Šta je novo?

Zaduzenje Italije-Grcke-Srbije

myback

Beginner
Učlanjen(a)
17.10.2011.
Pohvaljen
1
Italija: 1.900 milijardi €
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/183613/Tuča+u+italijanskom+parlamentu.html
Grcka: 360 milijardi €
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/183614/Evro+i+Grčka+spaseni+u+četiri+ujutro.html
Srbije: oko 14 milijarde €

na osnovnu toga kad se sve sagleda nije to toliko strasno zaduzenje nase drzave a i ne bi ni moglo zakonski vise...a i verujem da ce do kraja decenije biti 20%(oko 3 milijarde €) manje nas dug ako se nastavi put kako treba..

sta vi mislite o tome?

zaduženje grčke je valjda oko 160% bdp-a.

zaduženje srbije je blizu 45% bdpa, odnosno do gornje granice do koje je naša država propisala da sme da se zaduži.

znači ako pozajmiš 200 evra nekom ko ima platu 1000 evra ti možeš da budeš skoro siguran da će ti on vratiti.

ali ako pozajmiš 200 evra nekom ko ima platu 200 evra on će ti jako teško vratiti jer samo da plati račune ode 100 evra.

a mi smo zemlja koja ima mali BDP po glavi stanovnika. i još veliki procenat tog BDP-a otpada na javnu potrošnju.

mi nemamo više mesta za zaduživanje, privreda ne može da zaradi toliko da pokrije ogromni parazitski sektor, reforme nisu sprovedene, penzioni fond nije fond nego protočni bojler, broj penzionera se polako izjednačava sa brojem zaposlenih.....

ukratko crno nam se piše.

p.s.

ne treba da se poredimo sa najgorim đacima. bolje nam je da se poredimo recimo sa norveškom gde svaka beba koja se rodi već ima 60.000 evra u penzionom fondu.

@MilisaV

lepo si objasnio...
Mi smo zbog nase totalno zamrleprivrede pred vratima duznickog ropstva.
Moramo se opametiti i poceti da radimo inace ode mast u propast.

myback":1pcg0tmv je napisao(la):
Italija: 1.900 milijardi €
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/183613/Tuča+u+italijanskom+parlamentu.html
Grcka: 360 milijardi €
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/183614/Evro+i+Grčka+spaseni+u+četiri+ujutro.html
Srbije: oko 14 milijarde €

na osnovnu toga kad se sve sagleda nije to toliko strasno zaduzenje nase drzave a i ne bi ni moglo zakonski vise...a i verujem da ce do kraja decenije biti 20%(oko 3 milijarde €) manje nas dug ako se nastavi put kako treba..

sta vi mislite o tome?
Ово и није велико задужење, за Грчку и Италију, а за Србију јесте, итекако :bash:

Infrmacije o javnom dugu u Srbiji su netacno postavljene i ostavljaju lazan utisak o zaduzenosti zemlje. Najbolji primer je da se dugovanja zakonski kategorisu tako da veliki deo javnog duga uopste nije uracunat u celokupnu sumu.
Recimo, svi zajmovi lokalnih samouprava, koje ce sa novim zakonom o svojini moci da stavljaju ogromnu imovinu pod hipoteku pred stranim kreditorima. Taj dug lokalnih samouprava uopste nije uracunat u javni dug. Isto tako se u tu sumu ne racunaju komercijalni krediti javnih kompanija za koje je drzava garant. Kada EPS uzme kredit i to je javni ili dug drzave, ali se to ne racuna u celu sumu. Ima jos primera, ali je najpoznatiji most na Adi. On je dug lokalne samouprave i ne racuna se u javni dug iako to jeste. Prema nekim racunicama mi smo prosli 100% GDP-a.
Takodje vazna stavka jesu kamate koje daju jasnu projekciju odrzivosti duga u korelaciji sa rastom privrede. Grcka je bankrotirala izmedju ostalog zato sto su kamate na drzavne obaveznice bile 6% i vise nekoliko godina za redom. Srbija je poslednje obaveznice prodala sa kamatom od 7.5% itd.

Ono zasto se Srbiji jos ne prigovara za dugovanje jeste sto se medju stranim kreditorima veruje da ce Srbija cim za godinu/dve dodje u situaciju u kojoj je Grcka, moci da pokriva zaduzenja kroz javnu imovinu koje ima dosta. Racuna se na EPS, Telekom, autoputeve, vodovode, zeleznicu itd.

Jedan podatak SFRJ je 1990 dugovala kad se preracuna u evre iznosio je 11.4milijarde evra a dug drzava naslednica 2011 iznosi 5 puta toliko recimo cg ima 1,2 mk 2,2 bih 4,3 srb14,3 hr 20,5 i slo cini mi se oko 40 mil e .A pogledaj te koliko je industrija onda radila a kako danas.Danas nista neproizvodimo i ne izvozimo vec samo trange frange trgovina i presipanje iz supljeg u prazno .Trzni centri prodaja kupovina .Uvoz i onoga sto proizvodimo uvoznicki lobi .Jedna uvoznicka firma sa 5 radnika zatvori proizvodnju sa 50 radnika :bash: Ali to se zove slobodno trziste :kafa:

direktor":1veoi4pp je napisao(la):
Jedan podatak SFRJ je 1990 dugovala kad se preracuna u evre iznosio je 11.4milijarde evra a dug drzava naslednica 2011 iznosi 5 puta toliko recimo cg ima 1,2 mk 2,2 bih 4,3 srb14,3 hr 20,5 i slo cini mi se oko 40 mil e .A pogledaj te koliko je industrija onda radila a kako danas.Danas nista neproizvodimo i ne izvozimo vec samo trange frange trgovina i presipanje iz supljeg u prazno .Trzni centri prodaja kupovina .Uvoz i onoga sto proizvodimo uvoznicki lobi .Jedna uvoznicka firma sa 5 radnika zatvori proizvodnju sa 50 radnika :bash: Ali to se zove slobodno trziste :kafa:

Стим што је Југославији тада заврнута финансијска славина са запада јер је као "била презадужена". То је био први ексер у сандуку Југославије....и наше независности.

Ми се задужујемо плански, а не зато што су наши политичари "неспособни".... документарац Тежина ланаца доста тога објашњава, па препоручујем.

KiD":11wyqhi2 je napisao(la):
Infrmacije o javnom dugu u Srbiji su netacno postavljene i ostavljaju lazan utisak o zaduzenosti zemlje. Najbolji primer je da se dugovanja zakonski kategorisu tako da veliki deo javnog duga uopste nije uracunat u celokupnu sumu.
Recimo, svi zajmovi lokalnih samouprava, koje ce sa novim zakonom o svojini moci da stavljaju ogromnu imovinu pod hipoteku pred stranim kreditorima. Taj dug lokalnih samouprava uopste nije uracunat u javni dug. Isto tako se u tu sumu ne racunaju komercijalni krediti javnih kompanija za koje je drzava garant. Kada EPS uzme kredit i to je javni ili dug drzave, ali se to ne racuna u celu sumu. Ima jos primera, ali je najpoznatiji most na Adi. On je dug lokalne samouprave i ne racuna se u javni dug iako to jeste. Prema nekim racunicama mi smo prosli 100% GDP-a.
..............

Samo da dodam, Republika ili lokalna saomuprava, sve jedno je, jer su poreski obveznici koji pune njihove bužete - su jedni te isti.

Немачка је три пута банкротирала у 20. веку

Историчари кажу да је ова моћна земља, која из све снаге притиска Грчку, пример државе која никада у историји није исплатила своје дугове

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomij ... ku.sr.html

Srbija nije prezadužena ali ima drugi problem, a to je odliv deviza.
Kod nas je premalo domaćeg kapitala i potpuno domaće proizvodnje bilo čega osim u primarnom sektoru.

Spoljni dug, a prvenstveno dug prema medjunarodnim finansijskim institucijama nije ni predvidjen da se vraća iz podignutih poreza, nameta i ostalih državnih zahvatanja, već iz budućeg privrednog rasta koji bi taj kapital mogao da donese. Put do privrednog rasta uz zaduživanje i stabilne finansijje je put odgovornog trošenja države.
Nažalost, kada se zadužite a privredni rast izostane iz onog ili ovog razloga vi morate i da udarite po narodu.
Za razliku od Grčke, Srbija je imala (i još uvek ima osnovu) za postizanje značajnijeg privrednog rasta jer se polazi sa ekstremno niske osnovice.
Ako ste prošle godine proizveli deset kila krompira, a ove godine petnaest vaš je rast 50%, to je ono što Grčka i ostale zemlje članice OECD (a.k.a. "razvijene") zemlje ne mogu da postignu za kratko vreme.
Dugoročno gledano Grčka je u mnogo većem problemu nego mi. Mi samo treba da se dozovemo pameti i manemo se negativne selekcije u društvu.
Pre neki dan sam saznao da u predstavništvu jedne ugledne američke korporacije koja zapošljava dosta ljudi u Srbiji se do radnog mesta dolazi kupovinom. 90% radnika u privatnom i preko 99% onih u državnom sektoru se zaposli preko veze. Korupcija i nepotizam su uzrok naše krize, a ne spoljni dug i likvidnost.

Radio sam u 3 IT firme i jednoj banci i niko od mojih kolega nije dosao preko veze. Tu ne racunam preporuke.
Ne kazem da toga nema uopste, pogotovo u bankama recimo, ali 90% sigurno nije.

Znao sam da ćeš da potegneš IT kao argument, tj jedini sektor u kome tražnja za kadrovima raste brže od ponude.
Medju privatnim firmama računam i porodične kao i male firme, računam sve koji otvaraju radna mesta. Dok IT još ima mali udeo, vidim da se u skoro svim drugim oblastima do radnog mesta dolazi parama ili nekom drugom vrstom trgovine, ako već nisu porodične firme. Znam za slučaj fabrike nameštaja koja zapošljava nekoliko desetina ljudi i velika većina njih je u krvnom srodstvu.
A ovo što sam čuo za gorepomenutu američku korporaciju me je zaista zgranulo.

11028031_10153355594528405_4785760007645968194_n.jpg

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MXvmzqv8Qyg[/youtube]

Potpisivanje sporazuma kojim Grčka otpisuje (oprašta) Nemačkoj 50% dugovanja.
Fotografija iz 1954. godine.
154559476150016063906669.jpg

ma ko im klacka koske
sami su se ukakili.
Da je Srbiji neko dao tolike milijarde i kod nas bi prosečna plata bila 1500 EUR i delila bi se 16 puta godišnje.
Setite se samo lažnih slepaca sa Zakintosa i desetina hiljada neprijavljenih smrti zarad duže isplate penzija.
Ne treba im popuštati, mnogo su bahati.
Evo primer Češke. Česi izvoze za 160 milijardi Evra godišnje, a Grci samo za 25 plus 20 milijardi od turizma.
Plate u Češkoj su oko 700 Eur a u Grčkoj oko 900. Dakle sve je na veresiju i oni nemaju resurse da to vrate. Treba im uzeti sve što imaju u toj vrednosti.

POSLEDNJA PONUDA Merkelova Grcima nudi oproštaj dela duga, uz jedan uslov
Srna | 07. 07. 2015. - 13:43h izmena vesti 14:42h | Foto: AP | Komentara: 46

Nemačka kancelarka Angela Merkel predložiće da Grčkoj bude oprošten deo duga, ali i da Atina napusti Evrozonu, tvrdi tiražni tabloid "Bild".

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/573536/PO ... edan-uslov

To bi ipak bilo fer. Plate bi im bile mnogo manje. Doduše zbog toga bi najviše ispaštale Hrvatska, Rumunija, Bugarska a potom i Srbija jer bi većina investicija bila usmerena na Grčku, ne Grka radi nego evrozone radi.

А имали су лепо "самоодрживу" комуну у Југославији..
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=keoVNTnxxgE[/youtube]

Око економије: Грчка - крај драме

понедељак, 13. јул 2015, 18:25

Атина остаје у еврозони - све захтеве прихватила

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SY6uBHxDEpU[/youtube]

Да ли је можда и ово био један од услова..?

"Grčka za Kosovo u međunarodnim organizacijama"

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikolaos Kocias navodi da će njegova zemlja podržati članstvo Kosova u međunarodnim telima kao i bezbednosnim organizacijama.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1015655

Naravno da jeste. Evropi treba stabilizacija Balkana a za to je neophodno da svi priznaju Kosovo, kao i da Srbija udje u NATO.

Doduše ad se stvari komplikuju sa samim Kosovom jer Albanci počinju da preteruju sa zahtevima (iz ugla zapadnjaka), ali to ne utiče na sveukupnu sliku. Posao se mora završiti.

Sa druge strane, grčko napuštanje Evrozone je sve izvesnije, samo što je sad nezgodan trenutak da se sa o tome priča, ne treba stvarati paniku u sred turističke sezone. Sve ostalo će voditi u lančanu reakciju i potpuni raspad EU.

Vrh