Bile su debilne, bojkotovaću ih u petak, al ću zato da pohrlim u subotu u kupovinu. Ciljani, dugotrajni bojkot bi imao mnogo više smisla.Mislim da su one skorašnje akcije bile dobre sa bojkotima pojedinih trgovinskih lanaca derikoza. Kad bi takve akcije bile usmerene na neku posebnu klasu proizvoda ili proizvod, verujem da bi imalo efekta na cene.
Pa nekom iscuri ulje... teška pričaIspadne da je najlakše i sa najmanje stresa rentirati parking mesta![]()
Ispadne da je najlakše i sa najmanje stresa rentirati parking mesta![]()
Vrtimo neke price u krug po milion puta. Da li je isto raditi u nekoj fabrici za motanje kablova za 500 evra i raditi u Nemackoj neki obican posao 2k-3k evra? U oba slucaja si rob, pa opet ljudi vecinom pre biraju da budu robovi u Nemackoj nego da ovde ispravljaju krive Drine i pokrecu nesto svoje.Rob si i tamo, svuda si rob dok nisi gazda. Dobrodošao u robovlasničko društvo. Nema života dok ne budeš sam svoj gazda i odlučuješ o svojoj sudbini. Do tada si stalno pod stresom i tenzijom. Zato imamo sve veći broj srčanih bolesnika, depresivaca i ljude na lekovima. Tašna, mašna, kredit, cipele su ideal poslovnog čoveka u 21. veku. Ipak, sve veći broj ljudi shvata kako je to bedan život, pun strepnje i bojazni za budućnost.
Sa druge strane, kako postati gazda i biti toliko slobodan da ćeš uspeti u životu? Teška priča druže, nije lak život. Previše mi naivno deluješ misleći da će na zapadu neko biti srećan kada te vidi. Pritom ne umanjujem činjenicu da je Srbija kanalizacija od države, ali nije se ni tamo lako izboriti za svoje mesto pod suncem.
ali tvoj nedostatak ambicije mi je fascinantan. Ti radis u Nisu gde je prosecna plata 850 za 3,5X vecu platu i onda nalazais primer motaca kablova u fabrici, kao razlog zasto treba ici odavde?! Znaci tebi nije cilj da radis nesto u svojoj bransi na visem i izazovnijem nivou (i za vecu platu), nego da ukljucis "easy mode" i motas kablove u fabrici ili pecatiras koverte u posti. Znaci poenta je raditi neki najjednostavniji manualni posao na zapadu jer se taj posao tamo dalkeo bolje placa nego u Srbiji....stvarno nisam jos cuo ovakvo razmisljanje.Vrtimo neke price u krug po milion puta. Da li je isto raditi u nekoj fabrici za motanje kablova za 500 evra i raditi u Nemackoj neki obican posao 2k-3k evra? U oba slucaja si rob, pa opet ljudi vecinom pre biraju da budu robovi u Nemackoj nego da ovde ispravljaju krive Drine i pokrecu nesto svoje.
Ama sta vama pojedinima smeta sto neko ima para, a ima empatiju prema obicnim ljudima? Ako vi neki sa puno para nemate empatiju prema obicnim ljudima, zasto se bunite ako je neko ima? Zasto vam to smeta?ali tvoj nedostatak ambicije mi je fascinantan. Ti radis u Nisu gde je prosecna plata 850 za 3,5X vecu platu i onda nalazais primer motaca kablova u fabrici, kao razlog zasto treba ici odavde?! Znaci tebi nije cilj da radis nesto u svojoj bransi na visem i izazovnijem nivou (i za vecu platu), nego da ukljucis "easy mode" i motas kablove u fabrici ili pecatiras koverte u posti. Znaci poenta je raditi neki najjednostavniji manualni posao na zapadu jer se taj posao tamo dalkeo bolje placa nego u Srbiji....stvarno nisam jos cuo ovakvo razmisljanje.
Da si naveo cilj da se angazujes da pomognes srpskom seljaku, da se napravi neki fond, da se lobira za otkupnu cenu, bilo sta, ja bih te podrzao. Medjutim, niko nece time da se bavi, lakse je reci ja koji radim za top 1% platu u mom mestu cu da idem u inostranstvo ne zato sto je meni lose, nego jer je lose motacima kablova i seljacima u mojoj zemlji?! Jel uvidjas nedostatak elementarne logike u tome....Ama sta vama pojedinima smeta sto neko ima para, a ima empatiju prema obicnim ljudima? Ako vi neki sa puno para nemate empatiju prema obicnim ljudima, zasto se bunite ako je neko ima? Zasto vam to smeta?
Stvarno me zanima, ne sprdam se. Sta kome smeta ovde ako se ja zalim kako zivi moj komsija na selu i jedva prezivljava dok je meni okej? Da li to kad neko udje u pare treba da zaboravi na ljude bez para?
Ok, ajde ovako, ja ostanem ovde zaradjujem Ok, ozenim se, dobijem decu. Kakvu bi oni perpektivu imali u Srbiji ako se ne bave malim procentom dobro placenih zanimanja?ali tvoj nedostatak ambicije mi je fascinantan. Ti radis u Nisu gde je prosecna plata 850 za 3,5X vecu platu i onda nalazais primer motaca kablova u fabrici, kao razlog zasto treba ici odavde?! Znaci tebi nije cilj da radis nesto u svojoj bransi na visem i izazovnijem nivou (i za vecu platu), nego da ukljucis "easy mode" i motas kablove u fabrici ili pecatiras koverte u posti. Znaci poenta je raditi neki najjednostavniji manualni posao na zapadu jer se taj posao tamo dalkeo bolje placa nego u Srbiji....stvarno nisam jos cuo ovakvo razmisljanje.
Kakva demagogija. Ti kao da zivis u Delululandu. Kazi mi kad se neko izborio za nesto u Srbiji. Ljudi su pretvoreni u robove, nemaju vremena za sebe, kamoli za druge, a i kad imaju to je borba sa vetrenjacama. A ne mozes ni da ss boris u ime onog ko je spreman da se proda za 2 crvene.Da si naveo cilj da se angazujes da pomognes srpskom seljaku, da se napravi neki fond, da se lobira za otkupnu cenu, bilo sta, ja bih te podrzao. Medjutim, niko nece time da se bavi, lakse je reci ja koji radim za top 1% platu u mom mestu cu da idem u inostranstvo ne zato sto je meni lose, nego jer je lose motacima kablova i seljacima u mojoj zemlji?! Jel uvidjas nedostatak elementarne logike u tome....
Ti decko ne razumes osnovne stvari. Zasto tvoji roditelji kada su se vencali i dobili tebe, nisu otisli u Nemacku. Pisao si ovde da su iako fakultetski obrazovani, radili u firmama gde nisu isplacivane plate godinama, da ste ziveli na selu sa babom i dedom dok niste skupili za stan u periodu od 20 godina i slicno. Istovremeno, u tom periodu pre 30+ godina u Nemackoj se zivelo daleko bolje nego sada, pa verujem da postoje ljudi koji nisu razmisljali "hm, da li da rodim decu, kakva ce im biti perspektiva u sankcijama, ratom i embargom razorenoj SR Jugoslaviji"? Kada bi tako svi razmislali onda ne bi bilo dece ni u Ukrajni, ni u Siriji ni u pola sveta, zato to je nema "dobro placenih zanimanja".Ok, ajde ovako, ja ostanem ovde zaradjujem Ok, ozenim se, dobijem decu. Kakvu bi oni perpektivu imali u Srbiji ako se ne bave malim procentom dobro placenih zanimanja?
Znaci u Srbiji moras da budes u 5% najuspesnijih da bi imao normalan zivot dok na zapadu barem 50% ljudi ima taj kvlaitet zivota.
Kakva demagogija. Ti kao da zivis u Delululandu. Kazi mi kad se neko izborio za nesto u Srbiji. Ljudi su pretvoreni u robove, nemaju vremena za sebe, kamoli za druge, a i kad imaju to je borba sa vetrenjacama. A ne mozes ni da ss boris u ime onog ko je spreman da se proda za 2 crvene.
Srbija je nazalost zemlja bez perspektive.
Gde ti vidis empatiju u cinjenici da neko ko zapravo zivi sasvim ok i nema nekih egzistencijalnih briga, gleda te motace kablova i razmislja da promeni drzavu da ih ne bi gledao ni doprinosio poboljsanju njihovog polozaja (koji sada bar indirektno daje samim privredjivanjem u drzavi)?Ama sta vama pojedinima smeta sto neko ima para, a ima empatiju prema obicnim ljudima? Ako vi neki sa puno para nemate empatiju prema obicnim ljudima, zasto se bunite ako je neko ima? Zasto vam to smeta?
Stvarno me zanima, ne sprdam se. Sta kome smeta ovde ako se ja zalim kako zivi moj komsija na selu i jedva prezivljava dok je meni okej? Da li to kad neko udje u pare treba da zaboravi na ljude bez para?
Ko vas sprečava da vi sami napravite fond, dajte seljacima kakve god hoćete otkupne cene, ali ostavite moj džep na miru. Svi bi da glume altruiste, ali preko tuđih leđa.Da si naveo cilj da se angazujes da pomognes srpskom seljaku, da se napravi neki fond, da se lobira za otkupnu cenu, bilo sta, ja bih te podrzao.
Pa to sam i rekao, nek pomogne u organizaciji, nek uradi nesto za nekog drugog. Ovako sve sto pise je potpuni nonsense, prazna "empatija" bez ikakvog efekte za te ljude koji su afektirani losom drzavnom politikom.Ko vas sprečava da vi sami napravite fond, dajte seljacima kakve god hoćete otkupne cene, ali ostavite moj džep na miru. Svi bi da glume altruiste, ali preko tuđih leđa.
Ti decko ne razumes osnovne stvari.
Ja smatram da su pogresili zbog toga sto nisu otisli u inostranstvo. Ali dobro, to je bio njihov stav i njihova zelja, ziveli su u vreme SFRJ i cak i za vreme 90-tih su mislili da ce biti bolje, pa nije bilo i sad imaju penzije od svega 300/400 evra. Smatram da svako ima pravo da zivi kako zeli i gde zeli, i ja ne vidim razlog zasto neko ne bi otisao u inostrnastvo ako misli da ce mu time biti bolje. Najjace mi je kad neko ko je nasledio stanove u centru Beograda sto mu je dalo dobru podlogu za dalje pa stvorio jos i sad se bavi izdavanjem stanova i na to ne placa poreze prica drugima kako treba da zive. Evo, zasto ti ne izdajes svoje stanove jeftinije nekoj ubogoj sirotinji, seljacima iz okoline Prokuplja ili Vranja? Ucini i ti neko dobro deloTi decko ne razumes osnovne stvari. Zasto tvoji roditelji kada su se vencali i dobili tebe, nisu otisli u Nemacku. Pisao si ovde da su iako fakultetski obrazovani, radili u firmama gde nisu isplacivane plate godinama, da ste ziveli na selu sa babom i dedom dok niste skupili za stan u periodu od 20 godina i slicno. Istovremeno, u tom periodu pre 30+ godina u Nemackoj se zivelo daleko bolje nego sada, pa verujem da postoje ljudi koji nisu razmisljali "hm, da li da rodim decu, kakva ce im biti perspektiva u sankcijama, ratom i embargom razorenoj SR Jugoslaviji"? Kada bi tako svi razmislali onda ne bi bilo dece ni u Ukrajni, ni u Siriji ni u pola sveta, zato to je nema "dobro placenih zanimanja".
Na kraju dana, meni je glavni cilj rada upravo da deci pruzim izbor i da im omogucim da putuju i da upoznaju druge kulture i da odu negde da se skoluju i ostanu da zive ako im se dopada ta zemlja, kultura, nacin zivota, a ne zato sto u motaoici kablova na zapadu placaju bolje nego u Srbiji.
Znaci ne mozes da se izboris za druge ljude i da im na bilo koji nacin sustinski pomognes? Ok, to sam samo hteo da potvrdim.
Zbog cega je bolje ziveti u Srbiji, nego u Nemackoj iz tvog iskustva?Ziveo u Americi, Nemackoj i Engleskoj i od te tri drzave mogu vam reci da je Nemacka ubedljivo najgora od te tri opcije. Cak ukoliko zaradjujes pristojnu platu, radis u korporaciji i LM ti je zapadnjak tebi licno je bolje da zivis u Srbiji nego u Nemackoj, sta god tamo radio.
To nije slucaj sa USA i UK ali ne moze sve.
Prosecna neto plata u Srbiji je 930 evra, u Nemackoj oko 3k evra. Negde pise da je i vise, negde da je manje, ali u proseku imaju minimalno 3 puta vece plate. Zasto je bolje ziveti u Srbiji sa platom od 930 evra umesto u Nemackoj sa platom od 3k evra? Ili mozda samo kazes da oni koji spadaju u 2-3% sa najvecom platom u Srbiji nemaju finansijski interes da idu u Nemacku, iako bi tamo mozda njihova supruga imala 3 puta vecu platu, deca bolje obrazovanje, a kad porastu takodje dobre plate? Jer zbog jednog clana porodice koji dobro zaradjuje svi ostali clanovi porodice treba da ostanu da zive u Srbiji? Mislim, sad ne pricamo o patriotskim i moralnim razlozima, nego cisto o finansijama.Ziveo u Americi, Nemackoj i Engleskoj i od te tri drzave mogu vam reci da je Nemacka ubedljivo najgora od te tri opcije. Cak ukoliko zaradjujes pristojnu platu, radis u korporaciji i LM ti je zapadnjak tebi licno je bolje da zivis u Srbiji nego u Nemackoj, sta god tamo radio.
To nije slucaj sa USA i UK ali ne moze sve.
Jeste retko.Nije bolje niti ce ikada biti niti sam to rekao. Poredjenje 1:1 Srbija gubi u skoro svim segmentima. Ali ukoliko radis u korporaciji sa svim benefitima koji idu uz to, plata ti je 2500+ sto koliko god ljudi mislili da je nemoguce nije uopste tako retko i LM ti nije odavde 100% ti je bolje da zivis u Srbiji nego u Nemackoj, pa makar tamo radio i za 5k.
Moje misljenje je da ljude sa Balkana muka tera u germanske zemlje jer je tamo najlakse doci do posla. Ko normalan bi umesto u Spaniju, Italiju, UK isao u Nemacku da stvara svoj zivot? Ljudi - losi, institucije - spore, obrazovanje - mediokritet, zdravstvo - teski mediokritet.
Moj komentar je bio vezan iskljucivo za Nemacku ali i generalno za te mitove o zapadu, nije sve tamo cvece i leptirici, daleko od toga.
Mada ponasanje vladajuce strukture u ovih godinu dana cini i da Albanija deluje kao obecana zemlja tako da razumem sentiment ovde.
Sto ne predjes onda nego ovde pricas godinama o tome?Jeste retko.
Pogledajte prilog 254784
90% ljudi ima platu manju od 1.400 evra, tj. manje od 10% ljudi ima platu vecu od 1.400 evra.
Sa druge strane, broj onih koji placaju godisnji porez na dohodak gradjana je oko 30k, sto je oko 1% radne snage, i on se placa za iznose preko 3.400 evra (otprilike).
Znaci da onih koji imaju platu 2.5k+ neto je svega par procenata. A ako iz racunice izbacis programere, ostaje mozda samo mali promil nekih menadzera i slicno. Ostali koji dobro zaradjuju se ne vode u ovoj statistici, npr. advokati, lekari koji rade privatno,... Ok, imas tu i one koji su vlasnici biznisa, ali to nisu radnici, a imas i one koji rade na crno, ali broj onih koji rade na crno, nisu vlasnici biznisa, a dobro zaradjuju je relativno mali u celoj racunici.
Poenta price jeste da je u Srbiji jako tesko doci do dobre plate, a cak i kad dodjes do nje, tvoja zena radi za male pare, vazduh je zagadjen, zdravstveni, obrazovni, pravosudni sistem su losi, infrastruktura se raspada,... Ljudi ne odlaze samo zbog novca. Ja bih rado presao u Nemacku ili neku drugu razvijenu zemlju za apsolutni isti iznos plate.
Ne sekiraj se ti za mene, vec sam upisao kurs nemackogSto ne predjes onda nego ovde pricas godinama o tome?