Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Да ли су за све манифестације неопходне овако велике бине са комплексном конструкцијом?
 
Pa nije neophodno. Evo juce je bila jedna manifestacija na koju sam naleteo, Save Soil. Valjda neki medjunarodni skup i ekoloski pokret, nisam pre cuo za njih. Ono sto me je iznenadilo je bio broj prisutnih ljudi. Isprva sam iz daljine mislio da se radi o politickom skupu.

Elem, evo kako je izgledalo, sad nadjoh ba Youtubetu

Naravno, kapiram da vrsta i velicina bine zavisi od procenjene posecenosti (nije isto ako ima 1000 ili 10.000 ljudi), tipa dogadjaja (dal je samo skup ljudi ili nesto s videom ili performansom) i drugih faktora. Ali mislim da se te stvari (sa binama) u zadnje vreme cesto predimenzioniraju.
 
Screenshot_20220423-112808_Facebook.jpg
 
Трг Републике

Ово је дрвеће на Тргу преко улице, према паркићу и Стакленцу; канта за отпатке у првом плану је празна.



Уз дрвеће су метални кругови, а између њих и стабала - рупа, подубља.
У рупама је много отпадака. Зар не постоји начин да се то спречи?





... ...






 
Овакве рупе су грешка у пројектовању, ту су требали макар да поставе оне кавезе са поклопцима око стабла као у Краља Милана.
 
Mogu i da popune te rupe sa onim belim poroznim materijalom što liču na asfalt.

Sve u svemu slika i prilika i naše kulture i naših komunalnih službi i naših projektanata.
 
Pa drvo mora da dise i da sd zaliva, jel ste videli negde nekad drvo sa metalnim okvirom sve do samog stabla? Ja nisam. Al mozda i gresim, ne razumem se u te stvari. Ali znam da uvek postoji nekakav procep i "luft" oko stabla.
 
А и надлежности. Градкса чистоћа не чисти ђубре већ она места која им правно пирпадају, тротоар и канте за ђубре. Ово дрво можада се повреди руком или метлом, тако да је комуналцима строго забрањено. Како не схватате.
 
Što ne vrate ono belo krupnije kamenje, što je i bilo u tim rupama oko drveća, kad je Trg tek otvoren?

Inače, slika i prilika rada naših službi je ova slika:

Stajališna tabla je već godinu i kusur dana razbijena, namerno nisam hteo da je prijavim, baš sam hteo da vidim, hoće li se sami setiti da je zamene, ej strogi centar grada i svi se prave ludi. Kad sam video da se sami neće setiti to da urade, prijavio sam da je razbijena pre dve nedelje, al eto još se nisu setili da je zamene.
 
U pravu si, potpuno sam zaboravio na kamenje a ono je verovatno i najbolje rešenje. Diše, propušta vodu ali ne i smeće, a lepo i izgleda.

Inače, guglao sam malo i koliko vidim, rešenja se uglavnom svode na:
1) žice i mreže
2) rešetke
3) prirodni kamen i šljunak
4) veštačke podloge nalik kamenu

A ima i ovo:
drvo.jpg

Ali mislim da je to preskupo i prekomplikovano za naše tutubane od službi i škrtice od vlasti.
 
Шта је овде тачно хуманије? Трг у данашњој изведби има проблем што је често закрчен разним инсталацијама привременог карактера које отежавају кретање, лоше оријентације дрвореда и очајног одабира дизајна стубова јавне расвете. Ова стара жардињера је била као хуманија само на сликама пошто је била поље веће концемтрације зеленила ал је уствари само сужавала простор за кретање од Коларчеве ка тргу и позоришту и делила је трг на две целине. Плус је била као велика клупа, па се морало седети поред некога непознатог што није увек најпријатније док сада имамо више самосталних клупа.
 
Meni je ta rec ok, jer se ipak odnosi na ljude i svi znaju sta se pod tim misli.
Moze se reci plemenitije, inteligentnije, zdravije, ljudskije, dostojanstvenije, prirodnije, prihvatljivije, pristojnije, uredjenije, kvalitetnije, srecnije, odgovornije...
 
Проблем је у потпуној недоследности, дволичности и идеолошком набоју из којих се крије назови критика разних реконструкција и решења. Овакви људи који ламентирају ка ове две жардињере као да су врхунац еколошке архитектуре и хуманог приступа јавном простору неће да похвале зеленило на Савском тргу па да им живот од тога зависи већ ће да организују олимијско такмичење у менталној гимнастици како је то у ствари лоше а овде је било добро.

IMG-20220506-152457.jpg

(Са теме о Савском тргу, аутор Саша)

Поштено је критиковати конкретне проблеме у изведби или логику у планирању јавног простора али онда треба бити доследан а не окретати реторику као ветроказ кад год је корисно за кукњаву.

По мени је потпуно смислено да централни градски трг има велику, празну површину за окупљање људи са дрворедима на ободу за заклон од сунца. Остали тргови и јавни простори могу (и треба) да буду што зеленији могуће.
 
Vrh