Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 112 29,6%
  • Ne

Glasovi: 238 62,8%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,7%

• Ukupno glasača
    379
Nije problem imati jaku ili solidnu vojsku. Problem je što se ovde kupuje tehnika preko mere a ljudstvo odnosno kadrovski problemi su nikad gori i nikad veći.

Iz jednog ekstrema gde nije bilo dovoljno tehnike se otišlo u drugi ekstrem, da ima previše tehnike koju nema ko da opslužuje i održava. Zato što u glavama prosečnih glasača (koji su uglavnom glupi i neinformisani), reći "kupio sam toliki broj tenkova za sve pare!" zvuči pompeznije nego "kupili smo nešto manji broj tehnike ali smo se postarali da imaju dobro obučene posade, održavanje i delove".

Isti problem je i sa državnim i komunalnim preduzećima. Nakupuju se vozila a nema ko da ih vozi i opslužuje. A i posle par godina i deo tih vozila završi pod prašinom u depoima, jer se nisu obezbedili održavanje i delovi, ili bar ne u dovoljnoj količini.

Takođe postoji jak inat, otpor i bes prema režimu i svemu vezanom za njega (pa samim tim delom i prema vojsci i ideji obaveznog služenja) jer su upravo oni identifikovani kao glavni razlog što su mnogi napustili VS i što je dodatno opalo interesovanje za nju i njoj srodne i povezane karijere. Jednostavno, smučili su se većini naroda i svima je dosta od toga da trpe zbog njihove partokratije i korupcije i da po ko zna koji put plaćaju račun i dug za svinjarije koje pravi imbecilna država, partija i nekolicina vreća fekalija bez dana pravog radnog staža.

Poslednja izmena:
Da što bi sravnili Vukovar ili Dubrovnik.
Za Vukovar su vođene ulične borbe, u Dubrovniku su artiljerijom gađani položaji hrvatskih snaga u gradu. Nije to bio ničiji hir da gađa grad i troši municiju...
Razaranja tokom uličnih borbi u Vukovaru se ne mogu porediti sa granatiranjem Dubrovnika.

Ne može se porediti vojna operacija koja je imala svoj tok sa pretnjom ,,sravnićemo vam Osijek ako napadnete''.

Jao sto volim ove sto nam objasnjavaju. 1999. smo imali vise od 600-700 tenkova aktivnih i oko 2 miliona ljudi pod oruzjem. Trenutno nemamo vise od 100 obucenih tenkovskih posada, tako da sposobnoat 1999. i danas su neuporedive u korist VJ. 1999. smo imali teritoriju koj izlazi na more, neuporedivo veci moral i poverenje u institucije, a danas pripadnik vojne policije drugr kum Pane ulece u studente na Vidikovcu. Samo se tesite da to malo tehnike kupljeno za Vuciceve parade i sarade menja nesto i nekoga odvraca. 1999. pred Kumnovski sporazum su nam rekli ili potpisite ili cemo vam sravniti Beograd. Isto bi bilo i danas, mi njuma Osijek, oni nama Beograd. Smesni smo, ali su vam Vucic i aktuelnosti isprali mozak pricom da nismo.

Mi imali 2 miliona ljudi pod oruzjem 1999??? Pa sa toliko vojnika je Hitler krenuo na Moskvu :ROFLMAO: Dobro eto nek ti bude, Srbija je i jadna i smesna ali ti si jos smesniji sa ovakvim sramotnim poznavanjem istorije :ROFLMAO: 2 miliona

E ovako, da ne citiram sad odredjene poruke ali objasnicu odredjenim personama ovde neke stvari.
Kazu ljudi sta nam znaci sve ovo okruzeni smo NATO zemljama. E pa prijatelju moj znaci i te kako. Prvo, mnogo se precenjuje znacaj NATO, u samom savezu ima razmirica, evo recimo Turska i Grcka oko Kipra i ostrva, Orban aktivno mase zastavama gde prisvaja teritorije svojih NATO saveznika, a vidimo sta takodje Tramp radi svojim saveznicima. Dakle precenjuje se NATO savez, ne u smislu vojne snage vec u smislu kohezije.
Druga stvar, jaka vojska ti garantuje da ako neko hoce da te napadne dvaput ce razmisliti zbog moguceg odgovora. 1999 smo bili u daleko goroj poziciji nego danas, pa opet nisu smeli kopneno da nas napadnu jer bi bilo puno mrtvih na njihovoj strani.
Evo klasican primer, hoce NATO danas da nas napadne, za to im treba hrvatsko tlo i infrastruktura kako bi izvodili napade. Cak i ako Hrvatska ne zeli da ucestvuje u samom napadu, razmislice dvaput da li da omoguci NATO-u da koristi njenu infrastrukturu ako im zapretimo "sravnicemo vam Osijek sa zemljom".
Dakle nije sve tako prosto kao sto neki ovde razmisljaju, kada imas jaku vojsku, bez obzira sto si okruzen neprijateljima ti si sebi obezbedio mir.

NATO se ne oslanja na unutrašnju koheziju iz ljubavi ili nekog preteranog političkog slaganja već na izvršenje naređenja SAD-a kada kaže da tako mora.

Prepucavanja između Turske i Grčke postoje otkako su obe države ušle u NATO pakt 1952 godine do danas, a nisu izašle iz NATO pakta 1974 godine i zaratile kada je bila invazija Turske na Kipar.

Dakle, izlišno je misliti da NATO neće upotrebiti silu protiv Srbije u 2025 ili budućnosti ako se tako naredi sa vrha.

Što se tiče odvraćanja i upoređivanje 1999 sa 2025, prosto je smešno. Porede se babe i žabe.

Mi smo 1999 imali mnogo bolju šansu za odvraćanje nego danas pa se NATO bombardovanje desilo i proizvelo Kumanovski sporazum.

Solana je najozbiljnije moguće zapretio Miloševiću da ako ne potpiše, od Beograda će ostati ravna Mesečeva površina.

Milošević je bio slab. Nisu oni mogli da poravnanju Beograd jer su već imali dosta problema u svojoj javnosti zbog civilnih žrtava. Problem je bio što Milošević nije kupio ozbiljan pvo, što su se pojavili u kopnenoj vojsci kritični kalibri pa su rat praktično vodili bez žrtava.
Slažem se da je kopnena vojska 99. bila drastično veća i snažnija nego sada ali je pvo bio drastično slabiji tada. Zastareli pvo sistemi malog dometa nisu imali mnogo uspeha. Od mislim 101. ispaljene rakete tipa Neva zvanično su uništena 2 aviona što je procenat od 2%, dakle kao u vijetnamskom ratu samo što je tamo ispaljivan mnogo veći broj pa i nizak procenat poveća ukupan broj unistenih aviona. Avijaciju da ne komentarisemo previše, očajna takticka upotreba. Kopnena vojska se odlično držala na granici.

Pod oružjem nismo imali 2 miliona vojnika, nemojmo pisati gluposti. Izvršena je samo delimična mobilizacija i imali smo ukupno ispod 300.000 vojnika. Deo granicd na Košarkaša je branio 2. bataljon 125. brigade sa ne više od 1200 vojnika u pocetku( broj se smanjivao zbog zrtava) I ni uz pomoć avijacije koja je besomučno bombardovala taj prostor kao i artiljerije kojom su komandovao stranci, nisu napravili nikakav uspeh. Na Pastriku su bili delovi 549. brigade, ne znam broj ali verovatno ne veći nego na Kosarama i ni tamo nisu uspeli da naprave bilo kakav uspeh. Tako da batalite priče o smanjivanju Beograda. Veći doprinos potpisivanju Kumanovskog sporazuma je bilo dezertiranje velikog dela 7. brigade koju su pobunili sadašnji visoki žuti političari koji su bili rezervisti u toj brigadi od pretnje sravnjivanjem Beograda. Jednom izdajnik uvek izdajnik.

Slučajno mi iskočilo, ne znam koliko je relevantan ovaj čovek uopšte.

- savetuje da HR i Srbija imaju vojni savez jer HR nema stratešku dubinu nigde na svojoj teritoriji.
- Osudjzje sklapanje ugovora o vojnoj saradnju sa Albanijom kao potpuno promašen jer strahuje od Italije i Madjarske od budućnosti.

Pored toga, lupetao je kako je Oluja najčistija, najbolja akcija…

On je jedan od organizatora Oluje. Ima ideje na koje u Hrvatskoj ne obraćaju pažnju. Čini mi se i da je malo prolupao.

Ne vredi mnogo tehnika ako nemate dovoljno obučenih ljudi da je opslužuju o čemu su mnogi već pisali. Još veći problem je motivacija,koja je na nuli, jer sa ovako arogantnim stavom nenadležnog prema omladini napravljen je kontraefekat, koji odbija mlade ljude od služenja, da ne pričam što bi mobilizacija bila katastrofalna.
Uzgred @Rafal o kojoj 7. brigadi pričaš i koje jedinice su dezertirale?

7. rezervna brigada iz Krusevca. Svi svetski mediji su preneli vest da se VJ raspada. Sve kolovozne su posle 5. oktobra bili na visokim funkcijama a jedan je sada i predsednik stranke. Niko nije utvrdjivao njihovu odgovornost. Jurili su ih iz JSO tokom povlačenja ali nisu mogli da ih nahvataju jer je bilo par hiljada ljudi.

Hvala na odgovoru.
Nema na čemu.
Brigada je bila obavestajno izbusena a kad se stvori kombinacija ljudi koji su saradnici stranih službi i ljudi koji nisu saradnici službi ali su po karakteru slabi ( da izvinis na izrazu pizdurine) onda su ispunjeni uslovi da izdaja ostvari pun efekat. Vidiš i ovde kuknjavu te mali smo te ne vredimo ništa drugim rečima treba da ne postojimo ili da postojimo kao gnjide što je njihova mera opstanka. Bore se za vladavinu prava a želja im je samo da izbegnu vojni rok. Tako zamišljaju vladavinu prava.

7. rezervna brigada iz Krusevca. Svi svetski mediji su preneli vest da se VJ raspada. Sve kolovozne su posle 5. oktobra bili na visokim funkcijama a jedan je sada i predsednik stranke. Niko nije utvrdjivao njihovu odgovornost. Jurili su ih iz JSO tokom povlačenja ali nisu mogli da ih nahvataju jer je bilo par hiljada ljudi.
Voleo bih da nađem neki relevantan dokument o ovom događaju. Osim neke diskusije na mycity nisam izguglao ništa o tome.
Ni jedan medij nije preneo, ni jedan svedok, ni jedan pisani dokument.
Dezertirala brigada od 4000ljudi i to niko nije video?

Ne znam kakvi su ti izvori. Pitaj bilo kog oficira koji je učestvovao u ratu. Osim toga svi sa foruma koji su iz Krusevca odlično to znaju. Sramota je velika pa nije pohvalno ni da se javljaju zato verovatno i ćute. Ono što je sigurno je da je taj događaj imao uticaja da Kumanovski sporazum prvo bude potpisan a zatim da bude potpisan u ovakvom obliku.

Evo ovo slučajno nađoh, naravno ovo je opis iz ugla bednika. Nema mnogo izvora kriju sramotu. Zato svedoka ima koliko hoćeš pa se raspitaj.

Jezivi sinoćni snimci sa stadiona u Splitu a mi raspravljamo o kupovini naoružanja dal nam treba ili ne. Ceo stadion skandira ustaše ,ustaše ...zemlja članica Evropske unije.

Vrh