Šta je novo?

Cene nekretnina

Upravo to. Jedna soba za roditelje i soba za svako dete posebno. To je normalno. E sad, jedno su želje a drugo mogućnosti. (Ako misliš na troje u 55?)
Pa da, troje u 55m2 i dvosobnom stanu je sve samo ne normalno i komforno. Tu oko 55m2 je kao što rekoh za dvoje ako se gleda normalna spavaća soba, normalno kupatilo sa mašinom za veš, korpom za prljave stvari..., normalan ulaz u stan sa cipelarnikom i čivilucima gde zimi možeš jakne da okačiš, a ne da ih bacaš na krevet, normalna kuhinja, trpezarija i dnevna sa više od dve stolice i dvoseda gde mogu više od dvoje ljudi da se kreću ponekad (pretpostavlja se da će se nekad imati gosti, a ne da nikad nikoga ne primimo u stan), dakle ono nešto minimalno osnovno bez iživljavanja.

Uzeo bi i ja 70m2 na perfireji da nije preko 200k . Jel Bezanijsko groblje periferija ? 4000m2 plus pdv.
Upravo tako, onda @iv4n kaže na opštini Stari Grad prosek 3,6k eur po m2. Centar grada ne postoji ispod 5k eur m2 sa pristojan(renoviran) stan. Naravno, ima I onaj Spski Kralj gde se prodaju stanovi za 12k+ po m2, ali ako izuzmemo te outlier-e, ovo su cene. Opet centar evropskih metropola (uprkos prevozu, metrou, "15 minuta od centra" i slicno) je bar 3x skuplji nego u BG

Pa postoje valjda i zvanični podaci za prosečnu cenu po opštinama (prvi kvartal 2025):

Starogradnja: 3.720
Novogradnja: 3.978

Nema šta Ivke da gađa cifre.
Tako je, samo što onda izađeš na teren i vidiš da sa 4k po m2 apsolutno nemas sta da trazis u centru. Mozes eventualno neku ruiniranu starogradnju gde ti treba jos minimalno 800 eur po m2 za temeljno renoviranje. Za novogradnje prodate po predugovorima od pre 3 godine da ne govorim. I moj stan ce se naredne godine kada se završi u statistici voditi kao da je kupljen za 3k+PDV, ali to ne reflektuje tržišnu realnost.

Današnji trendovi gonjeni maksimalnim profitom:
- stanovi do 65m2 (lakše i brže se prodaju ti mali)
- normalno je da spavaća soba ima 8m2
- terasa po punoj ceni kvadrata od 3m2 (eventualno da se izađe na cigaru)
- kuhinja je u sklopu dnevne sobe, dnevna soba je u isto vreme i trpezarija
- sa vrata se ulazi direktno u dnevnu sobu kroz kuhinju/trpezariju
- ako su sve sobe kvadratne to je onda premijum
...

Današnji trendovi gonjeni maksimalnim profitom:
- stanovi do 65m2 (lakše i brže se prodaju ti mali)
- normalno je da spavaća soba ima 8m2
- terasa po punoj ceni kvadrata od 3m2 (eventualno da se izađe na cigaru)
- kuhinja je u sklopu dnevne sobe, dnevna soba je u isto vreme i trpezarija
- sa vrata se ulazi direktno u dnevnu sobu kroz kuhinju/trpezariju
- ako su sve sobe kvadratne to je onda premijum
...
Evo da dodam i ja:
-umesto garaza klackalice na 2 nivoa
-toplotne pumpe za koje je upitno odrzavanje nakon isteka garancije
-podno grejanje
-uski prolazi u garazama
-uski hodnici u zgradama
-nema ostave ni u stanu, ni u garazi

O uvidu u to sta je sve uradjeno sa materijalima u toku izgradnje, mozemo samo da sanjamo, a ovo je ono sto vidimo da kazem nakon izgradnje.

Šta se dešava sa ovim diletantima?
Ne može da se vlasnički list izvuče po licu nego po tačnom objektu. Kao da se radi prikrivanje vlasništva zbog porekla imovine. Sad i to ne izdaju više. Ne možeš bez advokata ništa. Ne možeš ni da udješ 🙂. Ne radi ni online evidencija prometa. Ne radi ni zbog "hakerskog napada" pa ih notari i ne vide. Imaju ko zna koliko stotina hiljada zaostalih predmeta. Nikakav napredak za 20 godina a toliko para ulupano.
Ja ne znam zašto ovo uopšte postoji kao institucija i da li ovo uopšte može da se nazove tim imenom.

Evo da dodam i ja:
-podno grejanje
-uski prolazi u garazama
-uski hodnici u zgradama

O uvidu u to sta je sve uradjeno sa materijalima u toku izgradnje, mozemo samo da sanjamo, a ovo je ono sto vidimo da kazem nakon izgradnje.
Podno grejanje je dobra stvar. Mnogo je komfornije. Za sve što ste naveli ostalo se slažem

Tako je, samo što onda izađeš na teren i vidiš da sa 4k po m2 apsolutno nemas sta da trazis u centru
Ne znam za 2025. godinu, ali idi pogledaj na cenenekretnina krajem 2024. po kojim cenama su realizovane prodaje starogradnje i koliko ih je bilo. Ako sada nemaš da nađeš novogradnju na Starom Gradu za ispod 5-6k, to će se i odraziti na statistiku.

Šta se dešava sa ovim diletantima?
Ne može da se vlasnički list izvuče po licu nego po tačnom objektu. Kao da se radi prikrivanje vlasništva zbog porekla imovine. Sad i to ne izdaju više. Ne možeš bez advokata ništa. Ne možeš ni da udješ 🙂. Ne radi ni online evidencija prometa. Ne radi ni zbog "hakerskog napada" pa ih notari i ne vide. Imaju ko zna koliko stotina hiljada zaostalih predmeta. Nikakav napredak za 20 godina a toliko para ulupano.
Ja ne znam zašto ovo uopšte postoji kao institucija i da li ovo uopšte može da se nazove tim imenom.

Sistem koji povezuje Katastar i Ministarstvo Pravde pao, zbog čega notari više ne mogu da izdaju listove nepokretnosti. Građani se dosetili da idu direktno u RGZ, a oni su, naravno, kao institucija koja beži od posla kao đavo od krsta, odlučili da prestanu da rade svoj posao i ne izdaju više listove nepokretnosti, već usmeravaju građane na notare kojima sistem ne radi.

Podno grejanje je dobra stvar. Mnogo je komfornije. Za sve što ste naveli ostalo se slažem
Nemoj da mi persiras, vec mi deca u komsiluku vicu dobar dan i nije mi dobro :D
Ja sam bezao od podnog jer kazu da nije dobro za zdravlje (nisam gledao naucna istrazivanja, ali mi se ne svidja ideja vruceg poda). U fazonu nije dobro da ti bude vruce na nogama i te neke fore. A pritom kazu da ne moze ni da se ugreje na ekstremno niskim temperaturama, pa treba fan coil recimo da radi ili tako nesto. Iskren da budem, uvek sam bio za centralno, meni je to najbolji vid grejanja. Pritom nikad briga, nikad stres, sve ti odrzava neko drugi.

Ne znam šta su ekstremno niske temperature. Beogradska zima je sasvim ok za podno grejanje. Znam ljude koji ga koriste i prezadovoljni su. Još je i estetski mnogo bolje nego da se svuda vide radijatori.

Ne znam šta su ekstremno niske temperature. Beogradska zima je sasvim ok za podno grejanje. Znam ljude koji ga koriste i prezadovoljni su. Još je i estetski mnogo bolje nego da se svuda vide radijatori.
Pa tipa -20. Opet je ovo sve na varijantu: "Cuo sam negde". Tako da ne mogu da tvrdim jer nisam osetio na svojoj koži.
Ali kao sto rekoh, meni licno se ideja toplog poda ne svidja, jer sam navikao na hladno i kao klinac isao na -20 peske u skolu 4km, tako da ne volim ni da mi bude hladno, ni da mi bude pretoplo. A pogotovo da mi na nogama bude toplo, a gore hladno, to bi mi bas smetalo.

Ali generalno si u pravu, dolazi vreme kada se u Srbiji vise brine o hladnjenju, nego o zagrevanju.

Evo da dodam i ja:
-podno grejanje
-uski prolazi u garazama
-uski hodnici u zgradama

- ulaz u garažu pod nagibom od 40 stepeni i skretanje pod pravim uglom
- pogled iz soba na susednu zgradu (6m maksimalno)
...

Podno grejanje je super ispod pločica, za parket je problematično ma kakav da je na duže staze. Ima smisla u nekim prostorijama a u nekim baš i nema smisla.
Niko do sada nije znao da mi kaže koliko je vek i garancija na cevi podnih grejanja. Zameniti to znaci podizanje svega, obijanje cementnog estriha I polaganje ponovo. Em što je skupo em što je posao. Radijator samo zameniš ako procuri.

To ti je ono “cuo sam ako me slikas da ces da mi uzmes dusu”. I tako kroz vekove strah od novih i boljih stvari. No dobro bar je jeftinije dok se ne omasovi.

To ti je ono “cuo sam ako me slikas da ces da mi uzmes dusu”. I tako kroz vekove strah od novih i boljih stvari. No dobro bar je jeftinije dok se ne omasovi.
Pre će biti varijanta "lokacija nema tehničke uslove za grejanje na struju niti priključenje na toplovod pa ćemo da im uvalimo toplotne pumpe i podno grejanje kao vrhunski stvar - a još je i jeftinije"

Olako se pristaje ne a to da ne postoje nikave zajdničke prostorie najviše mislim na ostave.To je odjednom postalo normalno a nije.
Sta će nekome ostava, kuhinja, terasa, tehnička prostorija ... Treba da radiš do 18h, onda odeš negde na piće, onda dođeš da se presvučeš i da posle šetaš kuče. Pere se u servisu, ruča se van kuće, povremeno se nešto privede ... urbano samo urbano :)

Bio sam jako prijatno iznenadjen kada sam u novoj zgradi jednog prijatelja na Vračaru sišao u podrum da nešto odložimo.
Svaki stan je imao ostavu od 4-5 kvadrata.Svaka pregrađena sa ključem brojem sve kako treba.Naravno sve u sklopu kupovine stana bez sabiranja u kvadraturu.
Nije bila neka lux, premium zgrada već aj da kažem prosečna gradnja. Zgrada iz 2019.

Nemoj da mi persiras, vec mi deca u komsiluku vicu dobar dan i nije mi dobro :D
Ja sam bezao od podnog jer kazu da nije dobro za zdravlje (nisam gledao naucna istrazivanja, ali mi se ne svidja ideja vruceg poda). U fazonu nije dobro da ti bude vruce na nogama i te neke fore. A pritom kazu da ne moze ni da se ugreje na ekstremno niskim temperaturama, pa treba fan coil recimo da radi ili tako nesto. Iskren da budem, uvek sam bio za centralno, meni je to najbolji vid grejanja. Pritom nikad briga, nikad stres, sve ti odrzava neko drugi.
Ja imam podno na gas i granitne pločice. Iskreno ne znam za komfornije i ekonomičnije grejanje. Imaš i varijantu sa tp ali je tu malo rizik da toplotna pumpa koja nije jeftina ne crkne. Opet je gas bolji. Pustiš kad hoćeš, ne zavisiš od toplane. Umesto tp imaš svakako inverter klimu u stanu.

Vrh