Šta je novo?

Soliteri iz vremena bivše SFRJ

Užice

Advanced
Učlanjen(a)
14.01.2021.
Pohvaljen
8.970
Rođen sam u gradu solitera, a imam i gomilu fotografija samoupravljačkih višespratnica iz mnogih krajeva bivše Jugoslavije sagrađenih pre 1990, pa mislim da nam nedostaje ova tema. Postujte i vi vaše fotografije, skoro svaka varoš u Srbiji ima pokoju zgradu u centru sa više od nekoliko spratova u socrealističkom ili brutalističkom stilu, kao da su kopirali downtown solitere u američkim i kanadskim gradovima i gradićima, a postoje i čitava naselja stambenih solitera-spavaonica na obodima gradova. Krenuću najpre od mog rodnog Užica:

24396.jpg

30958.jpg

31000.jpg

uzcyltb 024.jpg

Poslednja izmena:
Pribojski soliteri, posle užičkog hotela Zlatibor i novogradnje u centru Tutina verovatno predstavljaju najviši objekat u Raškoj:

87.jpg

85.jpg

88.jpg

93.jpg

Čuveni "Vodotoranj" sa pravougaonim rezervoarom vode na krovu
Првобитна намена зграде је била седиште градског Водовода, због чега се на врху зграде налази резервоар за воду запремине милион литара, који је требао да даје притисак градском водоводу, међутим она никада није служила сврси.
draco-malfoy-really.gif

Ladno... :D Hvala na informacijama i slikama, zanimljivo. 🙂

Možda bi naslov teme trebalo promeniti u "Najviše zgrade u Srbiji po mestima i gradovima".

Dosta njih su zapravo ružni ili neskladni. Ali lajkujem zbog truda oko fotografisanja, kačenja i davanja opisa i dodatnih informacija.

Разлика у столарији се скоро ни не примети поред застакљених тераса и клима.
Штета што их врв никада нећемо видети уређене и као део целине у којој су планирани, идеју о томе можемо добити из блокова (Источне) Немачке и реновираних блокова Литваније. Друге државе су их баш занемариле или офарбале у шарено.

Vrh