентитет. То је ваљда "објективна чињеница" а не твој "лично уверење".

Албанци су "принудно одсељени" са Косова али су се Срби сами "одселили у Војводину". Вероватно су отворили Лидл тамо па су појурили да уштеде.

"Срби никада нису владали у Босни", тада су живели "Бошњаци" који се не спомињу у историјским записима тог времена и представају бастардизацију турског термина за људе из босанске регије који су тада још били Хришћани. Срби и Хрвати у Босни заправо ни не постоје и сви римски историјски записи који сведоче о борби та два племена за доминацију том регијом су заправо великосрпска и великохрватска измишљотина. Тамо су живели Бошњаци који су истовремено били и Словени и Илири и невидљиви па нису могли да их помену као словенско / илирско племе нити уцртају на мапе.

Спектакуларно познавање историје, директ из Центра за културну деконтаминацију

Да је срећа да заправо имамо десничарску струју у Србији а не конзервативне југословене и слобистичке ларпере
 
Дијана Хркаловић: Небојша Стефановић прислушкивао Вучића, монтирао Јовањицу и штитио Беливука. Председник има много велико срце и лако прашта људима.

vidite, Vodja je dobar. Ali zasto trpi kriminalca koji mu radi o glavi na mestu ministra odbrane?
Da mu nije naredilo?
 
Problemi Srba sa susednim narodima poticu uglavnom zbog nesposobnosti upravljanja.
Srpska elita pokusala je da upravlja i drugim narodima, kao kod sebe, obrenovicevski, osmanlijski.
Nisu imali razumevanja za nacionalne identitete koji su postojali vec tada, recimo Makedonce i Albance.
Nisu razumeli koliko je ekstreman Hrvatski nacionalizam, jer da jesu, ne bi pravili dravu sa njima.
Aleksandar je hteo sto vecu drzavu, nije poslusao savete vojvode Misica.

Tada, 1918.-1928. niko nije smetao Srbiji. Mejdutim srpska elita bavila se uvlacenjem u d..pe vladaru.

A. Rajs je pisao o toj nesposobnosti Srbije da asimilira Makedonce.

A. Rajs "Cujte Srbi, cuvajte se sebe"

Vaši političari - strančari su učinili, ako se ovo nastavi kao sada, da ponovo izgubite zemlju stare srpske kulture, Makedoniju ili kako se to danas kaže, Južnu Srbiju, koju ste povratili žrtvovanjem najboljih sinova otadžbine.
Kada je srpska vojska (i to samo vojska) oslobodila tu kolevku Srbije, našla je tamo zemlju u kojoj je skoro svaki kamen zaista bio pun sećanja na nekadašnju srpsku veličinu, ali je tamo zatekla i stanovništvo koje je zbog pretrpljenog dugovekovnog ugnjetavanja postalo nacionalno bezlično. To stanovništvo je tražilo samo jedno: da najzad slobodno i u potpunoj sigurnosti zarađuje hleb. Nacija koja bi joj učinila to dobročinstvo za deset godina bi ga asimilovala, pa makar bila i kineska. Na svu sreću oslobodila su ga braća. Vojska je izvršila zadatak u potpunosti. Ostalo je sada na vladi, političarima i poslanicima da izvrše svoj zadatak i da renacionalizuju tu ponovo nađenu braću koja su zaboravila svoju nacionalnost. U čemu se sastojao taj zadatak? Naprosto, u sledećem: da mudrim upravljanjem, koje bi vršili najbolji činovnici, pokažu da je stanovnicima Južne Srbije prednost što su ponovo sa svojom braćom, da te iste stanovnike navedu da ponovo zavole pronađenu otadžbinu otkrivajući im sve ono što je lepo i objedinjavajuće u toj zajedničkoj otadžbini.


Šta su, međutim, uradili, vaši političari? Upravo suprotno. Poslali su u Južnu Srbiju sve ono najgore među činovnicima, bezobraznike i lopove. Povrh svega, oni nisu ni pokušali da od Makedonaca načine Srbe ili Jugoslovene, kako se sada kaže, već su od njih hteli da stvore pristalice političkih stranaka. Lepili su na leđa tih ljudi, koji su tražili samo mir, etikete radikala, demokrata itd. i u tu zemlju, koja im je morala da bude sveta, preneli svoje odvratne stranačke borbe. Nije im bilo mnogo važno da li su ti novi članovi iskreni i da li je njihovo stupanje u stranku samo ujdurma nacionalnog neprijatelja. Bile su im potrebne njihove „kuglice". Makedonci su ljudi kao i drugi i sigurno su pametni kao i ljudi iz Stare Srbije. Oni su zato shvatili igru vaših političara, vrlo prljavu igru, pa se u njima začeo veliki prezir prema vama. U svakom značajnijem kraju Južne Srbije vaši partijci su, umesto da okupljaju to stanovništvo oko nacionalne zastave u nekom „narodnom domu", podigli najlepše zgrade „radikalskog" i „demokratskog kluba", pa tako uneli i u tu zemlju još veću neslogu. Treba li se onda čuditi što ljudi iz Južne Srbije nisu naučili da vole tu zemlju koja je bila njihova i koja je ponovo morala da bude njihova? Ne treba, zar ne? I zaista, većina Makedonaca vas ne voli i ne može da vas voli.
 
Небојша Човић: Србија не сме бити полигон за лечење фрустрација ЕУ бирократа, време је да напустимо актуелну логику евроинтеграција
 
Нећеш да коментаришеш конкретне аргументе које сам изнео "да не загушујеш тему" и онда изнесеш туце нетачних аргумената које су маргинално повезани са оним што сам рекао као махање руком да си ипак у праву али не можеш да се бакћеш дискусијом. Чуј Срби из Ниша би били Бугари данас да су тај град ослободили Руси јер нису имали српски идентитет али Македонци јесу тада имали чувени историјски северномакедонски идентитет. То је ваљда "објективна чињеница" а не твој "лично уверење".

Албанци су "принудно одсељени" са Косова али су се Срби сами "одселили у Војводину". Вероватно су отворили Лидл тамо па су појурили да уштеде.

"Срби никада нису владали у Босни", тада су живели "Бошњаци" који се не спомињу у историјским записима тог времена и представају бастардизацију турског термина за људе из босанске регије који су тада још били Хришћани. Срби и Хрвати у Босни заправо ни не постоје и сви римски историјски записи који сведоче о борби та два племена за доминацију том регијом су заправо великосрпска и великохрватска измишљотина. Тамо су живели Бошњаци који су истовремено били и Словени и Илири и невидљиви па нису могли да их помену као словенско / илирско племе нити уцртају на мапе.

Спектакуларно познавање историје, директ из Центра за културну деконтаминацију

Да је срећа да заправо имамо десничарску струју у Србији а не конзервативне југословене и слобистичке ларпере
Tvoji "argumenti" su bili da kazes da nisam u pravu. Bez ijednog primera zasto nisam u pravu,Kazes da su lazni. Dokazi da je bilo sta sto sam rekao lazno. Kada odrasli ljudi razgovaraju onda se pozivaju na podatke cinjenice, a ne samo prazno pricaju. To sto su se Srbi iselili tokom Velike seobe ( kao i za vreme Stefana Lazarevica i Djurdja Brankovica, vidis ja to tvrdim i to pise u knjigama, za razliku od Srba u Rimskog carstvu, to nigde ne pise)Zalosno je da ni ne znas uzroke Seobe Srba, jedne od nekoliko tokom vekova vec se jos i rugas sa Lidlom. Srbi su odlazili zbog sukoba sa Turcima jos od Kosovskog boja, porodica Brankovic je imala i dvor u Sremu, velika imanja u Banatu i smatra se da je
Kula u Vrscu deo zamka despota Djurdja. Seoba 1689.je bila samo finalni deo tih procesa. Procitaj o Srebrenici, ne 20.veka vec 15.veka, kada je despot Stefan Lazarevic dobio taj deo Bosne na upravu od ugarskog kralja Sigismunda kao njegov vazal, u cirilicnom zapisu stoji da su svi do jednog bili bogumili tamo, pa ih je zbog pobune nas vladar sve surovo osakatio stavio im je usijano kamenje ispod kolana. Vidis ja to kazem a ti kazes da ja lazem. Hajde sada ti kazi sta da ja procitam,, ako imas neki predlog, o bilo cemu, koliko je zivelo Srba u Makedoniji u Srednjem veku, koji bosanski vladari su Srbi, neke crkve severno od Mostara ili tvrdjave koje su napravili Srbi u srednjem veku, ili mozda jos dalje, iz Bugarske....ako imas. A ne zasto Hrvati grese ovo i ono, sto nema nikakve veze sa nasom pricom. Svi na Balkanu smo najstariji narod, kao i svi u Siriji, ili Turskoj, ili celoj Evropi. Svi imamo gene ljudi koji naseljavali ove prostore, i Kelta i Ilira i Tracana i Rimljana i Turaka i Slovena i svih ostalih bezbroj plemena koja su prosla preko Balkana, zato su svi argumenti ko je bio prvi i cije poreklo vodi potpuno besmisleni, kao recimo sto Albanci vuku poreklo od Ilira iskljucivo. Pozivanje na genetiku je cist primitivizam, bilo to za Albance ili Srbe ili bilo koga drugog.

P.S. Svako zdravo drustvo treba da bude uvek otvoreno za bilo kakvu raspravu, cak i neke koje nemaju mnogo smisla, jer se upravo kroz pricu razmenjuju ideje i eventualno otkriju greske na kojima ucimo. Tako svi dobijaju.
Problemi Srba sa susednim narodima poticu uglavnom zbog nesposobnosti upravljanja.
Srpska elita pokusala je da upravlja i drugim narodima, kao kod sebe, obrenovicevski, osmanlijski.
Nisu imali razumevanja za nacionalne identitete koji su postojali vec tada, recimo Makedonce i Albance.
Nisu razumeli koliko je ekstreman Hrvatski nacionalizam, jer da jesu, ne bi pravili dravu sa njima.
Aleksandar je hteo sto vecu drzavu, nije poslusao savete vojvode Misica.

Tada, 1918.-1928. niko nije smetao Srbiji. Mejdutim srpska elita bavila se uvlacenjem u d..pe vladaru.

A. Rajs je pisao o toj nesposobnosti Srbije da asimilira Makedonce.
Slazem se, Rajs je lepo analizirao, njemu svakako niko ne moze da kaze da je bio neko ko ne voli Srbe i Srbiju.
 
Ako mislis na Crnogorce, oni imaju svako pravo da se nacionalno izjasne kako hoce.
Nije njima toliko bitno koje su "nacionalnosti", koliko zele da se otresu od toksicnog uticaja srpske nacionalisticke politike.
Više od polovine svih stanovnika Crne Gore je učestvovalo na litijama, a za današnju vladu je na izborima glasalo njih 3%, ako i toliko.

Ovaj post kao da si prepisao sa sajta sekte "cpc" ili neke Soroš fondacije.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Moj rodak je bio vrlo visoki oficir zandarmerije do 1941. kada je poginuo u aprilskom ratu.
Pricao je svojoj cerki i zeni o problemima u Dubrovniku koji su bili uzrokovani kako ekstremnim hrvatskim naiconalizmom (tzv frankovci, preteca ustasa), takoi ponasanjem zandara.
Negde od 1870. i neke. i Srbija i Austrougarska ukinule su telesno kaznavanje. U Austrougarskoj je zabrana bila stvarna, u Srbiji fiktivna. Zandari su, narocito izvan Beograda batinali ljude kao kaznu, neformalno i van istrage.
Kada je to preneseno na podrucje Dubrovnika i Konavala, koji su vec bili zaboravili na takvu mogucnost, doslo je do problema.
Kao retko skolovan covek medju zandarima poslat je da smiri situaciju kad je politicka steta vec bila ucinjena, na radost frankovaca.

Prica mi Srbin s Kosova kako su listom bili protiv pregovora sa Albancima devedesetih.
Dok nije bilo kasno.

Tipicna je nasa nezainteresovanost i bahatost. Svako je mali sultan. Oni drugi su glupi i budale, pojma nemaju.
Neobrazovani ljudi dobijaju veliki prostor da bi ponavljali svoje floskule.
Pogledajte danasnju ekipu "intelektualaca", bilo evrotalibani, bilo fake "nacionalisti".

Na ovom forumu postoji osoba koja sa sto posto preciznosti predvidja alternativne tokove istorije.
 
Misli da je bog zna kako vickast sa ovim bapskim uzrečiciama ''I to je tako'' na kraju svake objave, a zapravo samo dodatno srozava već jako loše mišljenje javnosti o sebi. Ne znam nijednu osobu koja njega ceni ili voli, čak i naprednajci koje znam se groze na pomen njegovog imena.

Bio bih srećan kada bi ga šutnuli negde daleko da bude ambasador, pa da ne smrdi više ovde.
 
To što u Ukrajini cvetaju nacisti nema veze najviše sa Zapadom. U Ukrajini je nacista i nacionalista bilo i pre Majdana 2004. Pičvajz u Ukrajini i u odnosima nje i Rusije je star minimum 100 godina.
На личном, културном и политичком нивоу, односи Руса, Белоруса и Украјинаца су односи много више блиски и јаки него што су икада били међу словенским народима Балкана. Ако је до комунистичке тортуре у одређеним периодима, имали су сараднички и сапатнички однос (Руси су подједнако испаштали). На северозападу Украине је одувек било нацистичко гнездо, које је ЦИА када се Трећи Рајх повукао узела под своју заштиту. Али, по сведочењима самих Украјинаца, источно од границе Кијев-делта Дунава на запад нацоши су били статистичка грешка. Антируска атмосфера у не малом делу украјинског народа је развијана управо тих 18 година, са великим утицајем запада. Сама Русија је сама правила много грешака, којима је кварила ситуацију, то је тачно.
Ruski pokušaj preuzimanja MZKT jeste jedna velika sramota, i to se ne sme zaboraviti. To je jedan od primera i dokaza da Rusija, u najgorem slučaju, nije ništa bolja od zapadnjačkih otkopoda. Iako se po Srbiji uvek priča kako su oni nebesko carstvo nepogrešivo u borbi protiv zlog zapada. Raspitaj se malo više o tom pokušaju uzurpacije MZKT. Nema mnogo vesti o tome van ruskih i beloruskih izvora, o tome je samo bila vest pre jedno 5 godina na internetu i onda se zataškalo. Ali da, pokušano je. I da, ogromna je sramota na račun Rusije, da se tako ponaša prema svom najbližem i uskoro - jedinom pravom savezniku.
То је војно одбрамбени сектор. Из истог разлога жели у својој зони Крим, Мариупољ, Северодоњецк, Дњепропетровск. Са друге стране, Нико из Русије не покушава ни да такне невојну индустрију: кућни апарати, кварцни сатови, играчке, готове млечне и месне производе, тракторе, рударске камионе, лифтове... Све то са белоруским брендом, и профитом у Белорусији. Продаја таквих производа источноевропских чланова Европске Уније на западноевропско тржиште од стране источноевропских домаћох фабрика је неостварени сан снова, са тек по неким иззетком. У Холандском супермаркету нема мађарске, ни бугарске, ни румунске кобацисе ни сира.
Albanija me ne zanima. Bitno mi je samo da ne bude novih ratova i papazjanija koji imaju veze s njom ili njenim etničkim grupama. Ali dobri odnosi sa Albanijom su mi bitni ko semafor u GTA.
Заборавио си на Косовске Албанце. Да се одрекнемо Космета, и подигнемо Кинески зид према њима, нећемо их се отарасити. Они су добар ученик из првог реда, а ми у магарећој клупи. Зна се кога увек слушају и ко ће бити увек крив. Са те стране, наше место на Западу зависи од дружења и мирења са одликашем у очима Запада.
Možeš li mi navesti jednu kinesku ili rusku koloniju, bilo sadašnju, bilo u prošlosti? Ja ti mogu nabrojati 10 zvaničnih američkih i britanskih kolonija koje postoje i danas, a nezvaničnih još 5 puta toliko.
Цео Сибир је руска колонија. Можда нема те врсте насиља како је било Европљана према црнцима, али де факто експлоатација природних ресурса Сибира је у рукама олигарха са запада Русије, читај корпорација.

Кина има један од најхуманијих колонијалних система у средњој Африци, али је ипак колонијални. Да, изградила је пруге, путеве, лакошински систем у Адис Абеби, уложила у образовање и здравство, али бесомучно црпи њихова природна богатства, и понаша се експлоататорски према јефтиној радној снази.
A od čega su Rusi bežali u Ameriku posle pada socijalizma?

Čini mi se da su bili treći na listi za emigraciju u USA odmah posle Kineza i Meksikanaca
Од америчког сна везаног за Русију, који је тамо трајао тек 10-так година, целе 1990-те. Када је ћелави КГБ-овац потиснуо ЦИА из Русије, ствари су се доста промениле. Ја сам га не сматрам за супер решење ни за Русију ни за свет, али ко мене пита? Ко нас пита? Мала држава не може да одлучује само да се прилагођава.
Mislim da je izdaja tzv demokratske opozicije potpuno jasna.
Narocito NGO ekipe oko Marinike i ugostitelja engleskih placenika iz Moramo.
Sad im je Vucic ok.
Ако ћемо о издаји и патриотизму, ко је:
- Увукао Србију у безнадежне ратове, који су изгубљени?
- Укинуо националну железничку станицу, уништио четврту армију, са све вагонима и кадровима?
- Уступио пољопривредно земљиште странцима?
- Уступио рудна богатства странцима?
- Потписао све најштетније споразуме са безпоговорним и безословним уступцима Косовским Албанцима, без трговине, без компромиса?

СПС и СНС.

Патриота је онај ко се, па макар и у предизборној кампањи супротставио бар нечему од тога.

Коалиција око ССП и НС+Морамо.

Ако је неко од њих негде и добио неку кинту са Запада, а ако за разлику од СПС и СНС није извршио неку конкретну издају, он је страни плаћеник колико и фриленсер или гастарбајтер. Односно, дибијен новац са Запада, није негативно, чак економски позитивно уношење девиза у Србију.
 
Vrh