Šta je novo?

Značaj sređenosti pri prodaji nekretnine u Beogradu

plet

Novice
Učlanjen(a)
20.01.2010.
Pohvaljen
2
Sigurno ste videli na stranim televizijama one emisije gde se nekretnine sređuju da bi se prodale za veće pare.
To sređivanje može da bude samo kozmetičko (krečenje, tepisi, zavese, nameštaj...) , a može da ide i u dublju rekonstrukciju (instalacije, raspored zidova, stolarija, podovi...).

Ali te emisije su napravljene na osnovu stanja stvari na njihovim (Britanija, SAD) tržištima.

Koliko kod nas ima značaja na cenu ta vrsta "šminkanja mlade" ?

Zamislite ovakvu situaciju:
Lokacija je dobra ili čak poželjnija od bar 75% drugih,
ali je nekretnina u vlasništvu osoba koje ne mogu(ili neće, sve jedno) da je održavaju.
Nekretnina bi bila kao bombona, i sasvim dobra za lepo i pristojno stanovanje i u narednih x decenija, samo da
se obnove instalacije i izolacija , i uradi "fejslifting" (obnova fasade, i u enterijeru sređivanje prema želji i ukusima).
Čak da dodam i faktor proširivosti, recimo da je u pitanju kuća koja ima jasne potencijale za proširenje (tavan za potkrovlje, terasa za zastakljivanje, i slično).
I ima garažu !

Eto, zamislite takvu nekretninu, na takvoj lokaciji, dakle vrlo poželjnu i koja neće imati problem da zainteresuje dobrog kupca.
Ali decenijama neobnavljanu. Nije ruinirana, samo je sve na njoj staro i zrelo za obnovu.

Da li na našem (BG) tržištu takva nekretnina sa takvim plusevima, može da tokom prodaje nešto značajno podigne cenu ako je "uglancana" ?
Koliko sam ja čuo, cene se uglavnom dosta spuštaju, ili prodavci odustaju od prodaje ako im nije hitno.
Takođe vidim da kupuju oni koji imaju, a takvi onda i urade generalnu obnovu, i u toj obnovi im se "omakne" i proširenje.

Da li ima smisla stav prodavca takve nekretnine koji glasi: Zašto bi sređivao nekretninu kada je verovatno da će potencijalni kupac imati potpuno drugačiju viziju toga kako bi on preuredio to što kupi ?

plet":2u3lw82t je napisao(la):
Da li ima smisla stav prodavca takve nekretnine koji glasi: Zašto bi sređivao nekretninu kada je verovatno da će potencijalni kupac imati potpuno drugačiju viziju toga kako bi on preuredio to što kupi ?

Ima za odredjenu grupu ljudi, recimo 20% kupaca.
Ja bih kupio novu nekretninu da ne bih apsolutno nista radio, ili stan iz 80-tih godina koji ne treba uopste da bude odrzavan. Nikada ne bih kupio stan iz 80tih koji je sredjen jer kad renoviras onda imas u glavi bas zamisljeno sta bi hteo.
Ali tako razmisljam ja koji spada u onih 20%. Vecina nema vremena da se bakce sa renoviranjem, ljudima se u glavi ureze onaj prvi utisak. Ja sam uvek bio u cudu kad sa prijateljima odem da vidim neki stan kakve oni gluposti primete tipa kvalitet slavine, koja je klima u stanu, novi prozori, a ne znaju da je neka 3.klasa PVC-a koja je gora nego da su ostali oni stari.
I prodavci i agenti uvek ljude navlace na te stvari, kako je sve uradjeno kvalitettno, kako se sve vidi da je dobro, a narod se uglavnom u te stvari jako slabo razume i veruje vizuelno.

Danas je jako tesko prodati bilo koju nekretninu i ljudi se stvarno cenkaju do ludila. Nikad ne znas koliko se nekom zuri ili ne. I ne znas kakav kupac ce ti naici. Ali vecina ipak voli sminku u bilo kom segmentu, vise plate dizajn nekog proizvoda nego kvalitet.

Meni je debilno da živim u stanu/kući koji je neko drugi sredio po svom ukusu.

Jedino što je (meni) bitno su stvari koje se ne vide (cevi, struja, izolacija...) a boja zidova, pločice, parket, ugradna kuhinja, ulazna vrata i plakari me uopšte ne zanimaju, jer bih ih sigurno menjao.

Свакако да некретнину треба мало дотерати, али не радити никакаву озбилјнију ревитализацију управо из разлога што ће будући купац мењати оно што буде желео и како буде желео.

Да упростим. Дакле, када продајете полован аутомобил, прво га ваљда оперете па понудите купцима зар не?

Значи само основне ствари, кречење у неутрално (бело) јер ће купац да ставља боју коју жели, ако жели, а ако не имаће чист и светао освежен простор у старту. Фарбање столарије и спољне и унутрашње...

Треба наћи неку средину па самим тим имати понуду за обе врсте купаца.

stf":150m1ttj je napisao(la):
Значи само основне ствари, кречење у неутрално (бело) јер ће купац да ставља боју коју жели, ако жели, а ако не имаће чист и светао освежен простор у старту. Фарбање столарије и спољне и унутрашње...

Krecenje ume da bude rizican potez jer se onda javlja sumnja da u stanu postoji vlaga koja je sakrivena, narocito je diskutabilno kada vidite sveze okrecen stan na poslednjem spratu. Ako nije sredjen, bolje da nije ni okrecen za tu vrstu kupaca koja takve trazi.
Ja bih u sveze okrecen odmah posumnjao.

nikola011":2azpqeb9 je napisao(la):
stf":2azpqeb9 je napisao(la):

Krecenje ume da bude rizican potez jer se onda javlja sumnja da u stanu postoji vlaga koja je sakrivena, narocito je diskutabilno kada vidite sveze okrecen stan na poslednjem spratu. Ako nije sredjen, bolje da nije ni okrecen za tu vrstu kupaca koja takve trazi.
Ja bih u sveze okrecen odmah posumnjao.

Tako je. Krečenje je najjeftiniji način ulepšavanja stana za prodaju. Meni nije jasno kako to može da utiče ikome normalnom na utisak.

Više volim da vidim upropašten stan jer nema osnova za povećanje cene, nego sređen koji ću sigurno menjati.

A najviše volim kad dignu cenu za 100e/m2 jer su promenili pločice u kupatilu, i stavili blind vrata...

Hmmm, ponekad zaboravim gde živim, te se izvinjavam.

Najnormalnije je i po ljudsku psihu i zdravlje krečiti ceo stan jednom godišnje. To su normalne preporuke.

Kada bi se to poštovalo stan bi uvek izgledao uglancan, a ljudi koji u njemu žive zadovoljniji, jer čistoća utiče na podsvest, te na gornju konstataciju da okrečen stan pozitivno utiče samo na nenormalne ću se osmehnuti. To je netačno.

Međuim, u našoj sredini se prostorije ne kreče i po 10 godina pa je u tipičnom srpskom mozgu krečenje=prikrivanje vlage, što je samo po sebi zapanjujiće. Čistoća=prevara. Fenomenalno.

Ko se boji vlage, treba da gleda stanove za vreme ili posle kiše kada nikakvo krečenje ne bi pomoglo, mada ni samo krečenje ozbiljne probleme sa vlagom ne može ni sakriti. Zidovi su posle krečenja suvi za 48 sati, a ako postoji vlaga, ona će nastaviti da izbija u flekama, te ceo taj stah od krečenja stvarno ne razumem. Takođe i sam kreč je na mestima gde zid vlaži drugačije teksture... no dobro....

Ako kupujem stan, a on ima usvinjene zidove, lako se može zaključiti koliko je predhodni vlasnik vodio računa o njemu i u kakvom li su tek stanju instalacije ako ga je mrzelo i da ga kreči. Zato nisam predlagao zamenu pločica, čak ni u kuhinji, jer tu postoji opasnost da su one nove a instalacije stare, što jeste daleko realnija opasnost.....no dobro.....

Da ti samo znas koliko se ljudima pojavi vlaga posle kupljenog okrecenog stana.
Tako je moj brat prodao stan. Svake zime, posle grejanja u odredjenom coskovima se javljala vlaga i to nije mogao da sanira. Sve sredi, predje onim premazima, okreci i sve je super do sledece zime. Cim je skontao za tu falinku stana, promenio ga je. Nista gore nema za zdravlje od vlage u stanu. Narocito ko ima astmu, bio je prinudjen da ode odatle.

Ja stan ne krecim po 7 godina, ni moja sestra i zet, a zidovi su svima kao u apoteci. Naravno, kuhinja ima aspirator i prozor, a u stanovima nije dozvoljeno pusenje. Redovno se provetrava i apsolutno ne postoji ni jedan razlog da se premazuju svake godine. Premazivala ga je moja baba kad lozi, kuva ajvar, pece pite i svi puse u kuci. Kad nista od toga ne radis, nema potrebe.

Dobro znaj da nesredjen, a sveze okrecen stan ima falinku.

stf":214muv0t je napisao(la):
Ako kupujem stan, a on ima usvinjene zidove, lako se može zaključiti koliko je predhodni vlasnik vodio računa o njemu i u kakvom li su tek stanju instalacije ako ga je mrzelo i da ga kreči. Zato nisam predlagao zamenu pločica, čak ni u kuhinji, jer tu postoji opasnost da su one nove a instalacije stare, što jeste daleko realnija opasnost.....no dobro.....

Sad mi objasni kako aljkav covek moze da osteti instalacije u zidu?

ja stvarno ne znam nikog ko kreči na godinu dana. pogotovu ako se u kući ne puši. pa samo cena krečenja te izađe 500 eura, pa tako svake godine.... a gde je tu svo maltretiranje sa majstorima, spavanje prekrivanje nameštaja.....

ja evo guram treću godinu od krečenja, a nemam nameru ni ovu četvrtu da krečim.... i stvarno ne vidim razlog zašto bih to radio.

Budući da statistike pokazuju da smo top nasmrdljiviji i najaljkaviji narod u Evropi, vaši stavovi me ni malo ne čude.

Krećenje se ne preporučuje često samo zbog smrada duvana ili ajvara, već radi osvežavanja zidova čije se mikropore ispunjavaju prašinom i grinjama. Zid može izgledati čist, ali on zdravstveno nije nimalo čist.

Smatram da je krečenje stana pre prodaje osnovno poštovanje kupca. Prodati neokrečen stan je kao da ste izvršili nuždu u WC šolji i niste pustili vodu a prodajete stan. Svoju štroku treba očistiti.

To je moje lično mišljenje.

A za vlagu sam vam već rekao. Ona se krečenjem ne može sakriti. To govorim kao osoba koja ima te probleme u kući godinama. Samo kompletno gletovanje, šmirglanje i krečenje to možda može prikriti, ali takvu vrstu sređivanja nisam ni predložio.

u emisiji galileo na prvoj su preporučili da se kreči na 3 godine optimalno. pri tome to je nemačka emisija. tako da ako je nekom do higijene sasvim dovoljno je da kreči na 3 godine.

Hm, moje mišljenje je da krečenjem samo prekrivaš grinje i prašinu. Ako hoćemo da ga "zdravstveno" sredimo onda ga je bolje isprskati asepsolom, nego nanositi još jedan sloj kreča. Na pet godina je sasvim dovoljno krečiti, a većina radi na 10 (brat mi je moler, pa znam)

Krečenjem stana za prodaju, prodavac kupcu možda pravi dupli posao, jer će možda kupac morati da ljušti farbu.

Vrh