Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

1000042392.jpg

Kako se ovih 60 dana poklapa sa ovim NIS-ovim.

Čudno..ili ipak ne🤔

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Mislim da polažu nadu u to da će se o ukidanju sankcija NIS-u odlučivati u paketu sa svim ostalim sankcijama uvedenim Rusiji od 2014. u okviru mirovnog sporazuma o Ukrajini. Vidim da se kod nas u medijima to plasira kao već gotova stvar, ali biće gotovo tek kada budemo videli parafe na papiru.

Mislim da ovim više izlaze u susret JANAF-u nego NIS jer je JANAF angažovao advokate u Americi koji su branili taj ugovor koji imaju sa NIS-om.

• Sviđa mi se

Da ne čitate ceo tekst;

Drugi je razlog ono čega se Vučić zapravo najviše boji – razgovora s Putinom o sudbini Naftne industrije Srbije (NIS) koja je u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gazprom i zbog toga pod stalnom pretnjom američkih sankcija, a sada je tu još i najava da će se zemlje koje kupuju ruske energente naći na udaru enormnih američkih carina – i do 200 posto.

Ruski mediji navode da bi Gazprom i bio možda voljan prodati Srbima svoj udeo, ali po ceni koja Vučiću verojatno izaziva zdravstvene tegobe – najmanje 700 miliona dolara. Neki navode i celu milijardu koju Moskva traži, uz još neke političke koncesije. Ali, čak i da je Vučić spreman iskeširati toliko novca, nije sigurno da bi na to Putin pristao jer mu NIS jako dobro služi da može navlačiti i ucenjivati Srbiju za svoje potrebe do mile volje.

• Sviđa mi se
Pa 700 miliona do 1 milijarde dolara uopšte nije loša cena za kupovinu ruskog udela u ovom trenutku, s obzirom za koliko su novca prodali Rusima većinski udeo dok je NIS bio u stanju raspada (400 miliona evra), koliko su Rusi uložili novca od tad, inflaciju od tad i na trenutni kurs dolara prema evru koji je povoljan.

Tu je glavno pitanje da li Republika Srbija može da obezbedi kadrove i upravu koji mogu upravljati NIS-om na nivou na kojem su Rusi upravljali.

Poslednja izmena:
Rekao bih da pare i nisu problem ali kadrovi jesu.

Ne znam koliko je moguće da strana kompanija kupi NIS umesto Srbije. Tipa Mol, BP i ko se već pominjao.

Samim tim Srbija ne bi morala da izdvaja novac.
Barem ne tih 700 miliona, možda samo za pokriće dugova kod banaka i sl.

Па ти исти Руси могуда остану, али на плати од Р Србије.

Додуше, још једно 5000 ухлеба би требало довести, а они би као имела паразитирали и довели НИС до стања пре куповине.

Ne lupajte, ne mora ni jedan jedini Rus da ostane. Nisu oni nikakvi kadrovi ni genijalci. Većina je bliska a Putinom i samo su tu da uzmu masnu lovu. Firmu vode domaći ljudi uz podršku/konsultacije velikih firmi iz Nemačke i Amerike.

Veći je problem da ostanemo bez intelektualne podrške zapada nego bez Rusa.

Sećam se jedne situacije gde su uskočili pametni Rusi uz podrsku Kineza da reše nešto što su do skora rešavali Francuzi. Naravno, zaj*** su stvar i napravili štetu.

Poslednja izmena:
Ne lupajte, ne mora ni jedan jedini Rus da ostane. Nisu oni nikakvi kadrovi ni genijalci. Većina je bliska a Putinom i samo su tu da uzmu masnu lovu. Firmu vode domaći ljudi uz podršku/konsultacije velikih firmi iz Nemačke i Amerike.

Hvala na informaciji. Čekao sam tvoj odgovor. Zato sam i napisao "pitanje je", jer ne znam.

Zanimljivo...sve utihulo o ovoj temi.
Nema čak ni naznaka šta se razgovalao (ako se razgovaralo) u Moskvi.

Vrh