Šta je novo?

Zeleni venac

Neko treba da ih nauči da koriste AI radi odgovora na pitanja kao što su "Šta raditi sa ovim ostrvom?"

Mada, oni verovatno još uvek čekaju pečat za dostavu žardinjera.

На овој једној слици се виде три и по епохе и различита друштвена стања.

Предратни у виду бројних здања класичне архитектуре и раног модернизма
Послератни, модернистички у виду предимензионисане колске саобраћајне инфраструктуре која је на силу угурана у предратно наслеђе и тиме ову тачку претворио у најнепријатнију, не у граду, него у целој држави.
Транзициони у виду стакленог тумора изнад тунела
И наш, ововремени у виду сулудог билборда, штроке, нереда, разних лоповских шема у облику ових жардињења, ограде, куплерајске естетике излога коцкарника у дну несрећних предратних палата...Дакле, један антицивилизацијски слој опште непримерености, примитивизма и лоповлука.

На страну идеологија, да нема тог предратног наслеђа Београд би одавно постао просторно, функционално и естетски неподношљив град. А и овако јури ка том стању.

Ukradeno sa Facebook-a:

Pogledajte prilog 259425

Možda bi rešenje bilo da se stepenište i rampa prema Kraljice natalije uklope/spoje, tj prošire na ceo ovaj prostor?
Ovako je nekada izgledao taj kutak.
razno 1.PNG
razno 2.jpg
razno 3.PNG
razno 4.PNG

Poslednja izmena:
Jer može tom sekretarijatu da se napiše,kada misle da skinu povez sa očiju,pa da ugledaju armirano betonsku divlju kafanu ispod mostarske petlje,uglavljena na apsolutno isti način kao i ona menjačnica na zelenjaku?

Хлорисани размишља "ако се зове Зелени венац и ако ставимо мало зеленила можемо рећи да је стварно зелен, а и добили смо нову зелену површину у граду".

Nego, meni deluje da ova ograda nema kapiju, svuda je fiksirana u beton? Mobilne žardinjere ne mogu da se vade?

Čovek bukvalno ima nekog ortaka koji radi bravariju, dobar je sa likom koji radi ivičnjake, neko iz firme za semafore mu se isto uvalio.

Onaj najjadniji način zarade i zloupotrebe položaja.

Dobro je što takvi glupaci ne umeju da sakriju to što rade, tako da će u slučaju promene vlasti, prvi da zaglave robiju.

Pre 5 strana smo pljuvali što nema nekog zelenila na tom trouglu…
Pa da, ali ne ovako... 🤣

Ovo treba da prave, samo sa još jednim redom ivičnjaka i gušćim žbunjem, da odvraćaju automobilčine da se penju i pešake da ulaze i prljaju.
images

Ima još boljih primera, i to iz Evrope, ali ne mogu sad da nađem najbolji search termin pa mi izlaze ovi iz Murike. Ali to je to, to nam treba na ulicama i skverovima.

Jes, pa to treba da se održava, da ne preraste visinu vozačeve glave u kolima...

Čak i ove jadne živice uz ulice na NBG podivljaju pa ne možeš bezbedno da se uključiš iz sporedne ulice, a nekada dođu i do visine semafora.

Održavanje je problem, ne ideje. Dobre ideje se obismisle ako se ne održavaju.

Znam, i ja sam ih vremenom provalio da neće ništa od tih "fensi" rešenja (ne samo za ulice nego generalno) jer to iziskuje neki plan, projekat, održavanje... 😁

Zato nama ulice, skverovi, prilazi pešačkim i ostrva uglavnom izgledaju ovako:
1-203.jpg

pe%C5%A1a%C4%8Dki-prelaz-1.jpg.webp

images

I onda se posle leti nadležni i mediji čude kada u gradovima bude i do 5 stepeni toplije i što ljudi kolabiraju na ulicama dok hodaju po ovim nehumanim ringlama...

Što je najluđe, mislim da baš tako i biva. 🤣

Kao što sam viđao tuđe i svoje ideje sa foruma kako sprovode u delo ali onako najaljkavije, najpovršnije i najjeftinije moguće, obavezno mašeći suštinu i najbitnije detalje.

Sećam se i kad je Zexland pre par godina, za vreme Gremlina Vesića, napravio model i render kaskadne fontane između Brankovog mosta i stepenica pored. I onda ovi sklepali neko najjeftinije rešenje sa PVC dekingom i nešto malo saksijica i to je to, vele dovoljno.

Jedino što za sada nisu z..rali je onaj moj predlog da ako se ikad vrate reklame na vozila JGPa (nisam za, samo sam rekao ako se vrate) da to bude ovako. Doduše i to su autsorsovali rođačko-partijskoj firmi, jer GSP nije sposoban sam da izmeri, cropuje, odštampa i lepi slike na lim... 🤣

Vrh