Šta je novo?

EES (Entry/Exit System) - iskustva

ivchonny

Higher intermediate
Učlanjen(a)
19.05.2017.
Pohvaljen
3.985
Nadam se da sam ubo deo foruma u kom o ovome možemo da razmenjujemo informacije.

Ima lep prilog na SAT reviji o tome kako se registruje, tj. prelazi granica EU po novom EES sistemu.

Ono što je pitanje je da li pri sledećem ulasku mora da se čeka red, ili može da se ide na automatski šalter (npr. na aerodromima).

Мене више брине ETIAS, 20 евра се плаћа улаз или такса шта већ, важи 3 године и достављају се подаци о путовању. Буквално су нам увели ЕТА само нам то нису рекли.

Niko nam ništa nije uveo.
Sami smo to izabrali jer se uvek odupiremo Evropi i radimo u korist svoje štete.
Neki ovde su upravo i glasali za čoveka koji je rekao da ćemo biti crna rupa na tepihu.
Sad kad se to ostvaruje, uživajte
Да ли се и Албанија, Украјина и Канада одупиру Европи па су и њима увели исто? 🤔

Nije stvar u tome da li se odupiru, nego koliko će imati potrebu da koriste ovaj sistem. Kanada zauvek, jer neće ući u Šengensku zonu, Ukrajina - to niko ne zna (verovatno ni oni nikad), a Albanija verovatno još nekoliko godina, jer su oni uz Crnu Goru, najbliže EU trenutno. I na SAD se primenjuje isti sistem.

Mi se odupiremo i idemo unazad, tako da ćemo verovatno biti kao Kanada i Ukrajina.

Da nemamo balkanske kleptokratije, potpuno provincijskog duha uslovljenog ličnim nedostatkom obrazovanja i emancipacije, udruženih sa jedinim interesom koji ih pogoni - nezasitom kradjom društvenih resursa, ovo bi morala biti glavna i udružena aktivnost svih zemalja kandidata. Izuzeće od oba. I ees i naročito etias!

Potpuna budalastina i turbo kratkovida odluka i same eu birokrstije... ne izuzeti zemlje kandidate iz ove price i time jasno pokazati da proces pridruživanja bar nesto znaci i za obične ljude.

Kakva flagrantna izjava licemerje sa obe strane. Bukvalno SAMAR u lice svima koji su se ikada zalagali za eu u regionu.

Zovite to kako hoćete, ali kada bilo kome, na bilo koji način, moram da se javim pre putovanja, a ovaj to može da ne odobri... To je ponovno uvođenje viza. To što će trenutno to biti meka viza, pa to se menja potezom pera. Baš kao što je etias potezom pera promenjen sa 7e na 20e, zar ne? Sutra neće biti 3god,već npr 3 meseca ili jednokratno.

Veliki auto gol i za uniju, pred građanima zemalja kandidata. Ne može biti jasnije rečeno da to ne vredi ni pišljiva boba. To što se birokrate zanose da im palamudjenje po medijima u objašnjavanju ovih mera, moderno znano kao proaktivni PR, nešto postiže... Kao i tako često, varaju se deeeebelo.

Glupo da gluplje biti ne može. Kao krava koja prospe kanticu mleka... U smislu političke vizije. Džabe posle 20 besmislenih konferencija i 200 donacija.

Apsolutno se slažem. U poslednjih par godina EU je opravdano izgubila poverenje u Srbiji. I da, ETIAS je de facto vizni sistem. EES i nije, ali da komplikuje, to da.

Međutim, pošto za to stvarno ništa ne možemo da uradimo, hajde da vidimo kako ovo funkcioniše u praksi. Ja treba početkom novembra da idem u EU, pa javljam, ali ako neko do tada bude imao kakvo iskustvo, molim da podeli.

Имам приближно искуство. У јуну сам био у Кракову и чим смо слетели граничари су нас сликали, нису нам узимали отиске прстију. Траје можда 20 секунди можда и мање. Лупили су ми печат и то је то. На излазу ми нису тражили ништа.

Svakog dana im duž obala i nebranjenih granica ulazi stotine hiljada divljaka, džihadista i okupatora a vi ovde tražite razloge da opravdate EU iz..kavanje nad Srbima (i drugima) koji se uredno pojave na graničnim prelazima i aerodromskim punktovima i prijave nadležnim organima na kontrolu i evidenciju.

O čemu pričate vi? Dokle ćete da branite svako đubre koje nas gazi, ponižava i otežava nam živote?

images

Šta još treba da se desi da neki od vas priznaju da su (i) EU licemerna folirantska govna?

Pritom ajde da to sranje traje doživotno, pa kao uzmu ti jedanput otiske prstiju i sliku lica, pa to je to, ubeležen si u sistem do kraja života.

Nego treba svake 3 godine da se to obnavlja, da se opet plaća i da se opet prolazi kroz procedure? ZA ŠTA? ZA OVO???!!!

images

Ali ajde što su oni g..na i može im se, nego vi neki koji ih branite... to mi je nepojmljivo.

A nema apsolutno nijedan validan argument za uvođenje tog smeća. Dokle god se prizori iznad ponavljaju svakog dana, širom EU, svaki pokušaj odbrane i opravdavanja EES i ETIAS je jednostavno NIŠTAVAN I APSURDAN.

Niko nam ništa nije uveo.
Sami smo to izabrali jer se uvek odupiremo Evropi i radimo u korist svoje štete.
Neki ovde su upravo i glasali za čoveka koji je rekao da ćemo biti crna rupa na tepihu.
Sad kad se to ostvaruje, uživajte

O čemu ti? :ROFLMAO:

Ovo je uvedeno državljanima svih zemalja kojima nije potrebna šengenska viza, dakle ne samo nama, nego i građanima SAD, Australije, Japana, Albanije, Ukrajine itd.

A nema apsolutno nijedan validan argument za uvođenje tog smeća. Dokle god se prizori iznad ponavljaju svakog dana, širom EU, svaki pokušaj odbrane i opravdavanja EES i ETIAS je jednostavno NIŠTAVAN I APSURDAN.

EES je sistem sličan sistemu koje su uvele već mnoge zemlje u svetu. On nije toliko sporan.

ETIAS je sistem za koji bi svaka država čiji građani podležu tome trebala da uvede recipročne mere. Eto, svaki putnik iz EU koji hoće u Srbiju nek plati 20 evra i neka mu to važi 3 godine. Taman malo da se budžet dopuni.

Malo se preteruje. Skoro sam bio u Južnoj Koreji za koju nam ne treba viza ali kao i svima potrebna je K-ETA. Online proces traje 5 minuta košta 7$ ubace se podaci o letu kao i o smeštaju uradi se selfi i kroz 5 minuta aplikacija vam napravi pdf sa qr kodom koji pokažete cariniku. Južna Koreja više ne lupa pečate zalepe vam papirić sa qr kodom na kome su svi vaši podci i pri izlasku iz zemlje nema nikakvih čekanja samo prodjete elektronsku kapiju.Kada ponovo ulazite u zemlju, a da već imate taj stiker u pasošu proces je još brži. Tako da ovo nije ni približno vizi. Ono što je bilo obavezno i ranije kada ulazite u EU jeste da imate dovoljno novca, adresu boravka, let nazad obavezno je i sada to što neke članice nisu primenjivale i proveravale sve ovo to je druga stvar. Sada je provera ovoga centralizovana i nema izuzetaka.Neće odbijati ljude koji imaju sve ono što treba imati od 2009. Ovo će naškoditi ljudima koji redovno prave prekšaje i ostaju duže. Ono što je sigurno da čitav svet ide ka uvodjenu elektronske autorizacije Australija, USA, Kanada, Južna Koreja, Japan uskoro, EU, UK itd. Ja na ovo gledam kao neki digitalni pre-arrival landing card koji postoji decenijama za dosta zemalja.Iskreno mi najmanje imamo prava da kukamo na ovo jer već decenijama usporavamo svoj proces pridruživanju EU većini našeg stanovništva je to ok i radije bi da ostanemo izolovano ostrvo na sred kontinenta. Tako da kuknjava ovde nema nikakvog smisla što se mene tiče.

Apsolutno nijedan validan argument za uvođenje tog smeća. Dokle god se prizori iznad ponavljaju svakog dana, širom EU, svaki pokušaj odbrane i opravdavanja EES i ETIAS je jednostavno NIŠTAVAN I APSURDAN.
Da ne širim priču na geopolitiku i ostalo, nego da gledamo usko tehnički.
1. U Srbiji putne isprave izdaje policija, koja je u Srbiji monolitna ogranizacija pod MUP.
Daj ti meni jedan jedini argument za to?!
2. Oni kao takvi su godinama izdavali pasoše na osnovu gubitka/oštećenja starog.
3. Sistem MUP je kompatibilan sa EU, ali nisu hteli da ih upare.

Moje mišljenje je smo odavno morali da uđemo u EU, jer je to naš interes i jedan od uslova da naša država preživi.
Ok, Srbe su uspeli da ubede da nam to ne treba, možda i ooravdano. Ali što se bunite za vize?
Dok jedan Hrvat ili Bugarin može gde i koliko hoće po EU na ličnu kartu, nama vize.

O migrantima je tek posebna priča. Da ne idemo dalje od Srbije.

Ja na ovo gledam kao neki digitalni pre-arrival landing card
Pogresno gledas. Na zalost, nije. Ovde postoji formalni korak eventualnog uskracivanja ulaska (etias se na to svodi). Sto de facto jeste viza. Kao sto rekoh, meka viza (za sada), ali viza. Pre-autorizacija.

Akcenat cak nije da li jeste ili nije, ocigledno je. Akcenat je da su zemlje kandidati morale biti izuzete. Ne postoji cak ni jedan operativni razlog za suprotno (recimo Z.Balkan ima toliko malo stanovnika da cak i da nista ne kontrololisu, od kada je prijava na socijalnu pomoc sustinski nemoguca u svim eu zemljama za "azilante", problem nemaju). Radi se prosto o nedostatku vizije, suvo birokratsko podilazenje ksenofobnim osecanjima (koja eto i ovde vidimo) od strane evropskih narodnjaka, u osnovi...

Podsecam sve da EU gradjani u Srbiju ulaze samo na osnovu licnog dokumenta. Dakle, liberalnije nego gradjani Srbije u sopstvenu zemlju. Ako ne verujete, proverite (oni mogu sa lk, vama treba pasos!). Ja na zalost previse putujem pa znam iz prve ruke ...

U osnovi moje zamerke se svode:

1. Na kriminalnu politiku neemancipovanih vlasti nam, jer se niko nije setio opravdanog predloga kako kandidati moraju biti izuzeti od etias, a ako mene pitate i ees. Zabole ih za ta pitanja, ne nosi im lovu u dzepove. Ovo je ustvari za Balkan vrlo verovatno moglo biti dobijeno i udareno na sva zvona i talambase, kao redak uspeh i ovih lokalnih kriminalaca i EU birokratije, uz garantovanih +5 procentnih poena povecanja podrske eu linearno u svim zemljama kandidatima (sa npr otpocetim pregovorima, eto kako se izostavi jedini problem, Ukrajina).

2. Licemerje i neverovatnu kratkovidost EU. Umesto (jos jedne u nizu) poruke kako smo gradjani drugog reda, mogli su lagaaano da imaju polaganje u kos. Ma, zakucavanje. Kao sto rekoh, dzaba sada 200 donacija i prazne price...

Da ne širim priču na geopolitiku i ostalo, nego da gledamo usko tehnički.
1. U Srbiji putne isprave izdaje policija, koja je u Srbiji monolitna ogranizacija pod MUP.
Daj ti meni jedan jedini argument za to?!
2. Oni kao takvi su godinama izdavali pasoše na osnovu gubitka/oštećenja starog.
3. Sistem MUP je kompatibilan sa EU, ali nisu hteli da ih upare.

Moje mišljenje je smo odavno morali da uđemo u EU, jer je to naš interes i jedan od uslova da naša država preživi.
Ok, Srbe su uspeli da ubede da nam to ne treba, možda i ooravdano. Ali što se bunite za vize?
Dok jedan Hrvat ili Bugarin može gde i koliko hoće po EU na ličnu kartu, nama vize.

O migrantima je tek posebna priča. Da ne idemo dalje od Srbije.
Ok, ja uvažavam te tvoje argumente.

Ali opet se vraćamo na onaj problem:

1) Srbin hoće da emigira ili samo da putuje/ radi, on ide na aerodrom ili na granični prelaz, uredno se javlja, popunjava formulare i prolazi sve procedure.

2) Horde koječega iz svetskih bestragija, bez dokumenata, bez podataka, bez čak i volje da dovoljno sarađuju, dođu do ograde odnosno graničnog kamena EU zemlje i pređe preko. I u pola slučaja ih panduri navataju a oni svi kažu da su izbeglice iz Sirije i sve kul, mogu da biraju kako će da im se upiše ime u zapisnik i u nova dokumenta. A u drugoj polovini slučajeva panduri ih ni ne navataju nego odu u neku sledeću EU zemlju pa tamo biraju gde će i šta će.

Zar ne vidiš problem i licemerje tu?

I druga stvar koja meni smeta je kad naši ljudi brane taj sistem i takvo licemerno ponašanje.

Jedno je reći "dobro, šta je tu je, može im se, a mi možemo samo da trpimo".
A drugo je reći "ma neka, ako, nek nas j..u, taman da se Vučić i Srbija još malo osramote i opale po ušima".

Uostalom, na stranu šta ko misli o Vučiću ili o Srbiji... zašto braniti ta đubrad i zašto se radovati što oni takvi, ološi, jašu nas, kakvi god da smo?

I da vam kažem nešto - svi koji misle da će ovo da: poljulja, osramoti, prevaspita... Vučića, SNS, ili pak celu Srbiju, grdno se vara. Vučića boli paja za ovo, on i negov najuži krug će i dalje putovati po EU nesmetano. I od naših para. A narod u Srbiji, onaj koji i inače ide u EU, neće postati ništa bolji i vaspitaniji od ove mere. Samo će normalni deo ljudi među Srbima, i oni koji često putuju, borave ili rade i privređuju u toj EU, da imaju dodatne teškoće i probleme.

Ovo vam je kao kad bogatašima i korporacijama skrešu poreze a onda vama odnosno nama kmetovima uvedu taksu na CO2 ili skuplju struju. I vi, kao pošteni i radni ali takoreći naivni ljudi, se mislite "pa dobro, ako, možda i treba, biće svima bolje, moram nekad da istrpim nešto". A istina ne može biti dalje od toga. Neće nam biti bolje. Neće biti pravednije. Letovi i migracije neće biti bezbednije. Evropa neće biti bezbednija. Nema razloga i opravdanja za ETIAS. Oni koji treba da se obrađuju i kontrolišu, i dalje će ulaziti nezakonito i nesmetano. Ništa se suštinski neće promeniti. Osim što ćemo svi prolaziti maltretiranja i što će nas tešiti da zajedničkim naporima i žrtvama činimo Evropu bezbednijom.

Recite tako je kako je, ali nemojte da tražite opravdanja za ovo, molim vas. I da dozvolite da vas neko ubedi da ako Srbija ima mnogo st.ke i korupcije, da EU nema, pa nam zato kobajagi uvode ovo, radi opšte bezbednosti i boljitka. Ne dozvolite da vas ponižavaju tako što vas ubede u to i nateraju vas da drage volje prihvatite i branite ovako nešto.

Ovo me mnogo podseća na period posle 9/11 i kad su uveli brdo tiraninskih zakona a na međunarodnom nivou pozabranjivali pola stvari, ukinuli mnoge slobode i otežali putovanje svima. Pod izgorovom "borbe protiv terorizma" i "unapređenja bezbednosti".

I masa ljudi tada je isto tako branila i brže bolje dočekala te mere i oduzimanje sloboda. A da ih neko pita znaju li konkretne činjenice da li je to ikada sprečilo ili obeshrabrilo nekog pravog odmetnutog teroristu da napravi nešto, ne bi znali nijedan primer da navedu.

Ali i tad je bilo "pa rekli političari da tako treba... da je to za našu bezbednost..."

Koji političari? Ovi?
080804-F-4127S-144.JPG

21383.jpg

100329-F-7370M-001.JPG

mm1fc_63c82d0e7ae82.jpeg

Mislite da njih dotiču bilo koje mere koje su izglasali pa i nametnuli tada? Ili mislite da oni brinu za vašu i moju bezbednost? Dajte, ljudi...

Sve, sve... samo ih nemojte braniti i opravdavati, molim vas. Jer dok ih vi opravdavate i branite, oni se smeju svima nama, i tome šta im sve dopuštamo i šta sve od njih gutamo, a sve sa osmesima na licima.

Poslednja izmena:
Ovo me mnogo podseća na period posle 9/11 i kad su uveli brdo tiraninskih zakona a na međunarodnom nivou pozabranjivali pola stvari, ukinuli mnoge slobode i otežali putovanje svima. Pod izgorovom "borbe protiv terorizma" i "unapređenja bezbednosti".

I masa ljudi tada je isto tako branila i brže bolje dočekala te mere i oduzimanje sloboda. A da ih neko pita znaju li konkretne činjenice da li je to ikada sprečilo ili obeshrabrilo nekog pravog odmetnutog teroristu da napravi nešto, ne bi znali nijedan primer da navedu.

Ali i tad je bilo "pa rekli političari da tako treba... da je to za našu bezbednost..."

Koji političari? Ovi?
080804-F-4127S-144.JPG

21383.jpg

100329-F-7370M-001.JPG

mm1fc_63c82d0e7ae82.jpeg

Mislite da njih dotiču bilo koje mere koje su izglasali pa i nametnuli tada? Ili mislite da oni brinu za vašu i moju bezbednost? Dajte, ljudi...

Sve, sve... samo ih nemojte braniti i opravdavati, molim vas. Jer dok ih vi opravdavate i branite, oni se smeju svima nama, i tome šta im sve dopuštamo i šta sve od njih gutamo, a sve sa osmesima na licima.
Koncizan si kao Tihi Don.

Tema je otvorena kako bi se razmenila praktična iskustva, a ne da bi trućali kako je "nepravda" i "nije fer".

Da - EU je licemerna do koske, i uvek je zapad takav bio, a mi stotinama godina nikako da to shvatimo. I nikako da shvatimo da su svi licemerni, uključujući i nas. Preko čije teritorije imigranti slobodno prelaze u tu Evropu?

Ali gde god se okreneš je EU, tako da (bar za nas koji želimo da otputujemo negde s vremena na vreme) praktični saveti za ove prepreke jesu od značaja.

Tema je otvorena kako bi se razmenila praktična iskustva, a ne da bi trućali kako je "nepravda" i "nije fer".
Ne pravi se lud, moj komentar i kritiku sam ostavio ovde tek pošto su neki ljudi počeli da pišu postove u stilu "ako, neka, i treba da nas jašu".

Što njima nisi kukao na sadržaj i offtopic?

A sve što ja kažem je samo da treba da prestanete da im ljubite noge i da ih branite i pravdate dok nas sve gaze i ponižavaju.

Mada jasno mi je da ima ljudi od kojih je čak i to previše očekivati. Onaj tip ljudi koji misle da su političari i "institucije" uvek pravične i stručne u svemu što odluče i urade. A nisu ni svesni kakve vreće prljavštine i gluposti sede na tim pozicijama.

Kažem, ovako je bilo i posle 9/11. I tad je isto bilo ljudi poput tebe koji su to pravdali i
branili. Nije ovo ništa novo. Samo me iznenađuju dubine do kojih idete.

A usrani EES i ETIAS pogađaju i mene, i ja ću isto uskoro ići u tu EU. Tako da itekako me se tiče i itekako imam veze sa temom. Samo mi ide na živac da, ako se već offtopičari, da se ide u odbranu i pravdanje ovih đubradi koji nam to uvode.

P.S.
Izgovori tipa "tako nam i treba kad glasamo za Vučića" takođe ne stoje, jer upravo ta EU najviše i podržava njega i njegovu sekturinu. I samoj EU i odgovara da mi budemo nazadni i van njihovog kluba, jer im treba jedna takva otpad-zemlja blizu njihovog centra. Za deponije, prljave industrije, rudnike i ostalo.

Preko čije teritorije imigranti slobodno prelaze u tu Evropu?
Pogledaj mapu Evrope i mapu EU pa ćeš možda videti da, da bi horda došla u Srbiju, najpre mora da prođe upravo preko EU teritorija i zemalja. Dakle nismo mi bušni toliko koliko su oni sami. Jer ih sami i puštaju. Dok nas i druge drndaju i pelješe.

Sve u svemu, koncizan si kao Tihi Don.

EU birokratska govna, da odmah završim s tim delom. Ja bih na ulasku u SRB uveo traku za domicilno stanovništvo i sve ostale. Ali ne, mi smo svuda građani trećeg reda, uključujući i sopstvenu državu.

Jel može sad neko da podeli neka praktična iskustva od kad je taj usrani sistem počeo da se primenjuje? Mene lično pre svega interesuje šta naš čeka na aerodromima, koliko dugo će se čekati u odnosu na ranije?

Koliko sam razumeo nema veze da li prolazis prvi ili pedeset prvi put, nema preskakanja, red je isti za sve nas gologuziju, samo kad dodjes na red ako su to već uzeli otiske prstiju slikaju te. Dakle ti lično se zadržavaš pola minuta kraće ali red je isti!

Pre par nedelja smo čekali skoro dva sata na milanskom aerodromu (subota pola 10 ujutru) da uđemo u Italiju tj prodjemo kroz policijsku proveru. Tad ovaj sistem još nije bio uveden.

Vrh