Šta je novo?

Sta deca iz inostranstva mogu da rade u Beogradu na letnjem raspustu? Molim vas dajte ideje.

Malina

Novice
Učlanjen(a)
01.02.2022.
Pohvaljen
1
Postovanje svima,

imam dve cure 13 i 15 godina koje dolaze uvek kod familiji u provode letnji raspust. Postaju velike cure i zelela bih da nesto konstruktivno rade pored posete familiji. Nismo bas zainteresovani za kampove.

Hvala svima unapred na predlozima.

На колико дана долазе? У Београду постоје бројни садржаји, опет зависно од интересовања. Београд има преко 38 музеја и десетине излетишта. Нек обиђу само петину тога.

Muzeji i slicno mogu da zabave decu mozda nedelju dana. Bicemo u Beogradu dva meseca.

Gledala am planinarenje, ali ne vidim nekog programa preko leta.

Volela bih bilo sta u unutrasnjosti, cak bi mi to vise odgovaralo nego sami Beograd.

Ada 3-4 dana
Voznja camcem po rekama 1 dan
Izlet do Novog Sada 2 dana
Poseta tvrdjave Golubac i Smederevo 2 dana
Avala 1 dan
Muzeji 3 dana
Zoo Vrt 1 dan
BW Galerija i promenada 1 dan
Kalemegdan 1 dan
Neki sportski dogadjaj 1 dan
Arena neki dogadjaj 1 dan
Zlatibor 2-3 dana
Kopaonik 2-3 dana
Trsic

Treba imati u vidu da treba malo i pauzirati izmedju :)

Planinarenje? Svako planinarsko društvo ima svakog vikenda po nekoliko izleta prilagođeno svakome. Baš svako i baš svakome.

Ako imate iskustva u planinarenju, možete i sami, postoji nekoliko sajtova gde su detaljno opisane ture i priloženi trekovi.

Takođe imamo i fri klajmbing, sa besplatnim prvim treningom u Bloku 44 - prostor je odličan.

Klasika izlet kolima iz Beograda je poseta Resavskoj pećini uz obilazak manastira Manasija (koji je zaista interesentan jer ima zidine i baš lepo deluje)

За два месеца можете онда лагано да проведете по недељу дана на Златибору и Сребрном језеру. Поред свега што је vradovic набројао можете обићи и Топчидер у Београд, а по Србији Палић, Винчу, Ресавицу, Опленац, природњачки центар у Свилајнцу, манастире по Фрушкој гори (и планинарење по истој), Ђердап. Опет, све зависи и од ваше воље да путујете по Србији.

Dodao bih i Prirodnjački centar u Svilajncu i Viminacium.

@astrodule posle prve rečenice, očekivao sam da treća bude u prvom licu množine. :)

Što se Beograda tiče, dodao bih na predloge neku "Beograd ispod Beograda" turu, jako interesantna, sa dobrim vodičem.
Pošto imaju 13 i 15, muzej iluzija kod Terazijskog tunela bi im bio interesantan.
Ne znam da li ste u tom fazonu, ali escape room-ovi su prilično dobri, kao porodična igra ispadne.
Možda da guglate "objekti pod zaštitom u BGD", izaći će vam stotine objekata, i dok gledate koji biste posetili, pročitaćete svašta nešto interesantno. Možda naletite na kuću na Terazijama, pored koje ste sto puta prošli, a niste imali pojma da je tu potpisano ujedinjenje srba, hrvata i slovenaca, u zajedničku državu. Pored muzeja, tako nešto bih gledao da obiđem svakako.

Van Beograda, evo recimo Valjevo, odete na 2-3 dana u Valjevo, ima dosta stvari da se vidi, da li muzej, ili Muselimov konak, vidikovac - Markova stolica, Gradac, ili odete na bazen jer je skroz solidan, do Brankovine i crkve gde je grob Desanke Maksimović treba 10-15min. i tako dalje. Kad izgustirate Valjevo, do Divčibara ima 40ak kilometara, pa ujedno možete da odete i do Divčibara. Prethodnih godina je slabo bilo sadržaja leti, ali se to menja. Možda čak bude neki odbojkaški kamp, ili košarkaški, ako decu to interesuje.

Eto to je nešto ukratko, da ne davim previše.

Ja iskreno mislim da se ljudi previše trude da isplaniraju zabavu za decu. Zar sve mora da bude po šablonu i isplanirano do detalja. Kapiram da su nove generacije vrv u tom fazonu, ali time samo sputave i sebe i njih.

Uvek ima nešto da se radi, gde god da se nalazite. Nekada bude veća avantura, i duže ostane zabeleženo kada se desi nešto što nije po planu. Npr. isključite GPS kada krenete negde kolima, nemojte pročitati milione tuđih iskustava.

Evo, recimo, događaj koji se mojoj ekipi urezao u pamćenje je Egipat, Kairo. Slećemo u ponoć tamo, na aerodromu nas startuje lik sa nekom legitimacijom i kaže da je on iz Ministarstva turizma i da je tu da nam pomogne oko nalaženja smeštaja. Pozove nam taksi i krenemo zajedno ka hotelu. Ja sam imao spisak par hostela, i on nas povede ka jednom od tih sa spiska.

Posle čitam u vodiču (Lonely Planet) da je to standardna šema od vlasnika hostela. Lik naravno nije iz Ministarstva.

Ali to je ništa prema našoj prvoj poseti piramidama. Sutradan uđemo neku prodavnicu i naravno, tu sretnemo lika koji ide ka piramidama i ponudi nam da podelimo taksi. Pre dalje priče, samo da budete svi svesni da je tada sve bilo veoma jeftino u Kairu, čak i za nas Srbe (početak ovog veka).

I na putu on nama kaže da zna lika koji drži kamile i da može da nam sredi popust.

E sad, bukvalno svaki minut tog puta ka štalama sa kamilama, celo to naselje, pa prezentacija na nekoj stiropor tabli sa nacrtanim piramidama, sve je to i dalje u mozgu.

I da ne dužim, mada, evo trenutno se smeškam celom tom događaju, krenemo mi sa kamilama, ali ne ka ulazu, nego po obodu kompleksa, uz ogradu. I dođemo do nekog prolaza kroz žicu, piramide vidimo u daljini, Sfingu jedva naziremo. Pojavi se neki prodavac, nudi nam neki žuti sok, ja krećem da plaćam, ovaj naš vodiš krene štapom da bije prodavca.

Idemo mi tako po pustinji, sunce piči, kamile neudobne u pm (jašite bolje magarca, nego kamile) i dođemo da piramide najdalje od ulaza i Sfinge, ali na nekih 100m od nje i kažu to je to, slikajte se i i idemo nazad.

Nismo mi tu mnogo para pukli, možda ukupno 10 evra sa sve bakšišom, ali kada smo se par dana kasnije sreli za drugarima u malom mestu na obali Crvenog mora i iznenadili ih (nisu očekivali da ćemo i mi doći u Egipat, a oni su već bili par nedelja na proputovanju po Bliskom istoku) i kada smo im pričali o kamilama i još nekim stvarima, pa to je bilo kidanje od smeha bez prestanka.

Kada smo ponovo došli u Kairo posle par nedelja, bili smo "iskusni", išli smo autobusom do piramida, platili regularnu kartu za ulaz i gledali turiste kako naivno pristaju na sve što im Egipćani predlažu.

Poslednja izmena od urednika:
Свакако није неопходно да све у детаље буде испланирано. Мада у Београду реално ни за 2 месеца није могуће баш обићи све што постоји. Ево да кренем мало детаљније набрајање свих садржаја:
-Калемегдан и тврђава који подразумевају и:
--зоолошки врт
--војни музеј
--галерију природњачког музеја
--кулу Небојша
--планетаријум
--обилазак Римског бунара
-Храм Светог Саве
-Народни музеј
-Историјски музеј Србије
-Музеј науке и технике
-Музеј Николе Тесле
-Косанчићев венац који подразумева и:
--Конак кнегиње Љубице у близини и Саборну цркву
-Топчидерски парк који подразумева и:
--Конак кнеза Милоша
-Музеј илузије (веом популаран код младих)
-Београд на води који подразумева и:
--ТЦ Галерија
--Селфи музеј (у тржном центру, веома популаран код младих)
-Парк код Ушћа који подразумева и
--Музеј савремене уметности
-Музеј аутомобила
-Музеј железнице
-Музеј поште, телефона и телеграфа
-Етнографски музеј
-Музеј града Београда
-Музеј ваздухопловства на аеродрому
-Авала која подразумева и:
--Авалски торањ
--Споменик незнаном јунаку
-Ада Циганлија
-Винча
-Дедиње и Сењак који подразумевају и:
--Бели двор
--Кућу Краља Петра
--Тропикаријум
--Музеј Југославије-Титов гроб
-Земун који подразумева:
--Земунски кеј
--старо градско језгро у центру
--Миленијумску кулу на Гардошу
--евентуално и Велико ратно острво, ако буде постављен понтонски мост у периоду вашег доласка

Ван Београда, а не претерано далеко:

-Панчево са лепим центром града и симпатичном ветрењачом недалеко од центра
-Нови Сад који подразумева и:
--Петроварадинску тврђаву
--Центар Новог Сада са бројним садржајима
-Фрушка Гора са бројним манастирима
-Смедерево са импозантном тврђавом
-у околини Пожаревца:
--стари Римски град Винимацијум код Костолца
--тврђава Рам на Дунаву
--Сребрно језеро код Великог Градишта
--импозантна тврђава Голубац
-у околини Свијалнца и Јагодине
--Природњачки центар у Свилајнцу
--Ресавска пећина
--Манастир Раваница
--Манастир Манасија
--музеј воштаних фигура у Јагодини
--зоолошки врт у Јагодини
--аква парк у Јагодини
-Аранђеловац и Топола са Опленцем
-Таково

а мало даље и на дуже периоде можете обићи и:
-Копаоник
-Златибор
-Тару
-Златар
са бројним садржајима тамо.

Ето занимације за 29 дана + обилазак неке планине од четири побројане.

Ja i dalje mislim da je zena mislila da se necim bave ne samo da turisticki obilaze.

💪💪💪

Ja i dalje mislim da je zena mislila da se necim bave ne samo da turisticki obilaze.

💪💪💪

Beki, to je dobar primer i bolji od muzeja i pozorista.

Tinejdzerima treba vise drustva njihovog uzrasta.

Ali bih volela gde bi negde usle nedelju dana a da nije kamp sa razmezenom decom kao sto smo pre bili na Tari.

Свакако није неопходно да све у детаље буде испланирано. Мада у Београду реално ни за 2 месеца није могуће баш обићи све што постоји. Ево да кренем мало детаљније набрајање свих садржаја:
-Калемегдан и тврђава који подразумевају и:
--зоолошки врт
--војни музеј
--галерију природњачког музеја
--кулу Небојша
--планетаријум
--обилазак Римског бунара
-Храм Светог Саве
-Народни музеј
-Историјски музеј Србије
-Музеј науке и технике
-Музеј Николе Тесле
-Косанчићев венац који подразумева и:
--Конак кнегиње Љубице у близини и Саборну цркву
-Топчидерски парк који подразумева и:
--Конак кнеза Милоша
-Музеј илузије (веом популаран код младих)
-Београд на води који подразумева и:
--ТЦ Галерија
--Селфи музеј (у тржном центру, веома популаран код младих)
-Парк код Ушћа који подразумева и
--Музеј савремене уметности
-Музеј аутомобила
-Музеј железнице
-Музеј поште, телефона и телеграфа
-Етнографски музеј
-Музеј града Београда
-Музеј ваздухопловства на аеродрому
-Авала која подразумева и:
--Авалски торањ
--Споменик незнаном јунаку
-Ада Циганлија
-Винча
-Дедиње и Сењак који подразумевају и:
--Бели двор
--Кућу Краља Петра
--Тропикаријум
--Музеј Југославије-Титов гроб
-Земун који подразумева:
--Земунски кеј
--старо градско језгро у центру
--Миленијумску кулу на Гардошу
--евентуално и Велико ратно острво, ако буде постављен понтонски мост у периоду вашег доласка

Ван Београда, а не претерано далеко:

-Панчево са лепим центром града и симпатичном ветрењачом недалеко од центра
-Нови Сад који подразумева и:
--Петроварадинску тврђаву
--Центар Новог Сада са бројним садржајима
-Фрушка Гора са бројним манастирима
-Смедерево са импозантном тврђавом
-у околини Пожаревца:
--стари Римски град Винимацијум код Костолца
--тврђава Рам на Дунаву
--Сребрно језеро код Великог Градишта
--импозантна тврђава Голубац
-у околини Свијалнца и Јагодине
--Природњачки центар у Свилајнцу
--Ресавска пећина
--Манастир Раваница
--Манастир Манасија
--музеј воштаних фигура у Јагодини
--зоолошки врт у Јагодини
--аква парк у Јагодини
-Аранђеловац и Топола са Опленцем
-Таково

а мало даље и на дуже периоде можете обићи и:
-Копаоник
-Златибор
-Тару
-Златар
са бројним садржајима тамо.

Ето занимације за 29 дана + обилазак неке планине од четири побројане.
Sve je to dobro i mnogo toga smo posetili, ali da li ima necega sa drustvom njihovih godina?

Најбоље нека школа спорта, као школа јахања коју је Беки предложио. Многе школе спорта имају и летње кампове.

Mislim da su odbojkasice generalno najbolji deo naseg drustva i najbolji ljudi medju nama.

Hotel "Fruske terme" u Vrdniku na Fruskoj gori, to su prve terme u Srbiji. Ima lepih bazena (sa termalnom vodom), sigurno ce deci biti zanimljivo, a Vama prijatno da provedete dan, dva tamo. (cene su malo jace, ali ako ste u prilici, preporuka).

Kako mislite prve terme u Srbiji? Zbog naziva ili...?

Aha ok, pomislio sam da mislite da su to prve "terme" kod nas pa mi nije bilo jasno, pošto postoji i boljih i mnogo pre njih, sem tog fensi naziva. Što se tiče samih termi po meni ništa posebno, meni više deluje na vikend begstvo od žene sa ljubavnicom, ne znam da li ste bili ali npr Tornik na zlatiboru ima daleko bolju ponudu spa centra i bazena, Izvor u Arandjelovcu (bolja hrana), Tonanti u Vrnjačkoj banji (još bolja hrana, slabiji spa), Ždrelo u Petrovcu... da ne spominjemo ostale banje sa termalnom vodom koje isto vredi posetiti.

Vrh