Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Zanima me kakva su vaša iskustva sa postavljanjem antena (baznih stanica) na krov zgrade. Mi smo trenutno u pregovorima sa Vip-om i Mts-om, koliko prosečno plaćaju? Možda jošneki kontakt za dodatnu zaradu?
 
Od moje zgrade do susedne koja je na 30 metara se pre neko jutro pojavio kabl sa zajedničke površine to jest terase do njihove. Navodno je neki kablovski operater u pitanju. Šta raditi jer je očigledno urađeno bez dozvole ili uz neko žvrljanje potpisa od upravnika stambene zgrade
 
Ako nema projekat i dozvolu inspekcija da proceslja ...
 
Gradsko stambeno nam nudi užasne uslove otplate novog lifta na više godina. Da li imate primer neke privatne firme koja može za manje novca da nabavi lift? Da li i druge firme mogu da putem Infostana naplaćuju rate stanarima?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=724550#p724550:1smgj2fq je napisao(la):
vucko » Pon Apr 06, 2020 10:05 am[/url]":1smgj2fq]Gradsko stambeno nam nudi užasne uslove otplate novog lifta na više godina. Da li imate primer neke privatne firme koja može za manje novca da nabavi lift? Da li i druge firme mogu da putem Infostana naplaćuju rate stanarima?

Nije u pitanju lift ali može da posluži :
Nama je gradsko stambeno dalo ponudu za krecenje male dvospratne zgrade od 170.000 dinara.
Njihova ponuda je bila da se izvrši sa poludisperzijom a mi smo krečenje platili 50.000 ali sa punom disperzijom.

Tako i za lift, najskuplja varijanta mimo njih moze da vas kosta polovinu iznosa koju vam traze.
 
Evo obaveštenja, lift je napravljen 1965. godine kada je sagrađena zgrada i stalno se kvari. U pitanju je osmospratnica sa oko 38 stambenih jedinica.
 

Prilozi

  • obavestenje lift.jpg
    obavestenje lift.jpg
    522,4 KB · Pregleda: 3.703
Oво је ок цена, нама је стамбено тражило веће паре што смо одбили. Мада се и овако плаћа одређена цифра за одржавање лифта а исти и даље није у најисправнијем стању.
 
Imam jedno pitanje, u zgradi je zid u hodniku počeo da "vlaži" na strani ka hodniku.
Predsednik SZ je rekao vlasniku stana čiji je to stan iza tog zida, da zove majstore i da to popravlja...
Vlasnik tog stana se slaže da to treba da se popravi, ali misli da, pošto kod njega u stanu ništa ne vlaži, to nije do njegovih instalacija.
Shodno tome on misli da ovaj upravnik, treba da organizuje popravku jer je to vlaženje praktično u zajedničkom delu zgrade.
Jel imao neko iskustva i koja je to procedura?

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
I ja mislim da to ne ide na račun vlasnika toga stana nego na celu zgradu. To može da curi negde sa vrha i da izađe par spratova ispod.
 
Cena lifta je ok. Uslovi su korektni. Negde sam procitao da je vek lifta 25 godina. Znam da koje gde po svetu ima liftova koji su stariji, ali sa druge strane svi znamo da od 1990 do 2000 gotovo nista nije odrzavano a i zadnjih 20 godina nije sjajno. Ne moze se ziveti u gradu u zgradi i ocekivati da neko drugi placa odrzavanje.
 
Ne bi se složio jer ne znamo specifikacije, brzinu lifta, da li su vrata automatska, koji model je u pitanju i.t.d. Tražićemo više ponuda pa ćemo videti da izaberemo najpovoljniju jer Gradsko stambeno često ima visoku cenu.
 
Na više mesta u Gradu se deli sredstvo za dezinfekciju površina. Treba doći i natočiti.

Slike su od @badman

dezinf 1.jpg
dezinf 2.jpg



Druga varijanta je da se 180ml Domestosa rastvori u 5 litara vode.

domestos 1.jpg
domestos 2.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=724911#p724911:pmp2pt94 je napisao(la):
vucko » 07 Apr 2020 06:54 am[/url]":pmp2pt94]da li su vrata automatska
Mislim da po novim propisima ne smeju da se ugrađuju liftovi bez automatskih vrata.
 
Astro meni su dali za ulaz nekih 2 l sredstva bez uputstva rekli da je dovoljno za tri puta i da se razreduje izgleda da sve opštine nisu dobile isto sredstvo niti su pominjali upotrebu u roku 24 h :?:
 
Dobio sam informaciju da je lift sa 8 spratova za remont oko 10 hiljada eura a potpuno novi oko 30 hiljada. Dakle cene su niže znatno u odnosu na gradsko stambeno i infostan koji traže za remont 1.500.000 a za novi 4.500.000 dinara. Jedino je pitanje da li može na rate da se kupi ili ne.
 
Za pohvalu je da su pojedine opstine organizovale dezinfekciju zgrada na svojoj teritoriji.Pojedine, pak samo postavile cisterne ... Ipak, u pitanju je hlor i hlorno isparenje koje šteti plucima a niti predsednici niti stanari imaju odgovarajucu zastitnu opremu.
 
Samo da javim da je ovaj "ispravni" lift u mojoj zgradi prema Gradskom stambenom zamalo ubio nekog danas.

EX13TCLXsAA7nEH


EX14iS2WsAwigHK
 
Postovani nisam sigurna da li je ovo prava tema ali mi je hitno i nisam mogla vise da trazim. Treba mi hitno kako se zove ovaj ormaric (stavicu sliku, on se postavlja u hodniku zgrade i mislim da treba da sakrije cevi) i gde se mogu nabaviti ili bar predlog nekog sajta gde mogu pogledati kakvih sve modela ima. Unapred hvala
 

Prilozi

  • IMG_2812.JPG
    IMG_2812.JPG
    327,5 KB · Pregleda: 1.536
Ormarici na fotograiji su radjeni po mjeri
Zavisi kakv za sta vam treba ormaric
Da li da sakrije struju vodu gas imate tipske plastične a možete naručiti po mjeri
To vam je ukrasni ormaric ...
 
Nisam siguran da imaš to da kupiš kao gotov proizvod jer mora da se precizno uklapa i sa cevima i sa coklom.

Svaki stolar (oni što prave kuhinje od iverice) će ti to znati uraditi.
 
Blok 34, mamama se smučilo da čekaju Zelenilo da očisti pesak, počupa korov, ukloni lišće, pa se organizovale i same počistile parkić.
4 mame sredile to za sat vremena.
parkic kod danice 1.jpg
parkic kod danice 2.jpg
parkic kod danice 3.jpg
parkic kod danice 4.jpg
 
Pozdrav svima, jedno pitanje.

Da li Upravnik koji je izabran iz redova stanara a kome smo odredili da prima 150 dinara po stanu može taj novac da diže sa računa jednom mesečno a da nije prijavljen da mu se uplaćuju doprinosi? Nezaposleno je lice uopšteno, ali ako se prijavi za doprinose, povećavaju se troškovi zgradi na računu. Sudeći po ovom linku dole, karikirano sa doprnisima bi plaćali možda oko 20 000 ili više a bez 14 000 din. Naravno, on sam pristaje da se doprinosi ne uplaćuju.

https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/28 ... tanar.html

Da li može da se izbegne prijava i na koji način to uraditi, da li postoji neki Ugovor koji to može da reguliše i da sve bude legalno po zakonu i da isti ima osnova da podiže novac sa računa?

Unapred hvala svima.
 
Koji interes ima stambena zajednica da placa mesecnu naknadu nekome ko zauzvrat nema nikakve obaveze prema istoj? Jedino da se sacini neki ugovor o mesecnim doprinosima za odrzavanje koji bi placao svaki stan ali da se ne pominje da se iz toga placa bilo sta upravniku, ali u tom slucaju, sta ga sprecava da ne podize sam novac kad i koliko hoce za svoje potrebe? Koliko ja razumem, ako je zvanicno nezaposlen a vi ga prijavite da prima zaradu od stambene zajednice onda ne moze da se izbegne placanje fondovima. Ako uopste nije prijavljen na osiguranje a vi ga prijavite da prima naknadu onda opet mora da se placaju doprinosi.
 
Vrh