Šta je novo?

Tirana prestonica Albanije - maj 2019

zexland

Advanced
Učlanjen(a)
07.06.2007.
Pohvaljen
6.929
Dragi svi, evo malo fotografija iz susedne nam Albanije, odnosno iz njene prestonice Tirane.

Put je inace bio iz Ohrida preko Elbasana i Tirane do Draca, vrlo interesantna tura.

Ovo je moj drugi put u zemlji orlova (posetio sam Albaniju jos 2011. godine). Mala i predivna zemlja koju mozete obici bukvalno za nekoliko dana kolima.

Slede fotografije iz Tirane i njene okoline sa zanimljivim detaljima iz svakodnevnog gradskog zivota i sa nekim stvarima koje mi nemamo u Beogradu.

Brzinske zanimljivosti:

- 1 eur je 120 albanskih leka, sto je maltene isto kao kurs naseg dinara, sto doslovnoznaci da ako je nesto 100 leka, to je i 100 dinara
- Gorivo je malo jeftinije nego u Srbiji
- Ambasada Srbije je u najstrozem centru grada, i nalazi se odmah pored zgrade predsednistva.
- Edi Rama je studirao umetnost, i kao bivsi gradonacelnik "obojio" Tiranu je sve moguce boje, sto ovaj grad cini vrlo egzoticnim i neponovljivim. Njegov uticaj se vidi i kada setate gradom, mozete naici na veliki broj murala i ulicnih umetnickih instalacija u centru grada
- Putevi su VRHUNSKI svuda u Albaniji, na to im moramo cestitati zaista
- Ljudi su srdacni, topli i sve ce vam objasniti ukoliko vas zanima
- Jak ose puno gradi i moze se primetiti izgradnja dosta kvalitetnih objekata
- Brutalnih nadogradnji gotovo da i nema, ali se zato terase i balkoni masovno zastakljuju, nepostuju se modeli prozora na zgradama, klime i snopovi kablova su svuda, dakle vrlo slicno kao i kod nas
- Zelene povrsine po centru su zaista posebne i vrlo su brizno sredjene
- Izuzetno je cisto svuda !

:vops:

Колико сам видео на Гуглу, Тирана има тај проблем да је малтене цео град као штанцован али некако хаотично - на сателиту на пример се једваи види који део је прави центар

file.php

Mega trafika preko celog pešakog dela.

Vidiš da je iza cele trafike lepo uređena zelena oaza, nije ničim ugrožen pešački koridor.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=625945#p625945:1gq196db je napisao(la):
zexland » 29 May 2019 11:24 pm[/url]":1gq196db]Dragi svi, evo malo fotografija iz susedne nam Albanije, odnosno iz njene prestonice Tirane.

Odlična reportaža! Hvala što si nas na kratko "odveo" u Tiranu.

Deluje kao jako zanimljiv grad.

Kad gleda čovek ovako slike, pomisli kako je šteta što nismo u boljim odnosima da malo više trgujemo i razmenjujemo ideje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=626007#p626007:39670g1l je napisao(la):
Vladivoje » 26 minutes ago[/url]":39670g1l]Vidiš da je iza cele trafike lepo uređena zelena oaza, nije ničim ugrožen pešački koridor.

Malo mi je preširok taj zeleni središnji deo, mada to je čest problem sa slikama, teško je suditi samo po slikama.

I najružniji grad sa dobrim fotografom izgleda najlepše na svetu.

Ono što znam o Tirani (od kolege koji je bio na nekom sajmu pre tri-četiri godine) je da se u neposrednoj blizini nalazi jedan spektakularan nacionalni park. Kolega kaže da svi bolje stojeći građani beže od lenjih vrućina u planine (ili na more) i da su ga vodili u obilazak tog nacionalnog parka koji je njemu ostavio jači utisak od samog grada.

Kao i Skoplje, vape za šinskim sistemom. Ali su i železnicu izbacili iz grada da bi napravili bulevar. Šiptari inače kao i Srbi su bolesni za "svojim parčetom zemlje" zato su i kod njih na periferiji uzane ulice kao kod nas.Albanija je ipak mnogo lepša u ruralnim predelima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=626013#p626013:159ht8w9 je napisao(la):
ink » 30 May 2019 09:16 am[/url]":159ht8w9]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=625945#p625945:159ht8w9 je napisao(la):
zexland » 29 May 2019 11:24 pm[/url]":159ht8w9]Dragi svi, evo malo fotografija iz susedne nam Albanije, odnosno iz njene prestonice Tirane.

Odlična reportaža! Hvala što si nas na kratko "odveo" u Tiranu.

Deluje kao jako zanimljiv grad.

Kad gleda čovek ovako slike, pomisli kako je šteta što nismo u boljim odnosima da malo više trgujemo i razmenjujemo ideje.

Tako je, velika steta, ali menjace se i to na bolje :) ubedjen sam u to !

Vrh