Šta je novo?

Фасаде / Fasade

G33112_50.jpg

Кнеза Милоша

G33112_36.jpg

Јована Ристића

G33112_32.jpg

Чолак Антина
 
^a zgrada preko koja ima fasadu u gotovo odlicnom stanju, a urnisana grafitima (cak i po prvom spratu)?
 
Ovakvih "ogoljenih" fasada ima puno po Becu i nemackim gradovima. I to je ucinjeno nakon ratnog razaranja, u fazama obnove.
Zasto? Pa delom zato sto je u tom momentu bilo skupo, vremenski zahtevno i besmisleno obnavljati sve dekoracije, a delom zato sto je takav bio trend.
Postoje stranice na mrezama o Becu "nekad i sad", isto kao sto mi imamo za Beograd. Iznenadili biste se koliko je toga sruseno, ogoljeno i obesmsljeno.
Retko je koja zgrada iz 17. veka sacuvana u centru grada, sve sto mozemo videti je podignuto u 19. i 20. veku, na temeljima nekih drugih gradjevina.
Ipak je mnogo zgrada ostalo da krasi grad svojom lepotom i znamenitoscu, jer je Bec vekovima bio imperijalisticka prestonica, pa su imali kada i cime da grade.
 
Iskreno, meni se najvise dopadaju fasade koje su u ravni sa parcelom, bas ovako, bez mrtvih konzola i izbacenih terasa.
Пре неки дан сликао на НБГ, са десне стране у овом стилу, са леве са избаченим терасама

IMG_20220427_140840.jpg
 
Какве све надоградње и доградње нећу видети...
 
Светосавска, Земун
Pogledajte prilog 135729

али овај дорски стуб умирем
Pa da li je to u Zemunu nadogradnja?
Није то никаква надоградња, већ је то еркер са прозором кибицфендером, били су као елемент веома распрострањени по бившој Аустроугарској код нас их је могуће видети по Војводини. Што се тиче стуба, еркер обично "виси у ваздуху" али се понекад као стилски елемент појављују стуб или конзоле који симболично "подупиру" еркер.
 
Vrh