Šta je novo?

Cene nekretnina

Uvek sam smatrao da je mogućnost ljudi da odu negde smanjivala potencijal za promene- i to drastično.
E Božo, to si onda odlično smatrao 😅
Šalim se, u stručnoj literaturi to nazivaju "glasanje nogama". Laički rečeno, izglasao si da ti se ne sviđaju date opcije i prosto zapalio.
Trend sa emigracijama se od korone na ovamo značajno promenio, te se može odokativno proceniti da sada imamo jače potencijale za promene, i da ćemo ih, u malo optimističnijem scenariju, tek imati.

Kako oni to mogu uraditi uopšte? Sigurno je da neće ekonomija postati 40% produktivnija za dve godine. Mogu da se zajme i da pumpaju plate u javnom sektoru... Ne vidim šta drugo.
Lepo. Zaduži se od svih koliko možeš do daske, prodaj sve što možeš, šalji sve moguće inspekcije i Jorgovanka uključi štampač. Ekonomsko-inflatorni masakr. Nemoj samo da neko kaže da je ovo uvezena inflacija. Sišli su sa uma.

Nije potpuno čist trošak, pošto imamo međunarodnu obavezu da kontrolišemo vazdušni prostor iznad naše zemlje u smislu da lovački avioni identifikuju letelice sa kojima iz nekog razloga kontrola leta ne može da uspostavi kontakt i slično.

Migovi 29, koje trenutno imamo, mogu da se koriste još neko vreme ali i u svakom slučaju treba da se zamene.

Dok Rafali stignu, dok se naše zemaljske posade i piloti priviknu i savladaju ih, taman će proći nekoliko godina. Rafali imaju veliki resurs, tako da mogu dugo da se koriste.

Mogli smo i jeftinije da prođemo, ali da uzmemo nešto mnogo skromnije, neprovereno, geopolitički problematično i slično.

Moderan borbeni avion je skup, pa je skup.
Ali zar nije bila vest kako je pakistanski pilot oborio Rafala iz kineskog lovca i da su neki odustali od kupovine Rafala?

Jel mislis da je moguce da prosecna plata do kraja `27. bude 1400 eur? Ako uspeju da je dovedu to tog nivoa, kako ce se to reflektovati na inflaciju i posledicno na cenu stanova?
Vrlo je moguće najviše zbog globalnih kretanja. Inflacija može ostati kakva jeste. A cene stanova će ići na gore zbog ograničene ponude. Barem u BG.
Da hoće mogli bi komotno minimalac da dupliraju i da se ništa ne desi.

Kako misliš ništa? Ako dupliraju to je oko 160k bruto za poslodavca po jednom radniku. Misliš da bi cene svega ostale iste? Ajde da se ne gadjamo ciframa, nije ovo NL.
U tom slucaju bi se ostvario Saletov scenario i poslodavci bi stavili kljuc u bravu i otisli u susedne zemlje.

Vrlo je moguće najviše zbog globalnih kretanja. Inflacija može ostati kakva jeste. A cene stanova će ići na gore zbog ograničene ponude. Barem u BG.
Da hoće mogli bi komotno minimalac da dupliraju i da se ništa ne desi.
Sta li ce biti top? najniza cena stana u Bw - 7000 EUR/m2?

Kako misliš ništa? Ako dupliraju to je oko 160k bruto za poslodavca po jednom radniku. Misliš da bi cene svega ostale iste? Ajde da se ne gadjamo ciframa, nije ovo NL.
Cene u trgovinama bi ostale iste. Usluge bi poskupile ali prvenstveno sam mislio da ne bi bilo velikog uticaja na nezaposlenost. Tako da bi to firme vrlo lako podnele.

U tom slucaju bi se ostvario Saletov scenario i poslodavci bi stavili kljuc u bravu i otisli u susedne zemlje.
Ne bi. Neki bi ztatvorili ali većina bi nastavila da radi. Opet smo mi dosta jeftiniji. Daleko od toga da bi svi pobegli. Sada kad imamo skoro potpunu zaposlenost sad je vreme da se to uradi a ne kad je nezaposlenost velika. Ako se poveća nezaposlenost za 2-3% to je taman da strani radnici postanu neisplativi i naši da ostanu i počnu da se vraćaju.
Pa Rumunija je više nego duplirala plate doktorima. Šta se desilo? Ništa. Doktori počeli da se vraćaju. sistem nije pukao. Sve normalno. Tako da može država to. Kako ne. Možemo barem do CG minimalca od 750e. Ako mogu oni što ne bi i mi a nemaju nikakvu industriju osim turizma.

Ne bi. Neki bi ztatvorili ali većina bi nastavila da radi. Opet smo mi dosta jeftiniji. Daleko od toga da bi svi pobegli. Sada kad imamo skoro potpunu zaposlenost sad je vreme da se to uradi a ne kad je nezaposlenost velika. Ako se poveća nezaposlenost za 2-3% to je taman da strani radnici postanu neisplativi i naši da ostanu i počnu da se vraćaju.
Pa Rumunija je više nego duplirala plate doktorima. Šta se desilo? Ništa. Doktori počeli da se vraćaju. sistem nije pukao. Sve normalno. Tako da može država to. Kako ne. Možemo barem do CG minimalca od 750e. Ako mogu oni što ne bi i mi a nemaju nikakvu industriju osim turizma.
Mozemo do minimalnca kao u Crnoj Gori ako drasticno smanjimo poreze i doprinose kao oni. A svi znamo da se to nece desiti. Ovo sto sad pricas je daleko od bilo kakve fikcije, a kamoli realnosti.

Zdravstvu bi se mogla povećati primanja jer se plaćaju iz budžeta tako da npr bez par nameštenih tendera ili samo manje izvlačenja novca eto para, dakle treba manje korupcije, a to vlasti nije jača strana. Privatni sektor je druga priča. 3% povećanje nezaposlenosti to je 60-70k ljudi bez posla, prvenstveno u manjim mestima gde je svaki posao preko potreban, a već vidimo gašenje firmi gde hiljade ljudi ostaju bez posla. Možda bi moglo neko povećanje ako bi se smanjili nameti ali i to nije vlasti jača strana, pogotovo ovoj. Plus povećanje cena, a porast nezaposlenosti. Samo bi se ojačale agencije za migrante gde bi se plaćalo po učinku. Ajde malo realnosti, NL te je baš poremetila, a i ekonomomija ti nije jača stana :)

edit: a šta je Rumunija uradila sa privatnim zdravstvom? A i mogli bi prvo da skrešemo javni sektor gde 50-100k ljudi prima platu, a da ne znaju ni gde su zaposleni. Zašto ne krenuti od toga?

Voleo bih taj optimizam kod mojih poslodavaca: udvostručićemo ti platu sutra, nama svakako neće biti ništa 😅
Ja govorim o minimalcu a ne o dupliranju SVIH plata.
NL je slicno uradila u Koroni (nije duplirala ali znacajno povecala SAMO minimalac). Ostale plate su ostale iste. Meni licno ni dinar nisu povecali iako je minimalac znacajno povecan. Ja sam isto mislio super i meni ce za isti % da povecaju plate. Kad ono nista. Samo minimalac i obrazlozenje je bilo njima treba da prezive, vi ostali imate :)

Vrh