Šta je novo?

Pupinova Palata

Sad bi ti moja žena napravila referat zašto je potrebna rerna sa parom i multi-zonama, i kvalitetna indukciona ploča na kojoj može da se krčka ručak ravnomerno 😂
Sve je to marketing, i stvari koje realno imaju 5% uticaj maksimalno ;)
Dzaba sva ta tehnologija kad najukusniju hranu koju sam jeo spremi baba u peci na drva.

Tako je

Zamoliću te da preciziraš šta znači srednja klasa? Medijapan frontovi, iverica u konstrukciji, spušteni plafoni, gde si kupovao nameštaj itd.

Polazne tačke su nam svima različite.

Hvala unapred.

MDF frontovi, iverica u konstrukciji. Spušteni plafoni u svim prostorijama sa kasetama za LED rasvetu i/ili zavese (uključujući LED rasvetu). Kompletan nameštaj je rađen po meri, uključujući fotelju, sofu, stolovi, stolice, krevet sa tekstilnim zaglavljem i noćnim stočićima. Kad kažem srednja klasa, recimo šarke, amortizeri, klizni mehanizam za plakar su neka jeftinija varijanta, završna obrada malo lošija. Magnetne šine na plafonima sa sve modulima, spot svetla. Bela tehnika i TV, VOX. Zavese i draperije sa šinama. IKEA sitnice.

Hajde nek bude 290 EUR po m2, nisam uračunao za terasu nameštaj. Realizacija u proteklih 6 meseci.

Ja sam sad opremao jedan stan, sve po meri rađeno, neka otprilike srednja klasa, tehnika niža klasa, izašlo me je 280€ po m2.
Preciziraj nam materijale za 280e po m2
Tako je

MDF frontovi, iverica u konstrukciji. Spušteni plafoni u svim prostorijama sa kasetama za LED rasvetu i/ili zavese (uključujući LED rasvetu). Kompletan nameštaj je rađen po meri, uključujući fotelju, sofu, stolovi, stolice, krevet sa tekstilnim zaglavljem i noćnim stočićima. Kad kažem srednja klasa, recimo šarke, amortizeri, klizni mehanizam za plakar su neka jeftinija varijanta, završna obrada malo lošija. Magnetne šine na plafonima sa sve modulima, spot svetla. Bela tehnika i TV, VOX. Zavese i draperije sa šinama. IKEA sitnice.

Hajde nek bude 290 EUR po m2, nisam uračunao za terasu nameštaj. Realizacija u proteklih 6 meseci.
Svako ima druge kriterijume sta podrazumeva pod klasama, 290e po m2 sa dobrim stolarom ne moze nikako da bude srednja klasa, da izuzmemo tvoju tehniku.

Preciziraj nam materijale za 280e po m2

Svako ima druge kriterijume sta podrazumeva pod klasama, 290e po m2 sa dobrim stolarom ne moze nikako da bude srednja klasa, da izuzmemo tvoju tehniku.

Eh sad :) A šta se onda podrazumeva pod dobrim stolarom?

Ako se dobro sećam MDF je od AGT-a (oko 6000din tabla) dok je iverca Kronospan (oko 2500din tabla). Krevet i sofa su PU + Memorijska pena, za fotelju ne znam. Štof smo koristili Mebl, Pliš i još nešto, mislim da su bili Evropski brendovi, okov neki kinezi ali sa usporivačima, na par mesta smo radili pergole i na svim elementima imamo skrivene ručice. Što se završne obrade tiče, kao što napisah - onako. IKEA za sudoperu, lavabo, česme, slike i sve ostale sitnice (posteljina, itd). Illuminator za magnetne šine i LEDTrake.rs za ostatak rasvete. Tehnika kao što napisah VOX.

Evo primer srednje ka boljoj klasi za stan od 75m2 neto bez terase:

Plakar ulaz: 1800e
Kuhinja sa ostrvom i trpezariskim stolom: 6900e
Tv komoda: 2650e
Garderober klizni, stakleni frontovi: 4500e
Plakar soba: 2500e
Radijatori maske: 350e
Mala biblioteka: 1800e
Ostava: 2000e
Decija soba sa krevetom: 4450e
Kupatila: 3000e

U cenu nisam pisao komadni namestaj, rasveta, zavese, tepisi, tehnika, zavrsna obrada i naravno gradjevinski radovi kome su potrebni.
Eto malo realnije slike, a uostalom ko se ne razume u opremanje stana videce kakve su cene kad bude krenuo u proces sredjivanja:)

Pokusavam da razumem razliku u ceni, jel mozes malo detaljnije o recimo tom plakaru u ulazu ili o TV komodi? Interesuju me dimenzije, materijali, i sve drugo sto moze uticati na cenu.

Evo primer srednje ka boljoj klasi za stan od 75m2 neto bez terase:

Plakar ulaz: 1800e
Kuhinja sa ostrvom i trpezariskim stolom: 6900e
Tv komoda: 2650e
Garderober klizni, stakleni frontovi: 4500e
Plakar soba: 2500e
Radijatori maske: 350e
Mala biblioteka: 1800e
Ostava: 2000e
Decija soba sa krevetom: 4450e
Kupatila: 3000e

U cenu nisam pisao komadni namestaj, rasveta, zavese, tepisi, tehnika, zavrsna obrada i naravno gradjevinski radovi kome su potrebni.
Eto malo realnije slike, a uostalom ko se ne razume u opremanje stana videce kakve su cene kad bude krenuo u proces sredjivanja:)
Au komšo, iskreno ovo su cene imam para oderite me.

Mene najviše zanima šta je ušlo ovih 3000e za opremanje kupatila 🙃
Ako su pločice i keramičar onda razumem, ili eventualno klizna staklena vrata za kadu koja su oko 450e u zavisnosti od visine i širine kade.

Mene najviše zanima šta je ušlo ovih 3000e za opremanje kupatila 🙃
Ako su pločice i keramičar onda razumem, ili eventualno klizna staklena vrata za kadu koja su oko 450e u zavisnosti od visine i širine kade.
Menjane zidne samo i dodate obloge od furnira pored komoda i ogledala sa komodom.

Pokusavam da razumem razliku u ceni, jel mozes malo detaljnije o recimo tom plakaru u ulazu ili o TV komodi? Interesuju me dimenzije, materijali, i sve drugo sto moze uticati na cenu.
tv komoda-zid 2,70 od poda do plafona
ulaz-cipelarnik sa dodatnim delom za kacenje jakni itd...
Najbolje da pitate sta utice na cenu coveka ili arhitektu koji vam sredjuje stan da vam objasni

Ja razumem kad ljudi plate 3000 EUR jak racunar ili kvalitetnije drvo itd, ali nesto mi nikad nije bilo jasno platiti par hiljada EUR npr jednu rernu ili indukcionu plocu.
Dobar kuvar ce i sa jeftinijom opremom da spremi dobar rucak, prosto mi oduvek izgledalo kao bacanje para.
Trajanje po meni cini veliku razliku, tj. da se ne kvari i ne mora da se menja pozeljno do kraja zivota🙂 Dakle da imam para kupila bih sve sto ima Miele ili nesto slicnog kvaliteta.

Za rucak se potpuno slazem, ako je vek trajanja isti i za skuplji i za jeftiniji komad zasto placati (mnogo) vise.

Trajanje po meni cini veliku razliku, tj. da se ne kvari i ne mora da se menja pozeljno do kraja zivota🙂 Dakle da imam para kupila bih sve sto ima Miele ili nesto slicnog kvaliteta.

Za rucak se potpuno slazem, ako je vek trajanja isti i za skuplji i za jeftiniji komad zasto placati (mnogo) vise.
Pa ne znam sada :D
Po meni bolje uzmes jeftinije pa da menjas na 5-10 godina, svakako ljudi vremenom hoce da renoviraju kuhinju pa se iskoristi prilika ;)
Ovako kupis nesto preskupo pa ti zao da ga menjas, a u medjuvremenu tehnologija i trendovi se promene itd.

Naš prijatelj radi za ovlašćeni servis nekoliko brendova bele tehnike od Candy pa do Miele. Kaže nam da mu je apsolutno najgore kada mora da izađe na teren kod nekog ko je ozbiljne novce potrošio na belu tehniku jer ti ljudi opravdano očekuju najbolje za uloženi novac a proizvodi često ne postignu ta očekivanja. Jednom klijentu su menjali neku fensi Bosch indukcionu ploču 3 puta a plaćena je oko 500k valjda su joj grejači crkavali a nisu mogli da se menjaju.

Inače bio sam iznenađen kada sam čuo da servisi van garancije izlazak na teren za Vox/Beko/Candy naplacuju oko 4000din a za Bosch/Miele između 12000 i 18000din. Isti čovek dolazi, samo svaki brend postavlja cene.

Ko ima para njemu neće biti od značaja koliko poživi tehnika ili koliko servis košta ali prosečnom čoveku nabavka skupe tehnike ne garantuje ni kvalitet ni dugotrajnost.

Al’ da je lepo, lepo je

Pa ne znam sada :D
Po meni bolje uzmes jeftinije pa da menjas na 5-10 godina, svakako ljudi vremenom hoce da renoviraju kuhinju pa se iskoristi prilika ;)
Ovako kupis nesto preskupo pa ti zao da ga menjas, a u medjuvremenu tehnologija i trendovi se promene itd.
Kod mene suprotno, sto manje da menjam to bolje. Miele je posebna kategorija, maltene traje ceo zivotni vek coveka, nije uporedivo sa Boschom. Zato je i skupo, bas bas, ali isplativo i ne kvari se.

Kod mene suprotno, sto manje da menjam to bolje. Miele je posebna kategorija, maltene traje ceo zivotni vek coveka, nije uporedivo sa Boschom. Zato je i skupo, bas bas, ali isplativo i ne kvari se.
Jel si koristila nekad miele tehniku pa znas da nije uporediva sa bosch-om?

Nisam ali oko sebe imam ljude koji je koriste, cak i polovna se ne kvari. Bosch jeste ok, ali prosto nije ta kategorija.

Nisam ali oko sebe imam ljude koji je koriste, cak i polovna se ne kvari. Bosch jeste ok, ali prosto nije ta kategorija.
Nijednom proizvodjacu nije u interesu da ti prodaju uredjaj koji zauvek ces koristiti.
Od drugara prijatelj radi u Miele prodaji pa bas mogu da ga pitam koliko cesto se kvare.

Ne sumnjam da su kvalitetniji uredjaji, medjutim i cena im je 5-10x veca uglavnom od drugih proizvodjaca

Miele (i slične klase) su standard za zapadnoevropska tržišta, konkretno Nemačka, mada ima ih i u Holandiji, veš mašine i/ili mašine za sudove se ne čuju dok rade, nemaš pojma da je bilo šta uključeno sem na trenutke. I da, traju, recimo komšinica je iz Nemačke kada se vraćala u Srbiju, što je bilo pre oko 10tak godina prevezla svu belu tehniku odande (koja je već tada imala bar 10tak godina), još uvek traje.

Inače, meni nije toliko ni novac issue, issue je komfor - želim da ne moram ništa da menjam dok ne poželim da menjam (to se odnosi i na renoviranje i slično, ja bih sve da namestim sebi tako da može da traje narednih 20 godina i da ne moram ništa da radim ako ne želim):)

Miele je vrhunska bela tehnika i tu nema spora, međutim, cena je delimično i posledica reputacije brenda, tj. postalo je malo izvikano i snobovski imati Miele, što privlači određenu kategoriju kupaca koji ne žale pare.

Na stranim (USA uglavnom) forumima možete naći mnogo tema gde ljudi kukaju kako im se pokvarila Miele bela tehnika, iako su očekivali da je to tip uređaja koji može da izdrži nuklearni udar. Ispada da nije baš tako. Deo problema u celoj toj priči je ogromna cena servisiranja tih uređaja van garancije, kao i dugo čekanje na delove.

Pa verujem da se ponekad i pokvari🙂 govorim uopsteno da je od svega dostupnog na nasem trzistu Miele ubedljivo najbolji, znaci posebna kategorija. Brend me savrseno ne zanima, trajanje i nekvarenje mi je prioritet, ne zelim ni jedan dan da budem bez ves masine na primer ili frizidera.

Sve u svemu sve je to nasumicno, Miele mozda koristi kvalitetnije delove i ima bolju kontrolu kvaliteta, ali to ne znaci da ti nece crknuti motor frizidera jednog dana.
Ja sam babi kupio neki obican frizider pre vise od 6 godina, zvala me rekla da joj crkao frizider star 10ak godina i ja posle posla svratio do radnje kupio na licu mesta i doterao joj isti dan neki obican frizider, a i moji imaju neku no-name ves masinu vec 12 godina i osim ciscenja od kamenca nije bilo potrebe nista da se popravlja.

Na kraju dana kupovina Miele je po meni samo smanjenje sanse za kvar i nista vise, ali nije ni sad da je bauk zameniti ves masinu ili frizider, to je par sati posla :)

No sve je to individualno i svako kupuje za svoje pare.

IMG_4163.jpg
IMG_4164.jpg

Vrh