Filip 01
Advanced
- Učlanjen(a)
- 27.02.2023.
- Pohvaljen
- 4.206
Opisivao sam jednu manju zgradu ako gradiš prvi put i da je po svim pravilima.Meni je neverovatno da se toliko malo zaradi. Niko ne bi gradio da je tako.
I to da imaš novce da je izgradiš u sopstvenoj režiji sa projektovanom ok cenom m2, koju bi sigurno prodao. Eto tako sam ja hteo prvi put.
Možda bih, to jest verovatno bih prodao 80% stanova po većoj ceni od projektovane i to na 20-30% izgradjenosti objekta.
Već tada sam znao gde ću praviti uštede kod izgradnje itd...
Da verovatno bih na 50% izgradjenosti od tih novaca prilikom prodaje stanova, kupio u blizini još jednu parcelu za izgradnju.
Moguće da bi onda istovremeno gradili na te dve parcele.
Možda na prvoj parceli ne bi sve bilo 100% gotovo a na 2 parceli bi bili rezervosani i kaparisano 30% stanova, sa kojim kupujemo i treću parcelu sa Investitorom koji je gradio iznad naše parcele itd...
E kod treće izgradnje i možda već kod druge bi zarada bila veća. Upoznat si sa gradnjom angažuješ iste ljude ali verovatno sa popustom, šef gradilišta ti pokriva 3 gradilišta, projektan ti jeftinije radi projekte itd... Kacelarijske troškove sada iste plaćaš ali za 3 gradilišta itd...
Možeš veću cenu m2 da staviš jer imaš kao Investitor reputaciju, kažeš kupcu da odu da vide prvu zgradu kako si odradio.
EDIT: Prva izgradnja bi nas(trojica nas je bilo u priči kao Investitori) najviše izašla jer je delom bio moj plac, a ja sam hteo za maksimalne novce da ga prodam, mnogo je lakše kada kupiš dosta jeftinije sličan plac.
Na pitanje kako, ja ću ti reći da naslednici koji ne žive u Srbiji ne znaju koliko im vredi plac i ako Investitor uspe prvi da dodje do njih i pregovorima uspe da kupi za 1/3 vrednosti placa. Drugar mi je tako 1 plac samo preprodao jer je prvi dao njima ponudu, dok su ostale komšije pokušavale da ih pronadju, on je već bio vlasnik parcele.
EDIT: Moj rodjak je prodao pre 12 god te 2/3 placa o kojem pričam za otprilike 38k, mi nismo pričali sa njim a njemu se žurilo, taj koji je kupio to je pre 1.5god to prodao za više od 280k. Izbegao je čak i porez na dobit jer je prošlo 10god.
Poslednja izmena: