Šta je novo?

Cene nekretnina

Koliko će dalja inflacija i porast troškova gurnuti u sivu zonu, vraćanje novca na ruke, kao i zatvaranje lokala u svim manjim mestima i sve periferije većih gradova gde ne može da se podigne promet a cene proizvoda su dostigle već maksimum 🙂?
Pričam uz nepromenjenu kupovnu moć. Evo to je pravo ogledalo ekonomije. Ako raste minimalac i kupovna moć, ti lokali će nastaviti da rade. Ako raste samo inflacija bez porasta kupovne moći onda se lokali zatvaraju.
A ko kaže da su cene dostigle maksimum? Eto gledaj samo stanove u zadnjih 10 godina, uvek maksimum pa može i iznad. Vidi i cenu hleba ako hoćeš i to i to onu regulisanu Sava, pa opet može iznad... Maksimum je samo u glavi.

Skroz sam se pogubio. Moze li neko da mi objasni jel Onaj "sto je izdao sve osim knjige" povecao minimalac (de fakto se za sve pita) jer nam dobro ide u ekonomiji ili ce to da se anulira kroz porast troskova zivota i nekog kredita a sve u svrhu predizborne kampanje?
Evo ne znam, nisam pametan ...
Produktivnost nope
Inflacija yes
Minimalac se podiže zato što država diže i sve ostalo i pljačka sve što nemaju minimalac+ našu dijasporu pride od koje zavisi miliona ljudi u Srbiji.
Raste BDP i mogu da se dižu krediti i tako sve u krug jer Srbija ne sme da stane u smislu inflacije. Kada stane, onda 💥 kaboom.
Samo reminder. Plata krajem 80-tih je bila 1000DM. Imali smo celu deceniju inflacije. U Austriji je bila plata oko 1500DM. Videli smo posle šta je bilo. Once in a generation prilika.

A ko kaže da su cene dostigle maksimum? Eto gledaj samo stanove u zadnjih 10 godina, uvek maksimum pa može i iznad. Vidi i cenu hleba ako hoćeš i to i to onu regulisanu Sava, pa opet može iznad... Maksimum je samo u glavi.
Ništa, super onda. Meni odgovara. Samo će ti poremetiti planove da se vratiš ovde 🙂

мада јесте јак пондер и вуче све остало).
Zapravo ponder je po meni smešan. Da je sistem dosta veći od našeg mogao bi da izazove do 0.2-0.3pp inflacije, ovako će biti skroz zanemarljivo. 90k ljudi će dobiti po dodatnih 5300rsd, tako nešto. 50 miliona evra godišnje, oko 0.12pp potrošnje, što je zanemarljivo. Čak da pretpostavimo totalan pass-through (koji će biti zapravo ograničen svega na non-tradeble usluge), to ne bi bilo dovoljno da izazove značajan rast CPI, niti bilo kakvu spiralu plata-cena. Net fiskalni uticaj će se izravnati većim ubiranjem VAT-a i biće gotovo neutralan.
Radno intenzivni sektor sa niskom maržom će nastaviti da radi što je radio i dosad (blago podignu cene kad mogu, cepaju na sivo itd). U suštini, više populistička mera, nego što će bilo šta značajno promeniti.

U nastavku godine svakako očekujemo jače inflatorne pritiske iz drugih razloga. Verovatno će tolerisati nekih 4.5% u proseku.

Poslednja izmena:
Koliko će dalja inflacija i porast troškova gurnuti u sivu zonu, vraćanje novca na ruke, kao i zatvaranje lokala u svim manjim mestima i sve periferije većih gradova gde ne može da se podigne promet a cene proizvoda su dostigle već maksimum 🙂?
Pričam uz nepromenjenu kupovnu moć. Evo to je pravo ogledalo ekonomije. Ako raste minimalac i kupovna moć, ti lokali će nastaviti da rade. Ako raste samo inflacija bez porasta kupovne moći onda se lokali zatvaraju.

Па види ја мислим да сам се баш поиграо са неким рачуном кад је ово било најављено пре пар месеци (вероватно на овој теми) где сам узео све инпуте, бр становника у том опсегу између старог и новог минималца и да сам да неку процену, није то било нешто много, не сећам се искрено више, мислим да је чак било испод 1% утицаја на инфлацију (може свако да се пронађе статистику из завода и да се поигра у CHAT GPT нпр). Искрено не видим ја ово као нешто проблематично само по себи, али ту има у других ефеката и цена које могу довести до овога о чему причаш.

Ја то гледам онако макроекономски и апсолутно све што видим ми само потврђује закључке од пре пар година, а то је да можемо очекивати за пар % већу номиналну инфлацију од таргета (реалну још већу наравно). Држава не сме да дозволи да падне (номинална) потрошња која је опет у ф-ји дохотка и неког коефицијента укупног богатства. Када то расте (макар номинално), као и асети (некретнине), људи се осећају богатије, троше.

Мени је то све крајње непоштено (расподела финим механизмом), али сам опет писао шта би било да стане или да крене назад...још горе...

али сам опет писао шта би било да стане или да крене назад...још горе...
Šutiramo limenku pa koliko traje 🙂. Što duže traje to gore će negativne efekte imati kasnije.
kraj 2027/2028 🔝 za prodaju koliko vidim. To mu je kao 1989/1990
A koliko vidim......i za emigraciju.

Zapravo ponder je po meni smešan. Da je sistem dosta veći od našeg mogao bi da izazove do 0.2-0.3pp inflacije, ovako će biti skroz zanemarljivo. 90k ljudi će dobiti po dodatnih 5300rsd, tako nešto. 50 miliona evra, oko 0.12pp potrošnje, što je zanemarljivo. Čak da pretpostavimo totalan pass-through (koji će biti zapravo ograničen svega na non-tradeble usluge), to ne bi bilo dovoljno da izazove značajan rast CPI, niti bilo kakvu spiralu plata-cena. Net fiskalni uticaj će se izravnati većim ubiranjem VAT-a i biće gotovo neutralan.
Radno intenzivni sektor sa niskom maržom će nastaviti da radi što je radio i dosad (blago podignu cene kad mogu, cepaju na sivo itd). U suštini, više populistička mera, nego što će bilo šta značajno promeniti.

U nastavku godine svakako očekujemo jače inflatorne pritiske iz drugih razloga. Verovatno će tolerisati nekih 4.5% u proseku.
Ovaj minimalac je povecan samo da bi najugrozeniji lakse podneli inflaciju koju planiraju da nam serviraju. A tih 50 miliona ce samo da "trickle up"-uje ka onima koji imaju para.

Opada GINI za plate, sto znaci da se gubi srednja klasa. Raste razlika u bogatstvu. GINI je pogresna mera, tj. dobra je mera, ali meri pogresnu stvar, jer smatra da se razlika u bogatstvu javlja zbog toga sto neko ima platu od 2.000 evr, a neko 700, a ne zbog toga sto neko zaradjuje milione mesecno. GINI treba da meri razliku u bogatstvu, a ne u plati.
To da raste razlika u bogatstvu si izracunao na osnovu necega, ili ti se po obicaju javlja?
Да и још више ће га смањити ови популистички потези, што није контрадикторно са оним што сам написао.
Povecanje minimalca nije samo populisticki potez. Naravno da ima politika uticaja pa vlast dize vanredno sada kada joj je rejting uzdrman, medjutim dizala ga je za manje od inflacije + bdp rast tamo 2023 kada je bila koliko toliko sigurna.

Šutiramo limenku pa koliko traje
🙂
. Što duže traje to gore će negativne efekte imati kasnije.
kraj 2027/2028
🔝
za prodaju koliko vidim. To mu je kao 1989/1990

Да, шутирање лименке је цео систем, али за закључак нико не може да предвиди. Може да оде на ту страну као што ти мислиш, дакле неки дефлаторни лом, а може и супротно, шта ако се дуплира номинално те 2028. а све остали се повећа 4x? Дакле реално појефтињење, али то теби ништа не значи ако си сушио барут да улетиш. ;)

Мени је вазда била најералнија та опција за пар % већа инфлација од номиналног таргета кроз целу деценију и да се сви надају да ће ето да се деси неки скок у продуктивности и да се све испегла, па да опет имаш онако неки стабилан мали раст без инфлације као током већег дела прошле деценије, али сви већински нагињу ка катастрофичним исходима са обе стране (што је опет у домену вероватноће).

Povecanje minimalca nije samo populisticki potez. Naravno da ima politika uticaja pa vlast dize vanredno sada kada joj je rejting uzdrman, medjutim dizala ga je za manje od inflacije + bdp rast tamo 2023 kada je bila koliko toliko sigurna.

Поента је била на Гинију и то приближавање средње класе сиромаштву. Мада опет кажем, није то нешто сигнификантно.

Поента је била на Гинију и то приближавање средње класе сиромаштву. Мада опет кажем, није то нешто сигнификантно.
Neko vidi priblizavanje srednje klase siromastvu, neko vadjenje ljudi na minimalcu iz istog. Pokrivenost minimalne potrosacke korpe minimalnom zaradom je argumentn za drugu tvrdnju, ne znam sta je argumennt za prvu.

Neko vidi priblizavanje srednje klase siromastvu, neko vadjenje ljudi na minimalcu iz istog. Pokrivenost minimalne potrosacke korpe minimalnom zaradom je argumentn za drugu tvrdnju, ne znam sta je argumennt za prvu.
Ako su nekretnine sve manje dostupne, da li to znaci da se srednja klasa priblizva siromastvu ili da siromasni malo bolje zive? Ideja je da nemas nista i da budes srecan.

Вађењем на уштрб других наравно (класична расподела) и ја уопште не улазим у вредносне судове да ли тако треба или не треба. Чак онако кад би у модел убацио неке друге факторе (нпр праћење стопе криминала без интервенције), можда је овако и најбезболније.

Још Гини опада, вау, топ. Није као да просечног гласача Муслиуа то нешто превише занима, али лепо изгледа овако. Још и тај политички добитак о коме причаш, подржао је своје примарно гласачко тело, а није дотакао своје велможе у примарној акумулацији капитала у новом систему. Где ћеш боље?

Да, шутирање лименке је цео систем, али за закључак нико не може да предвиди. Може да оде на ту страну као што ти мислиш, дакле неки дефлаторни лом, а може и супротно, шта ако се дуплира номинално те 2028. а све остали се повећа 4x? Дакле реално појефтињење, али то теби ништа не значи ако си сушио барут да улетиш. ;)

Мени је вазда била најералнија та опција за пар % већа инфлација од номиналног таргета кроз целу деценију и да се сви надају да ће ето да се деси неки скок у продуктивности и да се све испегла, па да опет имаш онако неки стабилан мали раст без инфлације као током већег дела прошле деценије, али сви већински нагињу ка катастрофичним исходима са обе стране (што је опет у домену вероватноће).

Neizdrživo ekonomski. Dalje propadanje srednje klase. Uskoro će i maskiranje ekonomskih problema agresivnom političkom retorikom kako su svi protiv nas. To očekujem. Naravno, sve praćeno inflacijom i hvalospevima o našem nikad boljem ekonomskom položaju i vrhunskim platama. I tako uvek u krug svakih par decenija. Jbg

Kao da se priče na forumu ponavljaju iznova i iznova.

S jedne strane Defke koji misli da se minimalac odnosi na samo 140k što nije ni blizu, jer se diretkno odnosi i na one što primaju plate između starog i novog minimalca.
Ni to nije ukupan broj, već se indiretkno gomila plata u javnom sektoru obračunava po bodovima koji su na neki način povezani sa minimalcem.

Sa druge strane je Sale85 koji misli da se dizanjem minimalca ne diže kupovna moć za nikog osim za ljude koji primaju minimalac, i da ostatak zaposlenih to ne oseti.

Po toj logici, ako visina minimalca ne utiče na ostale plate, danas tih 140k što imamo na minimalcu mora biti rekordan broj, jer bi na minimalcu bili svi oni koji su zarađivali prvo 35k, pa im se pridružili oni sa 45k, pa oni sa 50k. Jer zašto bi njima iko dizao plate iznad minimalca?

Ako neko ima brojke za broj osoba na minimalcu unazad 15-20 godina bilo bi lepo da podeli.

Šutiramo limenku pa koliko traje . Što duže traje to gore će negativne efekte imati kasnije.
kraj 2027/2028 za prodaju koliko vidim. To mu je kao 1989/1990
I ti se te 89/90 odlučuješ da kupiš stan?
Nešto tu ne štima u tvojoj logici.

I ti se te 89/90 odlučuješ da kupiš stan?
Nešto tu ne štima u tvojoj logici.
Ja sam u 1987 još uvek 😁. Polako. Prodao stan/kupio stan. Slično mi je. Prodao sam lošiju nekretninu i uzeo bolju.
Mi komentarišemo 500e minimalac a vlast najavljuje 650e 2027. Ima vremena

Ako su nekretnine sve manje dostupne, da li to znaci da se srednja klasa priblizva siromastvu ili da siromasni malo bolje zive? Ideja je da nemas nista i da budes srecan.
Ali nekretnine nisu sve manje dostupne. Imamo statistiku na cenenekretnine.rs koja je do decembra 2024. pokazivala da cene rastu sporije od plata. I to je bio trend jos od 2022. Tesko da se to tako drasticno obrnulo za ovih 7 meseci koliko nemamo podatke.

Tu imas i Numbeo gde je price-to-income ratio za Beograd na najnizem nivou od 2009. od kako se prati.

Znaci ta teorija pada u vodu.

Podaci zapravo pokazuju da se najvece raslojavanje dogodilo u periodu kada su cene nekretnina rasle brze i od dohotka i od inflacije, znaci negde do pocetka 2022. Od tada one realno pojeftinjuju.

A pogotovo pojeftinjuju ako se veruje u to da je 'prava inflacija' duplo veca od zvanicne.

Вађењем на уштрб других наравно (класична расподела) и ја уопште не улазим у вредносне судове да ли тако треба или не треба. Чак онако кад би у модел убацио неке друге факторе (нпр праћење стопе криминала без интервенције), можда је овако и најбезболније.

Још Гини опада, вау, топ. Није као да просечног гласача Муслиуа то нешто превише занима, али лепо изгледа овако. Још и тај политички добитак о коме причаш, подржао је своје примарно гласачко тело, а није дотакао своје велможе у примарној акумулацији капитала у новом систему. Где ћеш боље?
Kako se manifestuje to vadjenje na ustrb drugih? Nemoj sad i ti ko Sale sa nekim podrazumevanim izrazima, jer ti njegovi podrazumevani izrazi kad se zagrebu uglavnom nemaju mnogo smisla.

Ja sam u 1987 još uvek . Polako. Prodao stan/kupio stan. Slično mi je. Prodao sam lošiju nekretninu i uzeo bolju.
Mi komentarišemo 500e minimalac a vlast najavljuje 650e 2027. Ima vremena
Ali ako očekuješ neki krah (i emigraciju) valjda si trebao prodati pa kupiti negde u inostranstvu.
Da su moji znali i govorili 1987. da nam dolazi rat i sankcije i u isto vreme kupili stan koji su nam posle oteli, tačno bih danas otišao na sud i zatražio psihijatrijsko zadržavanje (Ili za njih ili za sebe).

Što se minimalca tiče, i sa tih 650€ ćemo biti na dnu Evrope, možda iznad Albanije i Moldavije (opciono i BiH).

Jel možeš da navedeš zašto misliš da vlast povećava minimalac? Ako je tako jednostavno da sve ostane isto (za njih je još bolje, mnogo više para za tendere).

Podaci zapravo pokazuju da se najvece raslojavanje dogodilo u periodu kada su cene nekretnina rasle brze i od dohotka i od inflacije, znaci negde do pocetka 2022. Od tada one realno pojeftinjuju.
Pa mozda bivaju jeftinije za nove narastaje i njihove startne pozicije (nula ustedjevine), nama vecini su odrali kozu sa ledja ko god je imao ustedjevinu / platu koja nije proporcionalno porasla u tom periodu COVID ludila :)

Ovde vecina ljudi je nagrabusila bas zbog te devalvacije ustedjevine (barem je to moje misljenje) pa su debelo optereceni istom.
Da su ljudi ovde svoju ustedjevinu drzali u S&P 500 akcijama nesto mislim da ne bi toliko kukali na cenu nekretnina npr.

Pa mozda bivaju jeftinije za nove narastaje i njihove startne pozicije (nula ustedjevine), nama vecini su odrali kozu sa ledja ko god je imao ustedjevinu / platu koja nije proporcionalno porasla u tom periodu COVID ludila :)

Ovde vecina ljudi je nagrabusila bas zbog te devalvacije ustedjevine (barem je to moje misljenje) pa su debelo optereceni istom.
Da su ljudi ovde svoju ustedjevinu drzali u S&P 500 akcijama nesto mislim da ne bi toliko kukali na cenu nekretnina npr.
I tu su daleko vise siromasili ljudi u periodu pre 2022. gde je nekretnina rasla 15%-20% godisnje a kamata na stednju bila 0.5%

I tu su daleko vise siromasili ljudi u periodu pre 2022. gde je nekretnina rasla 15%-20% godisnje a kamata na stednju bila 0.5%
Mozda, iskreno ne bih znao da ti kazem jer sam tek oko kraja 2020 uopste kretao i da gledam cene stanova sa tom idejom.
Za stednju znam da je isto bilo katastrofa oduvek.

Znam da je doduse tada kvadrat na NBGD bio oko duplo jeftiniji:
Screenshot 2025-07-15 at 15.34.49.png

A i secam se cena u Batajnici itd, danas su oko 2000 EUR /m2 za novogradnju a tada je bilo oko 800 EUR / m2.

EDIT: poenta je, ulazite u nesto ljudi da vam ne bi /2 stednju na svakih 5-10 godina :D

Mozda, iskreno ne bih znao da ti kazem jer sam tek oko kraja 2020 uopste kretao i da gledam cene stanova sa tom idejom.
Za stednju znam da je isto bilo katastrofa oduvek.

Znam da je doduse tada kvadrat na NBGD bio oko duplo jeftiniji:
Pogledajte prilog 244734

A i secam se cena u Batajnici itd, danas su oko 2000 EUR /m2 za novogradnju a tada je bilo oko 800 EUR / m2.

EDIT: poenta je, ulazite u nesto ljudi da vam ne bi /2 stednju na svakih 5-10 godina :D
Imas vec proseke na cenenekretnina.rs

Ali ako očekuješ neki krah (i emigraciju) valjda si trebao prodati pa kupiti negde u inostranstvu.
Da su moji znali i govorili 1987. da nam dolazi rat i sankcije i u isto vreme kupili stan koji su nam posle oteli, tačno bih danas otišao na sud i zatražio psihijatrijsko zadržavanje (Ili za njih ili za sebe).

Što se minimalca tiče, i sa tih 650€ ćemo biti na dnu Evrope, možda iznad Albanije i Moldavije (opciono i BiH).

Jel možeš da navedeš zašto misliš da vlast povećava minimalac? Ako je tako jednostavno da sve ostane isto (za njih je još bolje, mnogo više para za tendere).
Samo polako i bez žurbe.

Imas vec proseke na cenenekretnina.rs
Beograd (ceo):

Q4 2014: 1162
Q4 2015: 1109 (-5%)
Q4 2016: 1190 (+7%)
Q4 2017: 1213 (+1.9%)
Q4 2018: 1387 (+14%)
Q4 2019: 1540 (+11%)
Q4 2020: 1582 (+2.7%)
Q4 2021: 1808 (+14%)
Q4 2022: 2299 (+27%)
Q4 2023: 2289 (-0.5%)
Q4 2024: 2447 (+6.9%)

Sahrani nas 2021 i 2022 prilicno rekao bih

Kako se manifestuje to vadjenje na ustrb drugih? Nemoj sad i ti ko Sale sa nekim podrazumevanim izrazima, jer ti njegovi podrazumevani izrazi kad se zagrebu uglavnom nemaju mnogo smisla.

Па дат ти је одговор, индиректно, ако Δ инфлација надмаши Δ плата те средње и ниже средње класе.

Vrh