Karaburma ima goru reputaciju nego što je to realno za ovaj kraj, i to vuče istorijski jer je pre nekoliko decenija važila za sirotinjski/romski kraj. Trenutno se na Karaburmi (kao i svuda) odvija snažna džentrifikacija i beogradska srednja klasa je počela polako ali sigurno da se naseljava.
Veliki plus Karaburme je što je to jedan od delova grada koji je povezan ka centru tako da se nigde ne upada u neki jezivi špic. Višnjička ulica je prohodna i trenutno je proširuju sa još 2 trake. Uliva se u 29i koji je generalno ok što se tiče gužve, a i može se izaći zaobilazno Dunavskom do Dorćola. Gradski prevoz je takođe pristojan, 16/23/25/35/74 itd. dobro povezan kraj.
Što se okruženja i infrastrukture tiče - tanko je u odnosu na ono što bi trebalo da sadrži urbana sredina. Prednosti su što ima dosta zelenila, škola, vrtića, a rekao bih i da postoji dobar urbanistički potencijal za sadržaje na Adi Huji kada taj deo grada dođe na red jednog dana za sređivanje. BIG tržni centar + Lidl su dosta pozitivna pojava za ovaj generalno sadržajima i ponudom siromašan kraj.
Apsolutno jeste jeziva situacija sa parkingom koja postaje sve gora i gora, kao što je neko rekao gore, ulice su ostale bez trotoara. Gotovo je nemoguće šetati nekim ulicama. Patrisa Lumumbe je trenutno meme level, jer pešaci bukvalno ne mogu da prođu ovom ulicom, kombiji i kamioni tretiraju traku kao parking, stoje na sva 4 bukvalno na raskrsnici, pešaci hodaju ulicom i pretrčavaju bez obzira na pešačke itd. Kada sam polagao vožnju bojao sam se ove ulice jako
Mnogo ulica na Karaburmi pati zbog problema sa parkingom i ja ne vidim neko očigledno rešenje, a objektivno će se vremenom situacija još pogoršavati zbog naseljavanja sve većeg broja ljudi.
U svakom slučaju, Beograd se već jako proširio na svoju zapadnu stranu i realno je da će neki drugi delovi grada (naravno, uz ogradu da država mora da potegne i isprati to sa infrastrukturom) razvijati ubuduće više čisto zbog geografskih limita i nedostatka metroa. Karaburma je definitivno kraj koji će u narednih 20-30 godina dosta da promeni lični opis zbog ove činjenice.
U starogradnji ima pristojnih stanova na tržištu povremeno, trenutno projekata u izgradnji nema nešto osim tih zgrada kod BIGa, one nove zgrade kod Dunavskih terasa...ne pada mi pored toga sad ništa na pamet, ako neko zna nek kaže