Šta je novo?

Cene nekretnina

Kako si dosao do toga da ce prosecan stanovnik u stanu od 50m2 imati veci racun na godišnjem nivou 40-50k dinara,struja poskupljuje 6,6% sad u oktobru,ili sam nesto propustio,ili si hteo reci 4-5k dinara na godišnjem nivou?Po tvojoj matematici taj prosecni stanovnik je imao prosecni mesecni racun oko 60000 din
Ne zameri mu, voli da se frlja hiperbolama u apokaliptičnim scenarijima.

Kako si dosao do toga da ce prosecan stanovnik u stanu od 50m2 imati veci racun na godišnjem nivou 40-50k dinara,struja poskupljuje 6,6% sad u oktobru,ili sam nesto propustio,ili si hteo reci 4-5k dinara na godišnjem nivou?Po tvojoj matematici taj prosecni stanovnik je imao prosecni mesecni racun oko 60000 din
Spušten je limit za crvenu zonu. Dve ta peći tri meseca lagano dolaze do 1600kw. Minimum tri meseca ćeš morati da plaćaš višu tarifu. Uz redovno poskupljenje to je koliko sam naveo. Ovde zapravo imamo dva poskupljenja ali fino prikrivena. Biće iznenađenje kada stignu računi ove zime.
Sve je ok. Nema problema. Samo 🐂
Ove zime neće biti vazduha kad krenu ljudi da lože sve i svašta 😁

Poslednja izmena:
ne znam da li delimo utisak ali ja dugo vremena nisam video lošije strukture od tih stanova u Dorćol Residence.
razlog za to je taj što su na spratu upakovali 24 ili 26 stanova (jedan od ta dva broja, zaboravio sam koji) i dodatno su stavili duge a uske terase. tako dolaziš do stanova od 70-80-90 kvadrata gde su sobe u fazonu tunela sa širinom od 230cm i manje više dobijaš potpuno nefunkcionalan stan, a kvadratura tu.
Brixwell je poznat investitor, gradili su dve zgrade u lozničkoj na vračaru i jednu u "gospodara (prezime ne pominjem)". zgrade spolja i iznutra izgledaju fanstastično, ali su strukture malo je reći kriminalne. nerealno, ali ljudi dobijaju fanstastične lokacije u gradu i ne znaju (ili neće) da nađu arhitektu koji će nacrtati krštene stanove
Otkud to da su loše strukture kod ovog investitora? Možda u ovoj konkretno zgradi sa gomilom stanova na spratu (ne znam jer još nisam gledao projekat) ali Loznička 7-9-11 ima ogromne stanove vrlo lepih struktura.

Otkud to da su loše strukture kod ovog investitora? Možda u ovoj konkretno zgradi sa gomilom stanova na spratu (ne znam jer još nisam gledao projekat) ali Loznička 7-9-11 ima ogromne stanove vrlo lepih struktura.
u lozničkoj 7-9-11 sa baš imao blizak susret sa strukturama i pričao sam sa njihovom prodajom. evo ovde najmanjeg stana u zgradi, pa procenite sami da li valja struktura i da li je prostor kvalitetno iskorišćen.

1758182563044.png

Dakle na zdravo ne vazi uredba, a na kozvervirano vazi :) pre je bilo skupo hraniti se zdravo, sad ce biti skupo hraniti se svezim namirnicama, ko jede dzank i konzervirano njemu je ok.
Nista bez konzervi, jos da uvedu SDO u kartonskim kutijama kao u vojsci i to je to :)

btw ...

u lozničkoj 7-9-11 sa baš imao blizak susret sa strukturama i pričao sam sa njihovom prodajom. evo ovde najmanjeg stana u zgradi, pa procenite sami da li valja struktura i da li je prostor kvalitetno iskorišćen.

Pogledajte prilog 251983
Jeste k'o vagon :) Stan od 94 kvadrata a nemas postene prostorije.

Zalosno je kako arhitekte sada nemaju mogucnost da se razmasu nego moraju da rade tako da maksimiziraju broj kvadrata.

Pogledajte prilog 251983
Neverovatno mi je da u 97m2 imaju samo 3 sobe, tu je bez problema moglo da stane 4. Zamisli da imas stan od 98m2, i dvoje dece, i nemas posebno spavacu sobu i 2 decje. Slicna struktura (bez degazmana i odvojenog toaleta) kakva se ovde nudi se moze naci i u stanovima sa 50-60 m2. Normalno, prostorije jesu manje.
Recimo
1758186204228.png

Ali opet, ovo sa 98m2 je za one koji hoce luksuz. Ja sam cuo da ima i dvosobnih stanova sa 80m2.

Spušten je limit za crvenu zonu. Dve ta peći tri meseca lagano dolaze do 1600kw. Minimum tri meseca ćeš morati da plaćaš višu tarifu. Uz redovno poskupljenje to je koliko sam naveo. Ovde zapravo imamo dva poskupljenja ali fino prikrivena. Biće iznenađenje kada stignu računi ove zime.
Sve je ok. Nema problema. Samo 🐂
Ove zime neće biti vazduha kad krenu ljudi da lože sve i svašta 😁
U pravu si za tu kategoriju koja ulazi u crvenu zonu,ali to nije prosecan potrosac,vec jako mali broj potrosaca od 3-7% u zimskom periodu,ako je verovati statistici.

Prilozi

• Screenshot_20250918-110631.png
    Screenshot_20250918-110631.png
    148,8 KB · Pregleda: 31
Neverovatno mi je da u 97m2 imaju samo 3 sobe, tu je bez problema moglo da stane 4. Zamisli da imas stan od 98m2, i dvoje dece, i nemas posebno spavacu sobu i 2 decje. Slicna struktura (bez degazmana i odvojenog toaleta) kakva se ovde nudi se moze naci i u stanovima sa 50-ak m2. Normalno, prostorije jesu manje.
Recimo
Pogledajte prilog 251990
Ali opet, ovo sa 98m2 je za one koji hoce luksuz. Ja sam cuo da ima i dvosobnih stanova sa 80m2.

Sta znam, meni je 3 sobe u 100 kvadrata idealno. Doduse, ne kao u pomenutom primeru, gde se slazem da je kao u vagonu.
Pristalica sam velikog dnevnog boravka, ne volim vise manjih soba. Dodao bih i dva kupatila, jer znacajno povecavaju komfor. Taman za 100ak kvadrata :)
Veliki dnevni boravak je najpotcenjenija stvar kod nas, rekao bih.

Naravno, sve zavisi od prilika, broja dece i slicno. Bolje je imati vise soba, kao sto si rekao, nego spavati u velikoj dnvenoj i razvlaciti trosed svaki put.

Sta znam, meni je 3 sobe u 100 kvadrata idealno. Doduse, ne kao u pomenutom primeru, gde se slazem da je kao u vagonu.
Pristalica sam velikog dnevnog boravka, ne volim vise manjih soba. Dodao bih i dva kupatila, jer znacajno povecavaju komfor. Taman za 100ak kvadrata :)
Veliki dnevni boravak je najpotcenjenija stvar kod nas, rekao bih.

Naravno, sve zavisi od prilika, broja dece i slicno. Bolje je imati vise soba, kao sto si rekao, nego spavati u velikoj dnvenoj i razvlaciti trosed svaki put.
Ne kazem da je lose imati stan od 100m2 sa 3 sobe, ali luksuz je dati toliki novac za toliki stan, a da recimo nemas 3 spavace sobe. Prosecna porodica koja mozda ima para da kupi ovakav stan a ima dvoje dece verovatno nece kupiti ovakav stan.

Ne kazem da je lose imati stan od 100m2 sa 3 sobe, ali luksuz je dati toliki novac za toliki stan, a da recimo nemas 3 spavace sobe. Prosecna porodica koja mozda ima para da kupi ovakav stan a ima dvoje dece verovatno nece kupiti ovakav stan.
Ma jasno, i moj stan u Zemunu je od 64 kvadrata sa dve spavace sobe, samo mi je ovo idealna struktura gde bi sa 70m2 bili dvosobni, 100m2 trosobni, sa 120 cetvorosobni...

Ma jasno, i moj stan u Zemunu je od 64 kvadrata sa dve spavace sobe, samo mi je ovo idealna struktura gde bi sa 70m2 bili dvosobni, 100m2 trosobni, sa 120 cetvorosobni...
Tako nekako i to je pravi luks i komfor. Ja kad kazem da kucu ne bih ispod 150-200m2 (sa garazom i ostavom) ovde svi skoce :) valjda navika na trosobne stanove u 50m2 i to je luks i naravno da se ne placa odrzavanje.

To su gluposti koje su servirali u medije da bi opravdali snižavanje praga crvene zone.

Ovde imaš % koji je isto diskutabilan. Ali 3-7% je budalaština.
Mozda jeste tacno da "samo" 7% potrosaca trosi vise od 1.200 kwh. Ali u ukupne potrosace spadaju i kuce na selu, vikendice, prazni stanovi, kuce koje se i sa starom granicom od 1600 kwh vec greju na drva ili drugi izvor grejanja. Procenat potrosaca za domacinstva gde neko stvarno zivi je sigurno mnogo veci.

aj što imaš 3 sobe u 100 kvadrata, ali da pri tome ni jedna ne valja...e to je kriminal. širina dnevne 340cm, manje spavaće 222cm, a veća ima oblik ko da je dete slagalo lego kocke. svaka soba bulja za sebe a stan pola miliona, u lozničkoj u full sređenoj zgradi

Tako nekako i to je pravi luks i komfor. Ja kad kazem da kucu ne bih ispod 150-200m2 (sa garazom i ostavom) ovde svi skoce :) valjda navika na trosobne stanove u 50m2 i to je luks i naravno da se ne placa odrzavanje.
Bas to, navika koja je proistekla iz nuzde jer je obicno mnogo ljudi u malo kvadrata. To razumem, ali ne i ono "sta ce ti kuca od toliko kvadrata". Ne pricamo o 500, nego 150-200, sto je dovoljno za veliki dnevni boravak, vise od jednog kupatila, sobu za svakog clana porodice, mozda jednu radnu sobu ili neku radionicu...

Mozda jeste tacno da "samo" 7% potrosaca trosi vise od 1.200 kwh. Ali u ukupne potrosace spadaju i kuce na selu, vikendice, prazni stanovi, kuce koje se i sa starom granicom od 1600 kwh vec greju na drva ili drugi izvor grejanja. Procenat potrosaca za domacinstva gde neko stvarno zivi je sigurno mnogo veci.
Da,ali to je 3-7% od ukupnog broja brojila tj. potrosaca.Cinjenica je da su tu vikendice,kuce na selu gde mozda niko ne zivi,ali to je opet 3-7%.Onom ko prelazi 1200 kilovata,njemu je 100%,ali to je subjektivni osećaj.Kao sto sa inflacijom svi imamo subjektivni osećaj,nekom je veca,nekom manja,sve u zavisnosti od prihoda i toga na sta troši iste.A statistika je za sve na gomili,kao i statistički obračun inflacije.Sad naravno mozemo raspravljati da li se obračunava na osnovu realnih stvari,ali to je druga tema.

Pogledajte prilog 251983
Ne znam sta ovde konkretno problematično sa rasporedom? Izdvojena kuhinja, prostrano kupatilo, upotrebljiva terasa. Jedino je dnevni boravak skučen za stan od gotovo 100 m2, a spavaće su velike (ja bih radije da bude obrnuto).

Bogata radnička klasa je direktno suprotna interesima vlasničke klase. Radnička klasa mora biti održana u zavisnom položaju, uz minimum alociranih resursa prema njoj, da bi kapitalizam stabilno funkcionisao.

Bogata radnička klasa bi značilo moć u rukama radnika i preispitivanje samog kapitalističkog poretka i smisla postojanja vlasničke klase uopšte.
Ali u parlamentarnim kapitalističkim demokratijama radnička klasa je živela najbolje u celoj istoriji.

Kapitalizmu su potrebni potrošači.

U SAD je vladajuća klasa- ne znam šta bi bila vlasnička klasa- "peruanska" elita koja kontroliše novac- najvažnije, medije, holivud, političare i uslovljava mišljenje glasača, a zadnjih par decenija otvoreno poništava njihove odluke na izborima. Isto je i uvećem delu Evrope.

Ti opisuješ feudalizam, a koristiš reč kapitalizam.

Bas to, navika koja je proistekla iz nuzde jer je obicno mnogo ljudi u malo kvadrata. To razumem, ali ne i ono "sta ce ti kuca od toliko kvadrata". Ne pricamo o 500, nego 150-200, sto je dovoljno za veliki dnevni boravak, vise od jednog kupatila, sobu za svakog clana porodice, mozda jednu radnu sobu ili neku radionicu...
I to kupatilo da bude normalno, a ne ove “lux” prcoljke od 3-4m2 gde ne smes ni da prdnes kao covek, a kamoli da stavis ves masinu i susilicu.

Vrh