Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa cena dolaska bilo gde u grad je min 50 evra (parking gorivo)...a tih pola sata je ustvari bar pola dana.

Ja imam osećaj da je Mićko neki majstor, keramičar, mehaničar, koji dere kao Majstor Kreka kad mu je došao Čerčil.
Šalu na stranu, mehaničar kod koga popravljam mog krša je jedan od keš kupaca Nbg starogradnje, tzv. "stana za decu", dok on živi iznad radionice na periferiji Zemuna

Ja imam osećaj da je Mićko neki majstor, keramičar, mehaničar, koji dere kao Majstor Kreka kad mu je došao Čerčil.
Šalu na stranu, mehaničar kod koga popravljam mog krša je jedan od keš kupaca Nbg starogradnje, tzv. "stana za decu", dok on živi iznad radionice na periferiji Zemuna
Ja sam ovde u jednom postu baš opisivao ljude koje poznajem da su prethodnih godina kupili stanove.
Izmedju ostalog je bilo par majstora u gradjevini keramičar i jedan automehaničar, ok svi su svoje gazde na neki način i nemaju fiksnu platu.
U stvari jako retko je neko kupio stan ko samo zavisi od svoje plate, najviše ih je bilo mladjih IT-jevaca pa su na kredit uzimali.
Ostali koji su kupovali a da imaju fiksnu platu su uz pomoć roditelja ili rodjaka uz kredit uzimali ili prodali nešto svoje pa onda uz kredit uzeli bolje.
Naravno pričam slučajeve gde je uzet stan, ostali i to je manjina u ovim majstorskim delatnostima, ali da može itekako može.

Pločice 15e/m2, i kazes ok, evo sobe od 15m2, to je 225e. Medjutim jok - bude 400 jer ima obrada, cokle, lajsne, levo-desno i sve se tarifira posebno :oops: a gotovoza 2 sata, satnica kao NL direktor, bruto doduše

Jeste, ali bi onda očekivao od tog nekog da garantuje za svoju procenu. A tu mnogo stvari ne može da se vidi na prvu.
Velika IT firma ima prokišnjavanje godinama u jednom delu njihovih kancelarija.
Godinu i više dana se raspravljaju sa skupšinom stanara i Upravnikom o sanaciji.
Zaposlili čoveka da se izmedju ostalog time bavi(dobio je otkaz u samom procesu)2-3 puta plaćan gradjevinski veštak.
Ja ih povezao sa Izvodjačem radova i on im traži da veštak napiše šta treba da se radi i on će to odraditi i dati garanciju.
Veštak neće da stavi potpis na tako nešto.
Izvodjač predlaže da onda kompletno skine pločice i hidroizolaciju i odradi sa novom hidroizolacijom i svime šta treba i da daje garanciju na takav predlog.
Menadzmentu je to puno para, veštak se ne javlja više jer kaže da je objasnio i dao u izveštaju njegovo vidjenje i da mu treba detaljnija analiza i kada Izvodjač skine dep materijala da može da ponovo izadje na teren.
Sada ulaze u drugu godinu a da im nisu u funkciji te kancelarije na tom delu.
Mislim oko 100m2 da je u pitanju kancelariskig prostora na Top lokaciji(ok imaju oni pola zgrade u vlasništvu).
100m2 tu je otprilike nekih 1500eur.
24*1500+(100eur za tekuće troškove koje gube)= 38400eur su izgubili ako tako gledamo
Plus tog kojeg su zaposlili i koji je radio na tome neka računam skromno 3000eur da su tu izgubili.
Veštak 3*200=600
Gubljenje vremena menadzmentu itd neka je 2000eur
Eto neka bude oko 44k.
Mislim da je bila i manja ponuda za Izvodjenje kompletnih radova oko 38k.

Pločice 15e/m2, i kazes ok, evo sobe od 15m2, to je 225e. Medjutim jok - bude 400 jer ima obrada, cokle, lajsne, levo-desno i sve se tarifira posebno :oops: a gotovoza 2 sata, satnica kao NL direktor, bruto doduše
Mislim da je trenutna cena najmanje 20e po kvadratu, i to junior koji se trudi da bude medior. Tako sam cuo u neformalnom razgovoru skoro.

Vidim ja da bi kod nas neko razbio pare da otvori agenciju da pruza strucnu podrsku ljudima koji se ne razumeju u ove stvari, a kupuju stan i potreban im je savet.
Ja bih na primer lagano dao nekom 50e za pola sata da gleda sa mnom stan koji mi se svidja i da mi kaze da li je za kupovinu ili ne, da li renoviranje moze uspesno da se izvede itd...
Pronašao sam otprilike to što si tražio ali za automobile.
Evo vidi cene usluga za automobile.

Video covek sta je problem i uleteo u prazno. Podrzavam, svaka cast za inicijativu.

Ja kod kupovine automobila gledam vlasnika i gume. Ako nije davao pare na dobre gume, onda nije davao ni na sta drugo i taj auto vise i ne gledam.
A kod kupovine stana dzabe gledas vlasnika, svi stanovi su u raspadu, nema pedantnih vlasnika kod nekretnina kao kod automobila, retki su.

Pa i Jetliner je napisao da majstori kupuiju stanove u kesu, a Filip je napisao da IT-jevci kupuju na kredit :)
Razlikuje se vlasnik-majstor i IT zaposleni.
I ne može da se generalizuje, rekao sam od ovih koje ja znam
Video covek sta je problem i uleteo u prazno. Podrzavam, svaka cast za inicijativu.

Ja kod kupovine automobila gledam vlasnika i gume. Ako nije davao pare na dobre gume, onda nije davao ni na sta drugo i taj auto vise i ne gledam.
A kod kupovine stana dzabe gledas vlasnika, svi stanovi su u raspadu, nema pedantnih vlasnika kod nekretnina kao kod automobila, retki su.
Postoje i odlične nekretnine i održavane, pa i same kvalitetne starogradnje koje su super.
Uglavnom je tada cena visoka jer tako vlasnik ceni.
U tom slučaju uglavnom bude od kupaca komentar da neće za starogradnju toliko para da daje i da je cena visoka.
Bolje onda novogradnju da uzme.
Evo daj mi primer nekog ili još bolje par primera stana za koji ti je ok cena postavljena za ono što se dobija.
Ili ako hoćeš primer stana koji ti po svemu odgovara bez obzira na cenu.
Pisao sam da sam ja u NS-u našao takva 2 primera porodičnog stana ali su bili izvan mog budzeta(pre 2-3god preko 500k, veći četvorosobni) i evo ovaj koji sam uzeo iako sam morao od kupovine da čekam 1.5-2g i morao sam za jednu sobu manje od onog što sam hteo.

Moram da prekinem da pratim vesti o našoj ekonomiji. Zagadio sam algoritam raznim glupostima ("Biće redovi u menjačnicama, ovoliko iznosi promena kursa!!!).
Na neke gluposti nažalost kliknem, jače je od mene. Evo, pošto smo se dotakli skoro teme kursa, ovaj ga je izračunao sve u glavu:

Kaže 9% prosečna godišnja inflacija od 2012. godine. Opakaaa novina ovaj Danas. Ekonomija im naročito dobro ide od ruke.

Gde bas njega nadje, on je bas antiprimer, jedan od najludjih sajtova na domacem internetu (uz cuveni auto otpad kidi sa polovnegumebeograd.rs) :D Koga zanima zasto, i da se malo nasmeje:

Gde bas njega nadje, on je bas antiprimer, jedan od najludjih sajtova na domacem internetu (uz cuveni auto otpad kidi sa polovnegumebeograd.rs) :D Koga zanima zasto, i da se malo nasmeje:

Namera mi je bila da pokažem koliko traži novaca za usluge i to za automobile mnogo manje vrednosti od stana.
Zato sam i okačio samo taj deo gde piše o cenama usluga.
Neću da ulazim u njegove analize iako sam ih ponekad čitao i njegovo znanje o kolima.
Najboljem drugaru sam predlagao da napravi nešto poput njega jer je stručniji i bio bi profesionalniji., jedino mu fali energija da napravi takav marketing i reklamu, pa i sajt.

Podsećam vas da ste na forumu koji se bavi cenama nekretnina...

U medjuvremenu vas podsećam i da Srbi imaju veliki pritisak, tako da im se uglavnom ne diže. Čuvajte se.
Ja imam 130/70 inače.

Velika IT firma ima prokišnjavanje godinama u jednom delu njihovih kancelarija.
Godinu i više dana se raspravljaju sa skupšinom stanara i Upravnikom o sanaciji.
Zaposlili čoveka da se izmedju ostalog time bavi(dobio je otkaz u samom procesu)2-3 puta plaćan gradjevinski veštak.
Ja ih povezao sa Izvodjačem radova i on im traži da veštak napiše šta treba da se radi i on će to odraditi i dati garanciju.
Veštak neće da stavi potpis na tako nešto.
Izvodjač predlaže da onda kompletno skine pločice i hidroizolaciju i odradi sa novom hidroizolacijom i svime šta treba i da daje garanciju na takav predlog.
Menadzmentu je to puno para, veštak se ne javlja više jer kaže da je objasnio i dao u izveštaju njegovo vidjenje i da mu treba detaljnija analiza i kada Izvodjač skine dep materijala da može da ponovo izadje na teren.
Sada ulaze u drugu godinu a da im nisu u funkciji te kancelarije na tom delu.
Mislim oko 100m2 da je u pitanju kancelariskig prostora na Top lokaciji(ok imaju oni pola zgrade u vlasništvu).
100m2 tu je otprilike nekih 1500eur.
24*1500+(100eur za tekuće troškove koje gube)= 38400eur su izgubili ako tako gledamo
Plus tog kojeg su zaposlili i koji je radio na tome neka računam skromno 3000eur da su tu izgubili.
Veštak 3*200=600
Gubljenje vremena menadzmentu itd neka je 2000eur
Eto neka bude oko 44k.
Mislim da je bila i manja ponuda za Izvodjenje kompletnih radova oko 38k.
Realnost koji mnogi ne razumeju...a mi nesposobni

Vrh