Тек сад видим да си погрешно унео податке! Последњи податак цене новоградње ти је нешто преко 1800 еур, толико је била 2020. Новоградња просек из децембра 2024. је 2600 еур, то озбиљно мења рачиницу, мора боља анализа да се уради.
Ovo su Ljubo podaci na nivou cele zemlje, ne samo za Bg. Iako imam u tom Excelu od 2018. podatke i za Bg, jer u RZS mislim da nema starijih.податак да је просечна цена стана у БГ достигла 2500 еур.
Godina | Cena m² (RSD) | Neto plata (RSD) | Plata / Cena m² |
---|---|---|---|
2019 | 215,842 | 68,140 | 0.316 |
2020 | 232,307 | 74,311 | 0.320 |
2021 | 255,385 | 82,132 | 0.322 |
2022 | 304,030 | 94,808 | 0.312 |
2023 | 312,011 | 109,431 | 0.351 |
2024Q1 | 307,297 | 124,010 | 0.403 |
Bg moze dati manju pokrivenost kvadrata prosecnom zaradim ali ce trend ostati isti. Brw, i plata u Bgu je min 20% veca.
Opet ces imati isto trend samo manju apsolutnu vrednost (smanjices tu vrednost i za prethodne godine).Оно што бих ја урадио је убацивање медијалне место просечне. Остаје питање које плате треба користити, можда најбоље и БГ и републичке, ипак су миграције ка БГ, а не обрнуто. Резултат ће сигурно бити мања покривеност, а тренд зависи од тога како су све ове авријабле расле. Ако су расле пропорционално (што очекујем и што је најлакше проверити), тренд ће остати исти, имаћемо паралелне ф-је само са другим одсечком приуштивости.
На све то треба уместо просечне цене новоградњи убацити укупну просечну цену. Због приближавања тих цена последњих година (и релативно и апсолутно чак), не очекујем овај раст приуштивости на самом крају!
А онда додатно треба покрити онако пар микролокација, јер и после свега овога горе, сва рачуница изгледа као сабирање баба и жаба! Општине ће дати бољи приказ (мада и ту има ооозбиљних дисторзија, нпр за НБГ Ледине), али би праву слику приуштивости дала микролокација, нпр блокови 70, 44 и 45 ових 10 година или само Лион или само горњи Дорћол итд. Ту очекујем баш ово о чему је писао @roger34, тј то померање од центра. Ако без увођења овога ти имаш равну линију, могао би погрешно да закључиш да је приуштивост остала иста, јер је можда данас већи пондер куповине на Лединама, него око центра НБГ нпр. Хајде за све би вероватно могли да се импортују неки EXCEL подаци, па да се смањи посао, али нисам сигуран за те микролокације како бих технички секао итд. Ипак неки ручни унос је превелики посао.
Дакле да сумирам:
1. Медијална републичка (и/или БГ) плата;
2. Укупна просечна, место просечне само новоградње;
3. Временске серије истих микролокација,
дају најпоузданији тај неки индекс приуштивости за просечног човека (како год га назвали и коју год метрику користили...плата/кв или као на Нумбеу или др)!
Opet ces imati isto trend samo manju apsolutnu vrednost (smanjices tu vrednost i za prethodne godine).
Pre 10 godina A bloo nije ni postojao, dok trenutno imas projekata na NBG u izgradnji koji ga zajedno nadmasuju kvadraturom. Ne verujem da ces dobiti rezultat koji mislis. I opet, udaljavamo se od teze da su aseti rasli brze od zarada i vise gledamo neoe lokapne anomalije, jer je NBG opstina koja je mozda i najvise skocila u zemlji.Свакако ћеш добити много реалније показатеље, а тренд хоће бити исит за све, али се мења значење за последње! Ако си хипотетички пре 10 год продао 1000 некретнина само у А блоку, а данас 1000 само на НБГ, али близу Сурчина и под претпоставком да ти остане стабилан тај однос плата/кв, погрешан закључак би био да је приуштивост иста, померио си се од центра! Тј та хоризонтална ф-ја коју би нпр добио, не би значила исту приуштивост! Ја очекујем на ужим микролокацијама да пада искрено!
Ovako bih i ja rekao.померио си се од центра!
Асети јесу скупи. Инсистирање на томе да их је штампање новца пропорционално увећало (иако за "пропорционално" није тачно), па самим тим номиналне порпорције остају исте - нема нарочиту вредност. Мехур је мехур, пренадуване вредности, питање је само величине. Уосталом, говорио сам о утицају штампања новца и проблему процене вредности асета...сам видиш да су се акције потпуно откинуле од било каквих процена пословања и привредних активности. Нараво, никада берза није била економија, али мехури ових габарита су увек имали утицаја на токове новца.Не мислим пропорционално са корпом производа, него пропорционално међу асетима (наравно да и ту има осцилација, нпр BTC). Да, хеликоптер лова иде рецимо свима подједнако, да стимулише потрошњу, али опет заврши у инфлацији асета највише (и то се не види у CPI извештајима), тако да је логично то што ти кажеш да је мехур већи, али то не значи да су ти асети скупи ако међусобно имају сличну пропорцију, него је проблем расподела, тј што са сваком интервенцијом ти чиниш све драстичнији трансфер богатства!
Meni dve najgore solucije. Keš da se oroči(uvek možeš sa 0% kamate povući ako ti treba hitno, a zlato mi je ok imati za najgora vremena(rat neki pa za neke beneficije) ili dugoročno da ne razmišljaš. Zlato se pokazalo za razliku od fiat valuta(keša) kao dobar čuvar vrednosti. Po meni su assets poput zemlje i vode najbolji, oko vode se bore ozbiljne korporacije, tako da zemlja ostaje. Nekretnine su u ekspanziji za malo bolju srednju klasu. Kada imaš zemlju njih uvek možeš izgraditi. Kripto mi je enigma za koju sam se interesovao i rudari, ali je generalno ne shvatam.I šta raditi, zlato, keš?
Slažem se ima tema za to.П.С. Молим вас да не правите од ове теме идентичну расправу као на теми "Цене некретнина". Слободно тамо пређите и уђите у спиралу у којој се екипа тамо налази већ од 2022. год.
Zlato je diskutabilno, po meni je keš King i treba imati u nesigurna vremena uvek veliku porciju u kešu. Govorimo o portfoliju koji relativno često trejduje, tj. kvartalno, (nije long only sa compounding-om) naravno, što se tiče ličnih finansija, to je već malo složenija stvar i ima različitih opcija koje zavise od preferencija i spremnosti za preuzimanje rizika, koji je kod svakog drugačiji, kao što je i znanje drugačije. Ne postoji sigurna formula za uspeh...a, svakako ne preporučujem nikakve gurue koji kažu da se investira u tačno određeni aset, bez obzira na kvalitet analize. Uvek obavezno sprovesti sopstvenu analizu.I šta raditi, zlato, keš?
Lično koristim IBKR za trejd.Nego kako sada na primer kupiti NVIDIA akcije?
Nikad nisam kupio akcije pa pitam.
Moram da nadjem nekog brokera i jel sve to ide preko neke banke?
Onako kao srednjoškolcu bih voleo da mi neko iskusniji to kaže, koji je u tome.
Šta treba da se polaže i koliko to traje da se postane domaći broker?
Više ljudi kupuje ETF-ove koje prate zlato, to je kao neki trend sad koliko vidimSvi pricaju da je zlato odlicno za krizna vremena, medjutim zaboravljaju da je ono izuzetno neprakticno.
Što, da bi bio kvant?mnogo učiš programiranje