Šta je novo?

Zadnjicom u lice: Šok kampanja za Beograd

Kad smo već kod marketinških kampanja, evo jedne akcije od prošlog petka u organizaciji Beogradske filharmonije. Mesto dešavanja - Strahinića Bana. Šta mislite o ovome? :D :laugh:

Posetioci kafića u Strahinića Bana, popularnoj Silikonskoj dolini ostali su šokirani posle nastupa Beogradske filharmonije na sred ulice.

Nekoliko članova filharmonije zauzelo je položaj na ulici, ispred jednog od kafića u Strahinića bana, i odsvirali su kratku džez kompoziciju. Iznenađeni posetioci kafića su se blagonaklono smeškali, dok muzičari na kraju nastupa nisu podigli transparent na kojem je pisalo "Hvala što ne dolazite". :laugh:

176748_2_ig.jpg

176753_7_ig.jpg

img4e650f7857845.jpg

Reakcije se mogu videti u video snimku na sajtu Blica.
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/275430/Pogledajte-Beogradska-filharmonija-u-Silikonskoj-dolini

hahah ala su ih isprozivali...... ulica strahinjic bana je sramota i odraz danasnjeg beograda ......

Свака им част! :gobb:

Лепа акција :) које фаце на крају хехе

Rekoh i ranije ali reći ću i ovde - džiberski. Bili bi face da su samo odsvirali i otišli.

Zašto? Zato što je izjava politička, neumesna. Bogataši bez ukusa tzv. nuvo riš su i stvorili tu neku filharmoniju kao kulturnu instituciju, pre dvesta godina. Sad kad se ekonomija menja, pa se i ukusi menjaju, onda dolazimo do optužbi. Stara garda protiv nove, kao pljujemo se. A stvarna umetnost, ona ljudska, koja se stvara ne zbog novca ili prestiža već zbog ljubavi prema muzici... ona je u zapećku i kod jednog i kod drugog.

Da pojasnim - taj Tasovac je ovim klincima, zvezdama džez festivala u Montrealu, rekao da mu nikako nisu po ukusu... (glasao je da ne prođu).

http://www.youtube.com/watch?v=cltFKaEvRyA&feature=related

Ne obožavam klasičnu muziku, ali je cenim i slušam - ona je vredna, ali vredna samo ako se predstavi svima, ako je otvorena, ako se može shvatiti i razumeti, i ako iz njenog sukoba sa drugim formama muzike izađe nešto kvalitetno. Svima je poznat Pahelbelob Kanon u D, ako ne u originalu, onda sigurno kao pesma Bitlsa ili Grin Deja...

Izaći na ulicu i reći nekom "hvala što ne dolazite"? Pa dobro, molim.

jovanovm":yuje7vpp je napisao(la):
Da pojasnim - taj Tasovac je ovim klincima, zvezdama džez festivala u Montrealu, rekao da mu nikako nisu po ukusu... (glasao je da ne prođu).

Pa sta? Wow, dodali su repovanje na Gucu. I to je sad kao super kul originalno, sta? Mora da se hvali zato sto je urban-gypsy-kul-manjina-odusevila-ziri-u-Montrealu? Oni su mozda odusevili ziri u Montrealu jer odskacu i drugaciji su, ali u kontekstu Srbije ne vidim sta je tacno za odusevljenje. Mislim ovo je neki Kusturica+. Manje vise vec vidjeno.

Sto se tice same poruke - mozda ne provaljujete, ali fora je u tome sto moze da se tumaci dvostruko.

"Hvala sto ne dolazite" moze da se protumaci kao poziv da se dodje - u fazonu, nemojte nam samo tapsati kad sviramo na ulici i slikati nasu ulicnu akciju, dodjite, podrzite nas, kupite kartu.

Takodje moze da se protumaci kao prozivka tj. "ne trebaju nam takvi kao sto ste vi da uopste dolaze".

Sad kako se ko prepozna u kojoj grupi, to je njegova stvar...

jovanovm":jbgos2g7 je napisao(la):
И био је потпуно у праву. Никако нису требали да прођу. Усрали су цео свој фазон са превеликим постотком мелоса. Ова композиција и композиција из полуфинала...небо и земља....
У полуфиналу сам навијао да прођу, а у финалу сам навијао да испадну. Осрамотили су се.

@hazard @stf
Пратим светску музику доста дуго времена, и не познајем ниједну групу као што су ГРУББ. Нешто најближе су Охос де Брухо који су феноменални. Да не спомињено да су то деца. Ја обожавам мелос, иначе. :)

Ево вам још мало јужњачког мелоса, београдска изведба (инструменти и стил 19. века, период кафански):
http://www.youtube.com/watch?v=MtOyJf5kkVI

Мрзим идеје које деле људе. Жао ми је, иако ће кампања вероватно добро проћи у медијима, по мени говори доста о још једној вештачкој подели - прва против друге Србије или како год.

Знам да су јединствени, али су се квалификовали у полуфинале са једним фазоном, а онда за финале свирали нешдо седамнаесто, које је, руку на срце, квалитетом далеко далеко слабије. Да су остали истрајни Тацовац би их пустио даље.

Kad ste već krenuli u offtopic, da se pridružim :p
Bacih pogled malo na Youtube da pogledam klipove tog GRUBB koga pominjete... Stvarno ne vidim vezu između jazz-a i njihove muzike/nastupa - njihov nastup je Frankestajn romskog folka i hip-hop/rep kulture, gde je ona hip-hop/rep komponenta već odavno izlizana i viđena bezbroj puta...
Samim tim čudno zvući činjenica da im je odobren nastup na nekom uglednom jazz festivalu tipa Montreala.

jovanovm":14rpnf8r je napisao(la):
@hazard @stf
Пратим светску музику доста дуго времена, и не познајем ниједну групу као што су ГРУББ. Нешто најближе су Охос де Брухо који су феноменални. Да не спомињено да су то деца. Ја обожавам мелос, иначе. :)

Ево вам још мало јужњачког мелоса, београдска изведба (инструменти и стил 19. века, период кафански):
http://www.youtube.com/watch?v=MtOyJf5kkVI

Мрзим идеје које деле људе. Жао ми је, иако ће кампања вероватно добро проћи у медијима, по мени говори доста о још једној вештачкој подели - прва против друге Србије или како год.

Pazi, mozda su oni jedinstveni ali ovo sto si nam pokazao je spoj 2 stvari koje su vec vidjene (truba + hiphop) i prilicno izlizane, i to ne neki previse kvalitetan spoj ako mene pitas. Ne znam, mozda oni imaju ne znam sta jos sto je fenomenalno, ali ovo sto si mi pokazao nije bogznasta. OK, ukusi su razliciti i o njime se ne diskutuje, to stoji, ali ne vidim zasto je nekakav skandal sto se ovi klinci nisu dopali Tasovcu.

Mislim, meni je bar jedno 6-7 pesama sa novog albuma Eve Braun 5x bolje od ovoga sto si linkovao gore, pa nije skandal sto se nekom drugom ne svidja.

A ljudi - pa ljudi vole da se dele i da se grupisu, to je neka osnova u ljudskoj prirodi. Uvek bilo, uvek bice...

@Felix55
I hip-hop i romska muzika su integralno povezani sa jazz-om. Ova prva svoj nastanak duguje jazz tradiciji (A Tribe Called Quest, Common Sense, Afrika Bambataa, The Roots), a druga je opet usko povezana sa inspiracijama autora ranog dzeza...

Romska muzika se dugo vremena smatra "crnackom" muzikom Evrope upravo zbog paralela (najveca razlika je istorijsko iskustvo ropstva, ali slicnosti su - rasno izdvajanje, secanje na prognanstvo iz domovine, disperzija, karakterisanje kao "zabavne" ili "muzicke" etnicke grupe za vecinsko stanovnistvo, itd)...

Elem, to je neka logika. Meni su super, ne vidim tu nista izlizano, vec vrlo lepo uradjeno. Od veze truba+hiphop jedino sto sam video (i volim da slusam) je Kid Frost i taj chicano hip-hop pravac. Romski hip-hop koji se ritmicki i kategorijski poigrava i skrece ka zanru svetske muzike dosad nisam. Podseca me na igrarije Manu Chao-a sa latino tradicijom, naravno bez direktne politike (koja Manu-a i bivsu Negru cini sjajnim).

Inace, oni su na festivalu nastupali (i uopste nastupaju) kao kabare, tj. nije u pitanju samo muzika, vec i drugaciji vidovi scenskog nastupa, kao sto su ples, gluma, video performans, kostimografija... I klinci jos imaju do 17 godina!

EDIT: Da jos napomenem, deo su projekta rada sa decom iz neformalnih (na forumu ih zovemo nehigijenskih) naselja iz Beograda, Nisa i Novog Sada.

Zasluge za poster nisu moje nego sam ga preneo sa njuz.net.

Vrh