Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Na pumpama nema nestašice. Informacija je iz prve ruke od ljudi iz Rusije.
U Jaroslavu bogami ima, za ostatak Rusije ne znam. Skoro je bio napad, pa je posle bilo panično točenje koje je možda izazvalo problem, ali poslednjih par dana goriva uglavnom nema (isto, iz prve ruke).

Na Druzbu koju su Ukrajinci digli u vazdih i kojom vise ne tece nafta. 😂😂😂

Kroz Družbu uredno ovog trenutka teče nafta za Mađarsku i Slovačku. I to ne samo ruska, nego i kazahstanska. Povezivanje na Družbu bi bio dobar potez zbog divezifikacije nabavke. Dakle, preko njega bi mogla biti nabavljana i kazahstanska nafta, ne samo ruska. Da je to urađeno ranije, bili bi manje zavisni od JANAF-a.

Nafta uopšte nije problem nego NIS. Nafta bi mogla i kroz JANAF da nije vlasničke strukture NIS-a.
A uvek je bolje imati više pravaca za stizanje nafte, tako imaš bolju pregovaračku poziciju.

Naravno da to nije moglo da se desi kada su o tome odlucivali Rusi, a ne mi. A i nasi koji odlucuju su sve ljudi koji rade za Ruse i ne rade u interesu Srbije.
Tako da NIS u Ruskom vlasnistvu je najgora moguca opcija koja je mogla da se desi.

Jedina diverzifikacija je konektor prema Bugarskoj koji je izgradjen tako sto nam je EU dala pare za njega i naterala nas da gradimo isti.

Micotakis je 16.02.2022 bio u Beogradu da ponudi Vucicu da i Srbija ucestvuje u izgradnji LNG terminala u Aleksandropulisu, Vucic ga je oladio na prvu i rekao mu da mu ne pada na pamet da Srbija ucestvuje u tome jer Srbija ima Rusiju i ruski gas.😁To je bilo nedelju dana pre napada Rusije na Ukrajinu, on je znao da ce Rusija da napadne Ukrajinu i nadao se da ce Ukrajina biti pregazena za 3 dana pa da cvecem doceka Ruske tenkove u Beogradu. Ali naravno radikal se uvek za***e. U spoljnoj politici samo pitaj radikale kako i radi sve suprotno od toga.
Boze kakva lupanja.
Dovoljno procitati bilo koji clanak o terminalu u Aleksandropolisu i doci do informacija.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Izgleda da je dil u finisu.

Ako imamo u vidu sledece:
- Vlasnistvo je prepakovano
- Zalihe se smanjuju
- Hrvati govore o prodaji
- Sankcije se odlazu na po nedelju dana

Saberemo 2 i 2, znaci da se ceka neki zavrsni pecat i to je to, bice smanjen ruski udeo u NISu. Ostaje da vidimo konkretan nacin na koji ce to biti izvedeno.

Neko malo prepakivanje/prodaja može biti izvedeno kako bi se dobijala licenca na po mesec dana. Nemoguće je da firma radi iole normalno sa ovakvim kratkim produžecima.

Kongres je nadležan za uklanjanje NIS-a sa SDN liste, a čisto sumnjam da će o tome odlučivati pojedinačno, već u kompletu sa ostalim sankcijama uvedenim protiv Ruskih preduzeća kada se rat u Ukrajini završi. Jedini izuzetak bi bio potpuni izlazak Ruskog kapitala iz vlasničke strukture NIS-a, jer onda nema više razloga za sankcije.

Ugovor sa JANAF-om svakako ističe tek sledeće godine, do tada se može ovo nekako kotrljati.
A šta nakon, ostaje da vidimo.

Ja cenim da će Hrvati uzeti udeo, možda padne i neki deal za snižavanje cene prenosa nafte.

Jel ovo vlast obožava da nam lupa moše i da nas drži u neizvesnozti? Poslednjih dana su već bile neuobičajeno veće kolone na pojedinim pumpama. Po meni ništa ovde nije dogovoreno, samo se masno plaća ovo odlaganje sankcija i sprečava kontrola štete zahvaljujući Janafu, dok Rusi polako ulaze u zimski san i ne zanima ih ova tema ni najmanje.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Realistično, jedino bi JANAF ili neko drugo preduzeće iz Hrvatske moglo biti potencijalni kupac dela Ruskog udela u NIS-u.
Njima JANAF, a i značajan deo ekonomije zavisi od biznisa sa NIS-om.

Bilo bi vrlo teško naći trećeg kupca pod ovakvim okolnostima.

Izgleda da će Ruski udeo zaista morati da padne ispod 50% kako bi nastavili da kupuju vreme bez potpunog izlaska iz NIS-a.
I tako još godinu dana maksimalno.

Ja se sad ne mogu oteti utisku da postoji rizik od nekog "prepakivanja" goriva u ovom kriznom/prelaznom periodu dok se situacija ne iskristališe i vidim sebe da mi nije svejedno da točim gorivo na NIS-ovim pumpama dok traju ove zavrzlame. Kapiram da postoje zalihe, ali ko može da garantuje da neće krenuti neko prepakivanje tako da na pumpama bude upitan kvalitet samog goriva.

Inače odlaganje sankcija je bilo kako bi američke i evropske firme našle način da prestanu da posluju sa NIS, a ne usluga nama tako da ne zanosite se.

Ja se sad ne mogu oteti utisku da postoji rizik od nekog "prepakivanja" goriva u ovom kriznom/prelaznom periodu dok se situacija ne iskristališe i vidim sebe da mi nije svejedno da točim gorivo na NIS-ovim pumpama dok traju ove zavrzlame. Kapiram da postoje zalihe, ali ko može da garantuje da neće krenuti neko prepakivanje tako da na pumpama bude upitan kvalitet samog goriva.

Na svim pumpama u Srbiji je NIS-ovo gorivo. Procenat uvoznog goriva je zanemarljiv.

Kongres je nadležan za uklanjanje NIS-a sa SDN liste, a čisto sumnjam da će o tome odlučivati pojedinačno, već u kompletu sa ostalim sankcijama uvedenim protiv Ruskih preduzeća kada se rat u Ukrajini završi. Jedini izuzetak bi bio potpuni izlazak Ruskog kapitala iz vlasničke strukture NIS-a, jer onda nema više razloga za sankcije.
Једино свеобухватан дил попитању будућности Украјине може да НИС учини неинтересантним Русима. Али ја се питам, ко нама брани да направимо још једну рафинерију? Или неколико мањих? - без Руса?
Ugovor sa JANAF-om svakako ističe tek sledeće godine, do tada se može ovo nekako kotrljati.
A šta nakon, ostaje da vidimo.
Као што рекох, није катастрофа. Треба градити алтернативни правац, треба развијати речно бродарство.

Kako misliš snižavanje, valjda podizanje?
Вероватно се наивно мислило да је браћа хрвати да дају попуст ако уђу у власништво НИСа. Смешно, наравно.

Realistično, jedino bi JANAF ili neko drugo preduzeće iz Hrvatske moglo biti potencijalni kupac dela Ruskog udela u NIS-u.
Njima JANAF, a i značajan deo ekonomije zavisi od biznisa sa NIS-om.
Нама никако није у интересу да вечито непријатељтво буде у власништву стратешке индустрије. Хрватима никако не треба продавати руски део, а све остало
Bilo bi vrlo teško naći trećeg kupca pod ovakvim okolnostima.
Izgleda da će Ruski udeo zaista morati da padne ispod 50% kako bi nastavili da kupuju vreme bez potpunog izlaska iz NIS-a.
I tako još godinu dana maksimalno.
Ја на схватам зашто Република Србија није купац?

Vidim da je i do medija dospeo info da se rok produžio iako još nema papira :D ali dobro, odštampaće, copy paste. Sad smo već navikli.

Ja ovo više neću da pratim, moram da odmorim glavu od svih ovih ludaka. Ako budu sankcije, radićemo koliko možemo pa obustavimo sve i kume, dosta je bilo, ja idem kući.

Vidim da je i do medija dospeo info da se rok produžio iako još nema papira :D ali dobro, odštampaće, copy paste. Sad smo već navikli.

Ja ovo više neću da pratim, moram da odmorim glavu od svih ovih ludaka. Ako budu sankcije, radićemo koliko možemo pa obustavimo sve i kume, dosta je bilo, ja idem kući.

Pa Janaf je zvanično objavio tako da to može da se uzme kao validno. Ali se i dalje odnosi na transport sirove nafte, bar to njihovo saopštenje.

• Sviđa mi se
Naknadno smo uspeli da rezervisemo tu malu kolicinu koja pokriva najvise 15% nasih potreba, a prvobitno smo bili planirani kao Bugari sa milijardu do milijardu ipo sto bi bilo 50-70% nasih potreba.
Interkonektor Nis-Dimitrovgrad nema dovoljan kapacitet kako bi zadovoljio potrebe industrije nase zemlje. Interkonektor se zove jer konektuje gasovodni sistem Yugorosgaza i Bulgartransgaza. Nasa zemlja gas nabavljama gasovodima (jer je jeftiniji), a ne LNG brodovima, jer je takav skuplji. Ovo je odradjeno samo u svrhu diversifikacije nabavke gasa. Trenutno se nabavlja gas iz Rusije i AZ, koji nisu istog kvaliteta (AZ gas ima manju kalorijsku moc), pa se vrsi namesavanje. Svaki drugi gas koji bi nabavili je znacajno skuplji (pogotovo ako se transport vrsi brodovima), sto bi se reflektoralo na cenu svega zbog inflacije.
Takodje, moguce je nabaviti gas i iz pravca Madjarske (FGSZ), odakle se i nabavljao pre izgradnje gasovoda Balnkanski tok.

• Sviđa mi se
Viđao sam komentare na X-u i redditu da su ljudi prestali da kupuju gorivo sa NIS-ovih benzinskih stanica od kada su krenule priče o sankcijama upravo zbog sumnje u kvalitet. Da li je ta sumnja opravdana ili nije, zaista ne znam.
Jel ovo vlast obožava da nam lupa moše i da nas drži u neizvesnozti? Poslednjih dana su već bile neuobičajeno veće kolone na pojedinim pumpama
Nenadležni drami i diže paniku namerno. Najbolji barometar su na kraju ispale banke i strane avio kompanije. Ako one ne reaguju, verovatno je odlaganje dogovoreno.
Inače odlaganje sankcija je bilo kako bi američke i evropske firme našle način da prestanu da posluju sa NIS, a ne usluga nama tako da ne zanosite se.
U suštini, da. Ovde se JANAF-u najviše izlazi u susret dok ne krenu u biznis sa Mađarima.

A što se ostalog tiče:

- Rusi su izgleda spremniji da prodaju deo vlasništva Hrvatima nego nama
- Sumnjam da će prodati celokupan udeo, već samo dovoljno da i dalje kupuju vreme
- Čak i da izgradimo novu rafineriju, nemamo odakle da nabavljamo naftu za nju
- Vašington i Brisel će držati sankcije Rusiji kako bi Ukrajina mogla da naplati ratnu odštetu od zamrznutih sredstava. Ta lova svakako ide Američkim i Evropskim firmama za obnovu posle rata.
- Ukrajina će unovčiti Ruski udeo u NIS-u tako što će pokupiti novac od prodaje tog udela koji će se naći na blokiranom računu, ili tako što će preuzeti Ruski udeo u kompaniji a zatim ga prodati. Zato ne računam na ukidanje sankcija NIS-u dokle god su Rusi u kompaniji.

ali ako sankcije gađaju NIS, kako će da plati JANAF-u? a ako može da plati, da li to znači da nema sankcija dok janaf ima dozvolu, ili da janaf krši sankcije?

Vrh