Па милионски послови са Србијом кроз неколико итерација биће роварење са Рашком. Тако су, узгред, дошли и први пут. Прво су свима били "слуге" ратовали су за рачуне оних који им више плаћају добијали поседе, јер није било пара. Када су ојачали и направили државу, кренули су са ломљењме кичме свима осталима. Мени је жао што ми никако да престанемо да изигравамо хридине око којиих се сваки освајач губи време и тупи зубе. Увек нас је мање на крају. Увек после морамо годинама, деценијама па и вековима да лижемо ране.
Него, написано је на последње две стране много, морам да поркоментаришем
Паре су бачене на Рафале у старту због политичког рекета. Могли смо узети од кинеза две ескадриле, једну Ј-10 и једну ЈХ-7, таман замене за Мигове и Орлове.
Врло добро изабрани изрази. А шта смо могли све да узмемо, ево на примеру таблице где се упоређују карактристике авиона. Кинеза нема, али мислим да би такође били конкурентни са ценама
Ček, vi bi sa tim (ili bilo kojim) avionima da ratujete protiv NATO?
Ми не бисмо више да ратујемо. И авиони требају како би били за одвраћање. Експортни Рафал неће бити употребљив за НАТО, јер неће да пуца на своје. Дакле, бачене паре.
Meni se čini da vi ne razumete.
Srbija je dala 3 milijarde $ (ili koliko već) da izlobira malo dobre volje od francuza, veorvatno za podršku bližeg prilaska zapadnim strukturama.
Tu smo pride dobili i te avione, koji mogu da posluže da ne moramo drugima da plaćamo čuvanje neba kad ovi migovi isteknu.
(da li je tu bilo i nečijeg ličnog ćefa, ne mogu da tvrdim)
Којим западним структурама? Па где ћеш ближе? Још у време Шутановца, НАТО се слободно шврћка по Србији како му се хоће. И по трериторији и по канцеларијама.
Увек и у сваком времену, лош. Дилетантнски, аматериски, недалековидо.
Ako pričamo o tome da li su za te pare mogli da se kupe bolji avioni, pa mogli su. Ali to i nije bila poenta kupovine.
Поента куповине је понављање оне грешке коју је Србија направила пред први светски рат и тада смо се ухватили Француза. А цена тога је била да је Србија једва преживела први светски рат и дошла на границу биолошког опстанка. Лоше научена лекција историје ће се циклично поноваљати, док се не извуче правилни закључак.
Ono što mi nije jasno je ideja da relativno (geografski) mala zemlja koja je sa svih strana okužena NATOom sa 10-15 (pa i 20) aviona može da računa na nekakav faktor odvraćanja prema tom istom NATO paktu.
Швајцарска је исто мала земља у окружењу, па опет, некако функционише и тако већ вековима. Да, разлика постоји велика, али ето, могуће је и тако.
NATO je prilično razjedinjen a evropskim zemljama jak pvo uz avijaciju može da bude faktor odvracanja.
ПВО је потребан али не само више за авионе већ и за крстареће ракете и за летеће дронове. Последње ми морамо сами да развијамо те системе, морају да буду јефтини и мора да их има много.
Samo bi promenili nacin napada, tukli bi sa distance krstarecim i dalekometnim balistickim dok ga ne bi otkrili i uništili. Mozda bi im uništili veći broj letelica (što bi se dalje vratilo nama kroz veca razaranje), epilog bi na kraju bio isti.
Jedinu mogućnost koju smo imali da dobijemo taj sukob jeste da ne ulazimo u isti.
Напда НАТОа је био планиран за септембар 1998. Међутим, наши су бацили коску да имамо С-300, направили су макете и возали по Србији, типа тајјно, али тако да се види, што је већ било довољно одвраћање, јер су потрошили још полга године да схвате да ли је то тако. Дакле, није им било у интересу да им се авиони скидају ко крушке. Европа је била против, а није могуће сакрити такве губитке. Тако да одвраћање итекако има своју логику. Није све у дикректној конфронтацији.
Jos jedna stvar, skorasnjom promenom rezima moguce je da ce se i promeniti pogled na NATO i pristupanje istom.
Ништа грђе нисам прочитао у последњих неколико месеци од кад су протести почели. Режим Вучића је паразитски, антисрпски, и време је за промене. Али ако је ово циљ протеста, и такве промене се очекују, мене ту неће бити.