astrodule
Professional
Fenomenalno. Mogao bih do sutra da gledam kako se mrdaju ikonice 
88-ice idu dinamički
88-ice idu dinamički
Nema prigrada u GTFS generalno, tako da jbg. Do Sekretarijata je.Нема за приград нажалост иначе би било перфектно.
88-ice idu kao strele, bez ikakvog redaFenomenalno. Mogao bih do sutra da gledam kako se mrdaju ikonice
88-ice idu dinamički
Pogledajte prilog 238281
Jel se instalira preko Google play-a?Od sada Yandex Maps prikazuju prevoz uživo. Mnogo bolje od Beograd+
Pogledajte prilog 238277Pogledajte prilog 238278
Ne, ti podaci nisu dostupni kroz GTFS.Jel ima garazne?
Ako Sekretarijat još nije izmenio trasu u svom GTFS feedu, prikazivaće se ovako. Isto kao i na Google Maps. Feeduje se vreme, pa aplikacija koja "čita" taj feed prikazuje pretpostavljenu poziciju.Nešto je meni sumnjiv taj Yandex, otkud 27 u Mije Kovačevića, kad je KT na Bogosloviji zatvoren?
Proverio sam na Beograd+ i tih autobusa nema uopšte tu.
Pogledajte prilog 238472
od sutra novi red vožnje na 602. Ići će na 28 min umesto na 20min.
Ne bih se složio jer solo autobus ima 3-4 puta veći kapacitet od minibusa.Bolje da su je pojačali sa kombijima nego da ide solo ređe.
Taj deo Ledina je izolovan od prevoza, a i ima dosta firmi.
Ne bih se složio jer solo autobus ima 3-4 puta veći kapacitet od minibusa.
Bolje imati autobus na 28 minuta u kojem ćeš moći komforno da sediš, nego da imaš minibus na 20 minuta u koji ne možeš da uđeš. Smešno je da za liniju koja bila zglobna ubeđuješ ljude da treba da ide minibus. Ajde tako pola linija u gradu da pretvorimo u minibus, jer eto da bi linija imala bolji interval.Ne radi se o kapacitetu već frekvenciji, 28 minuta je preslabo.
Ja bih pre trampio kombi koji ide češće nego solo bus koji ide na pola sata.
Argument moja mama dugo čeka je smešan. Pa ne može svaka linija da ide na 5 minuta, ti si putovao po Evropi i znaš da postoji gomila ovakvih linija gde voze solo autobusi, a interval je nešto ređi.Onda taj autobus treba da ide češće.
Moja majka stalno putuje na posao tom linijom, ne žali se na gužvu koliko na to da mora da je čeka dugo.
Ove izjave nemaju uporište u saobraćajnom inženjerstvu.Bolje imati autobus na 28 minuta u kojem ćeš moći komforno da sediš, nego da imaš minibus na 20 minuta u koji ne možeš da uđeš. Smešno je da za liniju koja bila zglobna ubeđuješ ljude da treba da ide minibus. Ajde tako pola linija u gradu da pretvorimo u minibus, jer eto da bi linija imala bolji interval.
Minibus linije trebaju da budu iskljucivo one gde autobus ne može da prođe i tu se svaka priča završava i postoji gomila argumenata za tako nešto.
Sve bi to bilo lepo da imamo normalne minibuseve poput onih koji su radili na 505L i imali dvoje vrata, a ne ove male kombije koji su toliko skučeni, da ako sedneš pozadi, ne možeš da izađeš iz njega, a ima tek nekih 10 mesta i kad se to popuni, nastaje haos. Takođe je haos kad ti u tako skučenom vozilu naleti neka pijanica ili neko ko se nije kupao mesecima. Na mene je jednom u 304N dok je radio minibus pala pijanica i ozbiljno me udarila i ne ponovilo se više nikad taj period sa Lastom. Prosto autobus je 100 puta bolje rešenje u Beogradu gde god može da prođe i to su činjenice. Izuzetak jeste linija poput 404, ali je ona imala očajan interval od 70 minuta, a vrlo nisku popunjenost i onda je bolja opcija imati dva minibusa na 35 minuta jer je to ogromna razlika u intervalu, a komfor neće značajno opasti zbog manjeg broja putnika. Ovde je dolaskom Iveca na 602 porastao kvalitet i komfor prevoza bukvalno 5 puta i ja bih za takav trejd, a 8 minuta manji interval potpisao odmah bez razmišljanja.Ove izjave nemaju uporište u saobraćajnom inženjerstvu.
Suštinski nema veze da li vozi zglobni, solo ili minibus ako je to offsetovano intervalom. Bitan je kapacitet (po satu), tj broj mesta koji se nudi putnicima. Taj isti broj putnika možeš prevesti sa 2 solo busa na sat (interval od 30 min), ili 4 minibusa na sat (interval od 15 min). Naravno, za putnika je poželjnije da bude manji interval, ali to onda povećava troškove, pre svega vozila i vozača. Ova priča vezana za sedenje i gužvu isto nije validna s obzirom da postoji nešto što se zove keficijent komfora, tj. odnos ponuđenih mesta i protoka koji je na toj deonici prisutan.
Kad posmatraš ovu problematiku kao inženjer, shvatiš da je dodavanje resursa tamo gde jednostavno nema tražnje neisplativo (tipa izjave da svaka linija gde može da prođe zglobni bus treba da bude zglobni bus), a da se zadrži postojeći interval. Posebno u Srbiji, gde živimo sa ograničenim raspoloživim resursima treba posmatrati da sistem radi u nekom optimumu gde se nudi dovoljan broj mesta, ali ekvivalentan onom koliki je protok. Naravnom saobraćaj je živa stvar, dosta se to menja kako vreme prolazi zato treba pratiti određene pokazatelje na koji način neka linija ili potez funkcionišu, i praviti određene izmene u odnosu na raspoložive resurse
Kako to primeniti na linije tipa 17, 18, 23, 95? Zglobne autobuse sa intervalom od 3-6 minuta ne može da zameni ništa. Bar po iskustvu sa beogradskih ulica. Na 26L je lako ispeglati i na 404.Ove izjave nemaju uporište u saobraćajnom inženjerstvu.
Suštinski nema veze da li vozi zglobni, solo ili minibus ako je to offsetovano intervalom. Bitan je kapacitet (po satu), tj broj mesta koji se nudi putnicima. Taj isti broj putnika možeš prevesti sa 2 solo busa na sat (interval od 30 min), ili 4 minibusa na sat (interval od 15 min). Naravno, za putnika je poželjnije da bude manji interval, ali to onda povećava troškove, pre svega vozila i vozača. Ova priča vezana za sedenje i gužvu isto nije validna s obzirom da postoji nešto što se zove keficijent komfora, tj. odnos ponuđenih mesta i protoka koji je na toj deonici prisutan.
Kad posmatraš ovu problematiku kao inženjer, shvatiš da je dodavanje resursa tamo gde jednostavno nema tražnje neisplativo (tipa izjave da svaka linija gde može da prođe zglobni bus treba da bude zglobni bus), a da se zadrži postojeći interval. Posebno u Srbiji, gde živimo sa ograničenim raspoloživim resursima treba posmatrati da sistem radi u nekom optimumu gde se nudi dovoljan broj mesta, ali ekvivalentan onom koliki je protok. Naravnom saobraćaj je živa stvar, dosta se to menja kako vreme prolazi zato treba pratiti određene pokazatelje na koji način neka linija ili potez funkcionišu, i praviti određene izmene u odnosu na raspoložive resurse
Pored ograničenja koja sam gore naveo postoje i druga ograničenja u pogledu kapaciteta saobraćajbice i stajališta. Teoretski bi ti mogao da imaš minibus na svakih 20s, ali jednostavno stajališta i saobraćajnice nemaju taj kapacitet da to iznesu. Zato su na tim linijama zglobni autobusi.Kako to primeniti na linije tipa 17, 18, 23, 95? Zglobne autobuse sa intervalom od 3-6 minuta ne može da zameni ništa. Bar po iskustvu sa beogradskih ulica. Na 26L je lako ispeglati i na 404.