Šta je novo?

Cene nekretnina

Sad gledam gradjevinske dozvole na CEOP-u za razlicite projekte u Nisu, kad se predracunska vrednost objekta podeli bruto povrsinom objekta, obicno se dodje do brojke od 300-400 evra po m2, barem za ovih par nekih random projekata koje sam gledao. OK, kapiram da kad podelis sa neto vrednoscu to ispadne vise, mada ta neto vrednost ne pise u gradjevinskoj dozvoli, ali pretpostavljam da je blizu bruto vrednosti, tako da je cena po m2 jako mala u odnosu na ono koliko se prodaje. Jel zna neko sta sve spada u tu predracunsku vrednost i kako se sa ovih 300 evra dodje do cene od oko 1700-1800 evra + PDV za takve zgrade recimo? Mislim, mozda ja nesto pogresno tumacim, neka me neko ispravi ako radim pogresno, ali samo podelim predracunsku vrednost sa bruto povrsinom.
Da li u tu cenu ulazi cena parcele?

Ne, to je predračun za radove i nema veze sa stanjem koje je na kraju što se tiče cene. Ne verujem da se taj podatak može koristiti za bilo kakvu analizu.

To mnogi u Srbiji misle i zbog toga imamo panične kupovine stanova, ko onomad Nemci toalet papira.

Evo ja sam živ primer da se može naći gotov stan, a da ne praviš nikakve velike kompromise, doduše platiš ga malo skuplje, al ne kupuješ mačku u džaku.
Ti si ziv primer sa vec dosta stanova, koliko mogu da vidim. Sta mislis kome je prvi stan, da li moze sebi da priusti da ceka stan u novogradnji sa upotrebnom dozvolom da mu naidje? Koliko je realna ta prica?
Da li ja kao podstanar treba da skupljam pare i da cekam gotov stan u novogradnji? Ta prica je totalno nerealna.
Opet dolazimo do toga da su nekako krivi pojedinci, a ne sistem. Mislis da ja ne bih zeleo da kupim gotov stan u novogradnji? Naravno da bih zeleo, ali to mogu tek kad se nakupim stanova kao ti, kad mi nije zurba i kad naleti.

I pritom ne platis stan malo skuplje, nego ohoho skuplje. Neki stanovi su od zabadanja ašova do useljenja uvecali vrednost u do 50%.

Vidi ga homo deus jbte
Daleko bilo. Izvini što si se prepoznao, nisi ti kriv već neoliberalni kapitalizam. Neko skupi 100K, i umesto da bude srećan ili bar ravnodušan prema tome, on strepi i pada u agoniju da mu novac ne izgubi vrednost. Kreće u potragu za stanom kako bi se zaštitio. Pošto je ponuda jako slaba, dolazi do situacije daj šta daš. Onda se cima sa podstanarima za 5-10 hiljada godišnje. Kakav mu je boljitak do donelo u životu? Nikakav. Šta bi se dramatično desilo da mu tih 100K izgube na vrednosti? Ništa... Roi, ekseli, kalkulacije, a život prolazi. j***š taj kapital.

Ti si ziv primer sa vec dosta stanova, koliko mogu da vidim. Sta mislis kome je prvi stan, da li moze sebi da priusti da ceka stan u novogradnji sa upotrebnom dozvolom da mu naidje? Koliko je realna ta prica?
Da li ja kao podstanar treba da skupljam pare i da cekam gotov stan u novogradnji? Ta prica je totalno nerealna.
Opet dolazimo do toga da su nekako krivi pojedinci, a ne sistem. Mislis da ja ne bih zeleo da kupim gotov stan u novogradnji? Naravno da bih zeleo, ali to mogu tek kad se nakupim stanova kao ti, kad mi nije zurba i kad naleti.

I pritom ne platis stan malo skuplje, nego ohoho skuplje. Neki stanovi su od zabadanja ašova do useljenja uvecali vrednost u do 50%.
Meni je stvarno jako žao mladih koji tek treba da se skuće, to nikad nije bilo teže. A naravno da je sistem kriv, taj sistem se zove neoliberalni kapitalizam.

Daleko bilo. Izvini što si se prepoznao, nisi ti kriv već neoliberalni kapitalizam. Neko skupi 100K, i umesto da bude srećan ili bar ravnodušan prema tome, on strepi i pada u agoniju da mu novac ne izgubi vrednost. Kreće u potragu za stanom kako bi se zaštitio. Pošto je ponuda jako slaba, dolazi do situacije daj šta daš. Onda se cima sa podstanarima za 5-10 hiljada godišnje. Kakav mu je boljitak do donelo u životu? Nikakav. Šta bi se dramatično desilo da mu tih 100K izgube na vrednosti? Ništa... Roi, ekseli, kalkulacije, a život prolazi. j***š taj kapital.
Izuzetno cenim tok misli.
I onako je ilovača je naše krajnje stanarsko odredište.

Meni je stvarno jako žao mladih koji tek treba da se skuće, to nikad nije bilo teže. A naravno da je sistem kriv, taj sistem se zove neoliberalni kapitalizam.
Ovo kod nas je neoliberalni kapitalizam po meri određenih ljudi. Burazerska ekonomija sa urušenim pravnim sistemom. Što bi rekli iz Dubioza "...i da smo država za rođaka...". I ako se neki koprcaju i zavaravaju da to tako mora i da je sistem ok.

Srbija nema srednju klasu, pa onda ovo što glumi srednju klasu jer zarađuje platu 50% veću od prosečne misli da bi zato trebalo da kupe 70kv u centralnom NBG bloku i da im ostane kusur za izlazak petkom u Cetinjsku.

Srbija ima 5 opština u kojima svih 6 miliona hoće da živi, a kriv je neoliberalni kapitalizam jer su stanovi tu skupi.

Za vreme socijalizma, stanove u NBG spavaonicama su dobijali preko veze ili su imali sreće da rade na pravom mestu u pravo vreme. Danas bar možeš da zaradiš i kupiš ako si sposoban...

Sutra će da uhapse Vučića i ekipu, konfiskuju imovinu, otpuste ćacije, a vi ćete ustati iz kreveta sa nadom da su pale cene jer je sad bolji sistem i razočaraćete se, jer i dalje 6 miliona hoće da živi na 5 opština.

Zbog čega 6M hoće u tih 5 opština? Da rešimo taj problem prvo?

Ja podržavam apsolutno, jer ja ne živim na tim poželjnim lokacijama, pa se grad pravi da ne postojimo. Mi infrastrukturne radove dobijemo samo kad pukne cev, a i za to puste da se izliva 10 dana pre nego što raskopaju. A zato NBG lickaju konstantno.

Ja sam oduvek imao odbojnost prema onome što svi žele. Tako mi je Nbg sve manje simpatičan.
Evo, juče sam imao ozbiljan razgovor sa suprugom mi (jer za druge ne znAAmo), i ona mi kaže: vreme leti, a mi ne bivamo ništa mlađi (a ja se mislim, pričaj si u svoje ime), moramo da prelomimo. I ja joj tu izložim svoj master plan: ženo, što da se selimo, kad si sve imamoo ovde. Ajde da kupimo kuću od jedno 150m2 u Inđiji, i šta će da nam fali. Kredit mali dignemo, ostavimo deo ušteđevine, i šta koj... Živećeš kao mala kraljica. Pustiš decu u avliju, a ti sediš i mozak na ispašu. Radi bilo šta onlajn, ma ne moraš ni da radiš, pošalji decu u vrtić i sedi si kući i čitaj neke glupe knjige. Ja ću da budem muškarac, otac, kralj, hlebodonosilac u kuću, a ti što da se mučiš kad ne moraš? Krckaj ušteđevinu i ispijaj kafe, gledaj turske serije, gledaj Esmeraldu, Televisa presenta, Orlovi rano lete, posle kad dođem kući možeš da mi prepričavaš avanture José Ermanda, ili neku triviju iz ljubavnog života Fernanda Colunge. A ja ću da se pravim da je sve to beskrajno smešno, i praviću se takvom silinom, da će mi na kraju stvarno biti smešno. Idila ženo, a ne to tvoje čergarsko lutanje po belom svetu. Ja da sam hteo da budem nomad, ne bi se ženio i pravio decu, nego s' ciganima na kočiju - pa de me put nanese.
Znate šta mi je ona rekla na to!?
Idem da spavam

Ja kada bih spomenuo tako nešto ženi ne bi dočekao jutro. Srećom redovno oštrim kuhinjski alat pa se ne bi mučio mnogo :)

Ja kada bih spomenuo tako nešto ženi ne bi dočekao jutro.
Postoji samo loša žena i... Šalim se ženo, ako ovo čitaš znaj da si sve u pravu što kažeš, ti si moj glas razuma koji me vraća u (surovu) realnost svakodnevnice onda kad se ja osmelim da snovima dam krila.
Evo ga moj kec iz rukava! Topčina.

Da li u tu cenu ulazi cena parcele?
Ne, to je predračun za radove i nema veze sa stanjem koje je na kraju što se tiče cene. Ne verujem da se taj podatak može koristiti za bilo kakvu analizu.
Zato sam i postavio pitanje sta obuhvata ta cena. Mislim da zemljiste sigurno ne obuhvata, i verovatno i neke poreze i takse. Verovatno obuhvata vrednost materijala koji ce se utrositi pri izgradnji, ali ne znam da li obuhvata i radnu snagu i druge troskove. Mislim da se moze koristiti za analizu, ali kad bismo znali sta obuhvata.

Zato sam i postavio pitanje sta obuhvata ta cena. Mislim da zemljiste sigurno ne obuhvata, i verovatno i neke poreze i takse. Verovatno obuhvata vrednost materijala koji ce se utrositi pri izgradnji, ali ne znam da li obuhvata i radnu snagu i druge troskove. Mislim da se moze koristiti za analizu, ali kad bismo znali sta obuhvata.

Zna se šta obuhvata i to je lako dostupno, gradjevinski predračun radova koji se radi po tabelama i normama i koji nije na kraju ni blizu onoga što bude u izvedenom stanju. Ne sadrži ni cenu zemljišta ni takse. Obuhvata samo materijale i rad koji se rade po nekim normativima i tabelama na osnovu urađenog projekta.

Cene zemljista su reda velicine 20% zgrade, tako je barem pisano ovde. Znaci zemljiste i izgradnja su ukupno mozda 600-700 e/m2, a cena je minimum 1.500 eur/m2 bez PDV-a. Znaci, ostalo su takse i profit investitora jel tako? Ako veci deo uzima drzava, sta radi s tim parama? Ako veci deo uzima investitor, onda je jasno zasto sad svi ulaze u gradjevinu.

Ti rece da imas vise stanova, sta ce ti, sto ne prodas i cuvas kesh, Šta bi se dramatično desilo da tih XXX K izgube na vrednosti?

Ti rece da imas vise stanova, sta ce ti, sto ne prodas i cuvas kesh, Šta bi se dramatično desilo da tih XXX K izgube na vrednosti?

Ja svoje nekretnine nisam kupio iz kalkulantskih razloga, već da ih koristim. I ne mogu da ti opišem koliko me zabole da li sve to vredi xxx ili yyy evra. Samo nek smo živi i zdravi.

Cene zemljista su reda velicine 20% zgrade, tako je barem pisano ovde. Znaci zemljiste i izgradnja su ukupno mozda 600-700 e/m2, a cena je minimum 1.500 eur/m2 bez PDV-a. Znaci, ostalo su takse i profit investitora jel tako? Ako veci deo uzima drzava, sta radi s tim parama? Ako veci deo uzima investitor, onda je jasno zasto sad svi ulaze u gradjevinu.
30% je zemljište evo iz prve ruke jednog sada ozbiljnijeg Investitora za manji projekat.Tu varira cena od pregovaračkih sposobnosti i odnosu kupca i prodavca i trenutku.
Zarada mu je 20-25% u kvadratima.
I ovo je ako si u tome duže i imaš popuste od stalnih Izvodjača i na materijal i zavisnosti od samog projekta zgrade.

Vrh