Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne izdajem ali iznajmljujem, a znam i neke koji su nagrabusili zbog nepoštovanja ugovora tako da nije baš ni kako ti pišeš. Čeka se malo (u jednom skorijem slučaju za 10 meseci plus pretnja izvršitelja zbog solemnizacije i izvršne isprave, u drugom dve-tri godine) ali bude, doduše pisalo se ovde i za slučaj gde je presuda doneta za 8 godina ali to je bilo ranije i bez solemnizacije i izvršne isprave. Imaš li ti neki primer da to ne funkcioniše?

Cimanje jeste, mnogo lakše je izbaciti stanara na ulicu kada ugovor ne postoji ali valjda težimo ka pravičnijem društvu no u zemlji gde cela država funkcioniše u sivoj zoni to ne ide lako. Svako privlači slične, da su normalniji stanodavci bili bi normalniji i zakupci i obrnuto.

Iznamljujem od jedne firme doduše ne luks stan već pp ali čitajući ugovor pretpostavio bih da je forma slična. To je ugovor na 10 strana uz obaveznu solemnizaciju koju plaća zakupodavac. Sve je takstativno navedeno šta sme, šta ne sme, prava i obaveze, troškovi, dugovanja, izvršna isprava... pa se ti za***avaj. Još ako potpišeš ličnu menicu kao garanciju... A ima i još primera zaštite zakupodavaca no uglavnom su skuplji pa se ne praktikuje.

Zadržavaš depozit plus naplata ako depozit ne pokriva troškove. Znam i za slučaj gde su ljudi plaćali poslovni prostor par meseci iako su izašli iz prostora jer im se nije više isplatilo, takav je ugovor bio što je po meni takodje nepošteno ali dobro, svako prihvata ono šta piše. Ako neko želi da izadje uz poštovanje otkaznog roka zašto bi mu branio, valjda imaš ultra moderan stan (ili pp nebitno) i lako ćeš naći drugog zakupca ili možda to nije slučaj. Takodje neko ostane bez posla i želi da izadje, ti bi ga držao do isteka ugovorne obaveze? Zanimljivo kako bi svi (ne mislim na tebe) stanara na ulicu odmah ako ne plati kiriju do prvog ali zato kada zakupac želi da izadje e onda ne može to tako.
Ja problema nemam. Delom zato što opraštam.....podelimo trošak štete...pu puu... Nikad nikog nisam izbacio..pišem samo o primeni ugovora. Znam primere i znam da upravnik stambene sto se tiče zgrade a i zakupodavac nema snage niti primenljivog zakona da istera do kraja...stigne do pretnje prinudnim naplatom ali advokat za 100 evra završi to ...Ako neče..pravi se lud na sve pretnje i ti mozzeš samo da sviraš...

Zanimljivo da cekaš od 6 meseci i do 8 godina kažu do pravde. Izlazak advokata je bar 3 puta a cena je 10.000 - 25.000 dinara.
Hmmm

Lično nisam nikad bio podstanar u potpuno tuđem stanu, ali naravno imam dosta prijatelja koji jesu.
I kad god se pokrene neka priča, jedna od stavki je "ne možeš da okačiš sliku na zid".
Tako da mi deluje da to baš i nije uobičajeno (bar u tim krugovima), i očekivao bih da za se za takve stvari bar pita vlasnik...

Ja problema nemam. Delom zato što opraštam.....podelimo trošak štete...pu puu... Nikad nikog nisam izbacio..pišem samo o primeni ugovora. Znam primere i znam da upravnik stambene sto se tiče zgrade a i zakupodavac nema snage niti primenljivog zakona da istera do kraja...stigne do pretnje prinudnim naplatom ali advokat za 100 evra završi to ...Ako neče..pravi se lud na sve pretnje i ti mozzeš samo da sviraš...
Mozes mnogo toga ali ti treba i bolji advokat.
Koji je trosak tog tapeta? Na koji nacin doprinisi osecaju eksluziviteta u prostoru?
Skupe su. Ima sad ovih tapeta sto kostaju kao alu bond, a ima i kad se lepo uklope u prostor.

Lično nisam nikad bio podstanar u potpuno tuđem stanu, ali naravno imam dosta prijatelja koji jesu.
I kad god se pokrene neka priča, jedna od stavki je "ne možeš da okačiš sliku na zid".
Tako da mi deluje da to baš i nije uobičajeno (bar u tim krugovima), i očekivao bih da za se za takve stvari bar pita vlasnik...
Ja mislim da tu nije problem busenja zidova toliko koliko ljudi su nespretni i ne znaju da li i gde smeju da buse.
Pa je vlasnicima je lakse da kazu "nema busenja zidova" nego da misle da li ce neko da im probusi instalacije/strujni kabl ili da busi zid koji ne treba da se busi.

Ja sutra da izdajem stan ne bih imao problem da se probusi zid ali bih trazio da to onda odradi majstor ili ja cisto iz tog razloga.

Pa izgleda da je srpski luks bas onakav kakav treba da bude, sticem utisak da nas narod za bolje i nije. Tj nije spreman za nesto bolje.
Generalno i nije. Stanodavac ima pravo da napise sta sme sta ne sme u njegovom stanu, pa ako ne moze slika na zid ne moze jbg. Polica u dogovoru sa vlasnikom pa neka mu ostane ako mu treba.

Sto se tapeta tice ja moje skidam uskoro. Lepo to izgleda neko vreme dok deca ne useru ili pocnu da propadaju ali dobro, izdrzale 7-8god. Svakako lakse nego menjati dekorativni zid.

Ja mislim da tu nije problem busenja zidova toliko koliko ljudi su nespretni i ne znaju da li i gde smeju da buse.
Pa je vlasnicima je lakse da kazu "nema busenja zidova" nego da misle da li ce neko da im probusi instalacije/strujni kabl ili da busi zid koji ne treba da se busi.

Ja sutra da izdajem stan ne bih imao problem da se probusi zid ali bih trazio da to onda odradi majstor ili ja cisto iz tog razloga.
Ma jok. Ja generalno mislim da je to strah stanodavca da zakupac ne ostavi rupu u zidu koju on posle mora da popuni i prekreci jer izdaje na crno. Takav trosak je za zakupodavce veliko no no jer znas li ti koliko kosta 100gr gleta i kilo poludisperzije, ejjj a gde je tu zaradaaaaa. :)

A iskreno postoje delovi stana koje i ja ne bih dozvolio da buse. Busi brate ovde na praznom zidu ili se dogovori sa mnom gde sme gde ne sme u tim delovima, ako meni ne smeta busi.

1000058330.jpg
od kada se nekretnina, konkretno neki stan reklamira na IG. Mislim da mi je 7.put kako vidim ovaj oglas.

Još nekom se desilo?

Ps sklonio sam kontakte i agenciju da ne ispadne da reklamiram.

Zamisli Altina..Borča...Jajinci..uradiš ful tapete i ful elektornika i full nameštaj...i kažeš nije 300evra nego 500 evra zakup...
Zamisli...

@mariks Da ali kad na svakom zidu nesto busne moras sve okreciti ako hoces da se ne vidi da je mazano, tesko ces ubosti istu nijansu, pogotovo ako je zid u boji. Pa pomnozis koliko kosta krecenje danas, i koliko cekas da nekog uopste navatas za krecenje, pa vreme. Velika zavitlancija. Mozda neko i zakreci samo delove ali na sta to lici... podstanar realno treba da vrati stan u prethodno stanje ako vrsi fizicke izmene, koliko kosta da kosta, ne mora da menja ako nece moci da vrati.
U inostranstvu postoje rent frendli stvari za menjanje izgleda stsna, posle sve cupas i vracas kako je bilo.

Itekako mogu da budu skupe.
Skupo je relativno. Da izgleda skupo moraju da se kombinuju sa ostalim skupim materijalima. Nije to da zid prelepiš tapetom i kao to sad izgleda skupo jer si nalepio tapetu.

Ovo se u ABloku oglašava kao lux
1759774035247.png

i ovo

1759774069547.png

i ovo

1759774085974.png

tako da šta je nekome skupo i lux, to je teška priča...

Skupo je relativno. Da izgleda skupo moraju da se kombinuju sa ostalim skupim materijalima. Nije to da zid prelepiš tapetom i kao to sad izgleda skupo jer si nalepio tapetu.
Hvala što si mi otvorio oči, baš ne bih znao bez tebe 😁

Moj odgovor se odnosio na komentar da su tapete jeftine, ne uklapanje sa ostatkom enterijera.

Pogledaj koliko koštaju techno graphica tapete recimo, mogu se naći kod nas. Možda je tebi jeftino ali nije za većinu stanovništva u Srbiji.

Kod nas je luks = novogradnja ili renovirano, noviji namestaj i bela tehnika, po mogucnosti led osvetljenje i spusteni plafoni i medijapan uglacan da sljasti ko reflektor.

Realno gledajuci doduse... sve je luks naspram nekih raspalih starogradnji koji vuku namestaj iz doba Tita :ROFLMAO:

Tako da kod nas novo = luks jer su ljudi poslednjih 30 godina navikli da je "standard" stan koji je u polu raspadu.

Hvala što si mi otvorio oči, baš ne bih znao bez tebe 😁

Moj odgovor se odnosio na komentar da su tapete jeftine, ne uklapanje sa ostatkom enterijera.

Pogledaj koliko koštaju techno graphica tapete recimo, mogu se naći kod nas. Možda je tebi jeftino ali nije za većinu stanovništva u Srbiji.
E vidiš, to je tačno ono o čemu ja pričam. Prvo te techno graphica tapete su teška seljana. Ali teška. Drugo, to da bi izgledalo skupo, to mora da prati i nameštaj i ostatak stana. Seljoberi misle da uzmeš tapetu koja košta 100 evra po kvadratu i to nalepiš na zid, i to sad kao izgleda skupo... a ispod si stavio Numanović ugaonu garnituru i to sve u neki ćumez od dnevne sobe od 15 kvadrata.

Nešto može da izgleda skupo a da ne uložiš mnogo novca, a možeš i da potrošiš koliko hoćeš novca a da i dalje izgleda jeftino.

E vidiš, to je tačno ono o čemu ja pričam. Prvo te techno graphica tapete su teška seljana. Ali teška. Drugo, to da bi izgledalo skupo, to mora da prati i nameštaj i ostatak stana. Seljoberi misle da uzmeš tapetu koja košta 100 evra po kvadratu i to nalepiš na zid, i to sad kao izgleda skupo... a ispod si stavio Numanović ugaonu garnituru i to sve u neki ćumez od dnevne sobe od 15 kvadrata.

Nešto može da izgleda skupo a da ne uložiš mnogo novca, a možeš i da potrošiš koliko hoćeš novca a da i dalje izgleda jeftino.

I opet eskivaža. Sve to o čemu pričaš na stranu, ali 100e po kvadratu (ili više) za tapet uopšte nije jeftino. Da li će da izgleda skupa tapeta jeftino ili će ostatak prostora da isprati, da li će jeftiniji elementi biti ukusno uklopljeni u enterijer tako da odaju sasvim drugi efekat, nije bila tema.

Uopšte se ne slažem da su te tapete teška seljana, kako kažeš, no to je tek nebitno za ovu diskusiju.

Vrh