Pravac Nemanjina pa se žali i zadržavaj. Nisam čuo da smo imali neki protest u vezi nekretnina, znači može još jače i bolje cene.Zadrži nekog sale, "pokloni" neki stan za realne pare.
Kratkorocno smena vlasti bi mogla da obori cene, ali dugorocno mislim da bi ih povecala ako bi imali normalnu vlast.
Prosto pitaj ljude ili mlade da li bi otisli iz zemlje ako SNS ne bude na vlasti naspram da ih pitas da li planiraju da odu ako SNS ostane na vlasti.
Iz tog ugla, ciscenje malverzacija, hapsenja, mozda novi zakon o legalizaciji -> privremeno izduvavanje cena nekretnina zbog nestabilnosti i povecanje ponude
Ali obnova entuzijazma kod mladih i bolje ekonomske politike, verovanje u promene i bolje sutra -> dugorocno vise ljudi bi ostalo u Srbiji, stvarajuci vecu potraznju
E sad tu je dosta do toga sta bi nova vlast radila sa ekonomske strane, da li bi se zapravo izgradio metro, sta bi bilo sa EXPO-om, sta bi radili sa dugovima i da li bi se ulagalo u produktivnost.
Pomama za nekretninama u inostranstvu ce tek biti ako SNS se ustolici posle sledecih izbora po meni...
Ajde ćuti kao nisi znao, vidiš da me plaćaju investitori koji nemaju dovoljno para za 3-4-5ti stan pa sad renoviraju ali nikako da prodaju neki stan za "realne pare" i da usreće neku porodicu već im samo otimaju. Ako hoćeš da te naučim javi se ali samo ako kupuješ drugi+ stan, prvi stanovi stop.Mariks botina!? Bio sam slep kod očiju.
Tesko. Citava poenta SNS vladavine je stabilokratija i ekonomija, ako se izgubi i stabilnost i ekonomija oni nemaju nista.Ja mogu da zamislim scenario u kome vladajuća bag** vidi da im je kraj blizu. Namerno urade sve što mogu da naprave situaciju što gorom. Dinar devalvira preko noći 30%. Zaduže državu pod najgorim mogućim uslovima. Maksimalno se angažuju da proteraju što više inostranih firmi kako bi naglo izazvali što veću nezaposlenost. Plate, penzije, socijalna davanja, sve kreće da kasni, da ne dajem još ideja ali generišu sabotaže na svakom koraku... Sve sa ciljem da maksimalno otežaju startnu poziciju nove vlasti i sa nadom da će izazvati velike nerede i vratiti se na vlast na talasu ogromnog nezadovoljstva. U tim uslovima velike nesigurnosti stanove prodaje samo ko mora, ponuda starogradnje postaje još gora a kupci su obeshrabreni i čuvaju pare za crne dane koji su stigli.
Navijam da si u pravu.Tesko. Citava poenta SNS vladavine je stabilokratija i ekonomija, ako se izgubi i stabilnost i ekonomija oni nemaju nista.
I ovo malo podrske sto im je ostalo bi izgubili, bes naroda bi im ekspresno dosao glave.
Ali i dalje ne mogu da procenim u ovoj situaciji kakva bi bila cena stanova u odnosu na sadašnju (u eurima).Ja mogu da zamislim scenario u kome vladajuća bag** vidi da im je kraj blizu. Namerno urade sve što mogu da naprave situaciju što gorom. Dinar devalvira preko noći 30%. Zaduže državu pod najgorim mogućim uslovima. Maksimalno se angažuju da proteraju što više inostranih firmi kako bi naglo izazvali što veću nezaposlenost. Plate, penzije, socijalna davanja, sve kreće da kasni, da ne dajem još ideja ali generišu sabotaže na svakom koraku... Sve sa ciljem da maksimalno otežaju startnu poziciju nove vlasti i sa nadom da će izazvati velike nerede i vratiti se na vlast na talasu ogromnog nezadovoljstva. U tim uslovima velike nesigurnosti stanove prodaje samo ko mora, ponuda starogradnje postaje još gora a kupci su obeshrabreni i čuvaju pare za crne dane koji su stigli.
Prosli put kad je dinar pao u odnosu na evro cene su ostale iste u dinarima a pale u evrima.Ali i dalje ne mogu da procenim u ovoj situaciji kakva bi bila cena stanova u odnosu na sadašnju (u eurima).
U tom slučaju zbog većeg kursa koji si rekao 30% bi cene nekretnina bile skuplje u dinarima.
Scenario je potpuno hipotetički, pa i nema verovatno mnogo smisla dublje ga analizirati. Odlazeća garnitura namerno izaziva što veći haps i nestabilnost kako bi novoj vlasti maksimalno otežala poziciju sa idejom da će sama smena vlasti biti kratkog daha jer će nezadovoljni narod izdejstvovati njihovo vraćanje na tron. U tom slučaju očekivao bih na tržištu nekretnina sitiaciju sličnu kao posle seke. Cene pale a promet slab tj. nikakav. Tih 30% za kurs sam lupio kao ilustraciju opstrukcije.Ali i dalje ne mogu da procenim u ovoj situaciji kakva bi bila cena stanova u odnosu na sadašnju (u eurima).
U tom slučaju zbog većeg kursa koji si rekao 30% bi cene nekretnina bile skuplje u dinarima.
Nekako mi se čini da bi u toj situaciji jedna grupa(da li manja ili veća) verovatna manja bi prodala nekretnine kako bi otišli preko, to jest kupili u inostranstvu tada.
Ne znam, ne mogu sada da zamislim kako bi se to odrazilo što se tiče prodaje i kupovine nekretnina. Većina stanovništa ne bi kupovala zbog situacije i sve dinare bi promenila u eure.
Takodje me zanima da li sada normalni bogati intelektualci kupuju u inostranstvu radi investicija i zbog toga prodaju svoju investicionu nekretninu u Beogradu?
Jer kada to bude nešto normalno za razliku od kupovine nekih luksuznih stanova po BG-u onda mi nekako miriše da mogu da padaju cene.
U mom okruzenju skoro niko ne kupuje u inostranstvu trenutno i svima sto se tice nekretnina je ok, kupuju, pa izdaju itd...
Kao što sam i rekao ovih prethodnih meseci(6 meseci) svi čekaju sa narednim ulaganjem u kupovinu stanova.
Tesko da je Mariks botina. Razmatra da proda biznis i predje u drugu, uredjenu zemlju. Ako pravilno citam komentare. Prosecan bot bi branio bezuslovno predsednika i ovaj korumpirani sistem.Mariks botina!? Bio sam slep kod očiju.
Da si išao na demonstracije i pokušao da promenis društvo možda sad ne bi živeo u Holandiji nego u svojoj zemlji dostojanstveno, ali nisi bio spreman da se boris, pa ćeš penziju da provedes u još gorem društvu od onog od koga si pobegao…jbg Joe…teška prica, obrni okreni…Jel ti shvataš da su ti studenti (blokaderi) izgubili godinu. Evo jun a oni nisu završili ni decembarski rok! Znači godina propala. Evo ja sam bio protiv Slobe, ali nikada nisam išao dole u centar na demonstracije. I onda su demonstracije bile da se tučeš s policijom, pale se kontejneri i tako. Znači bitka, kao kod Sultana (Turska) sada. nisu babe i bebe išle na proteste. Sada da sam student isto bi hteo da idem na fax a ne da mi neko brani da idem na fakultet. Ako to znači da sam za vlast ok, ali ja mislim da ne. Ko hoće da ne ide na fax neka ne ide. Njegovo pravo.
Drugo je što ljudi misle da će posle izbora samo da pobede studenti blokaderi, a realnost je da će se praviti koaliciona vlada i to u najboljem slučaju! Studentski zahtevi su maximalni zahtevi, a u realnosti ne dobiješ sve. Tražiš max pa pregovori pa šta dobiješ. Ovde nema pregovora.
Isto mislim i oko pravne države da se mnogo gledaju ekstremi - s jedne strane Ministri koji su nedodirljivi (i zakonski je tako jer imaju imunitet) a tako je više manje svuda u svim državama. I onda imate studente (blokadere) na koje se zakon i previše odnosi, opet razumljivo jer ruše sistem i državu (mada u odnosu na pre i to je neka light varijanta). No tako je kako je. Mislim da će BG univerzitet mnogo da izgubi, da se mnogo spusti na Šangajskoj listi i da će mu trebati min 5 godina da se vrati na sadašnje mesto... Ako ne i duže.
Setite se samo izbora 2000, SPS je osvojio skoro 50% na izborima, Milošević jeste izgubio ali SPS je osvojio skoro polovinu glasova bez muljanja. Tako da i sada mislim SNS osvaja glatko 30% glasova. A izbori ko zna. Dok je ekonomija jaka mislim da nema šanse da se išta promeni. SNS može jedino da skine globalna ekonomska kriza (ili rat i sankcije što je manje verovatno da ne kažem ravno nuli hvala Bogu).
Jesam bre! Vidis da me je Sale provalio uz pomoc njegovih insajderskih informacija.Tesko da je Mariks botina. Razmatra da proda biznis i predje u drugu, uredjenu zemlju. Ako pravilno citam komentare. Prosecan bot bi branio bezuslovno predsednika i ovaj korumpirani sistem.
Mislim da tabanjeros warriors i keyboard warrios brigade ne piju vodu. Mora ozbiljan angazman, fokusiran, mora i neki budzet da postoji...Da si išao na demonstracije i pokušao da promenis društvo možda sad ne bi živeo u Holandiji nego u svojoj zemlji dostojanstveno, ali nisi bio spreman da se boris, pa ćeš penziju da provedes u još gorem društvu od onog od koga si pobegao…jbg Joe…teška prica, obrni okreni…
Jesam bre! Vidis da me je Sale provalio uz pomoc njegovih insajderskih informacija.
mislim da je u svim državnim firmama u dinarima, kod privatnika pola pola, a kod stranaca isključivo u eur. kao neko ko radi za strance, mogu iz prve ruke da ti kažem da ovo što gospođa cica godinama radi, a to je da drži fiksni kurs i ako naša monetarna politika ne poznaje tako nešto, mene čini mnogo siromašnijim nego što jesam. kad bi ga dotična gospođa pustila da ode tamo gde mu je mesto, a to je na nekih 200 dinara, mnogo bi se lakše disalo...Zanimljivo bi bilo znati koliko plata je izrazeno u dinarima, koliko u evrima. Mislim da je poslednjih par godina rasla plata uglavnom samo onima kojima je plata izrazena u dinarima, dok je plata onima kojima je izrazena u evrima stagnirala, tako da bi bilo mnogo vise onih kojima bi se pogorsao standard zbog pada dinara nego onih kojima bi plata porasla u dinarima jer im se izrazava u evrima. Ali svi oni koji imaju platu u dinarima, a kredite u evrima, mogli bi biti u problemu.
Naselje | Prosečna cena €/m² | Napomena |
Stari grad (Centar) | 3.000 – 4.000 | Najskuplja zona, dominantna novogradnja |
Grbavica | 2.800 – 3.200 | Visoke cene zbog atraktivne lokacije |
Sajmište | 2.500 – 3.100 | Popularna zona sa raznovrsnom ponudom |
Liman 2 | 2.493 | Uglavnom starogradnja |
Liman 1 i 3 | 2.580 – 2.679 | Stabilne cene, kvalitetna infrastruktura |
Podbara | 2.100 – 2.600 | Mešavina novogradnje i starogradnje |
Salajka | 2.200 – 2.400 | Blizina centra, raznovrsna ponuda |
Banatić | 2.100 – 2.200 | Uglavnom novogradnja |
Nova Detelinara | 2.300 – 2.867 | Popularna zona sa novogradnjom |
Novo naselje | 1.948 – 2.080 | Pretežno starogradnja |
Mišeluk | 1.600 – 1.750 | Uglavnom novogradnja |
Petrovaradin | 1.600 – 2.300 | Varijacije u cenama zavisno od lokacije |
Veternik | 1.700 – 1.800 | Prigradsko naselje sa nižim cenama |
Adice | 1.650 – 1.900 | Uglavnom novogradnja |
Satelit | 1.943 | Stabilne cene, pretežno starogradnja |
Klisa / Sajlovo | 1.200 – 1.600 | Najpovoljnije zone u širem gradskom području |
Šangaj | 700 | Najniže cene u gradu |
Pod pretpostavkom da cene ne bi mrdnule ako kurs sklizne na dole to ne bi uticalo na ljude kojima je plata indeksirana u dinarima. Međutim siguran sam da bi devalvacija izazvala i poskupljena barem dela cena, a pre svega hrane.mislim da je u svim državnim firmama u dinarima, kod privatnika pola pola, a kod stranaca isključivo u eur. kao neko ko radi za strance, mogu iz prve ruke da ti kažem da ovo što gospođa cica godinama radi, a to je da drži fiksni kurs i ako naša monetarna politika ne poznaje tako nešto, mene čini mnogo siromašnijim nego što jesam. kad bi ga dotična gospođa pustila da ode tamo gde mu je mesto, a to je na nekih 200 dinara, mnogo bi se lakše disalo...
ja koji imam platu u eur ću svakako biti bogatiji. prihvatam da će cene pojedinih stvari potencijalno otići na gore ali ipak neće sve stvari poskupeti, a i te koje budu poskupele neće za toliko koliko ću ja primati više u dinarima. ovi što primaju plate u dinarima će biti siromašniji za taj rast cena pojedinih stvari.Pod pretpostavkom da cene ne bi mrdnule ako kurs sklizne na dole to ne bi uticalo na ljude kojima je plata indeksirana u dinarima. Međutim siguran sam da bi devalvacija izazvala i poskupljena barem dela cena, a pre svega hrane.