Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 113 29,7%
  • Ne

Glasovi: 238 62,6%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,6%

• Ukupno glasača
    380
Ako nas je 5.5M, onda nam je fertilitet sa brojem beba za 2024 praktično 2, što bi značilo da nismo daleko od održivosti... O tome on :)

Mortalitet nam je veći od nataliteta, ja pričam da su lažno predstavili da nas je 6.5 umesto 5.5 do 5.7 miliona i da se taj broj smanjuje zbog većeg mortaliteta u odnosu na natalitet

Plus ljudi koji su se odselili za stalno i ne žive ovde više od 10 godina.

O čemu ti ?

Po popisu iz 2011 Srbija imala 7.186.862 stanovnika dok je po popisu iz 2022 imala 6.647.003 stanovnika

Lažan SNS popis u kojem su popisivali ljude koji žive u inostranstvu a negde i mrtve

Za 11 godina samo 536.000 ljudi manje ?

Nema teorije da Srbija danas ima više od 5.7 miliona realnih stanovnika koji zaista žive u Srbiji.
Ево написао ти је Роџер изнад.
Ово што сам ја написао је чиста математика.
Да не идемо у фертилитет јер је то мало теже израчунати, али вратићу се и на то.

Постоји податак који се зове број живорођених на сваких 1000 становника једне државе. Изузимајући Турску од свих земаља Европе највишу стопу има Ирска а то је око 11.
Прошле године Србија је имала мало изнад 60 хиљада живорођених беба, то значи да нам је коефицијент о коме причамо 11,05 а то значи први или други највећи у Европи (ако имамо 5,5 милиона становника).

Ајде сада да се вратимо на фертилитет, пошто инсистираш на том броју од 5,5 милиона активног становништва у Србији, претпостављам да сматраш да има гомила младих који заправо живе у иностранству а пријављени су на нашем попису. И да сматраш да су млади гро тог недостајућег становништва. Тренутни фертилитет наше државе је око 1,6 а у том случају о којем ти причаш би био далеко преко 2.

Значи имамо неколико опција па ти изабери која ти се допада:
1. Број становништва са пописа је приближно реалан, остали подаци попут броја рођених су такође реални и фертилитет је реалан.
2. Број становништва са пописа је лажиран, фертилитет нам је највећи у Европи.
3. Број становништва са пописа је лажиран, целокупна статистика везана за демографију је лажирана и у томе учествује неколико хиљада људи у апсолутној тишини.

Ako nas je 5.5M, onda nam je fertilitet sa brojem beba za 2024 praktično 2, što bi značilo da nismo daleko od održivosti... O tome on :)

Da nam je fertilitet 2 bili bi prvi u Evropi :) sve jasno, popis je tacan

Fertility_rate_values_map_2019-01.jpg

3. Број становништва са пописа је лажиран, целокупна статистика везана за демографију је лажирана и у томе учествује неколико хиљада људи у апсолутној тишини.
Pri čemu ovo uključuje i fiktivne bebe.

Da nam je fertilitet 2 bili bi prvi u Evropi :) sve jasno, popis je tacan

Pogledajte prilog 247213
Од 2019. па до данас ситуација у Европи је од лоше постала екстремно лоша.
Сада има доста држава са ТФР испод 1,2. Чак су и Французи и Румуни у проблему.

Pri čemu ovo uključuje i fiktivne bebe.
Баш тако. У том случају имамо 5 до 10 хиљада фантомских беба.

Баш тако. У том случају имамо 5 до 10 хиљада фантомских беба.
To se proveri poredjenjem sa upisanim brojem prvaka. U 2022/2023 upisano je 63.230 prvaka. Broj rodjenih 2015 iznosi 65.734. Kada se oduzmu oni koji su odselili, mozemo zakljuciti da se cifra poklapa. Nema fiktivnih beba.

Ево написао ти је Роџер изнад.
Ово што сам ја написао је чиста математика.
Да не идемо у фертилитет јер је то мало теже израчунати, али вратићу се и на то.

Постоји податак који се зове број живорођених на сваких 1000 становника једне државе. Изузимајући Турску од свих земаља Европе највишу стопу има Ирска а то је око 11.
Прошле године Србија је имала мало изнад 60 хиљада живорођених беба, то значи да нам је коефицијент о коме причамо 11,05 а то значи први или други највећи у Европи (ако имамо 5,5 милиона становника).

Ајде сада да се вратимо на фертилитет, пошто инсистираш на том броју од 5,5 милиона активног становништва у Србији, претпостављам да сматраш да има гомила младих који заправо живе у иностранству а пријављени су на нашем попису. И да сматраш да су млади гро тог недостајућег становништва. Тренутни фертилитет наше државе је око 1,6 а у том случају о којем ти причаш би био далеко преко 2.

Значи имамо неколико опција па ти изабери која ти се допада:
1. Број становништва са пописа је приближно реалан, остали подаци попут броја рођених су такође реални и фертилитет је реалан.
2. Број становништва са пописа је лажиран, фертилитет нам је највећи у Европи.

U redu, broj 3 onda lagano

U redu, broj 3 onda lagano
Али то је апсурдно. То би захтевало да буде лажирано све у последњи икс година. Од броја рођених по породилиштима, до броја уписаних ђака у основне и средње школе...
Тако детаљно спроведене акције не би се стидела ни ЦИА.
Што би рекла она интернет форица "chances are low but never zero"

Број становника у Србији је можда за 100-200 хиљада мањи него онај што је пописан. То је била процена свих озбиљних демографа и пре самог пописа. А то дефинитивно нису људи који воле СНС. Заправо је демографија једино поље на коме СНС није урадио катастрофалан посао и на коме се држимо пристојно.

Dobro evo ja lazem nije bilo ni 500000, a ako je tako recite mi koliko vi poznajete ljudi koji su bili mobilisani 1999. a koliko da nisu? Al je meni rekao da nema podataka. Kada sam krenuo po okruzima koji god okrug da sam izabrao u pretrazivanju dobio sam cifre od 30-50000. Svi vlanovi moje familije koja je ogromna od 20-50 godina starosti su bili mobilisani. U Beogradu komsije po ulici je jurila vojna policija i trazila ih cak i po garazama. Sada vi pricate da nije bilo puno mobilisanih, samo 200000, to bi onda bilo da je svaki 10. punoletan covek bio mobilisan. Na kraju je cinjenica da verovatno niko ne zna pravu cifru, jer je stihijski radjena mobilizacija.

Nije nikakav značajan podatak, ali ja evo ja znam relativno malo ljudi koji su mobilisani.
Rekao bih da iz ulaza od 12 spratova niko nije, ili su bili u podrumu, ili na krovu, ali rekao bih da sam manje-više sve viđao.
(možda neki i jesu, davno je bilo i ne mogu sad da garantujem da sam svakoga video, ali da sam čuo da je neko mobilisan, nisam, u to vreme smo se svi još znali u zgradi)

Nije nikakav značajan podatak, ali ja evo ja znam relativno malo ljudi koji su mobilisani.
Rekao bih da iz ulaza od 12 spratova niko nije, ili su bili u podrumu, ili na krovu, ali rekao bih da sam manje-više sve viđao.
(možda neki i jesu, davno je bilo i ne mogu sad da garantujem da sam svakoga video, ali da sam čuo da je neko mobilisan, nisam, u to vreme smo se svi još znali u zgradi)
U toku rata je ukupno sa redovnom vojskom bilo oko 250.000 vojnika. Naravno najveći deo mobilisanih je bio sa područja trece armije. Od tog broja 150.000 je bilo na Kosovu a 100.000 u ostatku Srbije I CG. Nabrojane su mi sve brigade koje su mobilisane. Van trece armije Valjevo, neke iz Vojvodine, Cetinje, Bijelog Polja.

Ok, kako je moj stric bio mobilisan u BG pa bio na Fruskoj gori? Komsije sve bile ka Plandistu? To su mobilisani BG!
Na granici na Drini bili mobilisani iz Cacka, licno razgovarao sa njima...

Naveo sam da mi je rekao da su mobilisane jedinice iz Vojvodine. Ne znam kojoj brigadi je pripadao svaki pojedinac niti bi prijatelj to mogao da zna. Uglavnom ukupan broj redovne i mobilisane vojske nije prelazio 250.000.

Znam i ja za vojvodjane, sada pitam za ove iz BG, posto tvoj prijatelj ne zna za njih, za ove iz Cacka na Drini, posto oni takodje ocigledno nisu postojali. Znaci Beogradjani Plandiste i Fruska Gora. Druge komsije sto su se krili takodje imali Plandiste kao ratni raspored

On mi je nabrojao brigade i ja nisam sve zapamtio jer je veliki broj pri cemu je suština pitanja koje je postavljeno na forumu bila ukupan broj vojnika u ratu 99. Dakle ukupno brojno stanje VJ smo utvrdili.

Dobro evo ja lazem nije bilo ni 500000, a ako je tako recite mi koliko vi poznajete ljudi koji su bili mobilisani 1999. a koliko da nisu?

U mom komšiluku gotovo svi rezervisti mobilisani. Nisu lekari jer su imali radnu obavezu.
Uniforme SMB iz JNA, mnogi nosili obične gumene čizme jer nije bilo dovoljno kompletnih uniformi. Sve Lade Nive i kamioni od prevoznina iz komšiluka takođe mobilisani. Imali onaj plavi trougao VJ na šoferki nalepljen.

Verovatno je rađeno po mesnoj zajednici ili nekoj sličnoj šemi. Tako ima i smisla, ovi pozvani, ovi nisu, a ne da se vodi evidencija pojedinačno.

Da su tako visoke brojke mobilisane sve bi bilo paralisano. Njive bi ostale neobrađenje, rudnici prazni, prevoz robe, pekare... računajte i da su žene masovno ostajale kući da čuvaju decu, pošto su škole stale.
Najveće fabrike su uništene, ali dosta firmi je radilo (kako i koliko je moglo).

Moguće da se tako zadesi. Koji grad je u pitanju? Jel područje trece armije? Zaboravio sam da navedem užički korpus koji je bio pretpocinjen trećoj armiji ali to sve spada u broj koji sam izneo.

Verovatno, ne sećam se. Svi iz mog okruženja bili su po planimama u okolini ili na granici sa BiH

To je to. Užički korpus je bio delom na granici sa BiH a 37 brigada je bila na Kosovu

Pa i moja familija iz Uzickog korpusa svi bili mobilisani, od Sevojna, preko Uzica do Bajine Baste, bili prema Drini, po Zlatiboru, oko aerodroma Ponikve

Zato su i bili mobilisani. Korpus je bio za vreme rata pretpocinjen trećoj armiji iako je formacijski pripadao drugoj armiji.

Vrh