Šta je novo?

Dorćolski projekti

Kuca profesora arhitekte i akademika SANU Andre Stevanovica koji ju je projektovao i u njoj ziveo na uglu Gospodar Jovanove u Kneginje Ljubice se sprema za rušenje, predlažem okupljanje oko pbjekta i sprečavanje da se udje sa mašinama. Dosta je više.
Најстрашније на овом линку су коментари. Таква кућа не може опстати у центру града ма чија била.

1000067223.jpg

Jovanova - cekajte ljudi, ja sam sad malo zbunjena, zar ne pise lepo u komentarima da je u pitanju rekonstrukcija? A i na renderu meni deluje da nece biti skoro pa nikakvih bitnih izmena?

Jovanova - cekajte ljudi, ja sam sad malo zbunjena, zar ne pise lepo u komentarima da je u pitanju rekonstrukcija? A i na renderu meni deluje da nece biti skoro pa nikakvih bitnih izmena?
Hajde da sačekamo, renderi kao što znamo, umeju da lažu debelo.

Edit:

I nažalost, bio sam u pravu.

img_1_1748245130189.jpg

Poslednja izmena:
Овај циркус нема никаквог смисла… боље онда допустити да се цео низ сруши…

Јесте горе од првобитног пројекта доста. Изашли неспретно (можда и незаконито) из висинске регулације али није катастрофа. Битно је да се карактер те улице и целине сачува.

А јако подсећа заправо на Буенос Аирес

https://www.google.com/maps/place/P...try=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDUyMS4wIKXMDSoASAFQAw==

Та одређена доза недоследности и јесте у духу Београда и Дорћола. Само што ми на жалост имамо јадно стање архитектонске сцене недостојно арх. наслеђа које имамо.

Jel ova zgrada u Gospodar Jovanovoj 54 ilegalno (bez dozvole) sagrađena? Ja sam potpuno u šoku da je ovako nešto moguće.

У оквиру обједињене процедуре, Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове уз допис број ROP-BGDU-9220-LOC-1/2025 Интерни број IX-15 број 350-601/2025 од 08.04.2025. године, Заводу за заштитуспоменика културе града Београда доставио је Идејно решење број (Главна свеска број техничкедокументације IDR 02/25 и Пројекат архитектуре број техничке документације IDR 03/25), урађено марта2025. године, од стране Агенције за архитектуру и урбанизам за пројектовање „MALECON“ из Београда(Звездара), улица Кајмакчаланска бр. 9, одговорно лице пројектанта, главни и одговорни пројектант НевенкаВујадиновић Маричић, дипл.инж.арх. (лиценца Инжењерске коморе Србије 300 Е706 07) и ПотврђенУрбанистички пројекат за изградњу стамбеног објекта спратности По+Пр+6+Пс на к.п. 1666 КО Стари град,улица Господар Јованова бр. 54 у Београду, под бројем: IX-13 број 350.13-23/2024 од 10.12.2024. године, сазахтевом за достављање услова за пројектовање.

Завод за заштиту споменика културе града Београда дописом број 62-195/2025 од 10.04.2025. годинеобавестио је овај Секретаријат дана 15.04.2025.године, да не може издати тражене Услове за предузимањемера техничке заштите за изградњу новог стамбеног објекта на кат. парц. 1666 КО Стари град у Ул.Господар Јовановој бр.54 у Београду, уз следеће образложење:

Prilozi

• Локацијски услови - Верзија за објављивање_20250521183427.pdf
    95,4 KB · Pregleda: 59
Нема неког видљивог напретка на пројектима по Доњем Дорћолу. "Јеврејска" зграда је оклопљена, и поздрављам што није набрекла, чак нема ни класичан повучени спрат:
PXL_20250528_093247622.jpg

У Деспота Ђурђа стање слично:
PXL_20250521_045055692.jpg

Поново у Високог Стевана чекамо градилиште, чију је таблу качио комшија. Подсећам да ова слика показује невероватну количину информација, за форумске сладокусце:
PXL_20250520_055414087.jpg

Опет у Високог Стевана, имамо тзв. дорћолску лепотицу, за коју се многи комшија понадао фејслифтингу. Ипак, вишемесечне скеле су послужиле само постављању мрежица за спречавање тежих повреда пролазника:
PXL_20250520_133218245.jpg

Енмон2 тежи асимптотски завршетку, већ ко зна колико...
PXL_20250520_055241965.jpg

Дорћол хаус се скрива од погледа:
PXL_20250520_055700977.jpg

Деспот Ђурађ је био познати звездаш:
PXL_20250617_054258796.jpg

Дочим је Господар Јован био познати контразвездаш:
PXL_20250617_164147647.jpg

Заиста је свет навијача једно недокучиво место, одакле се регрутују разни вчћи пдри...

Ovo jako smara iskreno… zna se koji deo navija za koga, zaista nema potrebe da to rade…

Za koga god ko da navija, ne bi trebalo da se vidi na zgradama, u obliku bilo kakvih zvrljotina. Ajde neki mural i Boze pomozi, ali od navijackih grafita ne moze da se zivi. Sve igleda kao da zivimo u getou na nekoj teskoj periferiji, a ne u gradu.

Za koga god ko da navija, ne bi trebalo da se vidi na zgradama, u obliku bilo kakvih zvrljotina. Ajde neki mural i Boze pomozi, ali od navijackih grafita ne moze da se zivi. Sve igleda kao da zivimo u getou na nekoj teskoj periferiji, a ne u gradu.
Brlog iz Ovce, MIrijeva i Zaleznika prosirio se se na Dorcol.

Paćenici.

Umesto da uzmu da srede i poprave nešto u svojoj zajednici, oni znaju samo da zapišaju i naruže.

Survan narod totalno. Sve je više degenerika ovde a sve manje normalnih.
И овде би се сложио са тобом. Без обзира на разлике међу људима, заиста ми је одвратна та стална потреба да се нешто упропасти. Генерално, како мало људи игра неку продуктивну и позитивни улогу у нашем друштву. Слике наших градова и јесу баш одраз, одраз наше свести, приоритета... (Наравно, част изузецима).

Ma mi uopste nemamo svest o kolektivnom dobru...i tu pocinje ceo nas problem...Ne racunam ovde par izuzetaka koje ne ubrajam u pravilo, vec izuzetak na osnovu onog sto sam ovde procitao.

Vrh