Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja ne znam gde ti zivis kad ti za crnu ovcu treba automobil. Ili za sve sto je preko 20 minuta hoda sada smatramo da nam trebaju kola?
Meni je i Luff i Crna ovca na nekih 15-20 minuta, pesaka idem do 11og Aprila na bazen, pesaka do frizera, jedna radnja cim izadjem iz zgrade, druga u zgradi preko puta, 2 maksija blizu, 4 frizera u rasponu od 15 minuta pesaka, 2 osnovne skole blizu, vrtic u zgradi pored moje.
2 auto perionice i pumpe na 5 minuta kolima, tu je blizu i Roda u Airport Cityju, cak nekad i pesaka odsetam do Delte (tu mi treba doduse jedno 40 minuta) ili uhvatim autobus par stanica do Usca.

Kola palim samo kada idem do starog grada ili do mojih u Batajnicu jer stvarno nemam potrebe u suprotnom.
Za parking i trotoar se slazem kao sto se i drugi slazu jer je to rak rana NBGD-a, ali prvi put cujem da neko kuka sto su ulice kilometarske (vrv bulevari?) i sto su stvari razmaknute a ne zbijene. NBGD isto ima ogromnu kolicinu zelenila u odnosu na BW.
subjektivan si dosta, ne vredi. vidi se da si od onih tipova koji su u fazonu samo moj nbg i ništa drugo. ja sam pre nbg živeo u starom gradu i mogu da napravim realnu komparaciju.

ok nbgd je stvarno prevelik, kontam da je njegova povrsina velika kao urbani centar grada kragujevca. normalno je da nije isto ziveti u bloku 45 i u bloku 29
ali slazem sa sa nnnn1389pi da u stvari je dosta monotono. ono idem prosetam 6 km vidim u stvari 10 zgrada :D dok u gradu mozda vidis i neki butik, i neku zensku dobru takodze
Pa to nije tacno. Kad vec pominjete blok 45 ima setaliste Lazaro K. od nekoliko kilometra, koji je jako lepo uredjen park a i jako blizu je Savski kej koji ima dosta zelenila, staza i samu Savu, moze se dosta "zenskih" stresti kako trce u joga pantalonama, ako vam je to cilj setnje.

Sto se tice butika, NBG je vise za butike po TC ali ima otvorenih TCa kao Piramida i mnogi drugi koji imaju te butike. Dosta ljudi van NBG prodju samo bulevarima i poslovnim centrima i misle da je to sve sto se pruza. Sadrzaj NBG nije u tim dugim bulevarima nego iza njih i izmedju zgrada. A sto se tice shoppinga mislim da NBG ima drasticno najvise radnji zbog gustine populacioje na jednoj opstini.

subjektivan si dosta, ne vredi. vidi se da si od onih tipova koji su u fazonu samo moj nbg i ništa drugo. ja sam pre nbg živeo u starom gradu i mogu da napravim realnu komparaciju.
Mislim svi smo subjektivni oko nekih stvari, ja se slazem da je BNV uredjen ali tu se sve prednosti po meni zavrsavaju.
Stvari koje tebi smetaju na NBGD su stvari zbog kojih ja zelim bas tu da zivim (siroki i dugi bulevari + blokovska struktura i sadrzaj, poslovni centri).

Slozicemo se da se ne slazemo :D

EDIT: meni npr veliku tenziju nabija stari grad sa uskim ulicicama i urbanistickim haosom, zato i volim sto je NBGD sirok i pun bulevara, sve je organizovano ko lenjirom pod pravim uglovima i ravno.

Pa to nije tacno. Kad vec pominjete blok 45 ima setaliste Lazaro K. od nekoliko kilometra, koji je jako lepo uredjen park a i jako blizu je Savski kej koji ima dosta zelenila, staza i samu Savu, moze se dosta "zenskih" stresti kako trce u joga pantalonama, ako vam je to cilj setnje.

Sto se tice butika, NBG je vise za butike po TC ali ima otvorenih TCa kao Piramida i mnogi drugi koji imaju te butike. Dosta ljudi van NBG prodju samo bulevarima i poslovnim centrima i misle da je to sve sto se pruza. Sadrzaj NBG nije u tim dugim bulevarima nego iza njih i izmedju zgrada. A sto se tice shoppinga mislim da NBG ima drasticno najvise radnji zbog gustine populacioje na jednoj opstini.

jeste, ali meni je to proceduralni kontent, koji je interesantan par puta. kada si u gradu, imas ogroman izbor kuda zelis da se setas. secam se kod vuka kada sam ziveo, ono fazon 10 razlicitih trasa sam imao za setnju. ovo za zenske i butike je obv sprdnja, tako da no comment

ceo komentar je bio da nbg je veliki, jer meni je crna ovca i zemunski kej pesaka vrlo blizu
a savski kej mi je daleko, pa ga retko obilazim, a doduse nije mi ni zanimljiv

Bruto plata mediora ovde je oko 3000+, koliko je NKV minimalac u Nemackoj? Kazu negde oko 13e na sat bruto.
Ako je bruto 3000e onda je to pocetna plata nekog s faxom u NL. 36k godisnje je prosecna plata. Opet smo mi mnogo jeftiniji od Zapada i nemoj da se sekiras da cemo ikad imati iste plate kao Zapad. Po kupovnoj moci taj s 3000k bruto ima kao ovaj s 8000k u NL.

Ako je bruto 3000e onda je to pocetna plata nekog s faxom u NL. 36k godisnje je prosecna plata. Opet smo mi mnogo jeftiniji od Zapada i nemoj da se sekiras da cemo ikad imati iste plate kao Zapad. Po kupovnoj moci taj s 3000k bruto ima kao ovaj s 8000k u NL.
Ne sekiram se uopste znam da se nikada nece desiti da plate ovde budu kao na "zapadu". Zapad sam po sebi je sirok pojam pogotovo NL sa svojim specificnostima. U ovakvim analizama radije bih se oslonio sa poredjenjem na kontinentalni deo koji nije previse na zapadu ni previse na istoku.

Ovaj kod nas sa 3K bruto ima odprilike 2K neto, ako plati iznajmljeni stan, tekuce racune, koliko mu ostane od 1000-1300 za sve ostalo? Za NL ne znam, koliko ostane posle placanja stana i racuna mesecno?

Zar ne mislis da je ogromna steta sto se umesto JEDNE zgrade na tom podrucju nije mogao napraviti neki sadrzaj?
Sa obzirom da su imali apsolutno odresene ruke i bukvalno prazan prostor da rade sta hoce.

NBGD se kritikuje cesto kao spavaonica jer nema te sadrzaje, a sada vicemo "wow" na BNV koji je isti princip samo bolja sminka.
Jos gore jer se NBGD stvarno gradio iskljucivo za stanovanje jer je to bila preka potreba a BNV se od starta plasira kao Lux naselje da bi na kraju dobio stambeno naselje bez ikakvog sadrzaja.
Za 90% ljudi, TC Galerija je dovoljan sadržaj.

Restorani, igraonice, bioskopi, banke, predstavništva mobilnih i ostalih operatera, ima čak i krojača.

Oni što idu na predavanja u Kolarac ili Balet su manje od 1% stanovništva.

Ja nisam bio na predavanju u Kolarcu ili baletu više od 10 godina, u TC Galeriju odem jednom mesečno.

Da odu do grada u provod im je bliže nego za 80% ljudi.

Pretera ga malo za ovo sa 8000 :)

Za 90% ljudi, TC Galerija je dovoljan sadržaj.
Restorani, igraonice, bioskopi, banke, predstavništva mobilnih i ostalih operatera, ima čak i krojača.
Oni što idu na predavanja u Kolarac ili Balet su manje od 1% stanovništva.
Ja nisam bio na predavanju u Kolarcu ili baletu više od 10 godina, u TC Galeriju odem jednom mesečno.
Da odu do grada u provod im je bliže nego za 80% ljudi.

Koliko ima vrtica, skola i domova zdravlja? Koliko ima zelenih povrsina po stanaru? BNV nista nije bolji nego blokovi s tom razlikom sto su komuniti ipak imali neki uvrnuti osecaj za dizajn.

Ako stavimo po strani svu politicku pozadinu BNV koliko god da je tesko), koncept jeste blokovski. Samo sto trenutno na nbg jos uvek ne postoji noviji moderan blok tog tipa ali bice kad se zavrse blokovi 64, 65 i taj kraj oko airport citija.
Jedino sto, po mom misljenju, razlikuje blok BNV od nbg blokova jeste blizina centra gradskog jezgra pesaka. To je nekom nebitno, nekome je bitno ali jeste plus.

Da li se misli na Bruto 1 ili Bruto 2 ?
U inostranstvu je iskljucivo Bruto 2

To je premium cena po tebi, daleko je to od premium cene... Naravno ima zgrada sa premium cenama. Ali i premium cena je dosta diskutabilna...

1747213452363.png

Jel ovo normalna cena ili premijum za taj kraj?

Sta, ne volite da placate 420 hiljada EUR za stan sa 59m2 grejne povrsine?
Nesto nesto novi zivotni koncept ili kako vec prodaju tu pricu.

najveći problem u ovoj priči je struktura stana koja sama po sebi nokautira temu o ceni
To obaska ... Primecuje se po oglasima taj novi trend da sa vrata odmah sedas za trpezariski sto (kao u kafani).

Gledajuci po oglasima ove nove stanove i projekte mogu sa zakljucim da ili arhitekte pojma nemaju ili su forsirani da maksimizaraju kvadrate u funkciji profita (ja drugo logicno objasnjenje nemam)

BNV jeste tržište! To je puls tržišta! Tamo je što odavno pričam srednja klasa. Ako oni prestanu da kupuju prestaje masovna kupovina stanova! Kings Circle će uvek ići i Mirijevo 5 će uvek ići. Problem u svakoj državi je srednji sloj i stanovi za taj segment jer to je 70%-80% tržišta! Tako da ako BW prodajni dani nisu uspešni kao pre, onda se menja tržište!
Odakle ti to da je BgH2O kupuje srednja klasa? Tamo kupuje 0,1% najbogatijih. Jedino ako ne smatras da srednju klasu cini 0,1% najbogatijih :)

Odakle ti to da je BgH2O kupuje srednja klasa? Tamo kupuje 0,1% najbogatijih. Jedino ako ne smatras da srednju klasu cini 0,1% najbogatijih :)
Pa prođi po BW i to je utisak. Vidi aute i sve. To su obični ljudi. Da su 0,1% najbogatijih onda bi i vozni park bio takav. Plus zašto bi 0,1% najbogatijih kupio stan od 70 kvm? Mislim koja je tu logika ili 50kvm? Tih 0,1% su ti likovi tipa Mišković, Karić i slični. On sigurno neće da se stišće u 50 kvm:) Pogledaj i oglase za stanove - namenjeni su za srednju klasu. Pogledaj oglase za Delta distrikt - to je namenjeno za bogate ali opet ne znam da li za onih 0,1% što ti kažeš. Vrlo se lako vidi šta je za koga. Pogledaj i Hotel Jugoslaviju isto (Danube Residence) kako se pozicionira. To je isto za bogate.
To što ljudi neće da objektivno gledaju na stvari je drugo pitanje.
Pogledaj dole dva oglasa pa sam proceni koji je za obične ljude (čitaj srednju klasu pa čak i cenu pišu) a koji je za bogate (gde cena nije napisana :)) To ti je dovoljan dokaz.

1747215936454.png

1747216008783.png

Vrh