Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Eto, sad ja da prijavim te pandure (telefonom, mejlom...), opisao u detalje, kada šta i kako, ja bih morao da dolazim u stanicu i sve to ponovim.

Da postoji sistem, pogledale bi se nadzorne kamere, potvrdila moja priča i ti panduri bi bili opomenuti.

Druga opomena, smanjenje plate.

Treća, još veće smanjenje.

Ali to je sistem, mi to nemamo.

Bila je priča da bi svako patrolno vozilo trebalo da ima kameru.
Čak sam na jednoj škodi video prelepljenu kameru, gore na krovu pored rotacije.

Ovaj ide u VINARIJU da pregovara sa Orbanom o NISu.. i to otvoreno kaže..
Crna Srbijo..
A kad su se napojili vina,
Vučko stade njemu besjediti:

Oj boga ti, brate moj Orbane,
prijatelju stari autoritarni,
da ti kažem što mi srce steže,
nikom nije nego meni teže.

Orban sjedi, ruke sklopi mirno,
k'o vlastelin što sve već je čuo;
gledi Vučka pod obrve tamne,
i blagim glasom zbori: Kazuj, brate.

NIS mi, druže, k’o tvrđava stara,
što ju vjetri tuku sa svih strana,
još mi je u tihome hodu,
pomozi mi da sankcije odu.

Ako kupiš, da spasiš čast zemlje,
učinićeš djelo viteško, plemenito,
tebi slava, a meni mir duše,
da mi narod ne padnu u jade.

Nasmija se Orban, vino srče,
i riječ mu lagana k’o povetar blagi:
Vučko, brate, velika ti želja,
no ne smijem sankcijah na se.

No ne brini vijećat’ ćemo opet,
kad zvona zazvone sa kula pograničnih,
jer što se danas možda teško čini,
sjutra biće lakše neg' izbori.

Sad morate da nam ga prepricate.
У питању је видео запис о бахатом паркирању и малограђанштини. Човек који је био у колима у дворишту клиничког центра у Крагујевцу, је снимио колоне паркираних возила на тротоару, и пошто пешаци немају где да иду, морају дуж коловоза, ризикујући да их ауто удари. То сам сазнао на основу видео записа пре него што су га модератори уклонили и коментара које су људи оставили.

Sad morate da nam ga prepricate.
251172142.jpg

Плаћам држави претплату у износу од 57% месечних прихода за читав сет услуга. У овом тренутку ни једна није на прихватљивом нивоу.

Мора да се иде на раскид уговора.

Da to je i
Проблем је што су хитна помоћ и хитна служба игнорисали телефонске позиве које су примили. iPhone телефони новије генерације имају детектор судара који аутоматски шаље позив у најближу полицијску станицу или хитној помоћи. Неко мора да одговара за ово, јер ако се ово гурне под тепих, онда смо много грешни ако то допустимо. У свим државама би пандурима и особљу за хитну помоћ следили дисциплински поступци и откази, а вероватно и тужбе због овога. Пре неколико година сам прочитао у дечијем часопису да је хирург у Холандији мотоциклом ушао у клинички центар у Амстердаму. Директора и веће клиничког центра није занимало што је био хирург. Добио је отказ одмах и изгубио је дозволу за рад, док код нас ништа. Ова држава је циркус!

Ovde je Iphone jedini zaslužuje pohvale za cradh detection. Izgleda da je poziv upućen i da je bio na engleskom...verovatno predefinisana poruka. Mogu zamisliti kako su ljudi u hitnoj regaovali na isti...

у фирми где ради моја супруга, а у оквиру Бео Шопинг Центра на Коњарнику, се у понедељак десио инцидент или напад. Фирма је позната али је нећу именовати јер нису одлучили још хоће ли избацити у медије или не. Наиме, у поподневној смени су 2 жене покрале доста вредне робе унутар бунде и изашле из радње, случајно једна радница видела и покушала да их заустави. С те две лоповке је био и један мушкарац али се није мешао, више је стражарио поред, да их чува како краду и ако их неко нападне.
Нису хтеле да врате украдено, лоповке су пљувале колегиницу, а затим су је ухватиле за косу и обориле на земљу, ударила је врат и кичму и сад носи гипс око врата. Сад је у шоку и три недеље на боловању. Нико није пришао да помогне, јер је радња велика а радница има мало (нема мушке запослене). Снимци су предати у полицији а спрема се тужба. Чудим се како није одмах стигла интервентна, неко позвао полицију и сл., него су тако лаганини отишли.
Питао сам супругу шта би било ако би се случајно десило да она примети лопова који краде, и да га заустави, да ли сме да носи електрошокер или бибер спреј, кажу да по правилима фирме не сме ништа да се носи у џепу као вид самоодбране. Какав хаос. Ем те пребију, ем си немоћан да зауставиш лопова...
Мада мислим да ће супруга да тражи други посао иако има за стално, плата мала, ради се ко ст***, притом неке перспективе нема. Мушкарце да запосле неће, који би радили те теже послове. Још ово с крађом је врхунац...

Ја сам увек мислио да је хитна помоћ, ватрогасци, као неки кол центар, али када сам пар пута звао и када ми се јавили са АЛО, није ни чудо што нико и не излази на позиве...

Ja imam snimak jednog momka sa krvavom glavom od letos koji je molio hitnu i zvao 8 puta, od toga sam ja razgovarao 2 puta a on 6 i isto toliko puta nam je bila spuštana slušalica. Jer je ujedno i psovao.

Ja pričam lepo, opisujem, žena čuje njega da pored psuje. U fazonu - šta im više treba od podataka o meni, je*em im mater. I meni spusti slušalicu.

Ja zovem ponovo, kaže mi da ja pozovem policiju. I spusti slušalicu. I tako 8 puta. Ja objašnjavam da nije moja dužnost kao građanina, nego ako su oni u strahu da je kriminalni obračun nek je zovu sami, al momku glava krvari i lokva krvi je na trotoaru.

Dečko je bio iz BiH pa mu je čak operater (kasnije se javilo muško) rekao za te psovke da "kalja srpski jezik". Što ga je još više nateralo da ih psuje.

Nisam to kačio ovde jer nema kako, morao bi i da redukujem njegov identitet, komplikovano je.

Trajalo je oko pola sata dok nisu izašli.

@centarfor

To bi tako opisano bila u najmanju ruku teška krađa ili razbojnička krađa.

Tržni centri imaju obezbeđenje. Oni mogu da zadrže osumnjičene do dolaska policije. Kao i svaki građanin, ali obezbeđenje može i da tehnički onemogući izlaz iz TC, čak i svima na određeno vreme, obučeno je da upotrebi silu i sl.

Ovde su dve stvari ključne, sami ukradeni predmeti i svedočenje radnice/radnika.

Ako se predmetima ne uđe u trag te ako radnica/e nije u mogućnosti da sa sigurnošću osumnjičene prepozna, tj. potvrdi njihov identitet, teško se dolazi do osuđujuće presude. Snimci s video nadzora su obično nedovoljni za pouzdanu identifikaciju u smislu osuđujuće presude (ne i uvek) ali mogu biti korisni da pravilno usmere tok istrage, dovedu do osumnjičenih. Pogotovo ako su povratnici/imaju dosije ili su bili predmet ranije istrage, u suprotnom im se teško ulazi u trag.

Dakle predmeti + prepoznavanje/svedočenje zvuči kao ključno.

Jesu li koristili maske, šalove, kape ili ništa od toga?

Može da nosi biber sprej nezavisno od pravila firme sem ako je ne pretresaju i ne oduzmu joj ga pri ulazu, ne vidim zašto ne bi mogla. Oni mogu sprečti ulazak ako znaju da ga ima. - pravila firme. Ali pravila firme ne mogu da onemoguće zakon po kome sme da ga nosi. Kao i elektrošker. Ako razumeš šta hoću da kažem. Malo zvuči isključujuće, ali je tako. Ako je neotrkriveno nek ga nosi, j***š pravila firme. Sprej je veličine karmina.

у фирми где ради моја супруга, а у оквиру Бео Шопинг Центра на Коњарнику, се у понедељак десио инцидент или напад. Фирма је позната али је нећу именовати јер нису одлучили још хоће ли избацити у медије или не. Наиме, у поподневној смени су 2 жене покрале доста вредне робе унутар бунде и изашле из радње, случајно једна радница видела и покушала да их заустави. С те две лоповке је био и један мушкарац али се није мешао, више је стражарио поред, да их чува како краду и ако их неко нападне.
Нису хтеле да врате украдено, лоповке су пљувале колегиницу, а затим су је ухватиле за косу и обориле на земљу, ударила је врат и кичму и сад носи гипс око врата. Сад је у шоку и три недеље на боловању. Нико није пришао да помогне, јер је радња велика а радница има мало (нема мушке запослене). Снимци су предати у полицији а спрема се тужба. Чудим се како није одмах стигла интервентна, неко позвао полицију и сл., него су тако лаганини отишли.
Zar nema radnika obezbeđenja u tržnom centru? Mislim i njima su pravno ruke dosta vezane, ali da bar mogu da pomognu radnicima kad su ova komešanja i rvanja jelte...

U Beu uvek ima jedan iz obezbeđenja tamo na ulazu ka Vojislava Ilića.
кажу да по правилима фирме не сме ништа да се носи у џепу као вид самоодбране.
Sjajno. 🙄

I da pogodim - nemaju ni stolice za kasom ili moraju da stoje ceo dan, jer je neki masni CEO negde tamo u Murici čitao da se tako privlači više kupaca u radnju, pa je rešio da i njima naredi isto, dok on sedi zavaljen u fotelji u nekom kabinetu veličine prosečnog srpskog stana...

Poslednja izmena:
Mislim i njima su pravno ruke dosta vezane, ali da bar mogu da pomognu radnicima kad su ova komešanja i rvanja jelte...

Oni su ključni. Prva linija odbrane takoreći dok ne dođe policija. Apsolutno mogu i treba da zadrže do dolaska policije ako postoji jasna indicija da je upravo izvršeno krivično delo.

Mislim moze i svaki građanin, ali oni su prošli obuku za takve situacije i dužni su, to im je u opisu posla.

Ne smeju oni ništa bez konkretnih dokaza, sa druge strane neće ni da se zameraju lopovima da ih posle ne bi maltretirali.

Zašto misliš da bi ih lopovi ovog tipa i ranga maltretirali? Koga tačno, policiju, obezbeđenje?

Obezbeđenje apsolutno sme ako je u toku vršenje krivičnog dela po službenoj dužnosti da zadrže lice i pozovu policiju. Sme i svaki građanin, tzv. građansko hapšenje.

Jer su mi tako rekli :) na obezbedjenje mislim. Jednom prilikom čak su ženi, tadašnjoj devojci rekli kada su joj neki klinci ukrali telefon da im ne smeju ništa, okupljaju se ispred Ušća pa ih maltretiraju polse ako im se zamere, a u obezbedjenju su uglavnom neki matorci koji pristaju na uslove rada po 12h za malu platu. Mogu samo da proslede snimak policiji ako želi. Ne smeju ni da ih zaustave ako ne postoji dokaz da su izvršili krivično delo (npr nije zapištao skener na ulazu i slično).

Ispada da imaju manje prava samih od građana, jer ne mogu ni građansko hapšenje tj. zadržavanje da naprave, usled jasnih indicija da je krivično delo izvršeno. Dokazi su za sud.

Mada ne sporim da je tako i sam najčešće vidim nesposobne penzionere kao obezbeđenje da nešto kao oprezno motre al očigledno ne mogu, ne smeju ništa.

Vrh