Šta je novo?

Svetska politika

Sve jer jasnije da je prica o nuklearnom programu Irana samo lazni razlog Zapada.
Ono sto se trazi je dobro stari "regime change".
To bi trebalo po definiciji da zabrine kako kremaljske oligarhe, tako i kineske kvazikomuniste.

Rusi idu na manje gadjanje civila jer se nadaju da ce dugorocno ipak uspeti da pridobiju taj narod, posebno istocno od Dnjepra.
Kinezi cekaju svoj trenutak za napad, a nekako mi je nelogicno da ce stedeti neprijatelja vise od zapada, posebno jer ne stede ni svoje sopstveno stanovnistvo. Ako vrednost coveka kao individue u Kini tezi nuli, ne vidim kako ce tek imati obzira prema neprijatelju.

Ko bi rekao da je obično humanitarno vraćanje tela poginulih boraca suprotne strane napravilo toliki problem za Ukrajinu da su danima odbijali da ih prime. Rusija je sada Ukrajini vratila 6000 tela, a najavljuju da je spremno još oko dve ili tri hiljade. To bi bilo 9000 mrtvih ... za sada, jer Rusi kažu da ih imaju još. Po nekima još mnogo. Problem je što Zelenski tvrdi da je Ukrajina do sada imala samo 43.000 mrtvih, a onda izgleda malo verovatno u ovako donekle ipak statičnom frontu kod Ukrajinca ne ostaje drastično veći procenat njihovih mrtvih i ranjenih koji posle umru. Odakle onda Rusima baš toliko veliki procenat mrtvih Ukrajinaca (ako je verovati Zelenskom za njihov ukupan broj)?

Sada su ipak "našli" odgovor. Rusi ih tobože vraćaju "u delovima" da bi broj mrtvih izgledao veći.

Plus što se bave iskopavanjima starih leševa po lokalnim grobljima.

Dakle stvarno ...

Nation Built on Lies: Ukraine’s Absurd Propaganda Claiming Russia Sends Soldiers’ Bodies “In Parts” to Inflate Death Toll

Ne shvatam razlog da neko okleva da primi svoje mrtve koje suprotna strana nudi bez ikakvih uslova. Samo da ih preuzmu. Čemu oklevanje? Šta se tu ima kalkulisati?

Što se opterećuješ time?

Zato sam vremenom shvatio da su razne vrste propagandi i manipulacija postale jedna od najopasnijih stvari. Ljudi se moraju naučiti da budu skeptični po defaultu. Da SVAKU vest prvo primaju sa rezervom, da je analiziraju, da odrede koji su delovi tačni a koji nisu, a šta su delimične istine. To je postalo toliko neophodno kao što je nekada bila pismenost. Nažalost to se stiče samo vežbom i iskustvom, nije urođeno i ne uči se u školi. Ovakve vesti su prosto poučne već i u tom smislu, plus informacija o samoj tematici.

A kad i kako definitivno saznaš dal je nešto lažna vest ili istina? Imaš neke svoje izvore na terenu?

Evo npr ja postavim pitanje od čega je potopljena Moskva. Ko će, od običnih smrtnika, i kako, da mi dokaže bilo koju tvrdnju? Bilo da je požar ili raketa?

Jel neko stvarno misli da će u ovom ratu, sa ogromnim i haotičnim frontom, dalekom 2000km, da potvrđuje ili da opovrgava bilo šta služeći se samo informacijama sa interneta?

Ajde smanji malo doživljaj.

Poslednja izmena:
Prof. Saks je uvek zanimljiv za slusanje.

Такер увек погађа центар. Није штедео ни дементног старца,а сада ни наранџастог. Додуше, постојала је нада, ипак у првом мандату није покренуо рат. Превише тврдо на Истоку, иде се заобилазно...

После као не постоји deep state...Империјалне силе раде своје, па ко шта преферира. Кинески колонијализам само на прву лопту делује хуманије од западног лицемерја, због развоја инфраструктуре...

Zato sam vremenom shvatio da su razne vrste propagandi i manipulacija postale jedna od najopasnijih stvari. Ljudi se moraju naučiti da budu skeptični po defaultu. Da SVAKU vest prvo primaju sa rezervom, da je analiziraju, da odrede koji su delovi tačni a koji nisu, a šta su delimične istine. To je postalo toliko neophodno kao što je nekada bila pismenost. Nažalost to se stiče samo vežbom i iskustvom, nije urođeno i ne uči se u školi. Ovakve vesti su prosto poučne već i u tom smislu, plus informacija o samoj tematici.
Evo ja na primer smatram da ti manipulišeš i furaš propagandu. Očigledno belo farbaš u crno. To se svakako ne uči u školi. Samo ne znam da li to radiš svesno ili nesvesno

Ko bi rekao da je obično humanitarno vraćanje tela poginulih boraca suprotne strane napravilo toliki problem za Ukrajinu da su danima odbijali da ih prime. Rusija je sada Ukrajini vratila 6000 tela, a najavljuju da je spremno još oko dve ili tri hiljade. To bi bilo 9000 mrtvih ..

Zanimljivo da je posle prethodnih pregovora ukrajinska delegacija izašla sa informacijom da je dogovorena razmena tela 6000 za 6000, što se naravno ispostavilo kao laž. Ruska strana je posle izašla sa informacijom da je to njihova jednostrana odluka. Na kraju se od tad ispostavilo da je Rusija od Ukrajine dobila svega 27 tela. Dakle, odnos razmenjenih tela je 6000 prema 27, odnosno 222 prema 1. Sumnjam da je odnos poginulih 222 prema 1, ali to dovoljno govori...

Meni je tu fascinatna stvar da se o nečemu što je tako samo po sebi razumljivo uopšte razgovara. To su bili živi ljudi koji imaju svoje porodice koje bi želele da ih sahrane i da znaju gde počivaju. Ima li šta normalnije od takve želje? Zašto i o tome PREGOVARATI? Kakvi crni dogovori i kalkulacije? Ko ima tela poginulih, doveze ih do granice, koliko ih god ima u tom trenutku, i preda ih drugoj strani. Kraj. Pozorište koje je Ukrajina napravila čak i od jednog tako razumljivog Ruskog poteza je degutantno u svakom smislu.

Poslednja izmena:
Vrhovni vođa Irana Ali Hamnei preneo je ključna ovlašćenja na Vrhovno veće Iranske revolucionarne garde.

Posle Trampove pretnje ubistvom, ovo je očigledno predostrožnost da se ne pojavi vakum u vlasti ako njega ubiju. Pošto je Vrhovno veće revolucionarne garde kolektivni organ, nema opasnosti ako neki njegovi članovi budu ubijeni.

Такер увек погађа центар. Није штедео ни дементног старца,а сада ни наранџастог. Додуше, постојала је нада, ипак у првом мандату није покренуо рат. Превише тврдо на Истоку, иде се заобилазно...

После као не постоји deep state...Империјалне силе раде своје, па ко шта преферира. Кинески колонијализам само на прву лопту делује хуманије од западног лицемерја, због развоја инфраструктуре...
Upravo tako, sve se svodi na kontrolu stanovnista, samo su nacini izvodjenja drugaciji, neko silom, neko pozajmicama, projektima ili podmicivanjem... Mene je Tramp razocarao, nisam nikad ocekivao revolucionarne stvari od njega, ali ovo sto radi je bukvalno kao po domacem zadatku Izraela, okrenuo je protiv sebe skoro sve politicke saveznike u SAD-u, ako ovako nastavi bice novi impicment samo ovaj put jednoglasno od obe stranke.

The UN chief has called for accountability after the latest incidents of Israeli forces killing Palestinians at a food distribution point in Gaza.

His deputy spokesman, in comments made at the UN headquarters in New York, said: “The Secretary-General condemns the loss of lives and injuries of civilians in Gaza, where once again being shot at while seeking food.

“It is unacceptable,” added Farhan Haq. “As of yesterday, 338 people have been killed and more than 2,800 injured while trying to access food, food near distribution sites.”

Ovo je objava rata. Plus najava operacije promene vlasti u drugoj zemlji. A ostaje da se vidi da li je i kraj Ujedinjenih Nacija.

UN eventualno mogu da spasu Rusija ili Kina, ako budu želele. Možda. Ali po Americi, UN i razne međunarodne konvencije više nemaju značaja.

Komentar na B92:

MiKajlo
Ja sam bio uveren da je Izrael zaratio sa Iranom..?
1750191515579.png

Tramp je mozda dementan. Ako nije, gadi mi se.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnei preneo je ključna ovlašćenja na Vrhovno veće Iranske revolucionarne garde.

Posle Trampove pretnje ubistvom, ovo je očigledno predostrožnost da se ne pojavi vakum u vlasti ako njega ubiju. Pošto je Vrhovno veće revolucionarne garde kolektivni organ, nema opasnosti ako neki njegovi članovi budu ubijeni.

Prica se da su civilizovane zemlje od Vestfalskog mira 1648. odlucile da ne praktikuju ubistva suverena.
SAD svakako posle ovog nisu civilizovana zemlja.
Zapad je dakle usao u period divljastva.

Ок, овакво глобално разбојништво Хитлер није починио све до Барбаросе.

Али нећу да гледам далеко. Само ћу да уперим прстом у домаће квислинге, евроатлантисте, грађанисте и друге наивце. 25 година сте здушно подржавали нашу потчињеност највећим тирајнима у овом веку контра разуму, контра нашим интересима, контра српском сентименту и контра свакој вредности коју је српски народ кроз историју баштинио а које се сједињују у његовом слободарском духу.

Сада смо у тренутку скоро па глобалног рата голи, бедни и сами, без државе, граница и институција.

Срећно нама, да не платимо цену њиховог безумља и наивности.

Tramp je kr****. Njegove reči ne znače ništa. Čovek je klovn, a ne političar. Piše po društvenim mrežama ono što mu prvo padne na pamet. Juče je bio za mir, danas je za rat. Više nema pravila, već je po sredi gola borba za život. Nema principa, nema pravila, samo rakete.

Vrh