Šta je novo?

Cene nekretnina

Meni je neverovatno da se toliko malo zaradi. Niko ne bi gradio da je tako.
Opisivao sam jednu manju zgradu ako gradiš prvi put i da je po svim pravilima.
I to da imaš novce da je izgradiš u sopstvenoj režiji sa projektovanom ok cenom m2, koju bi sigurno prodao. Eto tako sam ja hteo prvi put.
Možda bih, to jest verovatno bih prodao 80% stanova po većoj ceni od projektovane i to na 20-30% izgradjenosti objekta.
Već tada sam znao gde ću praviti uštede kod izgradnje itd...
Da verovatno bih na 50% izgradjenosti od tih novaca prilikom prodaje stanova, kupio u blizini još jednu parcelu za izgradnju.
Moguće da bi onda istovremeno gradili na te dve parcele.
Možda na prvoj parceli ne bi sve bilo 100% gotovo a na 2 parceli bi bili rezervosani i kaparisano 30% stanova, sa kojim kupujemo i treću parcelu sa Investitorom koji je gradio iznad naše parcele itd...
E kod treće izgradnje i možda već kod druge bi zarada bila veća. Upoznat si sa gradnjom angažuješ iste ljude ali verovatno sa popustom, šef gradilišta ti pokriva 3 gradilišta, projektan ti jeftinije radi projekte itd... Kacelarijske troškove sada iste plaćaš ali za 3 gradilišta itd...
Možeš veću cenu m2 da staviš jer imaš kao Investitor reputaciju, kažeš kupcu da odu da vide prvu zgradu kako si odradio.
EDIT: Prva izgradnja bi nas(trojica nas je bilo u priči kao Investitori) najviše izašla jer je delom bio moj plac, a ja sam hteo za maksimalne novce da ga prodam, mnogo je lakše kada kupiš dosta jeftinije sličan plac.
Na pitanje kako, ja ću ti reći da naslednici koji ne žive u Srbiji ne znaju koliko im vredi plac i ako Investitor uspe prvi da dodje do njih i pregovorima uspe da kupi za 1/3 vrednosti placa. Drugar mi je tako 1 plac samo preprodao jer je prvi dao njima ponudu, dok su ostale komšije pokušavale da ih pronadju, on je već bio vlasnik parcele.
EDIT: Moj rodjak je prodao pre 12 god te 2/3 placa o kojem pričam za otprilike 38k, mi nismo pričali sa njim a njemu se žurilo, taj koji je kupio to je pre 1.5god to prodao za više od 280k. Izbegao je čak i porez na dobit jer je prošlo 10god.

Poslednja izmena:
Opisivao sam jednu manju zgradu ako gradiš prvi put i da je po svim pravilima.
I to da imaš novce da je izgradiš u sopstvenoj režiji sa projektovanom ok cenom m2, koju bi sigurno prodao. Eto tako sam ja hteo prvi put.
Možda bih, to jest verovatno bih prodao 80% stanova po većoj ceni od projektovane i to na 20-30% izgradjenosti objekta.
Već tada sam znao gde ću praviti uštede kod izgradnje itd...
Da verovatno bih na 50% izgradjenosti od tih novaca prilikom prodaje stanova, kupio u blizini još jednu parcelu za izgradnju.
Moguće da bi onda istovremeno gradili na te dve parcele.
Možda na prvoj parceli ne bi sve bilo 100% gotovo a na 2 parceli bi bili rezervosani i kaparisano 30% stanova, sa kojim kupujemo i treću parcelu sa Investitorom koji je gradio iznad naše parcele itd...
E kod treće izgradnje i možda već kod druge bi zarada bila veća. Upoznat si sa gradnjom angažuješ iste ljude ali verovatno sa popustom, šef gradilišta ti pokriva 3 gradilišta, projektan ti jeftinije radi projekte itd... Kacelarijske troškove sada iste plaćaš ali za 3 gradilišta itd...
Možeš veću cenu m2 da staviš jer imaš kao Investitor reputaciju, kažeš kupcu da odu da vide prvu zgradu kako si odradio.
EDIT: Prva izgradnja bi nas(trojica nas je bilo u priči kao Investitori) najviše izašla jer je delom bio moj plac, a ja sam hteo za maksimalne novce da ga prodam, mnogo je lakše kada kupiš dosta jeftinije sličan plac.
Na pitanje kako, ja ću ti reći da naslednici koji ne žive u Srbiji ne znaju koliko im vredi plac i ako Investitor uspe prvi da dodje do njih i pregovorima uspe da kupi za 1/3 vrednosti placa. Drugar mi je tako 1 plac samo preprodao jer je prvi dao njima ponudu, dok su ostale komšije pokušavale da ih pronadju, on je već bio vlasnik parcele.
EDIT: Moj rodjak je prodao pre 12 god te 2/3 placa o kojem pričam za otprilike 38k, mi nismo pričali sa njim a njemu se žurilo, taj koji je kupio to je pre 1.5god to prodao za više od 280k. Izbegao je čak i porez na dobit jer je prošlo 10god.
Jel nije bilo tada pravo preceg ? Kako je time izbegao kontakt sa komšijama ? Hmmm

Jel nije bilo tada pravo preceg ? Kako je time izbegao kontakt sa komšijama ? Hmmm
To bi trebalo da važi kod poljoprivrednog, a ne gradjevinskog zemljišta, koliko ja znam.
EDIT: Evo sada kada sam prodavao nismo pitali komšije, niti je Notar to tražio, niti su nas advokati o tome upozorili.
Ne znam kako to funkcioniše, kako uopšte pitaš zvanično komšiju na primer ako ne pričaš sa njime?

To bi trebalo da važi kod poljoprivrednog, a ne gradjevinskog zemljišta, koliko ja znam.
EDIT: Evo sada kada sam prodavao nismo pitali komšije, niti je Notar to tražio, niti su nas advokati o tome upozorili.
Ne znam kako to funkcioniše, kako uopšte pitaš zvanično komšiju na primer ako ne pričaš sa njime?
Ukinito pre neku godinu. Kažu...
Ne verujem da Vi niste ovo znali..
Hmmmmm

Prilozi

• Screenshot_20250608_181416_ChatGPT.jpg
    Screenshot_20250608_181416_ChatGPT.jpg
    64,2 KB · Pregleda: 60
Важи само за пољопривредно земљиште (укрупњавање поседа).

Ukinito pre neku godinu. Kažu...
Ne verujem da Vi niste ovo znali..
Hmmmmm
Izvni mislio sam da pričamo kako je moj drugar kupio zemljište i preprodao.
U mom slučaju kada smo bili suvlasnici sa rodjakom ja sam bio prilično mlad. Moji nisu pričali i nisu hteli da ništa imaju, pa ni da otkupe zemljište.
Ja samo nisam dao da prodamo i mi tu 1/3 zemljišta tada.

Izvini..ali u zakonu piše drugačije...nemo se ljutiš

Prilozi

• Screenshot_20250608_182759_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20250608_182759_Samsung Internet.jpg
    68,1 KB · Pregleda: 53
Kakvi su ovo podaci, ispada da Rakovica, Čukarica i Palilula imaju više cene nego Stari Grad i NBG. Savski Venac izgleda prodaje samo na BNV, koje su cene za gomilu udžerica i kućica sa zajedničkim dvorištem u onom delu od Koste Glavinića prema Sajmu, kod pijace.

Ne pratis desavanja :)
Danas su izbori u Kosjericu i Zajecaru i opozicija je prakticno pobedila.
Ali sada je u toku prepravljanje rezultata glasanja i ostalo muljanje, znas kako to vec kod nas ide :) Ili ne znas posto toga nema u Holandiji :)
Video sam ali na kraju opet Zaječar SNS ubedljivo pobedio. Kosjerić isto za par glasova. S obzirom na celokupno pumpanje proteklih 7 meseci stekla se slika da opozicija pobeđuje glatko. Kad ono kao kod Slobe 50-50. I to je po meni realno stanje. Kao što sam i rekao dok ne dođe globalna kriza Vučić ostaje na vlasti bez problema. Kriza će ga pokositi (kao i DS). Dok god ekonomija raste i dobra je i posla ima niko neće da menja. Minimalac raste na 550e. Većina su to njegovi glasači (paradoksalno ali istinito). Najviše se bune oni koji najviše zarađuju (isto paradoksalno ali istinito).

Kakvi su ovo podaci, ispada da Rakovica, Čukarica i Palilula imaju više cene nego Stari Grad i NBG. Savski Venac izgleda prodaje samo na BNV, koje su cene za gomilu udžerica i kućica sa zajedničkim dvorištem u onom delu od Koste Glavinića prema Sajmu, kod pijace.
Za NBG je objasnjenje da deo Ledina spada pod NBG, takodje ima dosta stanova u podrumu koji se prodaju i po dosta nizim cenama.

Ili ne znas posto toga nema u Holandiji :)
Evo malo oko izbora u NL. Pošto sam bio brojač par puta na izborima. Da se u Srbiji obavljaju izbori kao u NL, pa tu bi bilo muljanja na stotu ne na kvadrat ili kub. 1.) neprovidne glasačke kutije, tačnije to su oni kontejneri za smeće (neprovidna plastika).
2.) Možeš da ovlastiš svakoga da glasa za tebe na tvom pozivu. To bi kod nas 1 doneo 1000 tih listića i glasao za sve. Ovlašćenje je samo da napišeš ko glasa za tebe i tvoj potpis i udri. Tek bi tu bilo potkupljivanja.
3.) Grešaka kod brojanja ima milion ali niko se ne uzbuđuje za par glasova gore dole. (lično sam prisustvovao). Ali ok.

Za NBG je objasnjenje da deo Ledina spada pod NBG, takodje ima dosta stanova u podrumu koji se prodaju i po dosta nizim cenama.
Znam da su Ledine na NBG, ali tim pre su podaci čudni jer su Ledine po cenama stanovs Menhetn za Resnik, Padinsku skelu, Beli potok i ostala naselja u ovim gore navedenim opstinama.

Juce pricam sa drugarom koji je batalio IT da radi kao majstor, izvodi unutrasnje radove (enterijer).
Kupi stan, sredi ga pa preproda, kaze pre koji mesec prodao sredjen stan na Ledinama za 3300 eur/m2.
Jel on izvodi da kažem sve radove? Kupi jeftinije u izvornom stanju stan i onda ga kao Investitor i glavni Izvodjač kompletno sredi?
Verovatno je naučio i sam da izvodi neke radove
Rekao bih da je to ozbiljna cifra za Ledine.

Vrh