Šta je novo?

Stari savski most - Most Miladina Zarica

Gde sa Starim savskim mostom?

• Povezati Blok 70 sa Adom Ciganlijom

Glasovi: 201 35,3%
  • Povezati Veliko ratno ostrvo sa Zemunom

Glasovi: 74 13,0%
  • Neka druga gradska lokacija

Glasovi: 35 6,1%
  • Pokloniti most drugoj opštini u Srbiji u skladu sa potrebama

Glasovi: 176 30,9%
  • Most treba da ide u staro gvožđe

Glasovi: 56 9,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 4,9%

• Ukupno glasača
    570
NIje logika da rušiš da bi izgradio još starije, već je logika da čuvaš ono što već imaš.
Pošta i Generalštab su na mestima gde je bilo nešto i to nismo sačuvali nego smo divljački srušili ili zazidali.

Vodeći se tvojom logikom, ako propadnemo kao nacija i dozvolimo Tramp kulčine, moj neki unuk treba da kuka i bori se ako neko odluči da ih ruši da bi sagradio nešto drugo ili obnovi Generalštab odnosno ,,gradi starije".

Za nekoliko meseci smo ostali bez nekoliko istorijski vrednih građevina u Beogradu - prvo hotel Jugoslavija, zatim Pošta na Savskom trgu i sad pred našim očima nestaje i Stari savski most. Nakon toga sledi konačno uklanjanje ostataka Generalštaba i rušenje Sajma. Bukvalno ceo jedan period arhitektonske istorije Beograda nestaje i siguran sam da će se u budućnosti ovaj period pamtiti kao period uništenja arhitektonske baštine Beograda, i ljudi će se pitati kako smo dozvolili tako nešto.

Kao suprotan primer kako neki narodi uspešno čuvaju svoju arhitektonsku baštinu imamo primer Mađarske, i upravo sad pre neki dan kad su studenti na biciklima prolazili kroz Mađarsku na svom putu do Strazbura sam primetio u reportaži most u gradu Đeru koji je veoma sličan ovom našem Starom savkom mostu - https://maps.app.goo.gl/BgSPWJkoAaucUahTA. Taj most je izgrađen između 2 svetska rata i nacisti su ga srušili krajem 2. svetskog rata prilikom povlačenja ali su Mađari nakon rata izvadili srušenu konstrukciju iz reke i obnovili most koji i dan danas stoji. Na ovom linku je opisan istorijat mosta, samo je tekst na mađarskom pa upotrebite google translate da prevedete tekst.

Ruši se u Beogradu mnogo starije i mnogo vrednije, bar u tome ne diskriminišu, potpuno im je nebitan vremenski period i istorijska važnost. Takođe i sve nabrojane stvari su iz različitih perioda. Stari savski most nema neku arhitektonsku vrednost, istorijsku možda i ona može da se sačuva i na drugom mestu.

Što se tiče generalštaba, to bi pre svega bila velika sramota da se dozvoli za ceo naš narod i (još jedna) izdaja svih nevinih žrtava bombardovanja. Ali modus operandi nije nov, maršalat je srušen da bi američka ambasada dobila mesto pored Belog dvora i iznad nekoliko kasarni...

Jugoslavija je možda imala istorijsku vrednost, ali je realno bila zid pored reke, ništa specijalno. Pošta će biti obnovljena (nadajmo se) kakva je bila, što zapravo i jeste ono što Mađari rade. Ono što je strašno je što se ignoriše rušenje sajma koji ima ogromnu istorijsku i arhitektonsku vrednost, ali ljude baš briga, pa nije ni političarima interesantan. Na kraju krajeva, sve zavisi od ljudi i ono što ostane ili ne iz ovog perioda će biti odličan pokazatelj njegovih odlika.

Pošta i Generalštab su na mestima gde je bilo nešto i to nismo sačuvali nego smo divljački srušili ili zazidali.

Vodeći se tvojom logikom, ako propadnemo kao nacija i dozvolimo Tramp kulčine, moj neki unuk treba da kuka i bori se ako neko odluči da ih ruši da bi sagradio nešto drugo ili obnovi Generalštab odnosno ,,gradi starije".
Jedino što možemo da sačuvamo jeste ono što sad, u ovom trenutku postoji. Svaka relativizacija tog stava sa pričom o tome šta u prošlosti nije sačuvano, pa zašto bi se uzbuđivali zbog rušenja kulturno istorijske baštine koja trenutno postoji, je i dovela do ideje o Trampovim kulčinama.

Jedino što možemo da sačuvamo jeste ono što sad, u ovom trenutku postoji. Svaka relativizacija tog stava sa pričom o tome šta u prošlosti nije sačuvano, pa zašto bi se uzbuđivali zbog rušenja kulturno istorijske baštine koja trenutno postoji, je i dovela do ideje o Trampovim kulčinama.
Jok, do Trampovih kula vode samo kriminal i korupcija.

Za nekoliko meseci smo ostali bez nekoliko istorijski vrednih građevina u Beogradu - prvo hotel Jugoslavija, zatim Pošta na Savskom trgu i sad pred našim očima nestaje i Stari savski most. Nakon toga sledi konačno uklanjanje ostataka Generalštaba i rušenje Sajma. Bukvalno ceo jedan period arhitektonske istorije Beograda nestaje i siguran sam da će se u budućnosti ovaj period pamtiti kao period uništenja arhitektonske baštine Beograda, i ljudi će se pitati kako smo dozvolili tako nešto.

Kao suprotan primer kako neki narodi uspešno čuvaju svoju arhitektonsku baštinu imamo primer Mađarske [...]

NIje logika da rušiš da bi izgradio još starije, već je logika da čuvaš ono što već imaš.
Meanwhile u Budimpešti
5h10egwm82u51-2.jpg

Ako već tražiš most sličan našem mostu ima u Mađarskoj i takvih mostova. I ne planiraju da ih ruše.

kossuth_hid03.jpeg

Nema pravila. I oni su nešto pravili novo, nešto obnovljali, nešto rušili. Kriterijumi bi trebalo da budu estetika, arhitektonski, kulturno-istorijski značaj i funkcionalnost. Moje subjektivno i laičko mišljenje je da bi Kornovićevu poštu trebalo obnoviti (mada je pitanje da li će uopšte obnoviti iako je to navodno plan, a i ako obnove, kakav će da bude kvalitet), a istovremeno mislim da da bi Dobrovićev Generalštab trebalo sačuvati. Od Trampa svakako, ali ne bih ni predratne zgrade tu obnavljao.

Ta grupa ljudi ozbiljno preti da postane kao ona grupa što godinama protestuje protiv potapanja Valjevske Gračanice. A crkva potopljena već 6-7 godina.

Vrh