Šta je novo?

Višnjičke stepenice - idejni projekat

podsmokvom

Novice
Učlanjen(a)
08.04.2012.
Poruke
6
Pohvaljen
25
Pozdrav svima,
Ja sam Duško Milošević, i pre dve godine sam došao na ideju da predložim da se u naselju Višnjička banja, u Beogradu na Paliluli naprave, kako sma ih ja nazvao, Višnjičke stepenice. Ideju sam izbacio na Twitteru i FB grupi našeg naselja, a prenosim je i ovde. Ideja je dobila na publicitetu i pojavila su mnogim medijima, odziv na socijalnim mrežama je bio značajan.
Preneću je u formi u kojoj sam je postavio i tamo, bez izmena, a razlog je specifičan. Ideja je prihvaćena i stepenice su napravljene, no u odnosu na moj predlog, ispoštovana je suština, stepenice danas postoje, u formi uskog puta u najkraćoj mogućoj trasi, nejednako izgrađene, nezgodne za penjanje i silaženje, bez stazice za bicikle, osvetljenja ili gelendera. Možda bude nadogradnje, i sa podeljenim osećajem sreće što imamo stepenice i tuge što smo propustili da ih učinimo upotrebljivim, iznosim ideju koja je pokrenula sve.
Avgust 2020:
Ovo je niz o mom pokušaju da promenim izgled svog naselja. Ideja se rodila iz sna, bukvalno. Višnjička banja je naselje u Beogradu, na periferiji i gleda na Dunav. Ipak, ne izlazi baš na Dunav, i ja to želim da promenim. Ovo je ideja o "Višnjičkim stepenicama".
Višnjičke stepenice će se nalaziti ispod OŠ Milena Pavlović Barili, predstavljaće niz od stepenica sa 8 odmorišta na kojima će biti klupe i žardinjere sa cvećem. Svako odmorište će biti nazvano po ličnostima koje imaju svoje ulice u našem naselju ili su značajne za naš deo grada.
To su: Milena Pavlović Barili (OŠ), Branislav Nušić (jer je posedovao imanja u našem naselju i koristio stanovništvo kao inspiraciju za svoja dela), zatim po ulicama: Slobodan Jovanović, Albert Ajnštajn, Miloš Crnjanski, Božidar Knežević i Anica Slavić Rebac.
Svako odmorište ima ih 8, će predstavljati jedan razred osnovne škole i simbolizovati odlazak đaka iz škole ka izlasku iz naselja i Dunavu, svaka generacija će saditi cveće svom odmorištu. Na početku stepeništa će biti amfiteatar za priredbe i vidikovac sa pogledom na Dunav.
Stepenice će biti izgrađene na delu katastarske parcele 1370/10 koja je državna svojina u delu naselja koje trenutno nema funkciju.
1650270966536.png

Višnjičke stepenice izlaze direktno na izvor lekovite vode po kojem je naselje dobilo ime i omogućiće stanovništvu da lakše dođe do obale, do sportskih i komercijalnih sadržaja. Verujem da će na taj način naselje biti još lepše i atraktivnije, i da će više komšija ceniti Dunav.
Mi možemo da menjamo svet, ja u ovom projektu imam podršku svoje porodice i komšija, i ne vidim razlog zašto ne bih pokušao. Uostalom, Dunav je to, za njega se vredi truditi.

Svakako, ja ne odustajem od ideje, a ukoliko bilo ko od vas misli da može da pomogne da ovaj, ili ovakav projekat, možemo da pozicionisamo na mapu investicija u našem gradu, ja sam voljan da pomognem na svaki mogući način. Naš grad zaslužuje smislena ili smislenija rešenja od običnog betona i armature, mi moramo da razmišljamo o rešenjima kojima će se naša deca ponositi, a ne samo koristiti.

Veliki pozdrav,

Duca
 

SRBO

Advanced
Učlanjen(a)
23.01.2015.
Poruke
4.124
Pohvaljen
4.090
Lokacija
Учитељско Насеље
Није лоше. мада су веће шансе да ће се добити степеничице широке по метра (као оне што иду између Дантеове и драгослава срејовића) и нека неравна бетонска шклопоција горе као "парк" која треба да и држи брдо
 
Vrh