Šta je novo?

Tržište smart-home sistema

darkoAA

Novice
Učlanjen(a)
12.01.2022.
Poruke
1
Pohvaljen
0
Koliko su smart-home sistemi zastupljeni u Srbiji? Da li trenutni stambeni/poslovni projekti u izgradnji imaju unapred implementirane pametne sisteme i koje?

Da li investitori u poslednje vreme stavljaju akcenat na ovo i da li kupcima unapred integrisana automatizacija čini razliku?

Koji projekti su ispred drugih po pitanju toga? Koji brendovi su najzastupljeniji?
 

Arhiduduk

Beginner
Učlanjen(a)
19.06.2018.
Poruke
39
Pohvaljen
59
Jako slabo, sudeci po reakcijama ljudi iz moje okoline.

Mi smo tek skoro poceli da gradimo sistem, uzeli smo pametne sijalice, lampe, nekolicinu pametnih uredjaja i pametni sat, umesto google nest-a. Mi Srbija je imala fine akcije tokom jeseni i zime i za pocetak smo resili da isprobamo njihove proizvode.

Neznanje jezika i nepostojanje srpskog kao opcija je sigurno jedna od najvecih barijera za nase ljude. Takodje, sitne prepreke poput toga da se neki servisi u Srbiji, poput Deezera tesko povezuju sa Google Assistentom, jer kaze da servis nije dostupan u nasoj zemlji, iako jeste. Slicno je sa, npr. LG smart TV-om, koji prosto ne zeli da se poveze sa asistentom iz istih razloga.

Imam utisak da ce proci jos godina dok se stvari tu ne maknu sa mrtve tacke, a da ne govorim o dostupnosti pametnih uredjana. Google uredjaje otprilike mozes naci samo na Kupujem-prodajem, u radnjama sam jedino videla pametni zvucnik i to samo onu mini varijantu, google home mini chalk.
 

spatiotecte

Professional
Učlanjen(a)
09.02.2007.
Poruke
13.423
Pohvaljen
12.707
Ja imam u stanu Amazon Aleksu asistenta pametne sijalice, fire TV, google chromecast i to bi bilo to. Takodje nesto hoce da se pozveze sa nekim uredjajem, nesto nece.
I verujem da sam jedan od retkih koji koristi, niko u mojoj okolini nema takve uredjaje.
Slozicu se sa korisnikom Arhududuk da je isto jedan od probema to sto neki servisi ne rade u Srbiji poput Amazon Music-a, Google Stadia itd.
Takodje razlikuju se Play store zapadnih zemalja i ovaj nas u Srbiji, dosta aplikacija mi ovde nemamo.
 

Gizmo123

Beginner
Učlanjen(a)
15.06.2014.
Poruke
51
Pohvaljen
106
Lokacija
Montpellier - France
Pametni stanovi - jako retko u Srbiji, i to što postoji verovatno koristi neki sopstveni zatvoreni sistem koji nije prilagodljiv modifikacijama po ličnim potrebama ili proširivanju ubacivanjem third party pametnih uređaja. Zato je najbolje da svako zagreje stolicu i baci se u istraživanje, na taj način može da se napravi smart home koji će ti najviše odgovarati.

Evo kako sam ja relativno skoro ušao u tu priču i zainteresovao se za ovu materiju. Ok su ti pametni asistenti Aleksa i Google Home, imam ih oba (Echo 4th gen i Google Home Mini), možeš da ih koristiš da glasom kontrolišeš svetla, pametne utičnice, itd, to je ok za početak za prosečnog korisnika. Za entuzijaste, potrebno je nešto naprednije, kao recimo Home Assistant. To ti je u principu linux bazirani sistem/softver/hub koji podižeš recimo iz virtuelne mašine ili Raspberry Pi uređaja i kojem pristupaš putem web baziranog korisničkog interfejsa. Ukratko, on služi kao centralni hub koji objedinjava ogroman broj različitih pametnih uređaja na jedno mesto, tako da oni mogu da komuniciraju između sebe i na taj način automatizuju razne svakodnevne radnje.

Ja sam recimo krenuo sa jednom pametnom sijalicom Yeelight, čisto da vidim kako to funkcioniše, pa sam zatim dodao Xiaomi senzore temperature koje sam uz pomoć ESP32 board-a integrisao u Home Assistant - prilično jeftino i efikasno rešenje. Gde stvari postaju interesantne je Zigbee protokol, lokalna alternativa WiFi komunikaciji koja se obično oslanja na cloud za izvršavanje komandi. Tu je potreban Zigbee hub, kao recimo Xiaomi Mi Smart Home Hub, koji može da se integriše u Home Assistant, ili recimo još neka naprednija varijanta u vidu Zigbee koordinatora, ja lično imam oba rešenja, Mi Hub i ZZH CC2652R koordinator. Onda stvari postaju zanimljive, kupuješ još pametnih sijalica, konkretno Zigbee modele, pa onda dodaješ senzore pokreta, imam Aqara Zigbee motion sensor i Xiaomi Mi Motion senzor koji je BLE (bluetooth), čisto da isprobam kako rade različiti protokoli.

Zatim imam i Aqara senzor za vrata, i sve to kad spojiš napraviš recimo automatizaciju za WC ili kupatilo - uđeš u WC, detektuje te senzor, upali svetlo, zatvoriš vrata, dok su vrata zatvorena i ti si unutra, svetlo ostaje uključeno, kad izađeš i zatvoriš vrata, i više te ne detektuje senzor, svetlo se automatski gasi. Jedan od primera kako radiš automatizaciju doma. Nedavno sam uzeo pametnu utičnicu Blitzwolf BW-SHP13 sa Alija, koja ima i pregled potrošnje električne energije, kojom merim kako mi se ponaša inverter klima kojom grejem salon. Robot usisivač takođe možeš da integrišeš, konkretno godinu i kusur dana imam Dreame D9 kojem sam ubacio custom firmware Valetudo, i sad ne moram da se oslanjam na Mi Home cloud rešenje, kontrolišem ga lokalno, putem web interfejsa ili iz Home Assistant gde imam i mapu u realnom vremenu kako čisti i sve druge kontrole/statistike koje sam imao u Mi Home aplikaciji. Ima tu milion stvari, kamere, pametni prekidači/dugmići (imam dva Aqara mini button za sad), milion raznih gedžeta.

Home Assistant mora da se uči, eksperimentiše, čačka i podešava, sve je Zigbee2Mqtt u mom slučaju i to mi odgovara za sad. Recimo kao šlag na tortu uzmeš tablet koji okačiš na zid u hodniku recimo i odatle imaš još lakši način da sve vidiš/kontrolišeš, meni konkretno stoji tablet na radnom stolu, pa mi je tako preglednije. Zaključak - ako hoćeš dobar pametan stan, moraš sam da se potrudiš da ga napraviš. Bacite pogled na kanal https://www.youtube.com/channel/UCwOBG77Tm8cE24FPxHb_abw, tu ima raznih ideja, i https://www.zigbee2mqtt.io/, istražujte, čitajte, nije jednostavno, ali je mnogo zanimljivo kad uđeš u tu priču.

ha-edited.png
 
Vrh