Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

ali ako sankcije gađaju NIS, kako će da plati JANAF-u? a ako može da plati, da li to znači da nema sankcija dok janaf ima dozvolu, ili da janaf krši sankcije?
OFAC može da odobri transakciju, što će verovatno i da uradi. Pare idu na blokirani račun i tu ostaju.
Da li će oni jedan deo da prebace na račun, a drugi koferima u Moskvu, to je na njima.

Viđao sam komentare na X-u i redditu da su ljudi prestali da kupuju gorivo sa NIS-ovih benzinskih stanica od kada su krenule priče o sankcijama upravo zbog sumnje u kvalitet. Da li je ta sumnja opravdana ili nije, zaista ne znam.

Što dokazuje koliko su ljudi glupi, jer se i na ostalim pumpama u Srbiji toči gorivo iz NIS rafinerije u Pančevu.

Poslednja izmena:
Naftachem uvozi gorivo za OMV i MOL.

- Ukrajina će unovčiti Ruski udeo u NIS-u tako što će pokupiti novac od prodaje tog udela koji će se naći na blokiranom računu, ili tako što će preuzeti Ruski udeo u kompaniji a zatim ga prodati. Zato ne računam na ukidanje sankcija NIS-u dokle god su Rusi u kompaniji.

A onda je mrmot zavio čokoladu u foliju.

Takodje, Shell uvozi deo goriva iz GR, dok se deo nabavlja u RNP.

Železnički terminal u Sremskim Karlovcima je ponovo otvoren pre par dana posle nekoliko godina. Na OMV i MOL pumpama u Srbiji se većinski distribuiralo NIS-ovo gorivo poslednjih godina. Možda se sada nešto promeni.

Na svim pumpama u Srbiji je NIS-ovo gorivo. Procenat uvoznog goriva je zanemarljiv.
To je tačno, ali iz mog ugla, manji mi rizik da recimo MOL dozvoli gorivo sumnjivog kvaliteta na svojim pumpama u Srbiji zbog same reputacije brenda (ne samo u Srbiji, već globalno). Verujem da postoje razni nivoi kontrole kvaliteta mimo državnih inspekcija. A NIS-ove pumpe u stanju nekog očaja možda "zažmure" na neko prepakivanje.

Mislim naravno, ovo je samo moje mišljenje, samo sam hteo da vidim da li je neko promenio isto svoje navike oko izbora gde toči gorivo.

Ima li negde zvanična statistika uvoza u odnosu na domaću proizvodnju gotovih naftnih derivata?

OFAC može da odobri transakciju, što će verovatno i da uradi. Pare idu na blokirani račun i tu ostaju.
Da li će oni jedan deo da prebace na račun, a drugi koferima u Moskvu, to je na njima.
što u moskvu, zar preko janafa ne ide nafta iz Iraka?

To je tačno, ali iz mog ugla, manji mi rizik da recimo MOL dozvoli gorivo sumnjivog kvaliteta na svojim pumpama u Srbiji zbog same reputacije brenda (ne samo u Srbiji, već globalno). Verujem da postoje razni nivoi kontrole kvaliteta mimo državnih inspekcija. A NIS-ove pumpe u stanju nekog očaja možda "zažmure" na neko prepakivanje.

Lično sam video Knez Petrol cisterne koje dovoze gorivo na MOL pumpe. Sumnjam da kad mu pretoče gorivo radnik na MOL pumpi vrši analizu goriva svaki put kad mu stigne nova cisterna.

Svakako mislim da se barem u ovom trenutku ne treba brinuti za kvalitet goriva.

što u moskvu, zar preko janafa ne ide nafta iz Iraka?
Mislio sam na prebacivanje para.
Preko JANAF-a mislim da ide nafta iz Iraka, Libije, Kazahstana.
Gomila svetskih brendova su obično s***** u Srbiji, tako da se nikada ne uzdam u to da nude kvalitetnu robu ili uslugu zarad zaštite reputacije.
Što se goriva tiče, neko bi morao da sprovede nezavisnu kontrolu da utvrdi koje je 'najkvalitetnije'.

Zar nije zahtev USA da Rusa u NISu bude 0%?

Znači moraju da prodaju celokupno vlasništvo ne samo deo.
Formalnog zahteva za 0% Ruskog udela u NIS-u nema, ali je malo verovatno da će kongres skinuti NIS sa SDN liste dokle god ima Rusa u vlasničkoj strukturi.

Pretpostavljam da je uslov za kupovinu vremena, odnosno licence od po mesec dana bio da Ruski udeo u NIS-u padne ispod 50%, i da OFAC nije hteo više da pravi kompromis oko toga.

Rusi će moći verovatno da kupuju vreme sve do isteka ugovora NIS-a sa JANAF-om sledeće godine.
Tada će imati opciju ili da izađu kompletno iz NIS-a ili da ostanu bez nafte iz JANAF-a.

Njima je cilj da se što duže zadrže u NIS-u ali dugoročno nemaju nikakvu perspektivu.

Ali "flota iz senke", naziv za sankcionisane brodove od onih koji su ih sankcionisali. Gluplje nisu mogli da smisle. :LOL:

Интересантно је, а то је и ЈАНАФ поменуо синоћ, да и даље није познато да ли је сам НИС добио нову лиценцу или се она односи само на ЈАНАФ...

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4

Vašington.
...šta, grad Vašington DC, a ostatak USA nije uveo?!

Ne nego vlada SAD, odnosno njen organ. Da bi se neki problem rešio, treba ga nazvati pravim imenom.
Sankcije, SAD

Vrh