Šta je novo?

Cene nekretnina

Previše proseravanja. Nalupetao si se samo tako. Pošto nijedan grad u Srbiji ne nudi osnovni životni cilj, a verovatno ni u svetu, već je to samo BG onda ćuti i plaćaj.

Proseravaju se. Uvek im je neko drugi kriv što oni nisu dobili stan u centru BGa koji im sleduje po rodjenju. Neće valjda tamo gde žive orci?! Najjače što se sad posmatra NBG kao epicentar, a do pre deceniju bio spavaonica i periferija koju niko neće.
Marikse, razumem da ti je dosadilo ponavljanje sličnih argumenata, ali hajde ipak da zadržimo nivo i ne idemo u vređanje.
Nisam rekao da nijedan grad u Srbiji ne nudi osnovne životne ciljeve, rekao sam da Beograd trenutno nudi najveću koncentraciju prilika, što ne znači da su drugi gradovi bezvredni, nego da sistem favorizuje centar.
Ako neko želi više mogućnosti za karijeru, obrazovanje, umrežavanje ili specijalizovanu zdravstvenu zaštitu, Beograd je najčešći izbor. Ne zato što je neko razmažen, već zato što alternativa u mnogim mestima još uvek nije realna.
To nije proseravanje, nego stanje stvari koje bi svi voleli da se menja, ali neće se promeniti dok se o tome ne govori jasno. Ako imaš argument, iznesi ga, a ako ti je dosadila tema, preskoči. Ali lični napadi ne pomažu nikome.

Previše proseravanja. Nalupetao si se samo tako. Pošto nijedan grad u Srbiji ne nudi osnovni životni cilj, a verovatno ni u svetu, već je to samo BG onda ćuti i plaćaj.

Proseravaju se. Uvek im je neko drugi kriv što oni nisu dobili stan u centru BGa koji im sleduje po rodjenju. Neće valjda tamo gde žive orci?! Najjače što se sad posmatra NBG kao epicentar, a do pre deceniju bio spavaonica i periferija koju niko neće.
Ti i sutraw ste 100 puta spomenuli Orke i Mordor. Vi sami vredjate te krajeve. Ja nijednom nisam spomenuo ni Mordor ni Orke, a vi ih ne ispustate iz usta.

Ti si iz Palanke dosao u Beograd da steknes i onda si brze bolje potrcao u istu tu Palanku iz koje si pobegao jer je lako vracati se u manje mesto za dzakom punim para. Dok nama ovde drobis sta trazimo po Beogradu, ti si dosao u Beograd jer si pobegao iz Palanke. Ja bih rekao da su ti komentari dvolicni.

Marikse, razumem da ti je dosadilo ponavljanje sličnih argumenata, ali hajde ipak da zadržimo nivo i ne idemo u vređanje.
Nisam rekao da nijedan grad u Srbiji ne nudi osnovne životne ciljeve, rekao sam da Beograd trenutno nudi najveću koncentraciju prilika, što ne znači da su drugi gradovi bezvredni, nego da sistem favorizuje centar.
Ako neko želi više mogućnosti za karijeru, obrazovanje, umrežavanje ili specijalizovanu zdravstvenu zaštitu, Beograd je najčešći izbor. Ne zato što je neko razmažen, već zato što alternativa u mnogim mestima još uvek nije realna.
To nije proseravanje, nego stanje stvari koje bi svi voleli da se menja, ali neće se promeniti dok se o tome ne govori jasno. Ako imaš argument, iznesi ga, a ako ti je dosadila tema, preskoči. Ali lični napadi ne pomažu nikome.
Uvek ce grad sa dva miliona ljudi nuditi vise prilika i sadrzaja nego gradovi deset puta manji u istoj zemlji. Kakav god da je 'sistem' to ce biti tako.

Eh sudbo kleta, sto Nbgd nije 2000 E kvadrat, pa da zivim ko covek, da se ne patim po Visnjickim Banjama, levim obalama i Pazovama.
Ovo je sazetak zadnjih 100 strana...

Obrisan odgovor zbog kolaterlane štete. Izgleda se neko našao izuvredjen i iznenadžem.

Dakle, ustanovili smo da nijedna zemlja na planeti ma koliko decentralizovana bila ne nudi iste uslove ni alternative u svakom gradu. To je jednostavno nemoguće zbog same veličine grada i specifičnosti kako geografske tako i istorijske.

Što se tiče argumenata voleo bih da čujem konkretne argumente, ne generičke odgovore. Dakle navedi mi taksativno šta je to bez čega ljudi ne mogu, a mogu samo u BG-u i to u centru?

Da prodjemo kroz tvoje. U obrisanom postu sam naveo primer kardiologije u Nišu koja je očistila liste čekanja što ni Beograd nije uspeo, a takodje postoje i druge zdravstvene ustanove dakle ima alternativa. Obrazovanje, pa fakulteti postoje i u drugim gradovima osim ako nije neki specifičan koji postoji samo u Beogradu, dakle alternative postoje. Karijera i umrežavanje, neko napravi uspešan biznis pa se umreži veoma lako, a nije iz Beograda, neko napravi karijeru, a nije iz Beograda, neko radi direkt za strance i napravio je karijeru, a nije iz Beograda, dakle alternativa postoji. Neke stvari su lakše ako živiš u Beogradu ali nije sad da je nemoguće ako ne živiš pogotovo sa sadašnjim cenama stanova i kirija. Niti živiš život nedostojnog čoveka ako nisi u BGu i to u centru. Nismo više pod sankcijama, internet je rasprostranjen, poslovi su se razvili... tako da je egzistencijalan opstanak sada relativno nezavistan od Beograda. Radije bih u inostranstvo nego u BG.

Decentralizacija, pogotovo posle centralizacije od par decenija, nije lak proces. Ne može se završiti za par godina. Da se govori jasno. Ko da govori jasno ako niko ne ostane tamo gde je? Ljudi već 50god pričaju Srbija radi Beograd se gradi. NIje da su samo par njih na forumu provalili da Beograd ima više mogućnosti od drugih nekoliko puta manjih gradova pa sad treba da se diže svest. Evo navedi mi primer zemlje gde imaš gradove sa podjednakim mogućnostima da su slični nama. Navedi mi primer zemlje/grada gde je svuda isti kvalitet života i da su cene iste.

Naravno da neko mora da ostane da bi došlo do decentralizacije, ali upravo zato što ne možeš očekivati da ljudi ostanu samo iz principa, već im moraš dati dovoljno dobrih razloga.
Koji su to razlozi? Ajde ih nabroj da konačno nadjemo adekvatno rešenje za decentralizaciju i ostanak u drugim mestima. Navedi neki grad u Srbiji i šta tamo treba uraditi pa da diskutujemo i argumentujemo.

Beograd i dalje nudi širi spektar obrazovnih ustanova, najveći broj radnih mesta u uslugama i IT sektoru, više kulturnih i društvenih mreža, pristup međunarodnim institucijama, veću mobilnost i mogućnost profesionalnog umrežavanja.
U suštini napisao si da Beograd ima više stanovnika, kafića i potreba za konobarima i zauzima veću površinu od drugih gradova.

Obrisan odgovor zbog kolaterlane štete. Izgleda se neko našao izuvredjen i iznenadžem.

Dakle, ustanovili smo da nijedna zemlja na planeti ma koliko decentralizovana bila ne nudi iste uslove ni alternative u svakom gradu. To je jednostavno nemoguće zbog same veličine grada i specifičnosti kako geografske tako i istorijske.

Što se tiče argumenata voleo bih da čujem konkretne argumente, ne generičke odgovore. Dakle navedi mi taksativno šta je to bez čega ljudi ne mogu, a mogu samo u BG-u i to u centru?

Da prodjemo kroz tvoje. U obrisanom postu sam naveo primer kardiologije u Nišu koja je očistila liste čekanja što ni Beograd nije uspeo, a takodje postoje i druge zdravstvene ustanove dakle ima alternativa. Obrazovanje, pa fakulteti postoje i u drugim gradovima osim ako nije neki specifičan koji postoji samo u Beogradu, dakle alternative postoje. Karijera i umrežavanje, neko napravi uspešan biznis pa se umreži veoma lako, a nije iz Beograda, neko napravi karijeru, a nije iz Beograda, neko radi direkt za strance i napravio je karijeru, a nije iz Beograda, dakle alternativa postoji. Neke stvari su lakše ako živiš u Beogradu ali nije sad da je nemoguće ako ne živiš pogotovo sa sadašnjim cenama stanova i kirija. Niti živiš život nedostojnog čoveka ako nisi u BGu i to u centru. Nismo više pod sankcijama, internet je rasprostranjen, poslovi su se razvili... tako da je egzistencijalan opstanak sada relativno nezavistan od Beograda. Radije bih u inostranstvo nego u BG.

Decentralizacija, pogotovo posle centralizacije od par decenija, nije lak proces. Ne može se završiti za par godina. Da se govori jasno. Ko da govori jasno ako niko ne ostane tamo gde je? Ljudi već 50god pričaju Srbija radi Beograd se gradi. NIje da su samo par njih na forumu provalili da Beograd ima više mogućnosti od drugih nekoliko puta manjih gradova pa sad treba da se diže svest. Evo navedi mi primer zemlje gde imaš gradove sa podjednakim mogućnostima da su slični nama. Navedi mi primer zemlje/grada gde je svuda isti kvalitet života i da su cene iste.

Koji su to razlozi? Ajde ih nabroj da konačno nadjemo adekvatno rešenje za decentralizaciju i ostanak u drugim mestima. Navedi neki grad u Srbiji i šta tamo treba uraditi pa da diskutujemo i argumentujemo.

U suštini napisao si da Beograd ima više stanovnika, kafića i potreba za konobarima i zauzima veću površinu od drugih gradova.
Evo ja mogu da ti navedem primer vezan za posao i ekonomiju. Mi recimo nemamo decentralizovanu ni ekonomiju Vecina firmi koje imamo u Srbiji su robovlasnicke, uglavnom strane, bez obzira na to da li su u pitanju firme za motanje kablova ili filijale banaka. Cak i u Nisu koji je veci grad ti imas malo firmi gde mozes imati bolji posao, kao sto su recimo Phillip Morris, Coca Cola, NIS, IT firme (mada se IT pokazao kao jako nestabilan sektor). Ok, imas javni sektor, ali to ne racunam, imas i lekare i advokate koji privatno dobro zaradjuju, IT-jevce koji rade direktno za strance i sl, neke privatnike, ali ko ima barem malo vece ambicije ima jako ogranicen broj firmi u kojima moze da radi i da eventualno zadovolji svoje ambicije.

U Nisu ti nemas centralu nijedne banke, AIK banka je prebacena u Beograd i ti vise ne mozes da radis neke kreativnije poslove u banci, mozes da budes samo salterski sluzbenik, savetnik za kredite i da eventualno za 20 godina postanes direktror filijale. Nema mogucnosti da budes zaduzen recimo za neke kreativnije i bolje placene poslove kakvih imas samo u centralama banaka. Slicno vazi i za druge firme. Pozicije su takve da radis pod relativno velikim stresom za relativno male pare i sa malim mogucnostima za napredovanje. U takvim uslovima, nisu zadovoljni ni oni sa manje ambicija jer rade lose poslove za relativno male plate niti oni koji mozda i imaju vece plate jer im na kraju te vece plate presednu. Ponuda poslova je mala i losa. Evo ja imam nekoliko poznanika koji su otisli u inostranstvo u da zive i rade u nekim malim mestima od tipa 30k-40k ljudi za koje nikad nisam ni cuo.

Zamisli da zivis u mestu tipa Prokuplje i imas mogucnost da postanes direktor ili neki menadzer visoko u hijerarhiji firme koja vredi desetine miliona evra, a nije motacica kablova, i da zaradjujes dobru platu. Pirot je mozda dobar primer, jer ima Tigar koji jeste sada u stranom vlasnistvu, ali nije klasicna outsourcing firma za motanje kablova. Mislim, ne znam im poslovni model, ali iz prica nekih poznanika uslovi rada su daleko bolji nego u Leoniju i ostalim firmama. Recimo, prosecna bruto plata u Leoniju je 111k RSD, a u Tigru 250k RSD. Cak i ljudi sa osnovnom/srednjom skolom tamo imaju dobre plate, a kamoli ovi u menadzmentu. Ja znam neke koji su iz Nisa i rade u Tigru, neki putuju, neki cak i stanuju. Prosecna plata u Nisu je 103k RSD, u Pirotu 96k, u Leskovcu 83k, u Vranju 85k, Prokuplju 87k. Znaci samo jedna malo jaca firma dize prosecnu platu u Pirotu za barem 100 evra mesecno. Tigar u Pirotu gura celu ekonomiju. Ok, nisu se oni ne znam ni ja koliko obogatili od toga, ali ocigledno imaju bolji standard od Leskovcana, Vranjanaca, a to su ipak veci gradovi od Pirota. Ja cak imam poznanika iz Pirota koji u Beogradu ima kucu, ali se vratio u Pirot (kucu u Beogradu izdaje), radi kao IT-jevac, kupio stan u centru Pirota pa i njega izdaje. A zamisli da sva mesta imaju po 2-3 ovakve firme ili vise u zavisnosti od njihove velicine. Evo Nis npr. nema nijednog giganta koji bi mogao da vuce grad kao sto Tigar vuce Pirot. Mislim, ima firmi u Nisu, ali nijedna ne gura toliko jako ekonomiju iz razloga sto su to ili ove subvencionisane firme za auto-delove gde su plate prosecne ili ako je firma malo jaca onda je mala pa nema toliko ekonomski uticaj.

Znaci, da bi se izvrsila decentralizacija narod u svim delovima zemlje mora da oseti malo vise para, tj. mora da se vise investira u slabije razvijena podrucja kako bi ljudi osetili ekonomski prosperitet i pozeleli da ostanu. Ali ne mozes da teras ljude da rade u pelenama u fabrikama za motanje kablova za platu od 600 evra i da ocekujes da ce biti zadovoljni i da mislis da ces time ostvariti neki efekat po pitanju decentralizacije. Ali dzabe pisem, znam da od toga nema nista, vlast ima interes da radnike u nerazvijenim podrucjima prodaje kao jeftinu radnu snagu, a one koji nisu zadovoljni da (ukoliko ne odu u inostranstvo) pretvori u robove koji ce celog zivota raditi da bi placali kirije ili rate za stan u nekom vecem gradu.

Uh, ajmo redom pa na spavanje ionako sam prekoračio dozvoljenu budnost. Doduše drago mi je da si se ti javio kao najveći kukač :)

Evo ja mogu da ti navedem primer vezan za posao i ekonomiju. Mi recimo nemamo decentralizovanu ni ekonomiju Vecina firmi koje imamo u Srbiji su robovlasnicke, uglavnom strane, bez obzira na to da li su u pitanju firme za motanje kablova ili filijale banaka. Cak i u Nisu koji je veci grad ti imas malo firmi gde mozes imati bolji posao, kao sto su recimo Phillip Morris, Coca Cola, NIS, IT firme (mada se IT pokazao kao jako nestabilan sektor). Ok, imas javni sektor, ali to ne racunam, imas i lekare i advokate koji privatno dobro zaradjuju, IT-jevce koji rade direktno za strance i sl, neke privatnike, ali ko ima barem malo vece ambicije ima jako ogranicen broj firmi u kojima moze da radi i da eventualno zadovolji svoje ambicije.
Dakle ima firmi ali nema firmi tj nema firmi ali ima firmi. Šta je od ta dva? Ima ljudi koji dobro zaradjuju ali ima malo firmi gde mogu dobro da zaradjuju u smislu ne mogu da menjaju posao svake godine? Kako se meri ambicija? Radom i usavršavanjem ili menjanjem firmi? Razumem kada neko ima specifičnost posla koja ne postoji u toj sredini ali nije sad da neko mora da menja posao svake godine da bi se usavršavao jer je ambiciozan. Ja sam npr u Beogradu radio u istoj firmi 10 godina. Nisam imao 25god pa da mogu da skačem sa posla na posao bez ikakvog opterećenja niti sam mogao da priuštim da ne radim dok ne nadjem nešto bolje ali sam svakako napredovao i položajem i platom. Razumem da si hteo da kažeš da ko je ambiciozniji mogućnosti su mu više ograničene ali sam si rekao da plaćeni poslovi ipak postoje. Pitanje je samo koliko lako ćeš doći do njih. Na robovlasničke komentare neću da odgovaram.

U Nisu ti nemas centralu nijedne banke, AIK banka je prebacena u Beograd i ti vise ne mozes da radis neke kreativnije poslove u banci, mozes da budes samo salterski sluzbenik, savetnik za kredite i da eventualno za 20 godina postanes direktror filijale. Nema mogucnosti da budes zaduzen recimo za neke kreativnije i bolje placene poslove kakvih imas samo u centralama banaka. Slicno vazi i za druge firme. Pozicije su takve da radis pod relativno velikim stresom za relativno male pare i sa malim mogucnostima za napredovanje. U takvim uslovima, nisu zadovoljni ni oni sa manje ambicija jer rade lose poslove za relativno male plate niti oni koji mozda i imaju vece plate jer im na kraju te vece plate presednu. Ponuda poslova je mala i losa. Evo ja imam nekoliko poznanika koji su otisli u inostranstvo u da zive i rade u nekim malim mestima od tipa 30k-40k ljudi za koje nikad nisam ni cuo.
Ne znam baš koliko se razlikuje centrala banke od filijale banke. Kuma radi u banci i to u filijali u Palanci pa otprilike znam kakav im je opis posla tamo i kakve su im zarade. Voleo bih da čujem konkretno šta je tamo loše za relativno male pare koje ti presednu jer si non stop pod stresom. OK centrala sama po sebi vuče i lukrativnije i kreativnije poslove ali nije sad da je pitanje centrale ili smrti. Takodje imaš i regionalne filijale koje su jače od filijala, a imaš ih u dosta drugih gradova izmedju ostalog i u NIšu.

Zamisli da zivis u mestu tipa Prokuplje i imas mogucnost da postanes direktor ili neki menadzer visoko u hijerarhiji firme koja vredi desetine miliona evra, a nije motacica kablova, i da zaradjujes dobru platu. Pirot je mozda dobar primer, jer ima Tigar koji jeste sada u stranom vlasnistvu, ali nije klasicna outsourcing firma za motanje kablova. Mislim, ne znam im poslovni model, ali iz prica nekih poznanika uslovi rada su daleko bolji nego u Leoniju i ostalim firmama. Recimo, prosecna bruto plata u Leoniju je 111k RSD, a u Tigru 250k RSD. Cak i ljudi sa osnovnom/srednjom skolom tamo imaju dobre plate, a kamoli ovi u menadzmentu. Ja znam neke koji su iz Nisa i rade u Tigru, neki putuju, neki cak i stanuju. Prosecna plata u Nisu je 103k RSD, u Pirotu 96k, u Leskovcu 83k, u Vranju 85k, Prokuplju 87k. Znaci samo jedna malo jaca firma dize prosecnu platu u Pirotu za barem 100 evra mesecno. Tigar u Pirotu gura celu ekonomiju. Ok, nisu se oni ne znam ni ja koliko obogatili od toga, ali ocigledno imaju bolji standard od Leskovcana, Vranjanaca, a to su ipak veci gradovi od Pirota. Ja cak imam poznanika iz Pirota koji u Beogradu ima kucu, ali se vratio u Pirot (kucu u Beogradu izdaje), radi kao IT-jevac, kupio stan u centru Pirota pa i njega izdaje. A zamisli da sva mesta imaju po 2-3 ovakve firme ili vise u zavisnosti od njihove velicine. Evo Nis npr. nema nijednog giganta koji bi mogao da vuce grad kao sto Tigar vuce Pirot. Mislim, ima firmi u Nisu, ali nijedna ne gura toliko jako ekonomiju iz razloga sto su to ili ove subvencionisane firme za auto-delove gde su plate prosecne ili ako je firma malo jaca onda je mala pa nema toliko ekonomski uticaj.
Dakle ipak ima firmi po unutrašnjosti sa jakim platama. Hvala na demistifikaciji toga. Ne znam za to da Pirot ima bolji standard od Leskovca, mada nisam odavno bio tamo ali trebao bih ovih meseci. Doduše ne može Pirot sa 30k stanovnika da ima istu ponudu poslova kao BG sa 1,7 miliona.

Znaci, da bi se izvrsila decentralizacija narod u svim delovima zemlje mora da oseti malo vise para, tj. mora da se vise investira u slabije razvijena podrucja kako bi ljudi osetili ekonomski prosperitet i pozeleli da ostanu. Ali ne mozes da teras ljude da rade u pelenama u fabrikama za motanje kablova za platu od 600 evra i da ocekujes da ce biti zadovoljni i da mislis da ces time ostvariti neki efekat po pitanju decentralizacije. Ali dzabe pisem, znam da od toga nema nista, vlast ima interes da radnike u nerazvijenim podrucjima prodaje kao jeftinu radnu snagu, a one koji nisu zadovoljni da (ukoliko ne odu u inostranstvo) pretvori u robove koji ce celog zivota raditi da bi placali kirije ili rate za stan u nekom vecem gradu.
Pa zar narod nije osetio više para? Izmedju ostalog to je i razlog opstanka ove vlasti. Bolje 600e i da motaš kablove nego pod nadnicu na 40c za 1000din. Ako si sposobniji onda tražiš bolji posao ili menjaš grad. Sam si rekao da postoje i bolji i plaćeniji poslovi pa se postavlja pitanje zašto ti ljudi koji rade te bolje poslove ne bi ostali tu gde jesu? To je pitanje. Šta njima konkretno treba? Pitao bih šta treba tebi ali već si to napisao pre god dve pa se plašim da ti odgovor nije sazreo dovoljno jer "hoću da pikam basket u takovskoj, izlazim u grad pešaka te mi treba vikend stan u BGu, ništa drugo sem centra ne dolazi u obzir jer živim u centru Niša" jednostavno nije odgovor koji je esencijalan za mnoge ljude.

No, ustanovili smo da Beograd ima veću ponudu poslova što niko nije ni sporio te je normalno da ima i više sadržaja za sve te ljude. Potrebno je više jačih firmi u unutrašnjosti da, pitanje je samo da li će odredjen broj ljudi zbog toga ostati tamo (jer npr i danas zaradjuju tamo lepo pa se opet sele) ili će i dalje tražiti nešto što postoji samo u Beogradu i bez čega ne mogu ali nikako da saznamo šta je to, a i nećemo nikad jer nisu svi isti. Možemo samo da otprilike merimo šta je potrebno za život, a šta ne. Ako je najbitnija zarada i ponuda poslova onda ljudi koji imaju dobre zarade u tim mestima nemaju neku potrebu da se sele sem nekih ličnih potreba koje ne važe za mnoge ljude zar ne? Ljudi su takodje nekako navikli na BG pa je sada više to neki status nego potreba, što mislim da je razlog što mnoge centrale prelaze tamo. Ja npr imam suprotan stav, centralu prebacujem u Palanku(delom prebačena) iako mi svi pričaju da sam lud, moraš da budeš u BGu zbog imidža, ozbiljnije deluje firma kad si tamo... pa je pitanje ako većina tako razmišlja kako onda doći do veće ponude poslova i kvalitetnijeg kadra u manjim sredinama.

Poslednja izmena:
Mislim da ću ipak da se isključim sa teme dok lamentovanje ne prestane. Razumem ja vašu frustraciju što su cene takve kakve su, ali nije Novi Beograd jedina opština. Može da se živi sasvim normalno i u Višnjičkoj Banji. Možda ne jednako ekstravagantno, ali daleko od tragedije kakvom se to na ovoj temi predstavlja.

mislim da je u stvari najjak crnjak, sto i novi bg i nije neko mesto za zivot

mislim da je u stvari najjak crnjak, sto i novi bg i nije neko mesto za zivot
Ali ides pesaka za stvari eeee

Ja ne bih ziveo na Vracaru npr da mi plate doduse, to mi je tek pa haos...

Bas ste se raspisali svi ovih par stranica, ali vidim nista pametno nije zakljuceno.

Osim da bi ljudi da dodje sadrzaj i infrastruktura prvo u periferiju pa ce onda oni da odu tamo, samo sto u realnosti je potrebno prvo dostici kriticnu masu za neki sadrzaj pa ce tek onda on da se materijalizuje. Ko bi ulagao u mesto gde populacija ce da se prepolovi kroz 10 godina?

A da ima nipodostavanja periferije ima, pojedini ovde mogu da zamotavaju svoje argumente da to nije tako vec da se traze samo osnovne stvari za zivot itd, ali to je isto kao da ja vama pricam kako treba barem 5000 eur za pristojan zivot za 2 osobe jer kakav je to zivot bez fensi letovanja i zimovanja svake godine, pa vi vidite kako bi se osecali u takvoj diskusiji...

Druže, mene bi bilo sramota da prodajem stan u ovakvom stanju.
Ovo je košmar.
To je zapravo parodija. 95% prodavaca je siromašno i ne može ni na kredit da finansira kompletno renoviranje stanova koje prodaju. Igrom slučaja su samo nasledili. Kada vidim lamelni parket koji nije sredjen 45+ godina a ispod skroz popucalu košuljicu nije mi dobro.
Što dovodi do druge parodije. Ko ima novca i renovira pa tek onda oglasi stan cena po kvadratu je skuplja od novogradnja.
Neka se proda i po većoj ceni iz oglasa ali stanje ovakvog stana je da ne bih razmatrao kupovinu ukoliko nije cena manja od oglašene makar 1000e (i to je pitanje da li je isplativo za kupovinu).

Poslednja izmena:
Ali ides pesaka za stvari eeee

Ja ne bih ziveo na Vracaru npr da mi plate doduse, to mi je tek pa haos...

Bas ste se raspisali svi ovih par stranica, ali vidim nista pametno nije zakljuceno.

Osim da bi ljudi da dodje sadrzaj i infrastruktura prvo u periferiju pa ce onda oni da odu tamo, samo sto u realnosti je potrebno prvo dostici kriticnu masu za neki sadrzaj pa ce tek onda on da se materijalizuje. Ko bi ulagao u mesto gde populacija ce da se prepolovi kroz 10 godina?

A da ima nipodostavanja periferije ima, pojedini ovde mogu da zamotavaju svoje argumente da to nije tako vec da se traze samo osnovne stvari za zivot itd, ali to je isto kao da ja vama pricam kako treba barem 5000 eur za pristojan zivot za 2 osobe jer kakav je to zivot bez fensi letovanja i zimovanja svake godine, pa vi vidite kako bi se osecali u takvoj diskusiji...
Žive na centralnim lokacijama, a blate periferiju gde nikad nisu bili. Žale se na cene ali bi da poskupi periferija. Ispada da 4 miliona ljudi živi život nedostojnog čoveka.

treba barem 5000 eur za pristojan zivot za 2 osobe
Pa imaš i takve postove na temi ranije. Po njima znači 5,45 miliona ljudi žive život nedostojnog čoveka. Eh kad bi mogli da zadržimo sve sadašnje cene, da proglasimo minimalac 3k evra, da niko ne živi na periferiji i manjim mestima ali ni da niko nema veću platu od 5k da se ne prave prevelike razlike (da ne pitaju odakle mu) gde bi nam kraj bio....

Ovaj stan iznad je odličan primer da se vidi kako jedino život u BGu vredi. Možda nema za hleba ali zato bege bajo moj, peške si do immo centra, a uz to fiskultura svaki dan na stepenicama.

Baš nam je prvi kvartal 2025. utanjio. Sad čitam ovo:

Albanija rast 3.4%, inflacija 2%. Mi rast 2%, inflacija 4.5%. Mislim dobro, neću da ulazim sad u detalje, ali nam generalno ova godina ne obećava uopšte.

Poslednja izmena:
Uvek ce grad sa dva miliona ljudi nuditi vise prilika i sadrzaja nego gradovi deset puta manji u istoj zemlji. Kakav god da je 'sistem' to ce biti tako.
Tačno, to i jeste poenta, prirodno je da Beograd nudi više. Ali problem je što to onda povlači ceo sistem za sobom, pa se investicije, ljudi i sadržaji preliju isključivo u Beograd, dok se ostatak zemlje prazni. Nije sporno da Beograd ima više, sporno je što drugde ne postoji ni minimum da bi ljudi ostali, i što država nema nikakav balans da to ublaži.

Ala su rabili ovaj stan. "Izvukli su maksimum iz njega".
Ovaj stan je u stvari super, barem ne pokušava da ti proda neko sirotinjsko renoviranje za velike pare (što je čest slučaj).
Totalno renoviranje ovog stana je minimum 500e po kvadratu a ako ti neko vodi posao i organizuje majstore ide to opušteno na 700e i to da ne preteruješ sa materijalima. Shodno tome cena ovog stana uzimajući godište i stanje zgrade dobrih 700-900e iznad objektivne. I ti sada dolazimo do paradoksa, neko će zbog lako zarađenih para da zvekne u ovo traženu cenu samo da bi se oslobodio keša.

U pravu si da nijedna zemlja nema savršenu ravnotežu, i da Beograd kao najveći grad ima više ponude to, niko nije osporavao. Ali hajde da razložimo:
Institucije – tačno je da Niš ima kardiološki centar, ali Beograd ima većinu referentnih ustanova za specijalističku negu, uključujući institute i klinike koje pokrivaju više oblasti, često i jedine u zemlji (npr. Institut za majku i dete, Tiršova, Banjica, Institut za onkologiju itd.). To ne znači da je Niš loš, već da u kritičnim trenucima svi opet dolaze u Beograd.
Obrazovanje – postoje fakulteti i u Nišu, NS, Kragujevcu itd., ali nije isto imati konkurenciju 20-30 jakih fakulteta i kampusa (od ETF-a, FON-a, Medicinskog, do raznih akademija umetnosti i instituta) i fakultetsku zajednicu sa međunarodnim projektima i mogućnostima zapošljavanja odmah posle studija. To pravi razliku.
Karijera i mreža – možeš napraviti karijeru i van Beograda, apsolutno. Ali centar svih većih kompanija, korporativnih HQ, IT firmi, medija, državnih institucija i većine startapa je u Beogradu. Sve što je game-changing dešava se tu, svi ozbiljni događaji, konferencije, networking, ulagači.
Kultura i sadržaji - više pozorišta, bioskopa, festivala, koncerata, stranih događaja, ambasada, kulturnih centara, sve je u Beogradu. Naravno da se može živeti i van toga, ali to je prednost koju neki ljudi smatraju važnom.
Poenta nije da van Beograda nema života. Poenta je da je Beograd jedini grad koji nudi sve u paketu. A kada ne postoji balans, dolazi do pritiska migracija, rasta cena i degradacije kvaliteta života i u Beogradu i van njega.
Zato se priča o decentralizaciji, ne da svi imaju isto, već da imaju dovoljno, da im život ne deluje inferiorno u startu.

Baš nam je prvi kvartal 2025. utanjio. Sad čitam ovo:

Albanija rast 3.4%, inflacija 2%. Mi rast 2%, inflacija 4.5%. Mislim dobro, neću da ulazim sad u detalje, ali nam generalno ova godina ne obećava uopšte.
SDI se smanjio izgleda dosta, suša od prošle godine radi posao a od ove će tek. Realno mi ništa sa dodatnom vrednošću ne proizvodimo da bi amortizovali te faktore, a ovo najavljeno povlačenje motačiva kablova ce dodatno da zakomplikuje stvari. Neće biti ništa dramatično ali se polako pretvara u "rat race" ili ti ko će pre do 2027.

Tačno, to i jeste poenta, prirodno je da Beograd nudi više. Ali problem je što to onda povlači ceo sistem za sobom, pa se investicije, ljudi i sadržaji preliju isključivo u Beograd, dok se ostatak zemlje prazni. Nije sporno da Beograd ima više, sporno je što drugde ne postoji ni minimum da bi ljudi ostali, i što država nema nikakav balans da to ublaži.
Pa ne slazemo se u toj konstataciji da ne postoji minimum za ostanak. Kije to investicije idu u Beograd a koje spooja? Koji su to infrastrukturani projekti koji pogoduju samo. Eogrsdu a koji drigde? Koliko je novostvorenih radnih mesta iz direltnih investicija u Beogradu a koliko drugde?

SDI se smanjio izgleda dosta, suša od prošle godine radi posao a od ove će tek. Realno mi ništa sa dodatnom vrednošću ne proizvodimo da bi amortizovali te faktore, a ovo najavljeno povlačenje motačiva kablova ce dodatno da zakomplikuje stvari. Neće biti ništa dramatično ali se polako pretvara u "rat race" ili ti ko će pre do 2027.
Sve sto se proizvodi je valjda sa dodatnom vrednoscu. I nije bas da imamo samo motacnice.

Vrh