Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 116 30,2%
  • Ne

Glasovi: 239 62,2%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,6%

• Ukupno glasača
    384
A ti si neka vojna policija ovde?
Opet kažem da podržavam izlazak svih tenkova na šarenu paradu i naveo sam zašto. Neka se pokaže da ne mogu da nas napadnu.
Nisam ja vojna policija niti administrator nego ti evidentno ovo govoriš sa ironijom. Dakle mracis bez ikakve potrebe i svoje frustracije prenosis na forum.

Nije mi poznato da neko ima nameru za svoj gros da ratuje niti da je tako nesto bilo devedesetih. Ali zato vidim da prilično mracis i trolujes.
Oružje kojim se vojska oprema treba da se pokaže na paradi ili na vojnim vežbama i to ima svoju svrhu. Nismo mi to izmislili. I stvarno smara poistovecivanje svega sa režimom i skretanje teme u domen politike. Imaćeš izbore sledeće godine izadji i glasaj, ovde to ne treba da bude tema.

Živimo u 21. veku uveliko, svaka država koju zanima šta Srbija ima od naoružanja i tehnike već manje-više ima tu informaciju, obaveštajne službe rade svoj posao kao što i naše imaju informacije o zemljama u regionu. Nisu to u današnje vreme neke velike mistrije. Ako hoćemo da pokažemo nešto Hrvatima oni sve to već znaju jer su u NATO-u i imaju pristup svim obaveštajnim informacijama najnaprednijih zemalja. Tako da ovaj cirkus na Ušću je isključivo za unutrašnje potrebe i kurčenje pred rajom.

Najjače da mi možemo nasekirati Hrvatsku sa 100 tenkova i 3 MiG-a lol. Svaki potencijalni teoretski sukob sa njima u budućnosti je zapravo sukob sa NATO a ne sa Hrvatskom, izgleda da nekim ljudima to još nije jasno ovde. A mi smo koalicija sami sa sobom. Sigurno bi bolje prošli u tom sukobu nego '99, kako da ne.

Prilozi

• 486633475_24490107123915712_3051524142001405745_n.jpg
    486633475_24490107123915712_3051524142001405745_n.jpg
    187,4 KB · Pregleda: 33
  • ban_7754_1593859567.jpg
    ban_7754_1593859567.jpg
    247,8 KB · Pregleda: 34
Prvo brojka od 100 tenkova i 3 miga nije tačna a i da je 100 tenkova to je znatno više od onog što Hrvatska ima.
Drugo u ovakvom vremenu i sukobima ovakvog intenziteta istorijski se stvari mnogo brže menjaju nego u periodu relativnog mira tako da ovakav poredak ne mora trajati još 650 godina već se vrlo brzo može promeniti.
Treće u slučaju provociranja sukoba eventualno na Kosovu i pružanja pomoći od strane Hrvatske pretpostavljam da misliš da se ne trebamo braniti.
Najzad, najbolje bi bilo da se vratimo na temu i manemo se i geopolitike.

A što se tiče tih FAP-ova to su verovatno komandne stanice za Pegaze, izrađeno ih je ukupno 10 komada
Нису, имају пробне таблице и носе отворене плиће контејнере за расут терет. И имају дизалице иза кабине поред рол кипе, што камиони који иду уз Пегаз немају.

Нису, имају пробне таблице и носе отворене плиће контејнере за расут терет. И имају дизалице иза кабине поред рол кипе, што камиони који иду уз Пегаз немају.
Hmm, damperi puni FPV dronova mozda 😀

То нема логике ни најмање. А и фале нови камиони за инжењерију и логистику, ту смо најтањи.

Najjače da mi možemo nasekirati Hrvatsku sa 100 tenkova i 3 MiG-a lol. Svaki potencijalni teoretski sukob sa njima u budućnosti je zapravo sukob sa NATO a ne sa Hrvatskom, izgleda da nekim ljudima to još nije jasno ovde. A mi smo koalicija sami sa sobom. Sigurno bi bolje prošli u tom sukobu nego '99, kako da ne.
Najrealniji scenario napada na Srbiju od strane NATO izgleda mi ovako:

- Zapadne zemlje napadaju avijacijom i projektilima
- Kopneni napad iz više pravaca primarno od lokalnih izvođača radova - Hrvatska preko Srema na Beograd i preko Save na RS, Muslimani iz FBIH na RS, Šiptari sa Kosova na Toplicu i dalje Niš i Bugari duž granice ka unutrašnjosti.

Mađare ne računam AKO je neko kao Orban na vlasti. Ako nije, treba i njih uračunati i oni su možda i najopasniji, s obzirom na opremljenost vojske.

Angažovanje zapadnih kontigenata kopneno ne očekujem u prvom udaru, nego eventualno naknadno ako bi neko od lokalnih izvođača radova zaglavio.
Ovakav scenario bi morao da uključi i aktivno delovanje unutrašnje pete kolone koja bi rovarila iznutra i činila sve da obesmisli i anulira bilo kakvu odbranu.

Eto, sa tim se mi suočavamo u slučaju rata.
Udar sa svih strana, i kopneno i iz vazdušnog prostora.

Ovo je naravno scenario za razradu, ne kažem da je izvesnost, ali ovakve scenarije treba razrađivati.
Siguran sam da neko o tome razmišlja. Ljudi, ovaj scenario je malo verovatan, ali nipošto nije nemoguć.
Ukoliko bi se ovako nešto desilo, a naša odbrana neadekvatna da zaustavi kopnenu invaziju, uveren sam da bi nad Srbima bio izvršen genocid. U RS sigurno - a u Srbiji bi bila neka mešavina internog klanja svezubih i ćacija u prvom prolazu, a kad dođu ovi lokalni izvođači radova, oni bi klali redom.

Poslednja izmena:
Živimo u 21. veku uveliko, svaka država koju zanima šta Srbija ima od naoružanja i tehnike već manje-više ima tu informaciju, obaveštajne službe rade svoj posao kao što i naše imaju informacije o zemljama u regionu. Nisu to u današnje vreme neke velike mistrije. Ako hoćemo da pokažemo nešto Hrvatima oni sve to već znaju jer su u NATO-u i imaju pristup svim obaveštajnim informacijama najnaprednijih zemalja. Tako da ovaj cirkus na Ušću je isključivo za unutrašnje potrebe i kurčenje pred rajom.

Ali ukoliko npr Hrvatska zajedno sa tzv Kosovom i Albanijom napadne prva Srbiju, tu onda taj famozni član 5 ne važi, to važi samo ukoliko zemlja napadne NATO članicu. Isto tako ukoliko Srbija izvrši invaziju na ono što je medjunarodni protektorat tzv Kosovo, opet nema reakcije NATO, čak i da se umeša vojno i Hrvatska i Albanija. Sad vi mislite da li nam treba vojska i ova parada, i nije tačno da svi sve znaju, jer da znaju, ne bi bilo hiljade letova izvidjačkih letilica oko granica Srbije, a ni sam NATO 1998-me nije bio siguran da Srbija ima ili ne S-300, apa je bombardovanje koj je trebalo da započne u jesen 1998-me, pomereno za proleće 1999-te. A u obaveštajnom smislu više smo mi izbušili NATO, nego oni nas, pa mi smo imali našeg čoveka u lancu komandovanja, previše vi potcenjujee srpsku Vojsku

Najrealniji scenario napada na Srbiju od strane NATO izgleda mi ovako:

- Zapadne zemlje napadaju avijacijom i projektilima
- Kopneni napad iz više pravaca primarno od lokalnih izvođača radova - Hrvatska preko Srema na Beograd i preko Save na RS, Muslimani iz FBIH na RS, Šiptari sa Kosova na Toplicu i dalje Niš i Bugari duž granice ka unutrašnjosti.

Mađare ne računam AKO je neko kao Orban na vlasti. Ako nije, treba i njih uračunati i oni su možda i najopasniji, s obzirom na opremljenost vojske.

Angažovanje zapadnih kontigenata kopneno ne očekujem u prvom udaru, nego eventualno naknadno ako bi neko od lokalnih izvođača radova zaglavio.
Ovakav scenario bi morao da uključi i aktivno delovanje unutrašnje pete kolone koja bi rovarila iznutra i činila sve da obesmisli i anulira bilo kakvu odbranu.

Eto, sa tim se mi suočavamo u slučaju rata.
Udar sa svih strana, i kopneno i iz vazdušnog prostora.

Ovo je naravno scenario za razradu, ne kažem da je izvesnost, ali ovakve scenarije treba razrađivati.
Siguran sam da neko o tome razmišlja. Ljudi, ovaj scenario je malo verovatan, ali nipošto nije nemoguć.
Ukoliko bi se ovako nešto desilo, a naša odbrana neadekvatna da zaustavi kopnenu invaziju, uveren sam da bi nad Srbima bio izvršen genocid. U RS sigurno - a u Srbiji bi bila neka mešavina internog klanja svezubih i ćacija u prvom prolazu, a kad dođu ovi lokalni izvođači radova, oni bi klali redom.
Apsolutno se slažem sa svakom Vašom konstatacijom, najrealnije vidjenje situacije. S tim da je ovo ukoliko kompletan NATO udari na Srbiju. Ukoliko je ( što je u ovom momentu izvesnije) neka regionalna wannabe sila tj koalicija voljna da oproba sreću sa ratovanjem protiv Srbije, ja ipak mislim da Bugari se ne bi mešali. E zato je bitno da budemo tvrd orah, da se ne desi nikakva avantura.

Зашто би НАТО ударио на Србију кад имају канцеларију у генералштабу? Откад је Вучић на власти већи утицај на команду имају НАТО него генерали Српске војске. Ови сценарији што овде појединци излажу ми више делују као идеје за Ред Алерт 2 кампању него на реалност. Бугари? Боле Бугаре уво за нас. Хрвати? Њима сви млади одоше за Ирску, једино Томпсон лично да зајаше тенк.

Обична ложана и плашење народа, што је у ствари главна вучићева стратегија. За то време предаде јужну покрајну племенима на изволте.

U slučaju izloženog scenarija, ishod takvog rata sveo bi se na pitanje - da li je u Srbiji počeo građanski rat ili ne.
Razmislite o tome. Ukoliko bismo iole ostali jedinstveni, preživeli bismo sve ovo i pobedili, naravno uz veliko prolivanje krvi.
U suprotnom, nestali bi kao narod. Klanje bi bilo tako temeljito da jedva da bi ko pretekao.

Зашто би НАТО ударио на Србију кад имају канцеларију у генералштабу? Откад је Вучић на власти већи утицај на команду имају НАТО него генерали Српске војске. Ови сценарији што овде појединци излажу ми више делују као идеје за Ред Алерт 2 кампању него на реалност. Бугари? Боле Бугаре уво за нас. Хрвати? Њима сви млади одоше за Ирску, једино Томпсон лично да зајаше тенк.

Обична ложана и плашење народа, што је у ствари главна вучићева стратегија. За то време предаде јужну покрајну племенима на изволте.
To je samo delimično tačno. Politika je umetnost nemogućeg. A šte drugo možemo? Konfrontaciju? Oni jesu u Generalštabu, ali NE MOGU da kontrolišu nabavke direktno, niti mogu da utiču na odluke srpske vojske. A oni su tu jer smo mi u Partnerstvu za mir, veći su problem vrbovani srpski oficiri školovani po NATO državama. I generalno naša nesloga i podeljenost je zaista problem kao i uvek. Mržnja izmedju svezubih i ćacija je trenutno takva da nama ni ne treba spoljni neprijatelj, a u njima tek ne oskudevamo.

U slučaju izloženog scenarija, ishod takvog rata sveo bi se na pitanje - da li je u Srbiji počeo građanski rat ili ne.
Razmislite o tome. Ukoliko bismo iole ostali jedinstveni, preživeli bismo sve ovo i pobedili, naravno uz veliko prolivanje krvi.
U suprotnom, nestali bi kao narod. Klanje bi bilo tako temeljito da jedva da bi ko pretekao.
Završetkom rata u Ukrajini za par godina verovatno, može doći do velike podele karata. Taj trenutak ne smemo dočekati slabi i razjedinjeni jer ono što tada eventualno dobijemo to je za narednih ko zna koliko godina do sledeće podele karata. Zato nam i rade ovo sto rade jer ih najmanje košta ako nas iznutra oslabe.
Nemanjinu ulicu upravo nadlecu migovi 29, Orao i jedan avion crveno bele boje koji nisam uspeo da vidim dobro.

Završetkom rata u Ukrajini za par godina verovatno, može doći do velike podele karata. Taj trenutak ne smemo dočekati slabi i razjedinjeni jer ono što tada eventualno dobijemo to je za narednih ko zna koliko godina do sledeće podele karata. Zato nam i rade ovo sto rade jer ih najmanje košta ako nas iznutra oslabe.
Nemanjinu ulicu upravo nadlecu migovi 29, Orao i jedan avion crveno bele boje koji nisam uspeo da vidim dobro.
Naravno da svako misleći zna da postoji geopolitika, i da od rata u Ukrajini mnogo zavisi po čitavu Evropu, a i nas. Da nije onaj šareni Orao?

Хм, баш занимљиво да се готово искључиво у нашој земљи поставља питање зашто се одржава војна парада ?! Неко може рећи да је то политички маркетинг, да је погрешан датум или нешто слично - међутим треба такође оправдати војни буџет пред грађанима Србије и приказати шта је плаћено новцем пореских обвезника а такође је и то део колективног осећаја за нацију и државу. Ја бих волео да се један дан у години одреди за то попут 9. маја у Русији када ће традиционално да се одржава војна парада. Такође критикујем недовољно парадну и свечану атмосферу- и пренаглашеност теренских униформи као и стихијски организован програм за сваку параду понаособ. А што се технике тиче - биће до сада највећих изненађења на приказу 😉

Meni fali "Marširala kralja Petra garda" tokom izvođenja parade... :)

Udara u srce ko i Marš na Drinu!

Šta fali da se na kraju parade skupe kadeti i otpevaju je pred skupljenim narodom?
Nek puste matricu u izvedbi simfonijskog orkestra, da se truba čuje do Beča, a deca nek pevaju iz duše...
Ima bre da plače od ponosa celi auditorijum i na licu mesta i ispred tv ekrana...

Neverovatno mi je koliko ljudi sa jedne strane vidi Vučićam kao izdajnika i kolonijalnog upravnika sa jedne strane, a onda gleda ove nabavke oružja i to tumači kao pripremu za odbranu od tih istih kolonijalnih gazdi.

Meni fali "Marširala kralja Petra garda" tokom izvođenja parade... :)

Udara u srce ko i Marš na Drinu!

Šta fali da se na kraju parade skupe kadeti i otpevaju je pred skupljenim narodom?
Nek puste matricu u izvedbi simfonijskog orkestra, da se truba čuje do Beča, a deca nek pevaju iz duše...
Ima bre da plače od ponosa celi auditorijum i na licu mesta i ispred tv ekrana...
Ako ovako nastaviš Perkane mislim da ces rasplakati i ovu suprotnu stranu, ali neće plakati iz istih razloga.

Vojska objavila nove fotke, solidan broj, nisu izgleda namerno fotkali FK-3.

Priprema za paradu u završnoj fazi

Primerio sam par novina:

Biće prikazani i starije verzije M84:

JOV_4227.JPG

Hameri dobili VS maskirnu:

!MJ0_6672.jpg

Imamo barem 8 HQ-17 lansera:) i da kažemo da je još 8 na položaju čuva FK-3.

!MJ0_6821.jpg

I jedna impresivna po mom mišljenju, jer sam fan ove modernizacije Ognja:

!MJ0_6734.jpg

Vrh