Razgovarao sam o tome sa nekim ljudima iz Zelenila.Novi Beograd je prepoznatljiv po svojim sirokim i dugackim pesackim(razdelinm) ostrvima na svojim bulevarima. Zao mi je sto stoje onako gola, propala i neuredna. Predpostavljam da bi se hortikulturno sredjivanje bilo nesto sto ne bi kostalo mnogo novca, a imam utisak da bi promenilo lice Novog Beograda. Nisam samo siguran koje ukrasne biljke podnose te uslove saobracaja i gasova.... mozda Zex ili jovanovm znaju bolje...
Oduvek sam se odusevljavao borovima u Rimu (Pinus Pinea), pitam se kako bi to kod nas islo i gde bi mogao da bude postavljen...
ЈП “Србијашуме” у духу добре сарадње са Војском Републике Србије је даривала Команди за обуку један хортикултурни парк у срцу Београда у касрни “Топчидер”. Акција додатног озелењавања ће допринети дугорочном унапређењу степена пошумљености и квалитета ваздуха у Београду али ће допринети и очувању људксог здравља
Danas sam prolazio ulicom Kneza Miloša u troli kada sam video da je neko staro drveće iskopano a da su rupe u prstenovima gde nije bilo sadnica duže vreme, da bih slučajno natrčao na FB na akciju opštine "100 novih sadnica za ulicu Kneza Miloša". Kao što to inače i biva svaki put, i ovaj put je na inicijativu građana pokrenuta akcija. U pitanju su sadnice lipe. Dok sam pisao naziv drveća, primetih da sam greškom napisao "lipše", što cenim da nije daleko od istine, jer drveće ima da lipše vrlo brzo, baš kao i prethodni lipored. Jednostavno lipama ne prija tolika koncentracija saobraćaja u Kneza Miloša, ali nažalost nema ko da to shvati. Da li bi se tu pre primili platani, nisam siguran. Jedino što znam je da ima jedno drvo (žbun) kleke koje raste u žardinjeri pored Nemačke ambasade kao ludo. Tako da sve i da sam im pisao i sugerisao da ne sade lipu, ne bih znao kako adekvatno da ih posavetujem za alternativu.