Da ne širim priču na geopolitiku i ostalo, nego da gledamo usko tehnički.
1. U Srbiji putne isprave izdaje policija, koja je u Srbiji monolitna ogranizacija pod MUP.
Daj ti meni jedan jedini argument za to?!
2. Oni kao takvi su godinama izdavali pasoše na osnovu gubitka/oštećenja starog.
3. Sistem MUP je kompatibilan sa EU, ali nisu hteli da ih upare.
Moje mišljenje je smo odavno morali da uđemo u EU, jer je to naš interes i jedan od uslova da naša država preživi.
Ok, Srbe su uspeli da ubede da nam to ne treba, možda i ooravdano. Ali što se bunite za vize?
Dok jedan Hrvat ili Bugarin može gde i koliko hoće po EU na ličnu kartu, nama vize.
O migrantima je tek posebna priča. Da ne idemo dalje od Srbije.
Ok, ja uvažavam te tvoje argumente.
Ali opet se vraćamo na onaj problem:
1) Srbin hoće da emigira ili samo da putuje/ radi, on ide na aerodrom ili na granični prelaz, uredno se javlja, popunjava formulare i prolazi sve procedure.
2) Horde koječega iz svetskih bestragija, bez dokumenata, bez podataka, bez čak i volje da dovoljno sarađuju, dođu do ograde odnosno graničnog kamena EU zemlje i pređe preko. I u pola slučaja ih panduri navataju a oni svi kažu da su izbeglice iz Sirije i sve kul, mogu da biraju kako će da im se upiše ime u zapisnik i u nova dokumenta. A u drugoj polovini slučajeva panduri ih ni ne navataju nego odu u neku sledeću EU zemlju pa tamo biraju gde će i šta će.
Zar ne vidiš problem i licemerje tu?
I druga stvar koja meni smeta je kad naši ljudi brane taj sistem i takvo licemerno ponašanje.
Jedno je reći "dobro, šta je tu je, može im se, a mi možemo samo da trpimo".
A drugo je reći "ma neka, ako, nek nas j..u, taman da se Vučić i Srbija još malo osramote i opale po ušima".
Uostalom, na stranu šta ko misli o Vučiću ili o Srbiji... zašto braniti ta đubrad i zašto se radovati što oni takvi, ološi, jašu nas, kakvi god da smo?
I da vam kažem nešto - svi koji misle da će ovo da: poljulja, osramoti, prevaspita... Vučića, SNS, ili pak celu Srbiju, grdno se vara. Vučića boli paja za ovo, on i negov najuži krug će i dalje putovati po EU nesmetano. I od naših para. A narod u Srbiji, onaj koji i inače ide u EU, neće postati ništa bolji i vaspitaniji od ove mere. Samo će normalni deo ljudi među Srbima, i oni koji često putuju, borave ili rade i privređuju u toj EU, da imaju dodatne teškoće i probleme.
Ovo vam je kao kad bogatašima i korporacijama skrešu poreze a onda vama odnosno nama kmetovima uvedu taksu na CO2 ili skuplju struju. I vi, kao pošteni i radni ali takoreći naivni ljudi, se mislite "pa dobro, ako, možda i treba, biće svima bolje, moram nekad da istrpim nešto". A istina ne može biti dalje od toga. Neće nam biti bolje. Neće biti pravednije. Letovi i migracije neće biti bezbednije. Evropa neće biti bezbednija. Nema razloga i opravdanja za ETIAS. Oni koji treba da se obrađuju i kontrolišu, i dalje će ulaziti nezakonito i nesmetano. Ništa se suštinski neće promeniti. Osim što ćemo svi prolaziti maltretiranja i što će nas tešiti da zajedničkim naporima i žrtvama činimo Evropu bezbednijom.
Recite tako je kako je, ali nemojte da tražite opravdanja za ovo, molim vas. I da dozvolite da vas neko ubedi da ako Srbija ima mnogo st.ke i korupcije, da EU nema, pa nam zato kobajagi uvode ovo, radi opšte bezbednosti i boljitka. Ne dozvolite da vas ponižavaju tako što vas ubede u to i nateraju vas da drage volje prihvatite i branite ovako nešto.