Šta je novo?

Adaptacija vikendica i starih kuca

boca-ica

Professional
Učlanjen(a)
02.04.2010.
Pohvaljen
5.465
Nisam našao temu koja se bavi isključivo vikendicama i starim kucama , bez obzira da li su na teritoriji Bgda ili u unutrašnjosti.
Vecina članova BBa ako se upušta u neki ,,mikro ili mali,, projekat adaptacije, izgradnje to upravo čini na svojim vikendicama ili starijim kucama sa namenom periodičnog odmora , pa možda kasnije i dužeg boravka u istima.
Bilo bi interesantno isprati čak i samo delove lepih promena na takvim objektima a bilo bi korisno mnogima ako se dvomu šta i kako je bolje po nešto na takvim objektima uraditi

Evo za početak
Uglavnom roštilj, pušnica, sušara i sl. jesu ,, razbacani,, naokolo po placu bliže ili dalje od objekta.

Mnogo mi se dopada ,,vatrena kuca,, to je poseban objekat gde su ozidani razni elemeti koj imaju veze sa vatrom.

Kako je za mene preglomazno i ne potrebno
osmislio sam (verovatno vec postoji) manje , ,,Vatrenu liniju,, I započeo sam u vikendici njeno stvaranje.

Ništa posebno kaskadni manji objekat dimenzije u osnovi 1 m x 3,5 m koj se sastoji od
1. pušnice sa kontrolisanim dvostrukim ložištem ( dim sa toplotom i hladniji dim)
Za razne vrste mesa, i po neko povrče.( paradajz)
2. Roštilj koj prima roštiljsku rešetku, sač, i manji kotao na lancu (ribla čorba)
3. Uzidanu (kraljicu) pec koja prima jedan lonac ili manji kotao (čvarci)
4. Sušara za voce , za samo dve fioke (za temperature oko 50-60 C° a može i za pasterizacija neke zimnice.

Trenutno sam završio faze zidanja 4 ložišta
te bice sada mnogo lakše i brže u nastavku radova. Naravno koristim što više reciklažnog materijala kao što je ,,švapska,, cigla i dr.

Eto, od mene za početak dovoljno, verujem da ima mnogo drugih primenjenih ili u izgradnji mikro - malih projekata inspirasani upravo pracenjem BB ovih tema i dr stvaralačkih izvora.

Poslednja izmena:
Ja volim DIY projekte, al za te svrhe ovo mi je favorit:
644843_1_018953ba-c517-4ca1-bfa7-44d8c9f4ab51_800x.jpg

Ја ћу себично задржати за себе своју причу, но морам рећи да сам пресрећан посељачивањем и откривањем каквог-таквог мајстора у себи.

Друга ствар коју морам да истакнем је да не подносим дим и ложење било које врсте.

GOJE wrote :
,, .... Друга ствар коју морам да истакнем је да не подносим дим и ложење било које врсте.... ,,

Spisak prodimljenog mesa, mesmih preradjevina i povrca od pronalaska prve vatre do danas je podugačak. Naravno namirnice se ne izlažu toplom dimu nego hladnom koj ima drastično manje štetnih čestica.

Na žalost gotovo sve što je namenjeno tržištu sa očiglednim dimnim mirisom i ukusom i bojom
- nije ni videlo dim- . Artikli izlažu se
samo nekoj temperaturi i prskaju se hemijom nakon čega verno oponašaju da su prošli proces dimljenja.
Eto
za sve koj ne vole vatru i dim u kulinarstvu
može i bez toga .A šta hemija radi organizmu to je druga priča

GOJE me podsetio da sam jeo i bivolje mesne listice sušene na suncu po Afričkoj tehnologiji. Bez vatre i dima a ukus jako dobar.
Nisam sigurran da li to može i na ,, našem,,
suncu mimo toplotnih talasa .
Takva ,,skalamerija,, može biti interesantan dodatak vikendici, samo nemam prestavu ni kako bi izgledala.

Poslednja izmena:
Vrh