Šta je novo?

Moravski koridor E-761 (Pojate - Preljina)

Koliko realno Morava pravi probleme sa izlivanjem? Pošto ne vidim da se ovde igde izlila.
 
To je očekivano. Jer je novo korito već ispod nivoa Morave. Rade je to malo izdramatizovao u ovom snimku. Kada nivo Morave opadne nastaviće kao da ništa nije bilo.
Mene zanima ako je neko iz tog kraja da kaže koliko često se u stvari Morava izliva iz korita? Jer vidim dosta nasipa na ovim snimcima.
 
Neverovatno mi je da su ih ove kiše zatekle nespremne. Na ovom snimku se vidi da je kontejner i dosta opreme jako blizu Morave. Nekih dodatnih 20-30cm i sve će to završiti pod vodom.

 
Neverovatno mi je da su ih ove kiše zatekle nespremne. Na ovom snimku se vidi da je kontejner i dosta opreme jako blizu Morave. Nekih dodatnih 20-30cm i sve će to završiti pod vodom.

Jel su beše ovaj most preprojektovali, tačnije produžili ga da bi izbegli plavno područje?

Ako jeste, nešto su veoma pametno uradili
 
Koliko realno Morava pravi probleme sa izlivanjem? Pošto ne vidim da se ovde igde izlila.
Nekada davno su Sava i Morava pravile ozbiljne probleme.
Zapravo, to su problemi sa današnjeg ugla gledanja, a nekada je bilo drugačije. Potapanja su donosila i nove hranjive materije u zemlju, koju su dobro natapale. Reka nije nosila gomilu đubreta i plastičnih flaša, kao sada. Nije bilo hemijske industrije.

Gradnjom pruge BG-Niš napravljena i je prva odbrana od poplava, tako da su naselja iza pruge postala bezbedna.

Šezdesetih i sedamdesetih su rađeni veliki zahvati pogotovo u toku Velike Morave, koja je celim tokom regulisana, mnoge krivine su ispravljene i postoji odbrana od poplava.

Ima par lokacija gde V. Morava pravi problem. Jedno od njih je i prolaz puta od Paraćina preko Morave koji ide delom kroz nebranjeni deo.

Zapadna i Južna nisu uređene čitavim tokom i na tom nivou.
 
Pa projektom je i to predviđeno. Vidi se na nekoliko mesta da se prave novi nasipi. Koliko sam ja shvatio iz ovih snimaka leva strana Z. Morave nije problematična jer se teren penje kako se ide dalje od korita.
Zato pitam ima li neko od lokalaca ko zna više. Ja sam uvek mislio da poplave izazivaju manje rečice i potoci.
A ovi i dalje rade gde je to moguće.
 
Pored poplave, izgleda da ima još nevolja. Ovo je današnji snimak iz Adrana. Neko se bio malo zamislio
Screenshot_20221124-161150.jpg
 
Наравно нико није крив, Посебно кад ради амерички Бехтел!
 
Багер оштетио надвожњак на траси Моравског коридора
 
Standard je 4m a ovo izgleda kao nešto malo više od toga.
 
Гледам сад све изјаве уназад свих политичара који су били учесници у пројекту. По њима је прва деоница и то цела требала бити готова половином 2022-е. Као што видимо можда у децембру 2022-е отворе половину прве деонице. Генерално није страшно кашњење али потврђује да се ништа не може урадити у року! Без обзира на бар дупло пренадуване цене!
 
Nemojte me pogrešno shvatiti ali mozda je i bilo ,,dobro,, što je bila ova kisa i ovo izlivanje reka da bi možda bolje videli gde i kako treba braniti autoput i ostale puteve i oranice od nabujalih reka i rečica!
 
Vrh