Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja lično poznajem ljude koji su otišli u Italiju pre 20-30 godina i u međuvremenu su se vratili.

I znam ženu koja je živela tamo i ode svakih par godina i komentarisala je kako se od 2008 može videti trend propadanja.

Inače, odvezao sam firmin kombi italijanske proizvodnje kod majstora i on počne da me ubeđuje da iako je nekad najbolji deo proizvodila italijanska firma da uzmem kineski jer je neuporedivo bolji i jeftiniji. Rekoh-Ne moraš da me ubeđuješ, znam koliko je sati.

Inače da dam i malo suvih podataka. Italija je sa pozicije petog proizvođača automobila 1990, pretprošle godine pala na 19 mesto.

Iza Turske, Irana, Tajlanda, Rusije, Slovačke itd.
Hvala za ove konkretne i nepobitne podatke i informacije. Živela Srbija!

Hvala za ove konkretne i nepobitne podatke i informacije. Živela Srbija!
Sta ti je zivot, odes na truli zapad, provedes 20-30 godina tamo, odgajis porodicu i skolujes ih, deci obezbedis dvojno drzavljanstvo, zaradis vrv inostranu penziju, pokupujes po koju nekretninu tamo ili u BGu i onda ti bude muka pa se vratis u nase blagostanje :D

Velike su to muke

Pa kao što je i najavljeno na 500 pa onda na 550e minimalac. Sa ovim i sa kreditima za mlade je ugasio proteste. A ljudi na minimalcu ne kupuju stanove u BGu, nažalost! Tako da i ako bi digli minimalac na 1000e uticaj na tržište u BGu bi bilo minimalno da ne kažem nikakvo. U drugim delovima Srbije to ima uticaja.
Na protestima svakako nisu ljudi na minimalcu Joe. Bojim se da fundamentalno ne razumes prirodu previranja u Srbiji.

Da da. Zamlja mediokriteta 3 deo. U prethodnim situacijama kroz istoriju smo izgubili mnogo ljudi zbog toga. One pametnije naravno.
Ubi nas prejaki minimalac part 347

Sta ti je zivot, odes na truli zapad, provedes 20-30 godina tamo, odgajis porodicu i skolujes ih, deci obezbedis dvojno drzavljanstvo, zaradis vrv inostranu penziju, pokupujes po koju nekretninu tamo ili u BGu i onda ti bude muka pa se vratis u nase blagostanje :D

Velike su to muke
Neka se jave ljudi, koji su u Srbiji zaradjivali 60-70.000 dinara, pa otisli u Nemacku na 2000-2500 evra i resili da se vrate, pod uslovom da im zdravlje nije puklo.

Velike su to muke
Bojim se da nećemo imati dovoljno nekretnina kad krenu da se vraćaju masovno, i oni, i njihova deca, i deca njihove dece. Već vidim redove da vrate pasoš trulog zapada. Ček da vidim šta kaže TV.

Ubi kupovnu moć svima koji nisu na minimalcu. Slažem se. Zahvati deo od svih koji su iznad minimalca
Na koji način?
Rastom minimalca raste kupovna moć svih.
Samo je pitanje da li je to održivo ili nije. Ako nije, država (kao poslodavac) će morati da se više zadužuje, a privatni sektor će morati da otpusta i to će se reflektovati na ukupnu zaposlenost.

A kako porast minimalca obara kupovnu moć onih koji primaju iznad minimalca mi nije jasno, pogotovo što je taj minimalac 500€.

Ubi kupovnu moć svima koji nisu na minimalcu. Slažem se. Zahvati deo od svih koji su iznad minimalca
Sale, red je i da oni na minimalacu malo prežive. 500e je sasvim ok plus se tu dodaje regres i topli obrok (mala cifra ali dodaje se), već na 550e verujem da će krenuti klimavo po unutrašnjosti, tu očekujem otpuštanja.

A kako porast minimalca obara kupovnu moć onih koji primaju iznad minimalca mi nije jasno, pogotovo što je taj minimalac 500€.
Sale misli da će se povećati cene i da će bogati biti manje bogatiji. Nije da nije u pravu tj neke cene će se povećati sigurno ali teško da će značajno uticati na standard bogatih.

Na koji način?
Rastom minimalca raste kupovna moć svih.
Samo je pitanje da li je to održivo ili nije. Ako nije, država (kao poslodavac) će morati da se više zadužuje, a privatni sektor će morati da otpusta i to će se reflektovati na ukupnu zaposlenost.

Podignes minimalac, privatnici koji placaju minimalac ljudima (a mozda ostatak na ruke) podignu cenu svog proizvoda ili usluga svima da nadomeste, ljudi i koji nemaju minimalac placaju sada usluge i proizvode vise.

E sad koliki je to uticaj to je diskutabilno, mozda je mali a mozda i ne tako mali, to cemo vec videti.
Opet da li je povecanje minimalca zbog vece produktivnosti ili je to populisticka mera?

Ako je prvo super, podrzavam, ako je ovo drugo to je samo sutiranje limenke jos malo dalje da se kupuje vreme.

Da da. Zamlja mediokriteta 3 deo. U prethodnim situacijama kroz istoriju smo izgubili mnogo ljudi zbog toga. One pametnije naravno.
Nije problem koliki je minimalac nego sta moze za to da se kupi. Moze on dekretom da stavi minimalac i 1000e jedini koji ima od toga koristi je drzava koja ubira poreze, radnici ce dao kao i sada da vracaju poslodavcu (upobicajena praksa juznije od Bubanj potoka)

Podignes minimalac, privatnici koji placaju minimalac ljudima (a mozda ostatak na ruke) podignu cenu svog proizvoda ili usluga svima da nadomeste, ljudi i koji nemaju minimalac placaju sada usluge i proizvode vise.

E sad koliki je to uticaj to je diskutabilno, mozda je mali a mozda i ne tako mali, to cemo vec videti.
Opet da li je povecanje minimalca zbog vece produktivnosti ili je to populisticka mera?

Ako je prvo super, podrzavam, ako je ovo drugo to je samo sutiranje limenke jos malo dalje da se kupuje vreme.

Da je tako Ford razmišljao, propao bi još 1900 i neke.

A ti koji imaju veći minimalac, više troše kod tih privatnika i oni imaju veću zaradu bez potrebe da povećavaju cene.

S druge strane, valjda je cilj (politikom) da se grane privrede koje su mogle da isplaćuju platu od 450€ a ne mogu 500€ polako ugase a radnici pređu da rade nešto gde može da se zaradi makar taj minimalac.

Ko danas plaća minimalac i koje usluge koristite koje rade ljudi za minimalac.

Povećanje minimalca može samo dovesti do toga da veći broj ljudi radi za minimalac jer rade posao koji mogu da zarade 500€, pa može da udari na sujetu (radim za minimalac, ko Pera Žika, ja sam puno bolji od njih). U krajnjem slučaju i ti ljudi možda shavte da mogu više.

Što se mene tiče, pitanje minimalca je samo pitanje da li država može to da iznese bez da se previše zadužuje (mislim da ne može).

Nije problem koliki je minimalac nego sta moze za to da se kupi. Moze on dekretom da stavi minimalac i 1000e jedini koji ima od toga koristi je drzava koja ubira poreze, radnici ce dao kao i sada da vracaju poslodavcu (upobicajena praksa juznije od Bubanj potoka)
za ovo prvi put cujem, tim pre jer je minimalac, onako...minimalan. Zamisli neku malu proizvodnju, ali gde se trazi kvalifikovana radna snaga (stolari, metaloglodaci, tesari....), dakle ne mozes da uvezes Nepalca/Filipinca i da mu das krevet, hranu i minimlac i da se nadas da ce posao da bude uradjen. Takav KV profil radnika zaradjuje minimum 2x minimalac, a cesto i vise. Tako da mnogi sto formalno rade za minimalac dobijaju i kovertu pride, tako je vec decenijama u maloj privredi.

Da je tako Ford razmišljao, propao bi još 1900 i neke.
Ja nisam rekao da je sutiranje limenke uvek strategija koja propada, nekad je to rizik koji se na kraju isplati, ali ja se ne bih uvek kladio na tu strategiju, onda mozes svakih 6 meseci da dizes minimalac 50 eur ako mislis da posledica nema

S druge strane, valjda je cilj (politikom) da se grane privrede koje su mogle da isplaćuju platu od 450€ a ne mogu 500€ polako ugase a radnici pređu da rade nešto gde može da se zaradi makar taj minimalac.
U razvijenoj ekonomiji slazem se, u nasoj ekonomiji pitanje je da li imas opcija ili ne da se presaltas drugde

Ko danas plaća minimalac i koje usluge koristite koje rade ljudi za minimalac.
Dosta ljudi je zvanicno na minimalcu a sa strane ostatak, ali mislim da se slazes da podizanjem minimalca skacu nameti firmama koje tako posluju i to ce se skoro sigurno preliti na proizvode i usluge. Ja znam i za IT firme koje na odredjenu sumu placaju belo a ostalo u kovertu.

Što se mene tiče, pitanje minimalca je samo pitanje da li država može to da iznese bez da se previše zadužuje (mislim da ne može).
Mislim da je vise pitanje reakcija privatnika nego same drzave, ali mislim da je drzava prilicno gluva na svoju privredu

za ovo prvi put cujem, tim pre jer je minimalac, onako...minimalan. Zamisli neku malu proizvodnju, ali gde se trazi kvalifikovana radna snaga (stolari, metaloglodaci, tesari....), dakle ne mozes da uvezes Nepalca/Filipinca i da mu das krevet, hranu i minimlac i da se nadas da ce posao da bude uradjen. Takav KV profil radnika zaradjuje minimum 2x minimalac, a cesto i vise. Tako da mnogi sto formalno rade za minimalac dobijaju i kovertu pride, tako je vec decenijama u maloj privredi.
Generalizuješ. Ako radiš u nekoj lokalnoj radnji u unutrašnjosti koja nema veliki promet, a ni neke opcije drugog zaposlavanja onda dobiješ ili otpuštanja ili vraćanje na ruke. Jasno je da koristite samo frizere i stolare ali postoje mnoge druge delatnosti, mali privrednici pa i neke firme koje plaćaju minimalac, ne zato što hoće nego zato što nemaju za više. Uglavnom videćemo nakon sledeće godine. To je 300e više za dva radnika, ako je npr prosečna marža u nekoj lokalnoj radnji 30% onda mora da poveća promet za 100k što je nemoguće jer je ograničen brojem ljudi i korinicima u tom mestu ili da podigne cene.

Po manjim mestima na jugu Srbije deo minimalca vracas gazdi na ruke u kesu. O tome se nasiroko pricalo, jedno vreme. Sta se desilo u medjuvremenu ne znam ali moze da procacka da se vidi kakva je situacija sada. Generalno poreska opterecenja na minimalac su bas velika, mislim da tu ima prostora da se napravi neki kompromis.

S druge strane imamo i situaciju da preko racuna ide minimalac a deo na ruke opet u kesu i da radnici pristaju i na takav aranzman. I o tome se pricalo nasiroko, cak mislim da je ustaljenija praksa nego ovo prvo, ali da ima posla za inspekcije ima. S druge strane ako pozatvaramo te firme gde ce onda ti radnici da rade, ne valja kako god obrnes.

Ja nisam rekao da je sutiranje limenke uvek strategija koja propada, nekad je to rizik koji se na kraju isplati, ali ja se ne bih uvek kladio na tu strategiju, onda mozes svakih 6 meseci da dizes minimalac 50 eur ako mislis da posledica nema

U razvijenoj ekonomiji slazem se, u nasoj ekonomiji pitanje je da li imas opcija ili ne da se presaltas drugde

Dosta ljudi je zvanicno na minimalcu a sa strane ostatak, ali mislim da se slazes da podizanjem minimalca skacu nameti firmama koje tako posluju i to ce se skoro sigurno preliti na proizvode i usluge. Ja znam i za IT firme koje na odredjenu sumu placaju belo a ostalo u kovertu.

Mislim da je vise pitanje reakcija privatnika nego same drzave, ali mislim da je drzava prilicno gluva na svoju privredu
Ovaj slučaj sa kovertom sam zaboravio (bio sam u toj poziciji).
Ti ljudi će biti na gubitku samo ako im poslodavac kaže imao si platu 90k ali ćeš od sledećeg meseca imati 87k jer su se povećali doprinosi (ne znam koliko I da li se doprinosi povećavaju).
Ja ne znam da je ikom smanjena plata na ovaj način zbog povećanja minimalca.
A ljudima koji primaju platu na taj način je svakako bolje da je minimalac veći:
1) bolja osnovica za penziju
2) ako im je potrebno mogu da uzmu veći kredit

Ne može da se digne minimalac na 3k evra (kao što ne može ni nekretnina na 5k) bez posledica jer će poslodavci otići. Sa minimalcem od 500€, nije kao da imaju neki izbor i da mogu da nađu jeftinije negde blizu.

Ti ljudi će biti na gubitku samo ako im poslodavac kaže imao si platu 90k ali ćeš od sledećeg meseca imati 87k jer su se povećali doprinosi (ne znam koliko I da li se doprinosi povećavaju).
Pa upravo sam to i rekao, nece ti poslodavac smanjiti platu ali ce da doda koliko treba na svoje proizvode i usluge da nadomesti, nece sigurno svoj profit da dira

Ovaj slučaj sa kovertom sam zaboravio (bio sam u toj poziciji).
A ljudima koji primaju platu na taj način je svakako bolje da je minimalac veći:
1) bolja osnovica za penziju
2) ako im je potrebno mogu da uzmu veći kredit

Ne može da se digne minimalac na 3k evra (kao što ne može ni nekretnina na 5k) bez posledica jer će poslodavci otići. Sa minimalcem od 500€, nije kao da imaju neki izbor i da mogu da nađu jeftinije negde blizu.
Naravno da se povećavaju i doprinosi i verovatno će biti tako, umesto 30k u koverti biće 12k. Na 100e povećanja minimalca to je još 60e za doprinose. To je za ove što deo primaju na ruke. Veći je problem šta je sa onima koji primaju baš minimalac po unutrašnjosti. 500e je sasvim ok no 550e ostaje da se vidi.

Vrh