Šta je novo?

Svetska politika

Ili opet drugim recima, ti ne usvajas opsti princip nepovredivosti granica, vec mislis da shodno kako neko tumaci moze da napadne drugu zemlju. Ta logika vodi ka “Kosovo je Srbija, Krim je Rusija”

Necu se folirati da kazem da je pravo idealno i pravicno, ali je jedino sto nas deli od opsteg haosa. U jednom trenutku su povucene granice na osnovu trenutnog stanja.
Ja sam i rekao da su zapadnjaci napravili svinjariju sa Kosovom, sada im se to obija o glavu. Ali otkud ti to da je to njihovo pravilo? To pravilo je globalno prihvaceno novim poretkom posle WW2

Izvini ali smo smo ograničeni realnošću kakva ona stvarno jeste, a ne zamišljenim idelima koje neko (samo kad mu to odgovara) prodaje kao ideale iako nigde nije dokazano da je uopšte ostvarljivo i zaista najbolje. Ako zapad smatra da je po NJEGOVOM mišljenju neka granica postala neodrživa (granica Kosova), iako se mi sa time ne slažemo, onda i Rusija ima prava da smatra da je po NJENOM mišljenju neka druga granica takođe postala neodrživa (Ukrajine). Kad to ne bi radili Rusi bi se našli podređenom položaju jer bi poštovali tobožnji princip koji druga strana ne poštuje, pa zato i nije princip. To jest, ne možete zahtevati moralnu osudu na osnovu potencijalnog pricipa koji nije ni zaživeo, koji zato i ne postoji jer ga ne poštuje suparnička strana. To nije onda slobodan izbor Rusa, koji zato što je bio slobodan povlači i krivicu. To je onda nužnost real politike. Princip se ili poštuje sa obe strane ili ne. Nema sredine.

Ili opet drugim recima, ti ne usvajas opsti princip nepovredivosti granica, vec mislis da shodno kako neko tumaci moze da napadne drugu zemlju. Ta logika vodi ka “Kosovo je Srbija, Krim je Rusija

Necu se folirati da kazem da je pravo idealno i pravicno, ali je jedino sto nas deli od opsteg haosa. U jednom trenutku su povucene granice na osnovu trenutnog stanja.
Ja sam i rekao da su zapadnjaci napravili svinjariju sa Kosovom, sada im se to obija o glavu. Ali otkud ti to da je to njihovo pravilo? To pravilo je globalno prihvaceno novim poretkom posle WW2

Pa 1945. Krim jeste bio Rusija i Kosovo jeste bilo Srbija.

Izvini ali smo smo ograničeni realnošću kakva ona stvarno jeste, a ne zamišljenim idelima koje neko (samo kad mu to odgovara) prodaje kao ideale iako nigde nije dokazano da je uopšte ostvarljivo i zaista najbolje. Ako zapad smatra da je po NJEGOVOM mišljenju neka granica postala neodrživa (granica Kosova), iako se mi sa time ne slažemo, onda i Rusija ima prava da smatra da je po NJENOM mišljenju neka druga granica takođe postala neodrživa (Ukrajine). Kad to ne bi radili Rusi bi se našli podređenom položaju jer bi poštovali tobožnji princip koji druga strana ne poštuje, pa zato i nije princip. To jest, ne možete zahtevati moralnu osudu na osnovu potencijalnog pricipa koji nije ni zaživeo, koji zato i ne postoji jer ga ne poštuje suparnička strana. To nije onda slobodan izbor Rusa, koji zato što je bio slobodan povlači i krivicu. To je onda nužnost real politike. Princip se ili poštuje sa obe strane ili ne. Nema sredine.
Ja ni jednog trenutka nisam rekao da je zapad ispravan, evo vec treci put u 3 posta kazem da je nelegalno oduzeo Kosovo.
Samo, da bih branio Kosovo, moram da branim nepovredivost granica, pa tako i ukrajinskih. Nisam ja pro ukrajinac, jasno mi je da je su Rusi imali malo opcija. Samo, gledam kako ljudi ovde navijacki prema Rusiji reaguju, ne shvatajuci da velika sila boga ne moli i da moras da pazis da joj se ne nadjes na putu. Onda nema ni prava, ni pravde ni morala (iskusili smo vec 99 ali i nekoliko puta pre toga).
Pa 1945. Krim jeste bio Rusija i Kosovo jeste bilo Srbija.
Da, ali ako nekome nesto poklonis, onda to vise nije tvoje. Pravo nije pogazeno, ne racuna se ako se sam odreknes teritorije.

Da, ali ako nekome nesto poklonis, onda to vise nije tvoje. Pravo nije pogazeno, ne racuna se ako se sam odreknes teritorije.

Vidim da nisi u toku. Poklonio im je Ukrajinac tako što je prislino izmenio ustav RSFSR i SSSR da bi taj transfer bio moguć. Niti se narod Rusije, niti narod Krima tu pitao. Dakle, niko se tu nije odrekao ničega, već mu je uzeto. Bio sam na Krimu dva puta pre 2014. Ukrajinci nisu ni grivnje ulagali tamo jer tamo žive "Moskalji". Zato se i 2014. Krim tako bezbolno prešaltao u Rusiju. Ionako su svi tamo živeli gotovo isključivo od ruskih turista.

Ja ni jednog trenutka nisam rekao da je zapad ispravan, evo vec treci put u 3 posta kazem da je nelegalno oduzeo Kosovo.
Samo, da bih branio Kosovo, moram da branim nepovredivost granica, pa tako i ukrajinskih. Nisam ja pro ukrajinac, jasno mi je da je su Rusi imali malo opcija. Samo, gledam kako ljudi ovde navijacki prema Rusiji reaguju, ne shvatajuci da velika sila boga ne moli i da moras da pazis da joj se ne nadjes na putu. Onda nema ni prava, ni pravde ni morala (iskusili smo vec 99 ali i nekoliko puta pre toga).

Pa i ja bih možda bio za nepovredivost granica i u slučaju Rusije i Ukrajine da vidim koju su to drugu opciju Rusi imali, a da drastično ne ugroze svoj budući strateški položaj i buduću bezbednost u svetu u kome se ne može znati šta će uraditi neki sledeći ludak na vlasti. Ali ne vidim šta su drugo mogli da urade, a da ima REALNE i VEROVATNE izglede na uspeh u svetu kakav jeste.

Vidim da nisi u toku. Poklonio im je Ukrajinac tako što je prislino izmenio ustav RSFSR i SSSR da bi taj transfer bio moguć. Niti se narod Rusije, niti narod Krima tu pitao. Dakle, niko se tu nije odrekao ničega, već mu je uzeto. Bio sam na Krimu dva puta pre 2014. Ukrajinci nisu ni grivnje ulagali tamo jer tamo žive "Moskalji". Zato se i 2014. Krim tako bezbolno prešaltao u Rusiju. Ionako su svi tamo živeli gotovo isključivo od ruskih turista.
Necemo tako, narod snosi punu odgovornost, bez obzira ko ga vodi. Narodom je vladao Ukrajinac koji je uradio to sto je uradio.
Narodom je vladao i Gruzijac, pa nije Gruzija pobedila naciste, nego Rusija.
I Nemce je vodio Austrijanac, pa ih nije opralo to uopste.

Pa i ja bih možda bio za nepovredivost granica i u slučaju Rusije i Ukrajine da vidim koju su to drugu opciju Rusi imali, a da drastično ne ugroze svoj budući strateški položaj i buduću bezbednost u svetu u kome se ne može znati šta će uraditi neki sledeći ludak na vlasti. Ali ne vidim šta su drugo mogli da urade, a da ima REALNE i VEROVATNE izglede na uspeh u svetu kakav jeste.
Iskreno ne znam. Mogli su da urade mnogo ranije, pre nego sto su stavljeni pred svrsen cin, ali opet, to je moje sbbkbb.
Poenta je, da se i slozim sa tobom da Rusija nije imala drugu opciju, opet ne mogu da podrzavam napad na drugu zemlju. Da su Ukrajinci instalirali nuklearne NATO glave kod sebe, spremali vojnu infrastrukturu za napad na Rusiju, pa i ajde. Ovako, ih zalim jer su se nasli izmedju cekica i nakovnja. Da su mogli pametnije, mogli su, ali smo mogli i mi 90ih.

Па не може тако! Не могу ја да сносим одговорност за поступке црвених бандита распалих (или нпр Цое шиптара сада). Просто превише случајности, остављање народа ван подручја матичне државе, потпуно амнестирање других, креирање фејк језика, народа чак (код нас је куриозитет национално заокруживање на бази религије, па се тако нпр неки Рожајац изјашњава као Бошњак, а чак те територије у животу видео није, нити његови преци), на крају давање територија.

Како год, већа трагедија од свега овога што се дешава би била само освета и равнање и даље убијање. Можда су то неки и заслужили, али свакако словенски живаљ не, више они који су вукли линије по свету...

Па не може тако! Не могу ја да сносим одговорност за поступке црвених бандита распалих (или нпр Цое шиптара сада). Просто превише случајности, остављање народа ван подручја матичне државе, потпуно амнестирање других, креирање фејк језика, народа чак (код нас је куриозитет национално заокруживање на бази религије, па се тако нпр неки Рожајац изјашњава као Бошњак, а чак те територије у животу видео није, нити његови преци), на крају давање територија.

Како год, већа трагедија од свега овога што се дешава би била само освета и равнање и даље убијање. Можда су то неки и заслужили, али свакако словенски живаљ не, више они који су вукли линије по свету...
Znas kako, evo sto kaze @dveipola posle dosao Rus pa ispravljao greske. Tako moze svako zgodno da ispravlja svoje greske kad mu se ćefne jer je neko drugi kriv, a on nije bio odgovoran.
Hteli mi to ili ne, snosimo deo odgovornosti zbog SNSa i svega sto se desava. Nazovi to kako hoces, ako neces odgovornost, a ono posledice. Glasao ili ne, tebe pogadja ovo sto se desava.

Slazem se da su kod nas najvise cepali narod po raznoraznim osnovama, nije jaka Srbija bila u planu iz nekog razloga. Ali hajde da vidimo i gde je nasa krivica u tome. Evo, nasa crkva je prva rekla da ne moze biti Srbin ako nije pravoslavan. Tako smo oterali mnoge ljude koje smo mogli da zadrzimo, muslimane, katolike, ateiste. Ta iskljucivost nas gura u dalje cepanje.

Ја само кажем да је превише то случајности да би ми колективно преузели одговорност. Зашто лепо то није сређено кад је требало по етничким линијама и сви срећни? Зашто не овде, у Совјетском савезу, Кашмиру и осталим деловима света? Јел за то крив домицилан народ. Није! Делимично јесте крив део народа који је прихватио, угл лумпенпролетаријат, који се делом борио и за добре ствари.

Да, слажем се за последње, грешка. Довољно их лупају комплекси због свега тога, да су морали још и они, место да смо пригрлили браћу мухамеданске вере.

Mene, na žalost, ne bi čudilo da im obrišu jedan srednje veliki grad. Tipa Krivi Rog ili tako nešto :(

Ja bih reko da ga zabole, dokle god nije u oblastima koje fantazira da zauzme, što bih očekivao da je tamo negde do Odese.
Nego bi do sada to dodatno ogolilo nemoć Rusije.
Sa ovim napadom se to menja, potreban je mu je neki odgovor posle kojeg ima takve stari više neće padati na pamet.
(ili, možda jednako verovatno, tog odgovora neće biti, pa će uskoro opet ga gore avioni)

amoVxjd_700b.jpg

oof-meme.gif

Inače ne znam šta je strašnije, nuklearni rat ili ovo u šta se pretvaraju trenutni ratovi.

Sa dronovima i modernim improvizacijama više niko nigde nije bezbedan. I pritom ne mislim samo na vojnike nego i na civile.

Ovo će dosta uticati ne samo na vojske sveta, nego i na sve bezbednosne i anti-teroritičke koncepte i učenja.

Akcije Izraela jesu sustina evropske civilizacije.

Vrh