Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Zna li neko gde ima za sutra da se vidi? Hoće li samo kiša ili isto ovako olujčina da padaju kranovi, drveće...?

Zar nemaju dve?
Upozorenja
Najave
Imaju 4 na naslovnoj RHMZ
Hitna upozorenja
Hitno saopštenje
Upozorenja
Najave

+ sajt meteoalarm

Koliko mudrosti i programerske veštine treba da se sve to skupi u jedan frejm na naslovnoj strani
Ok, plus meteoalarm.

Bitno da su stavili sliku glavonje na vrh.
Nečuveni debilizam.

Eto rekao sam.
Ni Vučićeva slika ne stoji tako.

A tek situaciju sa radarskom mrežom koju je preuzeo MUP, ne žwlim ni da komentarišem.
Treba im 15 minuta da objave novi snimak.

Pohvalno je što su počeli da praktikuju sistem uzbunjivanja preko SMSa kada se očekuju žešće oluje, odnosno kako se lepo kaže - elementarne nepogode.
08205.jpg

Verovatno im došlo u glavu nakon prošlog leta i superćelija, kada im je olujčina odnela krov.
1719908321338-screenshot-2024-07-02-101724-670x447.jpg

Džaba sada kiša...

Selo Dubovo je gotovo celo izgorelo, oko trista kuća. Navodi se da je vanredna situacija proglašena na teritoriji Prokuplja i Žitorađe zbog požara na objektima i otvorenom prostoru koji prete da ugroze više sela, piše portal Niške vesti.

1751969738-IMG_4811.jpg

Super je fora sa sms, ali zbog ograničenja mreže ne dobiju svi na vreme informacije.
Viber je popularan, a verovatno i sam Android ima neko puš rešenje gde bi svi dobili poruku brzo.
Treba smanjiti vreme objave do isporuke.
Idealno je da imaš informacije bar 15 minuta pre događaja.

Kod nas izgleda još uvek ne postoji geolokacija kod tih poruka pa cela Srbija dobija te poruke. Plus pomenuti nedostaci pa sam ja na Jetelu dobio SMS 2h kasnije od prvog viđanja na društvenim mrežama.

Sve u svemu, nedostaci se ni ne pokušavaju ispraviti.

Nije idealno, ali je korak napred. Ako se dostigao nivo da se šalju upozorenja pred nepogode, stvara se nada da se jednog dana dođe dotle da se proglasi i vanredno stanje ili apeluje na ljude da obustave aktivnosti napolju dok traje pičvajz. Ne mora čak ni "full" vanredno stanje. Dovoljno je da na teritoriji nekog okruga uprava i Sektor za vanredne situacije proglase vanredno stanje i izdaju preporuku sklanjanja u objekte, dok se ne oglasi RHMZ ili MUP i kaže da je gotova nepogoda. Dakle ne bi bilo obavezujuće ali bi bio apel i opomena da sledi pičvajz i da je ljudima bolje da odlože šta imaju i sačekaju, nego da ginu i zlopate se bezveze. I ljudi bi imali pravno pokriće da tih sat-dva pauziraju aktivnosti napolju i u opasnim uslovima.

Ovde je decenijama svaki problem vezan za klimu - osim snežnih oluja i vejavica - nipodaštavan i otpisivan kao "ma šta, ajde bre, to je samo malo kiše/ vrućine / povetarca". Sada se to polako menja i državi i ljudima dolazi iz dupeta u glavu da nije vejavica jedina koja može da nanese štetu i ugrozi nekoga. Još samo da im dođe u glavu da količina padavina može da se menja i ravnomernije raspoređuje, pa ćemo jednog dana biti na konju i možda opet imati neku zdravu i stabilnu klimu kakva i odgovara ovom podneblju...

Ima link ka Hrvatskom RHMZ i tamo je pokriven dobar deo Srbije. Sa obzirom da ovakva sranja obično dolaze sa zapada prilično je korisna ova stranica (naročito animacija koja je lepša i tečnija nego na našem sajtu)

Скоро па једина стварна корист од сајта РХМЗ-а, је што имају директне линкове ка хрватском, румунском и мађарском сајту за праћење радарских снимака.

Скоро па једина стварна корист од сајта РХМЗ-а, је што имају директне линкове ка хрватском, румунском и мађарском сајту за праћење радарских снимака.
Sad bezuspešno pokušavam da nađem link za automatke merne stanice koje su postavljene na glavnim sinoptičkim stanicama.

Kakve veze ima Zelenilo sa oborenim stablima?

Padaju stabla i u šumi i na planini.

Neke stvari jednostavno ne mogu da se spreče.

Jedino su možda odgovorni ako su neka stabla bila trula iznutra, a to je veoma teško primetiti bez neke detaljnije kontrole.

Mislim da mnogi nismo svesni koliko je koren od tog velikog drveća plitak.

Evo recimo jedan prilično zdrav četinar koji je pao u Bloku 33.

viber_image_2025-07-09_10-16-35-563.jpg
viber_image_2025-07-09_10-16-35-914.jpg
viber_image_2025-07-09_10-16-36-132.jpg

Šta je ovde Zelenilo moglo da uradi?

Evo, recimo ovo su mogli da spreče tako što bi ovo trulo drvo posekli (sa njega je ova grana pala)

viber_image_2025-07-09_10-18-28-265.jpg

Ali ovde imamo zdrave grane koje jednostavno nisu mogle da izdrže ovakve stvari.

viber_image_2025-07-09_10-18-49-695.jpg
viber_image_2025-07-09_10-18-49-401.jpg

Ponavljam, drva padaju i svako ko planinari ili šeta kroz šume može da vidi veliki broj oborenog drveća.

E sad, ja nisam iz te struke i nisam stručan da pričam na temu redovnog održavanja drveća u urbanoj sredini, ali samo pokušavam da izvlačim neke zaključke. (da, da, malo sam protivrečan, ali zaista bih želeo da čujem nekoga stručnog da komentariše ovo)

Nisam stručan. Imam šumara u porodici. Oni imaju predmet urbano zelenilo koje se bavi šumama , drvoredima i parkovima u gradovima. Kaže da treba vršiti redovne kontrole i odstranjivati trule grane i stabla. To je po teoriji, ali te kontrole se ne vrše redovno a i nije lako primetiti šta je trulo, Ponekad se odseče i nešto zdravo pa građani negoduju. Ono što je najvažnije i što se retko radi je da se na mestu odsečenog drveta posadi novo (ili više). Što se tiče prirodnih šuma, tamo su lomovi i izvale drveća normalna pojava, drveće stari i mora nekad da padne. Vetar ili sneg će samo ubrzati proces

Kad god su se ljudi bunili moglo se videti da to što je odsečeno nije bilo potpuno zdravo. Jeste da su neki preseci bili potpuo zdravi, ali ako se analizira ostatak te odsečene grane ili celog stabla, jasno se uvek vidi truo deo.

I ja ću laički reći da je skoro pa nemoguće proveriti svako stablo i svaku veću granu. Jbg, koliko je sreće što imamo toliko zelenila, to ima i svoju cenu.

Kad god su se ljudi bunili moglo se videti da to što je odsečeno nije bilo potpuno zdravo. Jeste da su neki preseci bili potpuo zdravi, ali ako se analizira ostatak te odsečene grane ili celog stabla, jasno se uvek vidi truo deo.

I ja ću laički reći da je skoro pa nemoguće proveriti svako stablo i svaku veću granu. Jbg, koliko je sreće što imamo toliko zelenila, to ima i svoju cenu.
dosta se oslanjaju na pozive od strane građana. Svako može da vidi trulo drvo ili granu ispred svog stana. Posebno ako često parkira ispod takvog drveta

Sta fali nasem:

- Касни 8 минута од реалног времена.
- Период између снимака је предугачак (15 минута).
- Постоји само 8 историјских снимака (само 2 сата).
- Због горња три разлога, анимирана композитна слика је прилично некориснија у односу на комшијска решења.
- Само две радарске станице.
- Један радар (севернији) има велики шум, и нон-стоп предвидиво приказује облаке на 3 или 4 места где нема ничега.
- Графички интерфејс је старији.
- И, наравно, мора да се гледа слика Југослава Николића :)

- Касни 8 минута од реалног времена.
- Период између снимака је предугачак (15 минута).
- Постоји само 8 историјских снимака (само 2 сата).
- Због горња три разлога, анимирана композитна слика је прилично некориснија у односу на комшијска решења.
- Само две радарске станице.
- Један радар (севернији) има велики шум, и нон-стоп предвидиво приказује облаке на 3 или 4 места где нема ничега.
- Графички интерфејс је старији.
- И, наравно, мора да се гледа слика Југослава Николића :)
Moze biti, ali meni pomaze, valjda sam se navikao.
Evo sad sam gledao Hrvatski i nas, nikakvu bolju informaciju nisam dobio od Hr, osim sto ne vidim istocno od BG :)

Poslednja izmena:
Evo, recimo ovo su mogli da spreče tako što bi ovo trulo drvo posekli (sa njega je ova grana pala)

Pogledajte prilog 244157

Ali ovde imamo zdrave grane koje jednostavno nisu mogle da izdrže ovakve stvari.

Pogledajte prilog 244155Pogledajte prilog 244156

Ponavljam, drva padaju i svako ko planinari ili šeta kroz šume može da vidi veliki broj oborenog drveća.

E sad, ja nisam iz te struke i nisam stručan da pričam na temu redovnog održavanja drveća u urbanoj sredini, ali samo pokušavam da izvlačim neke zaključke. (da, da, malo sam protivrečan, ali zaista bih želeo da čujem nekoga stručnog da komentariše ovo)
Дорћол кида:
PXL_20250709_142205141.jpg

Valja klimu uključiti... da zagreje malo.

1000045291.jpg

Poslednja izmena:
Vrh